Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewka - kominek

Recommended Posts

Planuje dać 10 cm styro i 8 cm wylewki ze wzglendu na wielkosc pomieszczenia około 32m2.Jaka powinna byc grubosć wylewki pod kominkiem,taka sama jak w pozostałej czesci pomieszczenia( 8cm ) czy tez powiększona o gróbosc styropianu(18 cm) oddzielając w tym miejscu od poprzedniej wylewki jedynie folia budowlana?.

Jak sie to ma do osiadania posadzki w miejscu gdzie jest styropian a gdzie go nie bedzie,czy posadzka nie bedzie pekac w miejscu gdzie jedna z jej czesci jest rozdzielona folia od chudziaku a pozostałosc 10 cm styropianem .

Też mam 10 cm styro i 8 cm wylewki. Kominek postawiłem na czterech bloczkach betonowych, takich samych jak stosuje się do fundamentów. Bloczki mają taki wymiar, że jak je położysz na płasko to mają około 18 cm.

Oczywiście wylewki NIE robisz pod kominkiem, tylko dochodzisz do bloczków betonowych.

Też mam 10 cm styro i 8 cm wylewki. Kominek postawiłem na czterech bloczkach betonowych, takich samych jak stosuje się do fundamentów. Bloczki mają taki wymiar, że jak je położysz na płasko to mają około 18 cm.

Oczywiście wylewki NIE robisz pod kominkiem, tylko dochodzisz do bloczków betonowych.

Mozna prosic o fotke?.

Witam !

Wtrącę swoje dwa grosze ! A ile waży właściwie taki kominek aby miał takie wzmocnienie ? Mam w domu komodę z akwarium 1000 litrów wody plus wyposażenie. Komoda drewniana pewnie wszystko waży z tonę i co ? Nic a ileż waży kominek wkład 100 kg ? Obudowa drugie tyle tylko że na większej powierzchni ? Chyba bez sensu robić sobie mostki cieplne. A może się mylę ?

Mostek termiczny jest po to, żeby firma od kominka nie miała czym się wykręcać jak obudowa popęka.

Przynajmniej ja takie odebrałem wrażenie. Skoro styropian w garażu w którym samochód będzie dawał nacisk punktowy każdym kołem ok. 400 kg i jeszcze się poruszał to przy wjeżdżaniu i wyjeżdżaniu to nie widzę powodu dla którego kominek o wadze 400-500 kg styropianu mieć nie powinien. No ale... ma nie być - to nie ma.

Ja też jestem zdania, że te dywagacje są bez sensu...

Kominek waży ok. 150 kg wkład + drugie tyle obudowa (zależy, kto z czego robi - waga może dojść nawet i do 300 kg, gdy robi się w całości z kamienia ;)), co daje razem 300-450 kg - zaokrąglijmy to do 0,5t.

Stosowany do posadzek styro EPS-100 ma nośność do 3t/m2... O betonie wylewki nie wspomnę, bo zapewne grubo przekroczy nośność styro...

Może resztę sami sobie dopowiecie, czy warto robić mostek termiczny (i to całkiem spory)...

Jak się ktoś boi, to niech w to miejsce wstawi sobie EPS-200, którego stosuje się na podjazdy dla TIRów ;)

Pozdrawiam ;)

Zaraz zaraz a kominek nie stoi na 4 nóżkach? Widziałem takie coś w budynku jednego gościa. Dziura w posadzce koło kominka (wyglądała jakby do chudziaka, na tym stał stojak a na nim kominek. Czy tak się robi?

BTW. Czy wyprowadzenie rury pod kominek jest "uniwersalne", czy raczej trzeba miec już konkretny wkład na mysli? W tym budynku nie było z tym problemu bo kominek był jakieś 30 cm na posadzką więc rura mozna manewrować - tylko czy tak powinno być?

Gdy bym dał w miejsce kominka bloczki cementowe 4 po rogach kominka( który w przyblizeniu miescił by sie w wymiarach np 80 głębokośc* 100szerokośc) o wysokosci 10 cm(w tych 10 cm zmiescił by mi sie styropian tam gdzie nie bedzie bloczków) i na nich zrobił zbrojenie Oddzielił bym ta cześc od reszty posadzki tasma dylatacyjna.

Co o tym sadzicie?

Jak pisałem, nie ma sensu robić jakiegoś szczególnie silnego podparcia... Kominek to nie Statua Wolności, żeby go podpierać jakimś extra mocnym podestem... Natomiast wydzielenie i zdylatowanie wylewki pod kominek to może dobry pomysł - zwłaszcza przy podłogówce, bo płyta wylewki podłogowej "jeździ" w czasie zmian temperatury i przez to konstrukcja kominka też może pracować... Aczkolwiek nie wiem, jak bardzo... W każdym razie ja na to nie wpadłem i mam jedną płytę w salonie :roll:

Większość zapewne tak ma, więc nie powinienem się chyba tym martwić, nie? ;)