Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kredyt konsolidacyjny

PaulSoiree

Recommended Posts

Witam.

Nie za bardzo wiedziałem jaki dział wybrać, ale w końcu ten tyczy się finansów ;)

Otóż posiadam kredyt hipoteczny na mieszkanie w wartości ok 180tys. (zależnie od kursu franka). Oprócz tego dwa mniejsze kredyty na duperele (konsola + pralka). Na dniach zamierzam wziąć kolejny na samochód, w wysokości ok 40tys. zł.

Mam w związku z tym kilka pytań, gdyż w kredytach jestem trochę zielony (księgowa się tym zajmuje, że tak powiem) a w banku umówiony jestem dopiero na wtorek.

Czy mógłbym kredyt hipoteczny połączyć z konsumpcyjnym tworząc z niego konsolidacyjny czy może kredyt konsolidacyjny obejmuje jedynie te mniejsze, konsumpcyjne i łączy je w jeden?

Czy przeszkadza to, że kredyty są w różnych walutach?

Czy są jakieś większe minusy kredytu konsolidacyjnego?

Zainteresowało mnie to przez te reklamy Lukas Banku (cała ta akcja "Jak płacić mniej"), z tym że na ich stronie pisze kredyt do 50tys. i jest to dość średnio objaśnione.

No i od razu z miejsca pytanie co myślicie o ofercie Lukas'a, bo zastanawiałem się bardziej nad Deutche Bankiem (z racji długiej tradycji mojej rodziny z tym bankiem). Oczywiście zamierzam "odwiedzić" kilka banków, ale pytam tak na wstępie bo może ktoś już takowy posiada i może coś o tym napisać.

Pozdrawiam

Paweł