tosinek 23.05.2009 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 Pytanie jest jedno: czym nawozu się modrzewia? Nasz ma 15 m wysokości i jest po przejściach budowlanych. Proszę o radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuna 23.05.2009 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 Proponuję dać mu spokój . Jak sobie sam nie poradzi to mu już nic nie pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 24.05.2009 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 Modrzew to bardzo piękne drzewo, ale jest to ostatni gatunek jaki chciałbym mieć w ogrodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 24.05.2009 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 NaLeśniku, a może przybliżyć powód swojej niechęci do tych pięknych drzew??? Bo ja tez mam i to kilka!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 24.05.2009 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 braza to nie jest żadna niechęć, jak już napisałem uważam, że to bardzo piękne drzewo ale w lasach czy w parku. na marginesie w swojej pracy zawsze staram się namawiać leśniczych do wykorzystywania modrzewia w odnawianiu lasu w jak najszerszym zakresie. A ja tylko nie cierpię zamiatać igieł modrzewia jesienią z kostki przed domem u mojego sąsiada w ogrodzie rośnie kilka modrzewi mają już sporo ponad 20m i jesienią masakra gdy zrzucają igły, zdecydowanie wole jak już mam zamiatać liście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 24.05.2009 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 Aaaaaa ... ulżyło mi. Ja pod nim mam trawę i miejsce na ognisko, więc luzik Jest tak piękny, że aż mnie zatyka, kawałek dalej wypatrzyłam jego młodszego brata. Dla mnie bomba!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 24.05.2009 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 jak trawka pod modrzewiem to może być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosinek 24.05.2009 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 nie wiem czy dobrze ale chłopak dostał mieszankę podłoża pod igłami z ziemia i nawóz 100 dni do iglakow a na to korę. Tylko czy modrzewie są kwaso lubne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuna 25.05.2009 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 nie wiem czy dobrze ale chłopak dostał mieszankę podłoża pod igłami z ziemia i nawóz 100 dni do iglakow a na to korę. Tylko czy modrzewie są kwaso lubne? Jeżeli modrzew ma 15 m to jego korzenie są tej samej wielkości lub wieksze . Czyli drzewo czerpie już dawno substancje odżywcze i wodę z głębszych warstw gleby. Dlatego pisałem aby pozostawić go w spokoju . Podsypywanie tak dużego drzewa nawozem jest niecelowe . Co prawda kiedyś w epoce jedynie słusznej polityki sypano nawóz na las ale wiadomo jak się to skończyło dla systemu . Nawożenie drzew ma sens powiedzmy do 2 m wysokości . W przypadku modrzewia odczyn gleby nie jest tak ważny jak grunt na którym rosnie . Modrzew bardzo dobrze rośnie na gruntach porolnych . I nie choruje jak np. sosna . Upraszczając modrzew będzie dobrze rósł na gruntach od IV klasy w górę . V klasa bonitacji od biedy jeszcze może być choć nie zawsze . Na gruntach VI klasy najlepiej rośnie sosna i brzoza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosinek 28.05.2009 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Przytulanie zawsze pomaga, coś się ruszyło, zaczyna zielnić. Dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts