Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przepływowy ogrzewacz wody zamontowany na cieplej wodzie?

Recommended Posts

Domyślam się że masz na myśli elektryczny przepływowy ogrzewacz wody. Zamontowanie go na ciepłej wodzie na pewno grozi poparzeniem, jeżeli do podgrzewacza dojdzie woda o temp. np: 40 st. to z wylewki może lecieć 80 st. Awarii może ulec także sam podgrzewacz. Oczywiście jeżeli mamy na myśli zwykły tani podgrzewacz, bo są także podgrzewacze przystosowane do współpracy z zasobnikiem ciepłej wody i stabilizacją temp. na wyjściu i taki można zastosować bez żadnych obaw.

pytanie takie jak w temacie czy mozna tak to zamontowac czy nie i ew. czym to grozic moze gdy w bojlerze bedzie ciepla woda a przeplywowy bedzie wlączony?

Można pod warunkiem, że dysponujesz nowoczesnym ,elektronicznie sterowanym z czujnikami temperatury na wejściu i wyjsciu przepływowym pogrzewaczem, który działa na innej zasadzie niz zwykły (ciśnieniowy) pogrzewacz.

Ja mam tak u siebie o 2 tygodni i jest ok..

Mam najzwyklejszy piec na węgiel i wszystko innne :-)i przy remoncie łazienki (jako że wcześniej korzystałem tylko z przepływowego - po prostu piec nie miał podłączonego wymiennika) dołożyłem wymiennik i podłączyłem zasilanie z niego do przepływowego. w chwili obecnej działa wszystko w jak najlepszym porządku..

chodzi o to ze żeby mieć ciepłą wodę muszę palić w piecu a chciałem zrobic tak zeby bez palenia chociaz ciepla woda w prysznicu byla.

podgrzewacz to amicus 5KW niestety podejzewam ze nie ma tej automatycznej reulacji :( . Chcę go podłączyć na ciepła wode bo wtedy jakby sie palilo w piecu tylko bym go wyłączył i normalnie bym korzystał z ciepłej wody jak zawsze a gdyby sie w piecu nie palilo to sobie go wlacze i i ciepla bedzie .

Przerabiałem ten temat w tamtym roku, podgrzewacz z czujnikiem jest podłączony do ciepłej wody, wszystko działa jak należy. Niestety nie nie dało się ominąć drugiego problemu i są obecnie dwie baterie wannowe, jedna podgrzewacz druga z bojlera, nie dało się poprzestać na jednej.