marcin k. 24.11.2003 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2003 kto z was wie ile litrow wody miesci sie w metrze biezacym standardowej rury do wody. mam problem w wielkich odleglosciach miedzy piecem (pom.gosp) a lazienką ok 19 m.jak rozwiazac ten problem nie instalujac podgrzewacza ani pieca w tej lazience (brak komina + podniesienie kosztow) ktos ma jakis pomysl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.11.2003 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2003 Promień wewnętrzny (rury w decymetrach)do kwadratu x 3.14 x 190= ilość decymetrów czyli litrów wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.11.2003 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2003 Promień wewnętrzny (rury w decymetrach)do kwadratu x 3.14 x 190= ilość decymetrów czyli litrów wody, albo x 10, wtedy na 1mb rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 24.11.2003 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2003 Przy tej odległości musi być zrobiona cyrkulacja ciepłej wody: pompa cyrkulacyjna i dodatkowa rurka zwrotna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 24.11.2003 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2003 Ja nie masz jak poprowadzić rury zwrotnej do cyrkulacji, to możesz spróbować taki pomysł. Tylko nie wiem, czy możne dobrze uszczelnić to miejsce, gdzie jedna rurka (na dodatek giętka plastikowa) wychdzi z drugiej. Jak ktoś ma pomysł, to niech rzuci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin k. 24.11.2003 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2003 tak własnie myslalem ....... a taka pompa mogla by byc wlanczana czasowo ...jakims sterownikiem np o godz 6.30 rano wylanczana i znowu wlanczana ok 19 ?? chodzi o zminimalizowanie kosztow uzytkowania domu..... tak nawiasem mowiac to chce zainstalowac jakis kolektor sloneczny a w zimie chcialbym zeby kominek po czesci podgrzewal wodeuzytkową i c.o. to taki troche koncert zyczeń jest troche sie boje tych naszych instalatorow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.11.2003 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2003 kto z was wie ile litrow wody miesci sie w metrze biezacym standardowej rury do wody. mam problem w wielkich odleglosciach miedzy piecem (pom.gosp) a lazienką ok 19 m. jak rozwiazac ten problem nie instalujac podgrzewacza ani pieca w tej lazience (brak komina + podniesienie kosztow) ktos ma jakis pomysl Pojemność wodna rur miedzianych w litr/mb "15" - 0,133 litra "18" - 0,201 "22" - 0,314 "28" - 0,531 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 25.11.2003 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 Pompa obiegowa do cyrkulacji ma pobór mocy kilkadziesiąt Watt (moja z tego co pamietam 20W) - więc koszt nie jest zbyt wielki. A do sterowania można użyć programatora - cyfrowy tygodniowy (8 programów załącz-wyłącz, na różne kombinacje dni tygodnia, podtrzymaie na wypadek zaniku prądu) kosztuje do 40 złociszy. Analogowe dobowe około 20 - w każdym hipermarkecie budowlano/remontowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts