Gość Juras XR4Ti 24.11.2003 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2003 Uruchomiłem wreszcie wentylację. Efekt jest ciekawy. odzysk ciepła na przyzwoitym poziomie, wymiana powietrza też. Ale jest jeden problem. To cholerstwo strasznie hałasuje. W łazience gdzie jest zasys jest w miarę cicho. Ale w pokojach szumi jak diabli. Podobno można zastosować tłumiki na wylocie centrali. Czy ktoś mógłby mi pomóc? Chciałbym coś takiego zrobić zanim mnie rodzina ukatrupi. pozdrawiam Juras XR4Ti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 24.11.2003 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2003 A jakiej firmy masz szaleństwo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Juras XR4Ti 24.11.2003 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2003 Sam robiłem. Podstawa to ,,centrala'' Tywent. Dodatkowe filtry na zasysie i dolocie świeżego powietrza. Grzałka 1500W z możliwością włączenia 750W. I stopień- 0 stopni na dworze, drugi ustawiany regulatorem wewnątrz . W planie: Sygnalizacja zabrudzenia filtrów, uzależnienie od wilgotności w łazience i pralni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 24.11.2003 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2003 Spytaj januszka, on ma Tywenta i ile mnie pamięć nie myli też narzekał na hałas. Ale potem z tym coś zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 24.11.2003 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2003 no to Cię rodzina zabije gdzie masz tę centralkę czy hałasuje centralka czy huczy powietrze w kanałach, najprostsze to: po pierwsze zmień regulator na transformator kilkustopniowy np (breve) zastosuj tłumik hałasu na wylocie pow tłoczonego, taki elastyczny (alnor) Jeśli lubisz bawić się w blacharza to zmień wyloty z wentylatorów (są prostokątne zmień na okrągłe i takie aby zmiana przekrojów następowała łagodnie nie skokowo) obuduj centralkę materiałem tłumiącym (ja mam piankę tapicerską) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juras XR4Ti 25.11.2003 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 Centralka na poddaszu. Zamontowana na podporach elastycznych, tak że przez konstrukcję raczej się nie przenosi. Słychać ją i powietrze. Czy ten Alnor to taka ,,rozcągnięta sprężyna'' ocieplona i z folią al na wierzchu?A co myślisz o zrobieniu takiej komory rozprężnej na wylocie, na zasadzie tłumika samochodowego? Czy zmiana wylotów wentylatorów dużo da? I dlaczego transformator a nie regulator oryginalny? On zresztą u mnie jest ustawiony na minimum i jest do d. pozdrawiam Juras XR4Ti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 25.11.2003 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 witajte wentylatory są oparte na silnikach indukcyjnych klatkowych z fazą rozruchową i pracują tak jak silniki trójfazowe,jeśli zasilisz je poprzez tyrystor który zniekształca sinusiodę to taki silnik pracuje tak jak trójfazowy ale na dwóch fazach( buczy) i to właśnie jest podstawą u Ciebie.te tłumiki faktycznie są tak zbudowane jak samochodowe taka rura perforowana owiniete wełną i warstwa osłonowa zmiana wylotów da trochę ale więcej pomoże trafopowiedz jeszcze z czego masz rury bo jak klasyczne spiro (aluminium) to też masz przechlapane. rury winny być elastyczne (spiro jest sztywna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 25.11.2003 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 Elastyczne, to znaczy jakie rury są najlepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 25.11.2003 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 typu flextaki drucik w formie sprężyny, sprężyna ta powleczona folią pliestrową z al lub czymś takim.znam kilka firm( dystrybutorzy) ale najprościej z alnor (to też dystrybutor) przewód typu aluduktnie przenoszą dżwięków materiałowych , są gładkie wewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 25.11.2003 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 A nie lepiej sonoduct. Są perforowane w środku więc dodatkowo wyciszają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 25.11.2003 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 pewnie że lepiej ale niestety drożej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juras XR4Ti 25.11.2003 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 No to mam przechlapane.... Spiro-alu. pytanie - Czy mogę zastosować autotransfotmator? Wezmę trafo ok.120W iodwinę pierwotne ok 75% potem nawinę zpowrotem robiąc ze3-4 odczepy.Powalczę. Ale wydaje mi się że bardziej słychać powietrze. dkb Juras XR4Ti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 25.11.2003 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 autotransformator ok ale po co chcesz go odwijać nie masz tam takiej gałeczki do podkręcania ale podaję napięcia wtórne jaki ja mam110135170200230wobec tego na końcach przewodów wprowadź jakieś elastyczne lącznikilub tłumikimasz kratki czy anemostaty i jakiej średnicy rury ps: trochę większa moc jakieś 250W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 25.11.2003 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 Wezmę trafo ok.120W iodwinę pierwotne ok 75% potem nawinę zpowrotem robiąc ze3-4 odczepy. dkb Juras XR4Ti Jeśli chcesz robić odczepy, to cyba na wtórnym. Jak zmniejszysz ilość czynnych zwojów na pierwotnym, na wtórnym podniesie ci się napięcie, zamiast obniżyć. Nie mówiąc już o tym, że transformator może się spalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juras XR4Ti 25.11.2003 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 Rura wylotowa 150 na górze anemostaty 115, na dole kratki i też 115.A autotrafo chcę zrobić z normalnego trafa sieciowego nawet bez uzwojenia wtórnego. Czy nie byłoby błędem połączyć centralę z główną rurą wylotową gumowym łącznikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 25.11.2003 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 pewnie jakaś dętka samochodowa na próbę można ale ciągle chyba nie guma ma pewien zapach zresztą poczujesz z tym trafo to cos kombinesz uważaj tak rób abyśmy się spotkali jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roose 25.11.2003 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 podaj jaką wydajność ma centrala ile m3/h wtłaczasz /teoretycznie / do pokoju dzie nawięcej szumi i podaj średnicę przewodu - zobaczymy dlaczego szumi, tj czy to z centrali czy na skutek za dużej prędkości w kanale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 25.11.2003 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 A autotrafo chcę zrobić z normalnego trafa sieciowego nawet bez uzwojenia wtórnego. Czyli robisz ze zwykłego transformatora autotransformator z odczepami ignorując istniejące uzwojenie wtórne. Niby można. Tylko zrób to rzeczywiście bezpiecznie, bo to jest bezpośrednio podłączone do sieci. I daj ten transformator z pewnym zapasem mocy. Nie "na styk". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 25.01.2004 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2004 Mam mieć wentylację mechaniczną, nawiew w pokojach, wywiew w łazienkach. Jak zrobić przejście między pokojami, a korytarzem (aby powietrze mogło przepływać). Kratki/tuleje w każdych drzwiach do pokoju? Albo kratki nad drzwiami? Albo może trochę krótsze drzwi, aby pod drzwiami była szczelina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 25.01.2004 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2004 typu flex taki drucik w formie sprężyny, sprężyna ta powleczona folią pliestrową z al lub czymś takim. znam kilka firm( dystrybutorzy) ale najprościej z alnor (to też dystrybutor) przewód typu aludukt nie przenoszą dżwięków materiałowych , są gładkie wewnątrz Alnor ma też swój product AlnorFlex (AluDuct jest z importu). Czy AlnorFlex jest OK, czy to jakaś lipa w prównaniu do AluDuct? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts