Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Claris i Luke budują Z28 GL2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 285
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Firma od ogrodzenia dokładnie ta sama :) Jak tylko zrobię podjazd i wyrównam teren to będę się umawiać na montaż ogrodzenia.

Drzwi wewn. zamawiałam w Bel-Polu na Olsztyńskiej. Obsługa co prawda średnia, ale dali satysfakcjonujący upust, a montaż był rewelacyjny - świetna ekipa, bardzo sprawnie poszło.

• 2 weeks później...

No to teraz będę mieć miliard pytań :) jesteś zadowolona z tych drzwi z krispolu? ile kosztowały? kupowaliście w Baumanie? jak wyglądają zawiasy od zewnątrz? dokładnie czegoś takiego szukamy - żeby nie były drewniane i otwierały się na zewn. wstępnie bardzo nas zainteresowała oferta Krispolu, ale jeszcze ich nie widzieliśmy na żywo.

A gdzie kupowaliście te parapety z granitu? prawdopodobnie też będziemy mieć białe okna i elewację w kolorze łamanej bieli - coś takiego jasnoszarego bardzo by mi pasowało - szczególnie, że bardzo szlachetnie wygląda. Czy okna mieliście montowane w warstwie ocieplenia czy normalnie? macie "ciepłe" parapety? btw jakiego producenta okna?

o matko ;)

Drzwi kupowaliśmy w Baumanie, oferta na stronie krispolu jet bardzo ograniczona w stosunku do tego co naprawdę maja w ofercie. My jako pierwsi kupowaliśmy drzwi krispolu aluminiowe, Pan Mariusz z Baumanna specjalnie ściągał nam ulotkę i informacje, rozmawiał z produkcja itd. Czy jesteśmy zadowoleni? Drzwi przetrwały całą budowę, były montowane na etapie zamykania stanu zamkniętego, już jako docelowe. Wyglądają jak nowe, aczkolwiek przy pierwszych mega upałach [ekspozycja na pld-zach] wydawało nam sie, że zaczeły jaby lekko haczyć i nie wiemy czy przy nagrzaniu się rozprężały czy co... teraz jest już ok [poza tym, że nie wiadomo dlaczego mój klucz zaczął się zacinać we wkładce:(]. Tak naprawdę za krótko je mamy, żeby określić jak się sprawują. Plusem było to, że jak bramę brałam także z krispolu, to pomalowało mi i bramę i drzwi na wybrany kolor ral i faktycznie są identyczne. Jeśli chodzi o zawiasy to zrobię dzisiaj fotę w zbliżeniu i sobie zobaczysz. Ile kosztowały to nie pamiętam, ale tanie nie były, chyba >4k. [ale tańsze niż Hormann, bo takie też rozważaliśmy].

Parapety kupowane w studiu kamienia w Oleśnicy. Były naprawdę konkurencyjne cenowo, ale montażu z tej firmy to na pewno nie polecę. Mamy za małe spadki na parapetach, nie chciano nam tego poprawić i jeszcze kilka kwiatków. Ale parapety śliczne.

Okna mieliśmy montowane niestety standardowo w murze. Chcieliśmy ciepły montaż, ale firma, w której kupowaliśmy okna chyba nigdy ciepłego montażu nie robiła. W ogóle z tej firmy i montażu to nie jestem zadowolona, choć okna jako takie są super i mają fajne parametry - Dako Termix [ciepłe, 3 szybowe]. Parapety też są normalne - o ile z oknami to jeszcze się orientuję, to w kwestii "ciepłych" parapetów odpadam :) nie wiem nawet co to :p

Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź :) i czekam na zdjęcia zawiasów. Mam nadzieję, że namówiłam pana Mariusza, żeby ściągnął te drzwi Krispolu na ekspozycję, bo rozmawialiśmy o tym, że trudno wybierać w ciemno albo jeździć na koniec świata oglądać. Też rozważamy i bramę z Krispolu, a do tegookna Jezierskiego - wszystko z montażem od p. Mariusza, ale raczej w bieli, chociaż kto wie, może faktycznie drzwi i bramę zrobić np. w szarości... a bramę masz taką gładką czy z fakturą?

ciepły parapet to jest taka styropianowa kształtka firmy illbruck, którą się podkłada pod spód okna (tak jak te taśmy na obwodzie przy "ciepłym montażu") i potem na tym osadza parapet właściwy.

A w ogóle to czytam jeszcze raz od początku Twój dziennik, bo ja jestem na etapie kopania ław, a tym masz tak pięknie zdokumentowane wszystko :)

pamiętasz może, czy bednarkę przyspawaliście i wypuściliście tylko w 1 narożniku? bo mnie elektryk powiedział, żeby w 4, to potem będzie łatwiej połaczyć z drutami od instalacji odgromowej schodzącymi z dachu. wypatrzyłam jakiś drut wystający z chudziaka w środku domu - to ma być tam, gdzie docelowo się montuje skrzynkę z bezpiecznikami w domu czy jak?

Bednarkę mamy przyspawaną w 4 narożnikach i wypuszczoną w 4 rogach domu. Potem jest to połączone z instalacją odgromową.

A w środku domu to jest uziemienie do rozdzielni + potem od tego jeszcze robi się uziom do np. kotła i instalacji. Ale to już zasadniczo nie moja działka tylko ślubnego.

o rany tatarak, jesteś jak karabin maszynowy :)

na dole sufity podwieszane mamy tylko tam gdzie trzeba było ukryć rury. Ale to nasz błąd, teraz podniosłabym cały parter o 1 bloczek, żeby można było swobodnie tymi rurami manewrować a potem wszędzie zrobić sufit podwieszany. Bo generalnie wielka fanką regipsów nie jestem [jeśli chodzi o kształty, załamania, wnęki itd itp.].

W salonie w ogóle nie mam jeszcze zasłon/ firan itd - nie stać mnie :) A tak naprawdę na wizualizacji nie ma ich ukrytych pod regipsem, tylko jest to wersja szyny montowanej do sufitu [są szyny, sa też mocowane do sufitu karnisze z szynami]. Ale to dlatego, że nie myśleliśmy o tym jakoś przy robieniu regipsów, może skusiłabym się na wersję taką hotelową - szyna do sufitu, a kg z przodu kryjące].

Claris - wielkie dzięki :) właśnie myślałam o podniesieniu całego parteru o jeden pustak, pochowaniu rur i zrobieniu równych sufitów podwieszanych (z wyjątkiem wielkich podciągów, które będą siłą rzeczy wystawać) - cieszę się, że mój pomysł znajduje potwierdzenie w Twoich doświadczeniach.

i super, że się dokładnie dowiedziałam o tym uziemieniu do rozdzielni.

natomiast jednej rzeczy mi skandalicznie brakuje w Twoim dzienniku - a mianowicie aktualniejszych zdjęć Helenki!! :)