Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna - czy ten wymiar musi byc z podziałem?

Recommended Posts

To ja doczepię się do wątku, i zadam pytanie z innej beczki :oops: , ponieważ niedawno był u nas przedstawiciel firmy i po wymierzeniu otworów w oknach polecił mi abym w kuchni i małym pokoju zrobiła okna rozwierano uchylne jedno skrzydłowe, te mają szerokość 1,480 i wysokość 1,450 to moje pytanie jest takie czy będzie to dobry wybór i czy takie jednoskrzydłowe okna są praktyczniejsze od dwu? Mam jeszcze kilka dni na podjęcie decyzji i co raz więcej o tym myślę :o Pozdrawiam... :)

wybór zależy od:

- twego poczucia estetyki

- architektury całego budynku

- zastosowanego systemu wentylacji

- ilości światła wpadającego do wnętrza

- gdzie będzie zlewozmywak

- od tego jaka w ogóle chałupę budujesz, czy idziesz w stronę domu pasywnego czy tez nie

itp itd :)

przede wszystkim pamiętaj o jednym - w tym domu będziesz mieszkać ty a nie wykonawca :)

Może z innej beczki ale jareko będzie wiedział kurcze mam wylany chudziak bloczki fundamnetowe ciunio wyżej no i ten chudziak to do idei płaskości to ma daleko i jak tu wyliczyć wysokość okna tarsowego od tego chudziaka jak on taki średnio równy aby nie powiedzieć krzywy.

Może z innej beczki ale jareko będzie wiedział kurcze mam wylany chudziak bloczki fundamnetowe ciunio wyżej no i ten chudziak to do idei płaskości to ma daleko i jak tu wyliczyć wysokość okna tarsowego od tego chudziaka jak on taki średnio równy aby nie powiedzieć krzywy.
a zostawić to tym co będą montować :) oni muszą dobrze wymierzyć i uwzględnić ten "poziom"

no tak tylko nie wiem jakie zamówić okna na taras skoro nie wiem jak wysoko mają być kurcze nie wiem czy dobrze to tłumacze

cóż... skoro montażysta się na wymiarowaniu nie zna:lol: postaram ci się pomóc

Zasada jest taka - za docelowy poziom posadzki przyjmuje się zawsze punkt najwyższy - od niego oblicza się wysokość otworu, sprawdzając czy nadproże jest poziomo i dopasowuje wysokość okna

Za docelowy poziom posadzki rozumie się wszystkie warstwy wraz z warstwa wykończeniową.

I kolejne zasada jest by dolna krawędź ościeżnicy była na poziomie warstwy wykończeniowej posadzki

To ja doczepię się do wątku, i zadam pytanie z innej beczki :oops: , ponieważ niedawno był u nas przedstawiciel firmy i po wymierzeniu otworów w oknach polecił mi abym w kuchni i małym pokoju zrobiła okna rozwierano uchylne jedno skrzydłowe, te mają szerokość 1,480 i wysokość 1,450 to moje pytanie jest takie czy będzie to dobry wybór i czy takie jednoskrzydłowe okna są praktyczniejsze od dwu? Mam jeszcze kilka dni na podjęcie decyzji i co raz więcej o tym myślę :o Pozdrawiam... :)

Może zbyt pochopnie interpretuję "polecenia" osoby z którą miałaś /eś doczynienia, ale wg mnie był to człowiek, dla którego główną wytyczną jest cena i w tym wypadku "wyyprzedził" potencjalną konkurencję, bo na ogół okno jednoskrzydłowe jest 100-200 zł tańsze. W tym wypadku zszedł Ci (a może tylko sobie?) z ceny ośrednio 300zł.

Okno jednoskrzydłowe potrafi "zeszpecić" elewację w domu o tradycyjnym stylu lub poprawić nowoczesność wizerunku :D

Czy okna 130 na 80 cm muszą byc zrobione z podziałem? Chcielibyśmy bez, ale według architekta takie się obwieszą? czy tak jest rzeczywiście?

W takich niskich, ale szerokich oknach najlepiej sprawdza się stolarka drewniana:) a właściwie jej największa zaleta - sztywność:)

Mi teoretycznie fabryka robi okna RU o wielkości 146x54, chociaż ja i tak wolałbym w tym miejscu sprzedać jedynie uchylne - bo wiem, że nie będzie z nim nigdy problemu.

Czyli - jeżeli są tylko uchylne, to nie ma ryzyka obwieszenia?

Mam wymiary innych kontrowersyjnych okien:

300x130 i 240x130 (jeśli będzie miało być otwieralne lub uchylne będzie potrzebowało podziałów)

300x90 i 240x90 (jeśli będzie miało być otwieralne lub uchylne będzie potrzebowało podziałów)

Historia pewnie podbna jak z tym 80/130 - wszystko zależy...?

Okno uchylne ma zwykle zawiasy na dole skrzydła i jest na nich siłą rzeczy wsparte.

W przypadku okien o szerokości 3 metrów i niewielkiej wysokości może sie pojawić inny problem - zbyt smukłych (wąskich) a długich szyb i wielu producentów nie wykona takich pakietów, może na grubszych szybach..

Robiłem ostatnio parę okien wielkości ok 200cm x 50cm i były wyposażone w 4 zawiasy by trzymać tą konstrukcję "w ryzach".