mario1976 22.05.2009 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Witam....mam kilka połaciówek Veluxa. Przy wykańczaniu poddasza zauważyłem, że jedno z okien (skrzydeł) nie jest centralnie osadzonych w ramie. Tzn...górna lewa część pionowej krawędzi okna jest oddalona od ramy na kilka mm (5-6 ?) a prawa górna część pionowej krawędzi okna jest na styk z ramą (nie obciera ale jest prawie na styk). W innych oknach jest wszystko centralnie czyli szczeliny z dwóch stron identyczne. Obawiam się, że ta część ze szparą 5mm może nie dociskać uszczelki umieszczonej na ramie i zimą będzie marnie. Czy połać można jakoś na zawiasach wyregulować aby z dwóch stron była taka sama odległość połać-rama czy to błąd montażu (rama nie jest przekoszona, nie połamane narożniki....wygląda jak najbardziej ok ) i okno w względem ramy nie ma możliwości regulacji ???? Szukałem na stronie Veluxa ale niewiele tam piszą....a o regulacji nie znalazłem nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.05.2009 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Błąd montażowy. Może wystąpić brak szczelności ale przeciek wykluczony. Poprawienie tego to totalna demolka i ponowna obróbka okna od wewnątrz ze względu na konieczność przesunięcia ramy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roofmen 26.05.2009 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Oprócz tego, że może "wiać" przez okna i że będzie się ono trudno otwierać - ocieranie skrzydła o ościeżnicę, to przeciekać nie powinno. Całą regulację dokonuje się przy montażu, teraz pozostaje tylko przemontować okno. Problem może wystąpić faktycznie zimą. W momencie gdy uszczelka nie dociska, para wodna może się kondensować pod oblachowaniem, zamarzać tam i przy cieplejszym dniu rozmrażać się i ściekać do środka. Wtedy będziemy mieli efekt przeciekania. Jeśli tylko jest to możliwe to radzę zwrócić się do ekipy, która dokonywała montażu i zgłosić im reklamacje na montaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tazuj 17.09.2013 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Witam....mam kilka połaciówek Veluxa. Przy wykańczaniu poddasza zauważyłem, że jedno z okien (skrzydeł) nie jest centralnie osadzonych w ramie. Tzn...górna lewa część pionowej krawędzi okna jest oddalona od ramy na kilka mm (5-6 ?) a prawa górna część pionowej krawędzi okna jest na styk z ramą (nie obciera ale jest prawie na styk). W innych oknach jest wszystko centralnie czyli szczeliny z dwóch stron identyczne. Obawiam się, że ta część ze szparą 5mm może nie dociskać uszczelki umieszczonej na ramie i zimą będzie marnie. Czy połać można jakoś na zawiasach wyregulować aby z dwóch stron była taka sama odległość połać-rama czy to błąd montażu (rama nie jest przekoszona, nie połamane narożniki....wygląda jak najbardziej ok ) i okno w względem ramy nie ma możliwości regulacji ???? Szukałem na stronie Veluxa ale niewiele tam piszą....a o regulacji nie znalazłem nic. Na moje Velux robi to specjalnie nie wyposażając okna w kątowniki które by usztywniały ramę przy montażu i uniemożliwiały powstanie błędu. Później zwalają winę na ekipę montującą a oni są ok. a tak naprawdę prze koszenie okna może powstać w czasie gdy dach jest świeży i pracuje. W oknach zupełny brak regulacji co jest dnem i o czym się przekonałem gdy okna juz zakupiłem i zamontowałem i nie mozna go wyregulować ani o mm co jest kompletnym absuredem . Wychodzi na to iż taki urok Veluxów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 12.12.2020 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 mam ten sam problem. jedno okno "sie przekrzywiło". 7 lat było ok, dopiero teraz zauważyłem. Było proste po montażu, i tak wiele lat, bo sprawdzałem wszystkie okna połaciowe. Ogólnie wygląda to tak, jakby całe skrzydło zostało przekręcone o kilka stopni.Czy to jakoś można wyregulować? Normalnie sie zamyka, otwiera, nie cieknie, tylko wieje. Mam 6 takich okien ale tylko jedno się "przekrzywiło" Okna Velux GGL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts