Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Velux - regulacja

Recommended Posts

Witam....mam kilka połaciówek Veluxa.

Przy wykańczaniu poddasza zauważyłem, że jedno z okien (skrzydeł) nie jest centralnie osadzonych w ramie. Tzn...górna lewa część pionowej krawędzi okna jest oddalona od ramy na kilka mm (5-6 ?) a prawa górna część pionowej krawędzi okna jest na styk z ramą (nie obciera ale jest prawie na styk). W innych oknach jest wszystko centralnie czyli szczeliny z dwóch stron identyczne. Obawiam się, że ta część ze szparą 5mm może nie dociskać uszczelki umieszczonej na ramie i zimą będzie marnie.

Czy połać można jakoś na zawiasach wyregulować aby z dwóch stron była taka sama odległość połać-rama czy to błąd montażu (rama nie jest przekoszona, nie połamane narożniki....wygląda jak najbardziej ok :-? ) i okno w względem ramy nie ma możliwości regulacji ????

Szukałem na stronie Veluxa ale niewiele tam piszą....a o regulacji nie znalazłem nic.

Oprócz tego, że może "wiać" przez okna i że będzie się ono trudno otwierać - ocieranie skrzydła o ościeżnicę, to przeciekać nie powinno.

Całą regulację dokonuje się przy montażu, teraz pozostaje tylko przemontować okno.

Problem może wystąpić faktycznie zimą. W momencie gdy uszczelka nie dociska, para wodna może się kondensować pod oblachowaniem, zamarzać tam i przy cieplejszym dniu rozmrażać się i ściekać do środka. Wtedy będziemy mieli efekt przeciekania.

Jeśli tylko jest to możliwe to radzę zwrócić się do ekipy, która dokonywała montażu i zgłosić im reklamacje na montaż.

• 4 years później...
Witam....mam kilka połaciówek Veluxa.

Przy wykańczaniu poddasza zauważyłem, że jedno z okien (skrzydeł) nie jest centralnie osadzonych w ramie. Tzn...górna lewa część pionowej krawędzi okna jest oddalona od ramy na kilka mm (5-6 ?) a prawa górna część pionowej krawędzi okna jest na styk z ramą (nie obciera ale jest prawie na styk). W innych oknach jest wszystko centralnie czyli szczeliny z dwóch stron identyczne. Obawiam się, że ta część ze szparą 5mm może nie dociskać uszczelki umieszczonej na ramie i zimą będzie marnie.

Czy połać można jakoś na zawiasach wyregulować aby z dwóch stron była taka sama odległość połać-rama czy to błąd montażu (rama nie jest przekoszona, nie połamane narożniki....wygląda jak najbardziej ok :-? ) i okno w względem ramy nie ma możliwości regulacji ????

Szukałem na stronie Veluxa ale niewiele tam piszą....a o regulacji nie znalazłem nic.

Na moje Velux robi to specjalnie nie wyposażając okna w kątowniki które by usztywniały ramę przy montażu i uniemożliwiały powstanie błędu. Później zwalają winę na ekipę montującą a oni są ok. a tak naprawdę prze koszenie okna może powstać w czasie gdy dach jest świeży i pracuje. W oknach zupełny brak regulacji co jest dnem i o czym się przekonałem gdy okna juz zakupiłem i zamontowałem i nie mozna go wyregulować ani o mm co jest kompletnym absuredem . Wychodzi na to iż taki urok Veluxów.

• 7 years później...
mam ten sam problem. jedno okno "sie przekrzywiło". 7 lat było ok, dopiero teraz zauważyłem. Było proste po montażu, i tak wiele lat, bo sprawdzałem wszystkie okna połaciowe. Ogólnie wygląda to tak, jakby całe skrzydło zostało przekręcone o kilka stopni.Nowy obraz mapy bitowej.jpgCzy to jakoś można wyregulować? Normalnie sie zamyka, otwiera, nie cieknie, tylko wieje. Mam 6 takich okien ale tylko jedno się "przekrzywiło" Okna Velux GGL