Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

- wypisz w miarę dokładnie co ma być przedmiotem umowy (zakres opracowania),

- dokładnie określ jakie są również Twoje obowiązki (np. jakie materiały musisz dostarczyć, uzgodnienia, podkłady geodezyjne, badania gruntu, etc, żeby potem projektant nie przerzucał odpowiedzialności za swoje spóźnienia na Ciebie),

- określ, kto załatwia sprawy w urzędach,

- ustalcie wysokość kar za opóźnienia,

- możesz na już na etapie umowy wprowadzić zapis o nadzorze autorskim, w której uzgodnisz z projektantem ilość wizyt, kwotę za dodatkowe nadprogramowe wyjazdy, itd.,

A wujek Google podpowiada żeby wpisać:

umowa o prace projektowe pdf

umowa o prace projektowe doc

i gotowce wyskakują jak diabły z pudełka. :wink:

Dzięki za odp.

możesz na już na etapie umowy wprowadzić zapis o nadzorze autorskim, w której uzgodnisz z projektantem ilość wizyt, kwotę za dodatkowe nadprogramowe wyjazdy, itd.,

A bliżej o tym nadzorze autorskim można parę słow?

A co z prawami autorskimi takiego projektu?

Na pewno na sieci znajdziesz mnóstwo przydatnych artykułów. Jeżeli chodzi o prawa autorskiej to najważniejsze chyba, czy architekt może potem Twój projekt jeszcze komuś sprzedać - jeżeli tak to czy będziesz miał w tym udział. Z mojej strony dobrze się dogadać czy możesz na forum wrzucać wstępne projekty, itp.

No i myślę, że zawsze warto mocno się przyjrzeć możliwościom zerwania umowy - na wszelki wypadek - przecieć umowy piszemy na wyapdek wojny.

A bliżej o tym nadzorze autorskim można parę słow?

Są to wszystkie wyjazdy na budowę celem sprawdzenia zgodności z projektem. No i obok kierownika robót jest to też dodatkowa kontrola prac budowlanych.

Od nadzoru autorskiego architekt nie może się wymigać. Zwykle podpisuje się osobną umowę na nadzór, ale możesz zawrzeć taki zapis od razu w umowie o prace projektowe, żeby się projektant potem nie migał.

A co z prawami autorskimi takiego projektu?

A niech przekaże na Zamawiającego, jeśli projekt jest rzeczywiście indywidualny. Niech się znajdzie się tam zapis o wykorzystywaniu projektu dla promocji pracowni projektowej (portfolia, strony www, itd), żeby nie było niedomówień i pretensji po fakcie.

mam nadzieję, że trochę pomogłem, pzdr