Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Modrzew

Recommended Posts

braza to nie jest żadna niechęć, jak już napisałem uważam, że to bardzo piękne drzewo ale w lasach czy w parku.

na marginesie w swojej pracy zawsze staram się namawiać leśniczych do wykorzystywania modrzewia w odnawianiu lasu w jak najszerszym zakresie.

A ja tylko nie cierpię zamiatać igieł modrzewia jesienią z kostki przed domem ;)

u mojego sąsiada w ogrodzie rośnie kilka modrzewi mają już sporo ponad 20m i jesienią masakra gdy zrzucają igły, zdecydowanie wole jak już mam zamiatać liście ;)

nie wiem czy dobrze ale chłopak dostał mieszankę podłoża pod igłami z ziemia i nawóz 100 dni do iglakow a na to korę. Tylko czy modrzewie są kwaso lubne?

Jeżeli modrzew ma 15 m to jego korzenie są tej samej wielkości lub wieksze . Czyli drzewo czerpie już dawno substancje odżywcze i wodę z głębszych warstw gleby. Dlatego pisałem aby pozostawić go w spokoju . Podsypywanie tak dużego drzewa nawozem jest niecelowe . Co prawda kiedyś w epoce jedynie słusznej polityki sypano nawóz na las ale wiadomo jak się to skończyło dla systemu . :wink: Nawożenie drzew ma sens powiedzmy do 2 m wysokości . W przypadku modrzewia odczyn gleby nie jest tak ważny jak grunt na którym rosnie . Modrzew bardzo dobrze rośnie na gruntach porolnych . I nie choruje jak np. sosna . Upraszczając modrzew będzie dobrze rósł na gruntach od IV klasy w górę . V klasa bonitacji od biedy jeszcze może być choć nie zawsze . Na gruntach VI klasy najlepiej rośnie sosna i brzoza .