Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dlaczego cytryniec nie owocuje?

Recommended Posts

Kilka lat temu kupiłam cytryńca z nadzieją na owoce. Owszem nawet kwitnie ale owoców nie ma. Myślałam że to kwestia konieczności obcopylności czy też i sadzonek męskich lub żeńskich i mój samotny cytryniec nie chce się dlatego zrealizować :roll:

Kupiłam następny egzemplarz - i nic. Co mam zrobić aby uzyskać owoce?? Pomóżcie wspomóc cytryńca i mnie.

:p

Cytryniec jest rośliną rozdzielnopłciową, najczęściej jednopienną, czyli na jednej roślinie znajdują się zarówno kwiaty męskie jak i żeńskie. Zdarzają się również przypadki dwupienności, czyli że na oddzielnych roślinach zawiązywane są kwiaty żeńskie lub męskie.

...Prawidłowo prowadzone krzewy powinny zacząć owocowanie w 4-6 roku po posadzeniu.

http://www.clematis.com.pl/wms/wmsg.php/

..

Cytryniec jest rośliną rozdzielnopłciową, najczęściej jednopienną, czyli na jednej roślinie znajdują się zarówno kwiaty męskie jak i żeńskie. Zdarzają się również przypadki dwupienności, czyli że na oddzielnych roślinach zawiązywane są kwiaty żeńskie lub męskie.

...Prawidłowo prowadzone krzewy powinny zacząć owocowanie w 4-6 roku po posadzeniu.

http://www.clematis.com.pl/wms/wmsg.php/

..

Tego się obawiałam tzn.: dwupienności.

Bo rośliny mają wiecej niż 4 lata. Nawet próbowałam zajrzeć im "pod ogon" aby dobrać odpowiedniego partnera, ale niewiele się dowiedziałam. Obawiam sie że znów zakupię jednopłciowca.

Gdzie można nabyć zapylacz do cytryńca? Ale jeśli okaże sie że usiłuję zapylić samca? :lol: