Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Impregnacja drewna

Dave

Recommended Posts

Poniewaz nasluchalem sie roznych rzeczy o impregnacjach w tartakach (malowanie pigmentami etc) zamierzam sam zaimpregnowac wiezbe na budowie metodami kapieli elementow w roztworze impregnatu. Jaki impregnat polecacie ? Na razie najbardziej podoba mi sie Drewnosol bo dziala na wszystko poza ogniochronnoscia i jest dosc tani. A moze jakis inny ?

Druga sprawa to impregnacja dodatkowa tych elementow, ktore znajda sie na zewnatrz (np. podbitka). Te chce dodatkowo pomalowac jakims barwiacym impregnatem - np. Drewnochronem. Pytanie - czy nalezaloby to jeszcze czyms dodatkowo pokryc - jakims lakierem czy jakims srodkiem hydrofobowym czy sam Drewnochron wystarczy ?

Co do impregnacji Drewnosolem to nie mam doświadczenia, ale to co chcesz pokryć barwym to już co innego. Drewnochron jest dobry, ale drogi i według mnie przereklamowany. Jego sukces polega na tym, iż ma bezpbłedną sieć dystrybucji. W każdej dziurze można go znaleźć. Na zewnątrz polecam Altaxin.

http://www.altax.com.pl - zobacz tą stronę.

Używałem go jest super. Fajnie się nanosi i pozostawia super strukturę drewna.

Tak czy inaczej to Twój wybór.

Pozdrawiam

Impregnatów są 2 rodzaje: tańsze do drewna bez elementów metalowych (powodują korozję metali w zaimpregnowanym kawałku) i dużo droższe (co najmniej kilka razy) nie powodujące korozji elementów metalowych znajdujących się w drewnie. Radzę na to zwracac uwagę.

Witam.

Uzyj zielonego Boramon-u. Nie wypłukuje go woda. Ja użyłem najpierw Ogniochron-u i niestety jak przyszły we wrześniu deszcze to wszystko zmyło :sad:

Niedawno drugi raz impregnowałem, tym razem już na gotowym, przykrytym dachu, więc nie było problemu, ale i tak drugi raz pociągnę Boramonem.

Sebastian.

Nie jest prawda ze impregnaty tansze powoduja korozje metalu. Najtansze impregnaty jakie znam (Drewnosol i Tytan) nie powoduja korozji metalu po wyschnieciu. Oczywiscie ze jesli bedzie padalo i deszcz rozpusci sol to moze ona dzialac korozyjnie. Ale dach po zmontowaniu i przykryciu jest osloniety od wody i zanim korozja zacznie sie dobierac do metalu to woda zdazy wyschnac i ryzyka nie bedzie. Zwlaszcza ze do dachu stosuje sie gwozdzie o lepszych wlasciwosciach antykorozyjnych (nie "czarne").

• 3 weeks później...