tiziano 23.05.2009 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 Czy może mi ktoś pomóc? Jak powinna wyglądać umowa o sporządzenie projektu budowlanego, na co zwrócić uwagę, jakie haczyki wykorzystują projektanci w umowach? Może ma ktoś gotowe umowy?Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka 23.05.2009 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 - wypisz w miarę dokładnie co ma być przedmiotem umowy (zakres opracowania), - dokładnie określ jakie są również Twoje obowiązki (np. jakie materiały musisz dostarczyć, uzgodnienia, podkłady geodezyjne, badania gruntu, etc, żeby potem projektant nie przerzucał odpowiedzialności za swoje spóźnienia na Ciebie), - określ, kto załatwia sprawy w urzędach, - ustalcie wysokość kar za opóźnienia, - możesz na już na etapie umowy wprowadzić zapis o nadzorze autorskim, w której uzgodnisz z projektantem ilość wizyt, kwotę za dodatkowe nadprogramowe wyjazdy, itd., A wujek Google podpowiada żeby wpisać: umowa o prace projektowe pdf umowa o prace projektowe doc i gotowce wyskakują jak diabły z pudełka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tiziano 25.05.2009 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Dzięki za odp. możesz na już na etapie umowy wprowadzić zapis o nadzorze autorskim, w której uzgodnisz z projektantem ilość wizyt, kwotę za dodatkowe nadprogramowe wyjazdy, itd., A bliżej o tym nadzorze autorskim można parę słow?A co z prawami autorskimi takiego projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcmagda 30.05.2009 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 Na pewno na sieci znajdziesz mnóstwo przydatnych artykułów. Jeżeli chodzi o prawa autorskiej to najważniejsze chyba, czy architekt może potem Twój projekt jeszcze komuś sprzedać - jeżeli tak to czy będziesz miał w tym udział. Z mojej strony dobrze się dogadać czy możesz na forum wrzucać wstępne projekty, itp. No i myślę, że zawsze warto mocno się przyjrzeć możliwościom zerwania umowy - na wszelki wypadek - przecieć umowy piszemy na wyapdek wojny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka 31.05.2009 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 A bliżej o tym nadzorze autorskim można parę słow? Są to wszystkie wyjazdy na budowę celem sprawdzenia zgodności z projektem. No i obok kierownika robót jest to też dodatkowa kontrola prac budowlanych. Od nadzoru autorskiego architekt nie może się wymigać. Zwykle podpisuje się osobną umowę na nadzór, ale możesz zawrzeć taki zapis od razu w umowie o prace projektowe, żeby się projektant potem nie migał. A co z prawami autorskimi takiego projektu? A niech przekaże na Zamawiającego, jeśli projekt jest rzeczywiście indywidualny. Niech się znajdzie się tam zapis o wykorzystywaniu projektu dla promocji pracowni projektowej (portfolia, strony www, itd), żeby nie było niedomówień i pretensji po fakcie. mam nadzieję, że trochę pomogłem, pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts