Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

montaż stropu teriva

Recommended Posts

teoretycznie to nie jest tak źle, pojecie mam.

ale ponieważ będziemy strop składać sami tzn. ja , mój małż i jeśzcze jakaś siła robocza czyli tzw. fizol albo dwóch, to w związku z powyższym mam prosbe wielką.

wszelikie foty i fotki oraz porady w tym temacie baaardzo pożądane. jest kierbud oczywiście, ale on nie będzie mógł nas cały czas pilnować, więc chcę się dowiedzieć możliwie jak najwięcej, żeby później nie poprawiać albo poprawiać jak najmniej. :-?

http://www.termat.pl/pliki/montaz_stropu_TERIVA.pdf

znalazłam takie cóś na necie ale może jakieś wasze własne doświadczenia w wyżej wymienionym temacie.PROSZĘ.

dobrze ci idzie :wink:

pewnie masz dokumentacje i w niej rzut stropu.powiedz co widzisz......

rozstaw belek, opisane wience, zaznaczone otwory (np.kominy itepe).

czytasz wytyczne,kazdy system gestozebrowy ma swoje, co sie tyczy wsparcia garów na podporach (scianach, podciagach), wsparcia belek na podporach, stosowania zeber rozdzielczych lub ich brak (niektore systemy tego nie wymagaja), stemplowania i stosowanego zbrojenia.wszystko juz wiesz?

teraz przed zamowieniem belek zmierz rozpietosc w swietle i dodaj wsparcia,sprawdz z zestawieniem z rysunku bo moze za szeroko ci wymurowali i bedzie klopot.

stosuj sie do rysunku, lepiej nie kombinuj z ukladem ( chociaz nie mowie ze nie mozna :D )

gary masz na paletach deklowane (kilka szt gratis) jesli nie to zrobisz sama na placu, wience, elki, zebra sprefabrykuj i montuj.przed betonem zlej gary bo wypija wode i ciezka robota cie czeka. co wiecej, na skurcz lepiej rzuc na gore siatke z 4-4,5mm drutu

układ mam prosty bo dom to prostokąt bez udziwnień.ale i tak mam takiego stresa że aż żoładek mnie boli od kilku dni. :-?

projekt czytać umiem więc raczej liczę na takie porady praktyczne typu właśnie że należy zlać terivę wodą przed betonowaniem i tą o siatce przeciwskurczowo, bo tego w projekcie nie ma a my nie mamy doswiadczenia.

(to nasza pierwsza i mam nadzieję ostatnia budowa)

za podpowiedzi bardzo Ci dziękuję i czekam na więcej bo kierbud tez może cóś przeoczyć a ja biedny (dosłownie i w przenośni) inwestor( i wykonawca w jednym zresztą) będę cierpieć później.

do stropu zostało mi jeszcze jakieś dwa tygodnie więc bedę podciągać temat do ostatniego dnia z nadzieja że jakaś życzliwa dusza jeszcze coś podpowie.

marek.Bud - bardzo dzięki za tę wodę i siatkę. :D :D

Róbcie według instrukcji i projektu a będzie dobrze.

Ważne żeby nie pożałować stempli i zrobić strzałkę ugięcia delikatnie w górę bo potem usiądzie.

Pozaklejać wszystkie szpary bo beton wypłynie.

PS:

Żołądki to często nawet starych wykonawców przy laniu stropu więc nie przejmujcie się tym. :)

(...)

ale ponieważ będziemy strop składać sami tzn. ja , mój małż i jeśzcze jakaś siła robocza czyli tzw. fizol albo dwóch, to w związku z powyższym mam prosbe wielką. (...)

Pokazałaś, że nie masz szacunku do ludzi ("fizol" itp).

Czego więc "księżniczko" oczekujesz od tego forum?

Może liczysz na to, że po Twoim wielkopańskim wstępie ktoś rozsądny zechce odpowiedzieć Ci na Twoje fochy???

ale ponieważ będziemy strop składać sami tzn. ja , mój małż i jeśzcze jakaś siła robocza czyli tzw. fizol albo dwóch, to w związku z powyższym mam prosbe wielką.

wszelikie foty i fotki oraz porady w tym temacie baaardzo pożądane. jest kierbud oczywiście, ale on nie będzie mógł nas cały czas pilnować, więc chcę się dowiedzieć możliwie jak najwięcej, żeby później nie poprawiać albo poprawiać jak najmniej. :-?

znalazłam takie cóś na necie ale może jakieś wasze własne doświadczenia w wyżej wymienionym temacie.PROSZĘ.

Zapłać kierbudowi 5zł/godz to bedzie robił z wami za "fizola " ( albo dwóch)

i bedzie was pilnował cały czas :lol: :lol: :lol:

Sądząc po tej wypowiedzi to tymi fizolami to raczej wy chcecie być i to nie jest takie głupie. Weźcie jedną kumatą osobę i róbcie za fizoli pomagając jemu.

(...)

ale ponieważ będziemy strop składać sami tzn. ja , mój małż i jeśzcze jakaś siła robocza czyli tzw. fizol albo dwóch, to w związku z powyższym mam prosbe wielką. (...)

Pokazałaś, że nie masz szacunku do ludzi ("fizol" itp).

Czego więc "księżniczko" oczekujesz od tego forum?

Może liczysz na to, że po Twoim wielkopańskim wstępie ktoś rozsądny zechce odpowiedzieć Ci na Twoje fochy???

naucz się czytać ze zrozumieniem. JA TEŻ W TYM TOWARZYSTWIE JESTEM FIZOLEM. a skoro brakuje Ci odrobiny dystansu i poczucia humoru PANIE HRABIO to nie wypisuj chociaż bzdur i nie jątrz.bo ja jakaś nieczuła na takie zaczepki jestem.pozdrawiam. :D

Sądząc po tej wypowiedzi to tymi fizolami to raczej wy chcecie być i to nie jest takie głupie. Weźcie jedną kumatą osobę i róbcie za fizoli pomagając jemu.

dziękuje Ci zbigmor. o to właśnie chodzi. dokładnie jest tak jak napisałeś.

nie stac nas zwyczajnie na "fachofcuw" a dom budujemy bo musimy zwyczajnie gdzieś mieszkać. stara poniemiecka chałupa w której teraz mieszkamy już do remontu się nie nadaje i taniej będzie zbudować nowy domek.a do banku po kredyt nie pójdę. czemu??

bo nie. taka jakaś głupia jestem :D :D

Filozofi wielkiej nie ma. Zwróć uwagę na:

- naprawdę solidne podparcie. Szczególnie jeśli zalewane będzie z pompą. Pompa tak wali betonem że cały strop drży. Co tylko może zlecieć to na pewno zleci. Szalowanie wieńca musi przeżyć dobre kopniaki. Jak nie przeżyje to szkoda lać beton :)

- zakończenie ścian - w zależności od tego z czego budujecie albo się robi dwie warstwy pełnej cegły albo strop się zalewa tak, aby beton dostał się pod belki.

- nie łazić po pustakach, nogi stawiać na belkach co najwyżej na kancie pustaka - chyba że chcecie wraz z garem wlecieć do środka.

- beton lać na belki i wieniec a rozgarniać na pustaki - powód j.w.

Strop układa się w ten sposób że najpierw kładzie się belki plus po jednym pustaku na końcu (żeby mieć prawidłowe odległosci) a dopiero potem wstawia się resztę pustaków. Więcej nie pamiętam...

PS.

Warto wstawić rurki lub kawałki styropianu tam gdzie mają być przepusty (jeśli wiadomo gdzie mają być). No i potem przy wykonawcach uważać na partaczy - trafiłem takiego co twierdził że jak rozwali jeden koniec belki to stropowi to nie zaszkodzi. Przy tych stropach cały strop trzyma się wyłącznie na belkach - gary to tylko wypełniacz.

• 9 months później...
  • 1 year później...