claris 22.03.2010 05:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 No i zakochałam się w Dako - tabasco teak. Moim zdaniem bardzo fajny kolor, taki głęboki brąz, mający w sobie coś z winnej czerwieni, ale nie tyle co mahoń. Ja się w tym kolorze zakochałam Ja też jestem zakochana, na razie wirtualnie dzisiaj planuje wizytę w salonie z oknami i mam nadzieję, że moja miłość nie osłabnie. Mi się podoba mahoń, ale bez tego dziwnego usłojenia, który niestety mahonie w standardzie mają... Dzięki za opinię w sprawie DAKO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 22.03.2010 05:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 WOW! Rozpoczęłam drugą stronę komentarzy teraz to już z górki Lilan - dzięki za odwiedziny i gratuluje postępów w Alabastrze. Za rok mam nadzieję mieć mniej więcej taki stan jak Wy teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 05.04.2010 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2010 Hmm po zmianie forum wyszło, że mam już 4 strony w komentarzach ale podobno można to zmieniać na zasadzie ustawień osobistych. Jeszcze nie wiem jak.. nowa odsłona jakoś średnio przypadła mi do gustu, przede wszystkim bije białym po oczach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz789 19.04.2010 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 Bardzo fajny domek z ciekawością , będę obserwował postęp prac w tym do mu. Dzięki oglądaniu tych dzienników poznaje coraz więcej projektów i coraz bardziej wiem czego chcę. Przedtem nawet nie wiedziałem ,że są takie projekty takie pracownie , pomimo ,że do budowy domu przygotowuje się od dawna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 22.04.2010 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 hej, pojawiam sie po dluzszej przerwie i jestem zaskoczona postepem prac u Ciebie, normalnie duze WoW!, jak czytam ze niedlugo wiezba, to normalnie.. zazdroszcze domek zaczyna wygladac fajnie, nabral realnych ksztaltów, kurcze to juz dom czy ogradzalas sobie dzialke ? chocby prowizorycznie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamlotek 22.04.2010 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 Witam:) Trafiłam przez przypadek,nawet nie wiem jak:rolleyes:, ale dzięki temu przeczytałam kolejny fajny dziennik i zobaczyłam ,zapewne piękny dom w niedalekiej przyszłości:). Co do gliny wokół fundamentów,to my mamy drenaż opaskowy i zasypane to wszystko jest żwirem i pospółą. Przez całą zimę piach dookoła domu był suchy,nawet podczas roztopów,kiedy pełno było wody na naszej glinie:lol2:. Pozdrawiam i trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 23.04.2010 16:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 (edytowane) czy ogradzalas sobie dzialke ? chocby prowizorycznie ? Na razie zero ogrodzenia. W sumie to było dobre rozwiązanie, bo nie było żadnych problemów z dostawami, HDSy wjeżdżały i ustawiały palety gdzie aktualnie trzeba było, nie było problemów z rozładunkami długich prętów zbrojeniowych, dojazdem gruchy itd. Teraz myślę nad ogrodzeniem, ale już wiem, że nieprędko będzie mnie na nie stać Więźba będzie już we wtorek a dach ma być skończony do końca maja. Edytowane 23 Kwietnia 2010 przez claris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 23.04.2010 16:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 Witam:) Trafiłam przez przypadek,nawet nie wiem jak:rolleyes:, ale dzięki temu przeczytałam kolejny fajny dziennik i zobaczyłam ,zapewne piękny dom w niedalekiej przyszłości:). Co do gliny wokół fundamentów,to my mamy drenaż opaskowy i zasypane to wszystko jest żwirem i pospółą. Przez całą zimę piach dookoła domu był suchy,nawet podczas roztopów,kiedy pełno było wody na naszej glinie:lol2:. Pozdrawiam i trzymam kciuki Dziękuję za miłe słowa. Żałujemy trochę, że nie zdecydowaliśmy się zrobić drenażu na etapie fundamentów, nie zdawaliśmy sobie sprawy z tego jak mokro będzie na wiosnę. Sąsiad ma drenaż i dzięki temu my nie mamy problemów z wodą - tą do budowania, murowania, podlewania stropu - praktycznie codziennie przepompowujemy od niego po 200-400 litrów. Dopiero teraz widzimy jak to potrafi wodę ściągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamlotek 23.04.2010 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 My mamy studnię wykopaną do drenażu,głęboką na 4 kręgi,a wody było 3/4 pojemności,teraz jest ok 1/3 pojemności . A co do drenażu można odkopać fundamenty i położyć. My odkopywaliśmy i robiliśmy od nowa zabezpieczenia fundamentów i nowy drenaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 24.04.2010 06:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2010 Kamlotek, właśnie zajrzałam do Twojego dziennika i mnie olśniło, że już śledziłam budowę Waszego skrzata Przypomniało mi się po tej nieszczęsnej rurze gazowej. Na kiedy planujecie przeprowadzkę? Drugie olśnienie w kwestii drenażu - u nas nie ma gdzie odprowadzić wody - nie ma ani kanalizy deszczowej, ani żadnego rowu A woda na wiosnę stała już na głębokości 40-50 cm! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamlotek 24.04.2010 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2010 A w tej chwili ,wiesz na jakiej jest głębokości? A odprowadzenie wody z drenażu pozostaje chyba wykopanie studni lub rozprowadzenie jej za pomocą rur po działce z dala od domu. To rozprowadzenie jest pracochłonne i nie zawsze jest polecane. Trzeba zachować spadek. Więc studnia wydaje się najlepszym wyjściem ,aby mieć suche fundamenty. My dojrzewamy (a konkretnie małż) do wykopania 2 studni głębszej. Bo ta którą mamy wydaje mi się ,że jest przypłytka. Rura wchodząca z drenażu i wychodząca co prawda jest nad powierzchnią tafli wody,ale jak były roztopy,to obie były pod wodą. Nawet nie chcę myśleć,co się działo ,ile było wody przy fundamentach. A jak dodamy wodę z rynien,to ta 2 studnia będzie koniecznością. Dobrym rozwiązaniem jest podłączenie do kanalizy A przeprowadzka:rolleyes:? Planowaliśmy w lato 2012r. .Jednak teraz wszystko idzie ku temu,że przeprowadzimy się w przyszłym roku pod koniec czerwca. To wszystko zależy od pracy małża. Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 25.04.2010 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 Claris - "wlazłam" w końcu do Twojego dzinnika, bardzo fajny dom będę zaglądać czy budujesz we Wrocławiu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 25.04.2010 17:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 Buduję owszem we Wrocławiu. Kamlotek nie wiem na jakiej głębokości jest teraz woda, ale będę kopać dołek pod choinkę to może się okaże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamlotek 25.04.2010 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 Można też posadzić drzewa,krzaki lubiące wilgoć,one też swoje wyciągną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 04.05.2010 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 w temacie bram garażowych to zadzwoń do Irgi jest rabat dla forumowiczów na hormanna i do Osiński i syn ma najlepszą cenę na normstahla:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 06.05.2010 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 Dzieki Kaśka, ale już zdecydowaliśmy się na Krispol. w takiej cenie ani Hormann ani tym bardziej Normstahl nie jest osiągalny... z innej beczki - szukam projektanta do wewn. sieci gazowej [od skrzynki w płocie co stawia gazownia, do domu] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 17.05.2010 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Cześć Claris, ale dawno tu nie zaglądałam! Postęp niesamowity, szkoda że pogoda tak psuje szyki, trochę ulew się szykuje Przykro mi z powodu cieśli, oby nie zawalili krycia dachu. Pisałam w swoim dzienniku kiedyś Ewie, że do naszego projektu muszą być dobrzy cieśle, bo projekt jest byle jaki - niedokładny i z błędami (tudzież niedopatrzeniami). Ślicznie wygląda dom wybudowany z silki - taki czyściutki Dlaczego nie poczekacie z ociepleniem do po tynkach wew? Silka bardzo ładnie się osuszy latem i żadne ulewy jej nie straszne. My na etapie robienia dachu mieliśmy ocieplane tylko połączenie między budynkiem a garażem i boczki lukarn. Całą resztę najpóźniej jak się dało - w maju/czerwcu, tuż przed przeprowadzką. A już na pewno ocieplanie przed założeniem drzwi, okien i bramy jest ryzykowne - lepiej zrobić to raz a porządnie, a nie dosztukowywać. Nie wiem, czy wiesz, ale przed montażem bramy garażowej powinnaś mieć otynkowany garaż a przynajmniej sufit i po bokach - tam gdzie będą prowadnice. Więc jeśli planujecie ocieplać sufit garażu (my tak zrobiliśmy) to już trzeba się za to zabierać. Marzec już dawno minął, wybieracie się dalej do nas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 17.05.2010 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Wybieramy się do Was, wybieramy i jakoś wybrać się nie możemy. Budowa jest cholernie absorbująca, co i rusz coś wychodzi, trzeba podejmować na szybko decyzje i takie tam.. O wytynkowaniu garażu do bramy wiemy [materiały już kupiony i czeka na zmiłowanie nieba], tak samo będziemy ocieplać sufit garażu i ścianę między nim a domem. Styropian już czeka. Z tym ocieplaniem elewacji to ja też wolałabym po oknach, drzwiach itd, ale wykonawca nas naciskał i się daliśmy. A tak naprawdę to chyba nie mieli roboty w tym czasie, bo następną budowę mieli rozpocząć dopiero w tym tygodniu [ale teraz to utknęli u nas, bo leje i nie mogą robić]. Mam nadzieję, że nie będę tego żałować. Póki co jestem bardzo zadowolona z rozkładu pomieszczeń na górze - warto było przez rok nad tym myśleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 27.05.2010 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 claris matko, ale przeboje wspolczuje bardzo, mam nadzieje, ze szybko znajdziesz dachowcow, dobrych fachowcow i w koncu ten koszmar sie skonczy powiedz mi skad wiedzieliscie, ze sa bledy w dachu ? boszsz ja jestem taki laik, ze nie wiem czy bede w stanie zauwazyc cokolwiek niedorobionego .... sciskam mocno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 27.05.2010 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 No, nieźle z tym dachem. A nie możesz zrobić tak, że sama rozliczysz się z dachowcami, a głównemu wykonawcy odliczysz tę kwotę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts