Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do Jarekkur,Ghosta i innych znających się na parkieciarstwie

Recommended Posts

Nie wszystko jest czy musi być badziewiem. Liczy się grubość materiału szlachetnego czyli części użytkowej. Stabilność przemawia za. No i napewno nie jest to badziewie dla kogoś, kto mimo wiedzy na ten temat kupuje deskę barlinecką z 30 latami gwarancji. No pokażcie mi laminat z takim okresem gwarancji, no...

Nikt mi jeszcze nie wyjaśnił do końca na czym polega ta gwarancja i nie są w stanie zrobić to merytorycznie. Żaden sprzedawca, dystrybutor a nawet producent oczywiście w powiązaniu z kartą techniczną i zakresem pielęgnacji.

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Duchu, Jarekkur tak z ręką na sercu sobie do mieszkania co byście wybierali? Wiem, ze dla parkieciarza to trudne pytanie, wiedza , doświadczenie to jedno a to co sie podoba to drugie. Grab mi się podoba, twardy prawie jak lapacho (ipe), piękna jasna faktura ale pracuje... W desce trójwarstwowej jest stabilniejszy ale jak deska to tylko na klej. I w końcu wybrałem spokój na sto lat (dzieci mam i wnuki jak będą). Duch widział Jarkakur ciągle zapraszam bo dom dla parkieciarzy (i nie tylko parkieciarzy) zawsze otwarty.

Z innej beczki to tak obserwuję, że krajowe drewna po setkach lat wcześniej w dworach i pałacach a teraz naszych domach stworzyły czołówkę: dąb, jesion no i buk niewdzięczny. Ale już i w egzotykach po dziestu latach zaczyna się tworzyć czołówka. Jak z telefonamim, pamiętam na korbę a 50 nie mam a to co mamy w dzisiejszych komórkach.Postęp jak przyśpieszenie do kwadratu.

eee no ja to bym se chyba trzasnoł bubinge..z jakims jaworem..

deba z jatoba badz acajou..

sucupire ale bengalska..z hmm czyms jasnym tez..

termo jesiona bym se potestował na łazienkach..

jakbym mial ogrzewanie podłogowe tak samo wybrałbym termo jesiona badz jatobe warstwowke z 6mm warstwa na sklejce

• 3 months później...
Parapety były naszym narzędziem eksperymentalnym. Od spodu Bona 90 bez ługowania. Na zewnątrz ług biały i olej bezbarwny Faxe. Po tynkowaniu jeszcze raz będę olejować Boną 90. Ten olej jest bardziej gęsty i wydaje mi się ze efekt będzie lepszy.

Miało być o ługowaniu, więc wracam do tematu. My również chcemy nasze deski sosnowe na podłogę wyługować WaWo1 opiszesz jak to się robi? Ni na ten temat nie wiem, ale zapału mam sporo...

• 2 weeks później...
  • 5 months później...