Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja mechaniczna

Gość Juras XR4Ti

Recommended Posts

Gość Juras XR4Ti

Uruchomiłem wreszcie wentylację. Efekt jest ciekawy. odzysk ciepła na przyzwoitym poziomie, wymiana powietrza też. Ale jest jeden problem. To cholerstwo strasznie hałasuje. W łazience gdzie jest zasys jest w miarę cicho. Ale w pokojach szumi jak diabli. Podobno można zastosować tłumiki na wylocie centrali. Czy ktoś mógłby mi pomóc? Chciałbym coś takiego zrobić zanim mnie rodzina ukatrupi.

pozdrawiam Juras XR4Ti

Gość Juras XR4Ti
Sam robiłem. Podstawa to ,,centrala'' Tywent. Dodatkowe filtry na zasysie i dolocie świeżego powietrza. Grzałka 1500W z możliwością włączenia 750W. I stopień- 0 stopni na dworze, drugi ustawiany regulatorem wewnątrz . W planie: Sygnalizacja zabrudzenia filtrów, uzależnienie od wilgotności w łazience i pralni.

no to Cię rodzina zabije :lol:

gdzie masz tę centralkę czy hałasuje centralka czy huczy powietrze w kanałach, najprostsze to:

po pierwsze zmień regulator na transformator kilkustopniowy np (breve)

zastosuj tłumik hałasu na wylocie pow tłoczonego, taki elastyczny (alnor)

Jeśli lubisz bawić się w blacharza to zmień wyloty z wentylatorów (są prostokątne zmień na okrągłe i takie aby zmiana przekrojów następowała łagodnie nie skokowo)

obuduj centralkę materiałem tłumiącym (ja mam piankę tapicerską)

Centralka na poddaszu. Zamontowana na podporach elastycznych, tak że przez konstrukcję raczej się nie przenosi. Słychać ją i powietrze. Czy ten Alnor to taka ,,rozcągnięta sprężyna'' ocieplona i z folią al na wierzchu?

A co myślisz o zrobieniu takiej komory rozprężnej na wylocie, na zasadzie tłumika samochodowego? Czy zmiana wylotów wentylatorów dużo da? I dlaczego transformator a nie regulator oryginalny? On zresztą u mnie jest ustawiony na minimum i jest do d.

pozdrawiam Juras XR4Ti

witaj

te wentylatory są oparte na silnikach indukcyjnych klatkowych z fazą rozruchową i pracują tak jak silniki trójfazowe,

jeśli zasilisz je poprzez tyrystor który zniekształca sinusiodę to taki silnik pracuje tak jak trójfazowy ale na dwóch fazach( buczy)

i to właśnie jest podstawą u Ciebie.

te tłumiki faktycznie są tak zbudowane jak samochodowe

taka rura perforowana owiniete wełną i warstwa osłonowa

zmiana wylotów da trochę ale więcej pomoże trafo

powiedz jeszcze z czego masz rury bo jak klasyczne spiro (aluminium) to też masz przechlapane. rury winny być elastyczne (spiro jest sztywna)

autotransformator ok

ale po co chcesz go odwijać nie masz tam takiej gałeczki do podkręcania

ale podaję napięcia wtórne jaki ja mam

110

135

170

200

230

wobec tego na końcach przewodów wprowadź jakieś elastyczne lączniki

lub tłumiki

masz kratki czy anemostaty i jakiej średnicy rury

ps: trochę większa moc jakieś 250W

Wezmę trafo ok.120W iodwinę pierwotne ok 75% potem nawinę zpowrotem robiąc ze3-4 odczepy.

dkb Juras XR4Ti

Jeśli chcesz robić odczepy, to cyba na wtórnym. Jak zmniejszysz ilość czynnych zwojów na pierwotnym, na wtórnym podniesie ci się napięcie, zamiast obniżyć. Nie mówiąc już o tym, że transformator może się spalić.

A autotrafo chcę zrobić z normalnego trafa sieciowego nawet bez uzwojenia wtórnego.

Czyli robisz ze zwykłego transformatora autotransformator z odczepami ignorując istniejące uzwojenie wtórne. Niby można. Tylko zrób to rzeczywiście bezpiecznie, bo to jest bezpośrednio podłączone do sieci. I daj ten transformator z pewnym zapasem mocy. Nie "na styk".

• 2 months później...
Mam mieć wentylację mechaniczną, nawiew w pokojach, wywiew w łazienkach. Jak zrobić przejście między pokojami, a korytarzem (aby powietrze mogło przepływać). Kratki/tuleje w każdych drzwiach do pokoju? Albo kratki nad drzwiami? Albo może trochę krótsze drzwi, aby pod drzwiami była szczelina?

typu flex

taki drucik w formie sprężyny, sprężyna ta powleczona folią pliestrową z al lub czymś takim.

znam kilka firm( dystrybutorzy) ale najprościej z alnor (to też dystrybutor)

przewód typu aludukt

nie przenoszą dżwięków materiałowych , są gładkie wewnątrz

Alnor ma też swój product AlnorFlex (AluDuct jest z importu). Czy AlnorFlex jest OK, czy to jakaś lipa w prównaniu do AluDuct?