Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Claris i Luke budują Z28 GL2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 285
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam nadzieję, że nie przeze mnie :) choroba, trochę mnie zmartwiły te zdjęcia, bo właśnie nie chcieliśmy tak widocznych zawiasów, a podobno przy otwieraniu na zewnątrz to można je ukryć tylko w drewnianych. z kolei drewnianych nie chcemy. maż więc pyta, czy aby na pewno nie mogą być otwierane do środka - ale mu wytknęłam, że zawsze zostawia buty zaraz za progiem, w małej sieni to tych drzwi się przez to w ogóle nie da otworzyć ;)

ale same drzwi wyglądają bardzo, bardzo ładnie.

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
Z tym rozleniwieniem, to sto procent racji :) myśmy tak mieli, wprowadzając się do częściowo wyremontowanego domu. listwy przy podłogach zostały zamontowane po 3 latach! spróbuj sobie wypisać wszystkie rzeczy, jakie zostały do zrobienia i zlożyć z mężem ślubowanie, że co tydzień/miesiąc będziecie jedną z nich wykreślać jako załatwioną :)

• 3 weeks później...

piekne kolory, niebieski dominuje, bardzo mi sie podoba :-)

juz miesiac ?? matko, ale ten czas leci, ja nie zdazylam pogratulowac przeprowadzki, gratuluje! i niech sie milo i spokojnie mieszka :D

clarris rozwin prosze Twoje srednie zadowolenie z wentylacji mech. nie zainstalowalabys teraz reku ?

Claris, nie pamiętam, czy gratulowałam przeprowadzki czy nie, (chyba na grupie), ale na wszelki wypadek gratuluję.

To mi się właśnie podoba w domach, że moment i jesteś na dworze.

U nas jest i będzie podobnie jak u Ciebie - pierwotny plan przewidywał przeprowadzkę teraz, aby dziecko poszło do nowego przedszkola. Widzimy już, że odsuwa się to coraz dalej. Jedna sprawa to ilość rzeczy do zrobienia (tu można szacować zakończenie na koniec listopada), ale druga poważniejsza - koniec kasy. Wczoraj kolejne podsumowanie i szacunek dalszych kosztów pokazały, że zabraknie nam z kredytu ok. 3 tys. do chwili wchodzenia i wykańczania. Wiedzieliśmy, że kredyt nie starczy, ale zakładaliśmy, że przez rok odłożymy akurat tyle, że będzie na wykończenie. Niestety okazało się, że to, co było do odłożenia szło na bieżąco w budowę. I teraz nie wiem - zapożyczać się, brać coś na raty czy wykańczać sukcesywnie i przesunąć przeprowadzkę. Tylko wtedy będziemy ogrzewać pusty dom.

Też prosiłabym, abym napisała coś więcej o wentylacji, czemu nie jesteś zadowolona.

pozdrawiam

Wentylacja mechaniczna...

Ja chyba miałam zbyt wygórowane wymagania w stosunku do czegoś co kosztowało mnie KUPĘ kasy....

Nie możemy znaleźć swojego ustawienia... ja myślałam, że faktycznie bez otwierania okien będzie świeżo i przyjemnie - nie jest. Zwłaszcza w kuchni - wyciąg w kuchni [pochłaniacz] oraz wyciąg wentylacji mechanicznej nie radzą sobie w zapachami, zupełnie sobie nie radzą. Faktem jest, że mój poznański mąż oszczędza na prądzie do wentylacji i rekuperator działa na ileś tam %, ale cały czas moim ulubionym sposobem wietrzenia jest po prostu otwieranie okien :)

W sypialniach owszem, odczuwa się różnicę, zwłaszcza rano - jeśli okna były i tak zamknięte, to rano nie ma zaduchu, tylko powietrze jest normalne - tu widzę plusy. Ale ta kuchnia mnie przeraża :(

Drugi raz te dwadzieścia parę tys wolałabym zainwestować w ogrodzenie :)

Firma raczej profesjonalna, WENTIMA, nie mieliśmy zastrzeżeń do instalacji. Anemostaty tez zostały wyregulowane [choć jak to robili to jeszcze nie było drzwi, więc może będzie trzeba się temu jeszcze raz przyjrzeć]. Rekuperator dobry [Nikol450]. W pokojach na górze jest ok, na dole też, poza ta nieszczęsna kuchnią :(