Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Claris, a jak kupowałaś wyciąg, to dobierałaś jego wydajność do kubatury pomieszczenia?

taki wpis kiedyś sobie skopiowałam z forum:

- Kuchnia zamknieta z kiepskim pochlaniaczem, podczas gotowania bigosu jest rowniez nieszczelna jak otwarta. Mam pytanie do niezadowolonych z kuchni otwartej. Czy ktos obliczal i w jaki sposob okresli wydajnosc pochlaniacza? Bo jesli obliczyl w stosunku do kubatury kuchni to popelnil blad i moze miec super nowoczosny wyciag, ktory sie "zakorkuje" i zapachy beda leciec po calej okolicy. W wiekszosci przypadkow/przyznajmy sie do tego/ nikt sobie nie zadal tego trudu. Liczyla sie cena, wyglad, akustyka urzadzenia.

Kuchnia otwarta ma kubature 2 pomieszczen i taka objetosc musi przewalic pochlaniacz. A wiec nie z 8-12m2 tylko z 40-60m2 , to wszytko razy wysokosc a to w takim ukladzie otwartym min. 5x w ciagu zaledwie godziny.

To może pomóc w obliczeniu właściwej mocy wyciągu.

• Odpowiedzi 285
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

co do nasadzeń przed zimą i sarenek - a jakbyście tak drzewka pozabezpieczali każde z osobna? są takie siatki plastikowe np. w marketach budowlanych. pewnie mniejszy koszt niż całe ogrodzenie, jescze od strony reprezentacyjnej, a drzewka już by mogły rosnąć :)

Tatarak, nie mamy wyciągu tylko pochłaniacz [tzn wyciąg pracujący jako pochłaniacz - z filtrem węglowym]. Nie chcieliśmy mieszać wyciągu z kuchni z mechaniczną. Obok jest wyciąg wentylacji mechanicznej [anemostat]. Kuchnia jest zamknięta. Może problemem jest to, że kuchnia jest najdalszym pomieszczeniem od rekuperatora?

A co do drzewek, to planuję posadzić jednego wielkiego iglaka na razie, przed domem, żeby mieć co na święta dekorować lampkami :) . Jakiś duży świerk [serbski? srebrny?] - taki ze 3m. A resztę chyba dopiero na wiosnę. Za wszystkie planowane nasadzenia na działce wycena wyszła ponad 20k :) więc prędko się ich nie dorobimy... krok po kroczku..

Ale pochłaniacz też powinien mieć odpowiednią wydajność. mnie facet od wm powiedział, że wręcz nie można łączyć wentylacji kuchni z wm i reku, bo zatłuszczą się filtry, przewody i wszystko. i że wyciąg kuchenny najlepiej wypuścić bezpośrednio na zewnątrz (w sensie osobną rurą, która wyrzuca powietrze poza dom). i do tego musi być drugi wywiew - to macie, więc może rzeczywiście problem tkwi w wydajności pochłaniacza?

co do świerka - wiesz, że on będzie rósł i rósł? do 10 metrów i dalej w górę?

Ale pochłaniacz też powinien mieć odpowiednią wydajność. mnie facet od wm powiedział, że wręcz nie można łączyć wentylacji kuchni z wm i reku, bo zatłuszczą się filtry, przewody i wszystko. i że wyciąg kuchenny najlepiej wypuścić bezpośrednio na zewnątrz (w sensie osobną rurą, która wyrzuca powietrze poza dom). i do tego musi być drugi wywiew - to macie, więc może rzeczywiście problem tkwi w wydajności pochłaniacza?

co do świerka - wiesz, że on będzie rósł i rósł? do 10 metrów i dalej w górę?

Muszę sprawdzić wydajność tego pochłaniacza bo nie pamiętam...

A świerk niech rośnie :) Byłabym zachwycona takim wielkim :p Miejsce będzie miał...

te 810 to jest pewnie wydajność maksymalna, więc może powinien chodzić na maksa, ilekroć gotujecie... choroba, jestem w kropce. od początku jest ten problem? może trzeba filtr wymienić?
Problem jest od początku, filtr był nowy zupełnie a już efekty gotowania było czuć mocno i długo. Teraz po prostu zamykam kuchnię jak gotuję coś większego [ale czasami jak gotuję wieczorem, to rano w kuchni jeszcze czuć zapachy z poprzedniego dnia]. Chyba poproszę o ponowną regulację anemostatów :/

Witam się pierwszy raz w Waszych komentarzach;)

Gratuluje przeprowadzki!

Piękny dom macie, bardzo mi się podoba Wasza elewacja.

Czy mogę spytać co to za płytki na ścianie, czy może to kamień w łazience , efekt końcowy - wow

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=49849&d=1301213837

• 1 month później...
  • 4 weeks później...

Jakoś umknęła mi ta Tatarakowa odpowiedź...

Trawnika tak dużo nie jest, bo działka jest generalnie mała, całość ma 850m.

I tak będziemy robić wszystko na raty, więc jak zapragnę rabat w międzyczasie to się je wkomponuje :) Na razie chcę posadzić drzewa, a rośliny, byliny, kwiatki - to dalsza dalszość :) Znalazłam niedaleko siebie super wielką fajną szkółkę, mają bardzo dużo drzew, a czego nie mają, a chcę, to mi ściągną na życzenie. I jeszcze mają własny transport i mi to na działkę dowiozą. Umówiłam się wstępnie na wiosnę

Szkółka [a właściwie 2 w 1 i szkółka - mają własne pole krzakulców różnych + punkt sprzedaży gdzie mają też rośliny ściągane ze szkółki Dobrodzień] jest na ul. Zatorskiej [botanik]. 2km ode mnie! A ja jeździłam Bóg wie gdzie...

Zdjęcia takiej świeżo położonej kostki, jeszcze nie zapiaskowanej i wyrównanej do końca mam ... ale efekt pewnie będzie po deszczu jeszcze lepszy :)

Muszę stwierdzić, że różnica w wyglądzie posesji jest KOLOSALNA!

wierzę :) u mnie na razie w miejscu wjazdu jest kupka gruzu! jak będziesz się kontaktować z tą szkółką, to spytaj czy mają Kolcosił Siebolda,dobrze? nigdzie nie mogę tego cuda namierzyć, kiedyś pisała o nim Elfir i był gdzieś na allegro, ale tam sie czasami trafi dobrego sprzedawcę, a czasami nie :(

hej claris :)

obejrzalam sobie jeszcze raz caly Twoj dziennik, fajnie to sobie wykombinowalas, podobaja mi sie Twoje wnetrza, mozesz mi dac namiary prosze na pania projektantke wnetrz ?

mialam obiecane zrobienie przez kolezanke, ale jakos ani widu ani slychu, a nie lubie byc natretna, zwlaszcza jesli to ma byc przysluga a nie platna usluga.

jak znajdziesz czas to prosze uaktualnij fotki z wnetrza domu i zewnetrza :-) nie moge sie doczekac kostki no i chetnie zobaczylabym ogrodzenie, chocby projekt

mam pytanko, w zamysle mam miec podlogowke w calym domu, tak bylo omawiane z architektka, ale dupa w projekcie mam ogrzewanie kaloryferem, czy ja musze jakas korekte naniesc na projekt ? czy sama sobie przewidzien nie wiem 3 cm wylewki wyzej i przez to okna wyzej itd ? nie chce mi sie szarpac z architektka, jesli to jest blahostka

buziaki!

edit:

znalazlam namiary, moglabys mi jeszcze prosze napisac ile zaplacilas za wszystkie projekty wnetrz ?

Edytowane przez kjuta
Kjuta, jeśli chodzi Tobie o projekt budowlany, to wyrzucenie kaloryferów na rzecz podłogówki nie wymaga jakichkolwiek zmian u architekta czy w pozwoleniu na budowę czy w projekcie.