aniahubi 11.11.2009 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 To super że masz suche wykopy, bo u nas na ulicy jest jedno wielkie jezioro No, ale leje od wczoraj do tej pory Ewa chyba też podniosła ściankę o ten 1 pustak. Pokój nad garażem był w projekcie jako strych, jeśli ma być częścią mieszkalną/rekreacyjną to trochę wysokości mu nie zaszkodzi. My teraz mamy sufit na wys. 2,35m i jętki wystają pomiędzy płytami k-g. Jak nie podniesiesz o ten pustak, to wyjdzie ci sufit (a na pewno jętki) na 2,10 - chyba ze zostawisz skos do samej góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa__b 11.11.2009 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Dodaję swój głos na plus dla podniesienia ścianki kolankowej nad garażem, wizualnie z pewnością nie ujmuje domowi, a poprawia użyteczność pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 15.11.2009 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 czesc claris rozgladam sie od kilku dni na forum, a tu znajomy nick bede Cie dopingowac i zagladac co u Ciebie slychac, ja jeszcze dzialki nie mam, wiec moja podroz do wlasnego domku dluga i pewnie kreta kiedy chcecie zamieszkac, jaki jest plan ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 15.11.2009 17:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Plan aż nadto optymistyczny zakłada Wigilię 2010 w nowym domku. Plan realistyczny mówi o okolicy kwietnia 2011 Tak naprawdę najwięcej będzie zależeć od tego kiedy uda nam sie dociągnąć wodociąg razem z sąsiadami na działkę. Liczymy na wsparcie gminy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 16.11.2009 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 Ale zaszalałaś z tym wrzucaniem wizualizacji wnętrz Mi też się podobały szarości, ale nie przeszly Woodentic też byl na tapecie, ale szanownemu się nie podobała jakość nadruku W efekcie mamy zupełnie coś innego. Ten Affron bardzo ładnie się prezentuje, myślę, że można by go fajnie z Woodentikiem ochra połączyć. Czy odnoście ścianki kolankowej nad garażem podjęliście decyzję? Planujecie budować tak długo jak pogoda pozwoli, czy po stanie zero robicie przerwę? Niech się mury pną do góry, skoro tak ładnie je podlewasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 16.11.2009 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 Hej Aniu, Jak będę miała więcej czasu to powrzucam jakieś 'wnętrza' mam tego trochę, choć ze względu na prawa autorskie muszę ograniczyć wrzuty... Koleżanka wyhaczyła jakąś fajną architekt wnętrz, mam nadzieję spotkać się z nia niedługo, to może jakimis projektami sie podzielę także. Ściankę nad garażem na pewno podniesiemy. Zaczynamy właśnie rozważać kontynuowanie budowy jeśli pogoda pozwoli - tak do stropu, potem już niestety nie starczy nam funduszy, a bankowe batalie troche trwają W zeszłym tyg zaczęlismy szukać kredytu i miny nam ostro zrzedły - koszty są kosmiczne. Ale to pewnie jest ogólny dół na muratorze z tego powodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JOANNA RE 17.11.2009 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Witajcie:) My również budujemy Z28 wersje GL, odbicie lustrzane. Obecnie oczekujemy aż tynki wyschną i zaczynamy ocieplać dach My podnieśliśmy ściankę i choć mamy garaż jednostanowiskowy to z pomieszczenia nad nim wyszedł ładny pokój. w sprawie salonu to ja również mam dylemat. Rozważam Woodentic (kolor jeszcze nie wybrany ) i affron ale beige. Korzystając z okazji to chciałabym podziękować ANIAHUBI której dziennik był dla nas źródłem wielu informacji. My obecnie stoimy nad dylemetem klatki schodowej, czy nie będzie ona za ciemna bez dodatkowego okna dachowego, dom mamy póki co pokryty papą wiec jeszcze szansa na wmontowanie tego okna jest. Pozdrawiam serdecznie Asia i Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 17.11.2009 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Witajcie:) My również budujemy Z28 wersje GL, odbicie lustrzane. Obecnie oczekujemy aż tynki wyschną i zaczynamy ocieplać dach My podnieśliśmy ściankę i choć mamy garaż jednostanowiskowy to z pomieszczenia nad nim wyszedł ładny pokój. w sprawie salonu to ja również mam dylemat. Rozważam Woodentic (kolor jeszcze nie wybrany ) i affron ale beige. Korzystając z okazji to chciałabym podziękować ANIAHUBI której dziennik był dla nas źródłem wielu informacji. My obecnie stoimy nad dylemetem klatki schodowej, czy nie będzie ona za ciemna bez dodatkowego okna dachowego, dom mamy póki co pokryty papą wiec jeszcze szansa na wmontowanie tego okna jest. Pozdrawiam serdecznie Asia i Paweł Hej Asiu, to u claris się udzielasz, a u mnie to nawet słówka nie napiszesz? Nieładnie Też się bałam tej ciemnej klatki schodowej, ale nie jest źle. Jest doświetlona przez okna z drugiego końca domu - wykuszu na dole i balkonu u góry (oba od południa). W dzień nie ma potrzeby zapalania tam światła, tylko jak się ściemnia na dworze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 07.12.2009 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 claris kurcze ale szybko poszlo, juz stan zero ? gratuluje kochana, widze, ze w pienej okolicy domek Twoj powstaje, zazdraszczam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 08.12.2009 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Super, stan O Zasypki przy fundamentach (chyba) zagęszczać nie trzeba, przynajmniej u mnie nie zagęszczali. I obsypywali je jakąś pospółką - czyli chyba taką grubo mieloną ziemią Powinno być to przepuszczalne, więc dodatek gliny to raczej nie bardzo. Jakie jeszcze zmiany planujesz? Coś poza tymi czerwonymi, które wcześniej pokazywałaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 08.12.2009 14:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Aniu, u nas gruntem rodzimym jest glina [z małymi dodatkami jakis piasków czy ilów], dlatego tez najlepiej byloby obsypać fundamenty także taka gliną. Będzie piasek z gliną, zobaczymy co wyjdzie sam piach spowodowałby powstanie wanny [dookoła glina, w środku dom, obok przepuszczalny piasek - woda zbierałabym się przy fundamentach]. Najważniejsze zasypać czymś bo podobno mrozy idą, a to nienajlepsze dla fundamentów. Na piątek załatwiłam 5 wywrotek tego piachu zasypkowego [z domieszka gliny], kopare i ludzi - będziemy działać! Zmian już duzo nie będzie, jesteśmy zdecydowani na to, co obmyślilismy przez rok wlaki z papierologią. Za to dziś spotkanie z arch. wnętrz było owocne będziemy działać! Ma być odlotowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 08.12.2009 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Zmian już duzo nie będzie, jesteśmy zdecydowani na to, co obmyślilismy przez rok wlaki z papierologią. Za to dziś spotkanie z arch. wnętrz było owocne będziemy działać! Ma być odlotowo. Ale jestem ciekawa co wymyślicie Ja najbardziej żałuję, że mąż nie zgodził się na niektóre pomysły - np. łazienka (mała) w baldocer colors Pochwalisz się wizualkami jak już je dostaniesz? Może być na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 08.12.2009 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Ja najbardziej żałuję, że mąż nie zgodził się na niektóre pomysły - np. łazienka (mała) w baldocer colors zaintrygowalas mnie, mozesz podac link do tego baldecora ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 08.12.2009 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Odpowiem za Anię, bo ja na tego baldocera choruję! np tutaj albo tutaj My będziemy mieli w górnej łazience te pierwszą wersję, z tymi kolorowymi dekorkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 08.12.2009 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Tu są fajne aranżacje, ja chorowałam na zieloną domus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 13.12.2009 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 Fundamenty obsypaliśmy piachem [z małą domieszką gliny]. Oczywiście dopiero na koniec całej operacji doznałam olśnienia - jak ja cokół zrobię skoro 1) obsypałam fundamenty na maxa, 2) ocieplenie styropianem ORAZ folia kubełkowa sięgają szczytu ściany fundamentowej. Punkt1 - odkopie się Punkt 2 - nie wiem. Czy trzeba obciachać folię poniżej tych 20-30 szczytu ściany? Czy można jakoś tę siatkę, klej, tynk czy co tam dać na folie kubełkową? Jakoś wyklucza mi się to z trwałością... Mąż każe mi nie panikować, na wiosnę się pomyśli i zrobi tak, by było dobrze. Nie ma żadnego problemu: folię kubełkową się odcina do wysokości przyszłego gruntu, styropian, który już jest zaciąga się siatką i klejem tak jak na elewacji i na idzie co tylko chcesz: kamień, płytki klinkierowe, tynk mozaikowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 13.12.2009 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 Uff, dzieki Aniu! Ileż ja czasu spędziłam martwiąc się i szukając odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 13.12.2009 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 W sumie zupełnie niepotrzebnie się martwiłaś. U nas też zostawili wysoko folię kubełkową, żeby lepiej chronić styrodur przed warunkami atmosferycznymi. A przy robieniu ocieplenia została odcięta do odpowiedniej wysokości. Idę do ogródka rośliny pozakrywać, bo już poważne mrozy się zbliżają. Skoro macie przerwę budowlaną, to może uda wam się kiedyś podjechać do nas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 13.12.2009 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 Bardzo chętnie może w styczniu jakoś by się udało, jeśli dróg nie zasypie. A przy okazji to mam jeszcze prośbę do Ciebie - zmienialiście coś w wymiarach spiżarnia-łazienka na dole? Macie super rozwiązaną kwestię drzwi do spiżarni, strasznie nam się to podoba. Ja planowałam przesuwane, ale właściwie takie jak u was chyba by się super sprawdziły. Możesz wrzucić [albo wysłać] jakieś foty tych drzwi [otwartych]? Pamiętam, że w połowie macie lodówkę. Jakbym nie miałam lodówki w tym miejscu, ale skorzystała z takiej formy drzwi, dzielonych na pół, chyba nie przeszkadzałoby to stolikowi pod małym oknem (stąd te całe kombinacje ) Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 13.12.2009 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 Bardzo chętnie może w styczniu jakoś by się udało, jeśli dróg nie zasypie. A przy okazji to mam jeszcze prośbę do Ciebie - zmienialiście coś w wymiarach spiżarnia-łazienka na dole? Macie super rozwiązaną kwestię drzwi do spiżarni, strasznie nam się to podoba. Ja planowałam przesuwane, ale właściwie takie jak u was chyba by się super sprawdziły. Możesz wrzucić [albo wysłać] jakieś foty tych drzwi [otwartych]? Pamiętam, że w połowie macie lodówkę. Jakbym nie miałam lodówki w tym miejscu, ale skorzystała z takiej formy drzwi, dzielonych na pół, chyba nie przeszkadzałoby to stolikowi pod małym oknem (stąd te całe kombinacje ) Dzięki! Najpierw drzwi do spiżarki: http://lh5.ggpht.com/_5epUv1e8bgg/Sh5o4q38SMI/AAAAAAAADNk/BtfaTgMn7sE/s400/IMG_8887.JPG http://lh3.ggpht.com/_5epUv1e8bgg/Sh5o58L1_NI/AAAAAAAADNo/BtVXBe0kYNc/s400/IMG_8888.JPG Spiżarka na etapie murowania: http://lh6.ggpht.com/_5epUv1e8bgg/SNOILfGxNoI/AAAAAAAABjY/n37Jba4dZ-k/s400/IMG_6892.JPG http://lh4.ggpht.com/_5epUv1e8bgg/SMaxRDx1PiI/AAAAAAAABfM/93pbHnn3_Xo/s400/opis1.jpg Nie robiliśmy dużych zmian w porównaniu do projektu, jedynie wyprostowaliśmy uskoki - oba pomieszczenia są prostokątne. U nas nie ma kominów wentylacyjnych, więc było łatwiej. Wyszliśmy od tego, ze w wiatrołapie powstała wnęka na szafę o głębokości 70 cm - i to była ściana łazienki i spiżarki. Ściana łazienki z korytarzem jest zlicowana ze słupem, który tam stoi, a nie cofnięta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts