Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

na jakim etapie budowy montowac drzwi wewnętrzne?

Recommended Posts

Mi też się wydaje ze jak zamontować ościeżnice to już na stałe: pianka, kołki itd... Natomiast w zależności od rodzaju występują różne ewentualności: zawiasy mogą być regulowane, listwy maskujące mogą być zamontowane po malowaniu, niektóre drzwi mogą być heblowane do wysokości płytek...

Chyba że określenie "regulowana" oznacza tą powszechnie stosowaną co produkują niby na zamówienie w jakichś tam zakresach tolerancji i taką ościeżnice na miejscu dokładnie dostosowuje/docina się do rzeczywistości.

Najpierw belki główne a później opaski to znaczy listwy maskujące czy jak to się tam zwie. Ale regulacja sprowadza się do tego że dociąć można tylko od dołu, i listwę maskującą "wcisnąć" na odpowiednią głębokość, w zależności od grubości ściany.

sailor_ro chyba to miał na myśli.

A jeżeli jej wymiary pasują do rigipsów i podłóg to chyba nic nie stoi na przeszkodzie zamontować ją na końcu.

Ale jak znam życie to często trzeba podkuć ścianę, albo dorobić kawałek ściany. Wyrównać piony i poziomy żeby nie musieć drzwi wyginać w łuk w pionie, albo nie musieć ich wyginać w łuk po przekątnej. No a po wszystkim poprawić malunki - czyli wszystko to co się dzieje przez wcześniejsze niedokładne pomiary.

Ale za to nie zamontowanych ościeżnic nie trzeba oklejać, zasłaniać podczas malowania. Gipsiarz nie draśnie ich kielnią, fliziarz nie zwadzi niechcący pacą zębatą...

Było już na forum wałkowane,ale co tam,jesli montujesz oscieznice stałe,to teraz,bo i tak bedziesz musiał je obrobić.Natomiast jesli montujesz ościeżnice regulowane,robisz to na samym koncu,po malowaniu i podłogach.

obrabiac :o ja mam wszystkie ościeżnice stałe i nic nie musiałam obrabiac,przecież dochodzą jeszce opaski maskujące a do rzeczy to u mnie najpierw były podłogi aaaa potem drzwi,chłopcy przy montażu sobie regulują ocieżnicą dpowiednią wysokośc do podłóża bo są różne a to panele a to kafle czy drewno a każde ma swoje różne wymiary, żałuję jedynie że wcześniej pomalowaam ściany to był mój błąd,malowanie na samym końcu :-?

"Obrabiać" - koledze chodziło chyba o to że na przykład drzwi metalowe zawsze po zamontowaniu trzeba obrobić malutkimi warstwami gipsu w zależności od nierówności, okleić taśmą żeby nie pobrudzić podczas malowania, czyli o taka jakby kosmetykę. Ościeżnica stała po montażu wygląda czasem jak ościeżnica regulowana bez założonych listew maskujących - paskudnie.

Damro, ale mam jedno zasadnicze pytanie: Czy w przypadku ościeżnicy regulowanej można sobie dowolnie regulować wysokość montażu od podłogi tak jak piszesz, że chłopcy u Ciebie robili?

Pomijam dwa przypadki o których wiem:

1) Lekkie zheblowanie drzwi od dołu i przycięcie ościeżnicy.

2) Nie zamontowane zawiasy w skrzydle, samemu je wkręcam w skrzydło na jaką wysokość mi pasuje. I dodatkowo brak w futrynie wyciętych otworów w miejscu klamki i zamka też sam sobie je wycinam tam gdzie mi pasuje i nakładam maskownicę. Albo druga ewentualność w przypadku wkładu, to w ogóle nie zamontowany jest ten wkład w skrzydle. I samodzielnie go montuje w skrzydle na odpowiedniej wysokości.

Ale w kit zabawy z takim dopasowywaniem...

odpowiem trochę pokrętnie... jak jest na nie kasa to robić! - porządne drzwi wew z ościeżnicą regulowaną to koszt około 2k pln/szt no weźmy do obliczeń 1,5k (super okazyjna cena) - w moim przypadku...policzmy... 13*1,5kpoln daje nam okrągłą sumkę 20k pln.... drzwi wew niestety muszą poczekać :cry:

Ościeznica stała,ma szerokość ca 90 mm,jesli mamy mur o grubości 140 mm,to montujac ją z jednej strony na lico,z drugiej jest zaglebiona w murze.Tym samym ze strony zlicowanej,mocujemy opaski i sprawa zalatwiona,ale z drugiej strony musimy ja jakos obrobić,czyli np.przykleić płyty GK,ewentualnie wytynkować czy wyszpachlować i dopiero potem wykańczamy listwami tzw. ćwierćwałkami.

Ościeżnica regulowana to taka zaś,która obejmuje nam mur z obu stron,tym samym,montujemyoscieznice,zakładamy opaski i sprawa zalatwiona.

Co do regulacji wysokości,to oscieznice regulowane sa tak skonstruowane i obliczone,ze montuje sie ja na gotowej podłodze i drzwi nie wymagaja podcinania.Jezlei zas montuejmy ja przed podłogami to mozna podłozyc cos pod oscieze np. płyta GK,tak by była juz na wysokosci docelowej posadzki.

Dokładnie o to chodzi. Należy tylko dodać, że ościeżnica regulowana to ościeżnica, której regulowana jest grubość ściany, którą ma obejmować (oczywiście w określonym zakresie - po prostu jest zrobiona z elementów zaopatrzonych w pióro-wpusty pasujące do siebie i poprzez wciskanie w siebie tych elementów dopasowuje się ją do grubości muru tak, aby obejmowała całość).

Koszt takiej ościeżnicy to ok. 180 - 250 zł (w zależności od zakresu grubości - dostępne są standardowo 3 zakresy, być może na zamówienie dało by się zrobić na dowolną grubość muru).

• 2 weeks później...

Witam.

Wcześniej napisałem, że będę montował drzwi po wykończeniu posadzek. I teraz mam "zagrychę": podczas montażu paneli (z drugiej strony dojadę kaflami) nie wiem dokąd dojechać... W którym miejscu będzie skrzydło, gdyż chciałbym, aby listwa progowa przykrywająca łączenie paneli i kafli była dokładnie (lub prawie dokładnie) pod skrzydłem? Jak to zrobiliście u siebie?

Pozdrawiam.

przechodziłem ten temat 2-3 tyg. temu. wszystkie ościeżnice miałem regulowane od Classena ...wcześniej sprawdziłem jakie wymiary otworu powinno mieć miejsce na drzwi... montaż nastąpił po podłodze (panele) ...żadnego docinania drzwi nie było...

...moja rada jest taka, żeby wszystko sobie przygotować , pomalować...nie odkładać żadnych czynności malarsko-wykończeniowych przy futrynach obojętnie jakich , regulowanych czy stałych bo mimo zapewnień majstra zawsze coś się może pobrudzić... lepiej o dzień lub dwa odłożyć montaż.

Witam

Na jakim etapie budowy montować drzwi wewnętrzne?

Jestem po gipsach ale przed płytkami.

niezależnie czy to jest ościeznica stała czy reegulowana montuje się na samym końcu po zakończeniu wszystkich mokrych prac, podłogi muszą być już zrobione ościeżnicę stawia się na (parkiet, płtyki co tam bedzie) i zabezpiecza od spodu silikonem przed wilgocią, tak samo ściany powinny być wytynkowane, wygipsowane pomalowane i obłożone płytkami. Jesli zamontuje się drzwi wcześniej mogą się zorkleić, lub wypaczyć bo wchłoną wilgoć z mokrych prac. Każdy porządny producent wymaga takiego montażu (jest to warunek udzielenia pełnej gewarancji). Dla niedowierzających polecam jak lekturę gawrancji i instrukcji montażu na stronie Porty w zakładce adnotacje, oczywiście można też podzwonic po diealerach, każdy potwierdzi to co piszę.

pozdrawiam

Witam

Na jakim etapie budowy montować drzwi wewnętrzne?

Jestem po gipsach ale przed płytkami.

niezależnie czy to jest ościeznica stała czy reegulowana montuje się na samym końcu po zakończeniu wszystkich mokrych prac, podłogi muszą być już zrobione ościeżnicę stawia się na (parkiet, płtyki co tam bedzie) i zabezpiecza od spodu silikonem przed wilgocią, tak samo ściany powinny być wytynkowane, wygipsowane pomalowane i obłożone płytkami. Jesli zamontuje się drzwi wcześniej mogą się zorkleić, lub wypaczyć bo wchłoną wilgoć z mokrych prac. Każdy porządny producent wymaga takiego montażu (jest to warunek udzielenia pełnej gewarancji). Dla niedowierzających polecam jak lekturę gawrancji i instrukcji montażu na stronie Porty w zakładce adnotacje, oczywiście można też podzwonic po diealerach, każdy potwierdzi to co piszę.

pozdrawiam

zgadzam się z przedmówcą oprócz malowania,malowanie ścian po montażu drzwi :p

• 1 month później...
a to czemu ościeżnica niezależnie czy obejmuje ścianę czy nie prawidłowo jest montowana tylko na piankę montaż jest suchy i czysty więc w niczym to nie powinno przeszkadzać. Można tez pomalowac po założeniu drzwi w końcu nikt ich nie będzie demontował do malowania za jakiś czas śmiesznie by było tylko trzeba pamiętać że na drzwiach okleinowanych nie może za długo być taśma malarska bo inaczej powstanie ryzyko zejścia okleiny. Dlatego zakładamy taśmę malujemy od razu zdejmujemy żeby nie było problemu.

tak samo ściany powinny być wytynkowane, wygipsowane pomalowane i obłożone płytkami

Sorki, może głupie pytania, ale muszę zdać... :oops:

A jak kiedyś zechcę wyremontować łazienkę i wymienić płytki to jak odkuć stare pod ościeżnicą? Trzeba ściągać ościeżnicę? Czy trzeba z góry wiedzieć jaka będzie ościeżnica i płytki układać tylko do ościeżnicy?