Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna - czy ten wymiar musi byc z podziałem?

Recommended Posts

ja zmniejszałem prawie wszystkie okna... Miałem szerokość 1,50 i przy takiej szerokości wchodziło w grę okno z podziałem. Zimniejsze i wpuszczające mniej światła niż 1,30 bez podziału. No to cegły w dłoń i teraz jest lepiej.

Rada: Idź do jakiegoś światłego Sprzedawcy Okien (polecem tego co już napisał w tym wątku :wink: ) niech Ci zrobi wycenę i skoryguje ewentualne pułapki zanim otwory okienne powstaną.

Jeśli chodzi o okna plastikowe to producenci robią za zwyczaj maksymalnie do 1,2 m szerokości bez podziału przy oknie RU tak mi powiedział gość u którego zamawiałem okna
nie można tak powiedzieć. maksymalna szerokość zależy także od wysokości okna jak i sztywności profil - i tu właśnie wychodzą te subtelne różnicę miedzy Veką, Aluplastem, Schuco i innymi z 69 istniejących profili na rynku. Nawet w ramach jednego systemu np. Schuco w jednym typie można zaś w innym już nie można czegoś wykonać przy zakładanych gabarytach

no i widzisz :) Pomęczmy ten temat dalej - maksymalna szerokość skrzydła dla CT-70 to 1500mm i dla tej szerokości maksymalna wysokość to 1800 dla profila okiennego zaś 2100 dla pośredniego - w kolorze białym

wiec jak to sie ma do wypowiedzi tego "specjalisty" który słabszą statykę oferowanego przez siebie profila uogólnia na wszystkie okna PVC?

Z tego co słyszałem to tylko kaucją a nie zapłata. Jak podpiszesz umowę to już masz o tysiąc mniej do zapłaty-gorzej jak u innego dostawcy zamówisz-wtedy przepada. W sumie uczciwe postawienie sprawy-nie sądzisz? Jak go jeden inwestor siedem razy pogonil do siebie by jego wiedzę wykorzystać a później okna zamówił u konkurencji to nie dziwię się że wprowadził kaucjonowanie pomiarów i uzgodnień. :)

Z tego co słyszałem to tylko kaucją a nie zapłata. Jak podpiszesz umowę to już masz o tysiąc mniej do zapłaty-gorzej jak u innego dostawcy zamówisz-wtedy przepada. W sumie uczciwe postawienie sprawy-nie sądzisz? Jak go jeden inwestor siedem razy pogonil do siebie by jego wiedzę wykorzystać a później okna zamówił u konkurencji to nie dziwię się że wprowadził kaucjonowanie pomiarów i uzgodnień. :)

Bo to trzeba wtedy zwymiarować okna za wysokie lub za szerokie, a jak klient się zdecyduje to się zmienia na właściwe informując o tym klienta. :)

Wszystko rozumiem, nie miałam nawet wątpliwości co do zrozumienia :wink: . Pewnie, że uczciwie - po co masz jeździc i za darmo i na darmo?

Ale o wycenę po podaniu wymiarów można Cię prosic za friko? :roll: