Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt C117e CODZIENNY wariant 5

Recommended Posts

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mamy zamiar postawić domek Codzienny wariant V muratora. Co o tym sądzicie??

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=1136

nie znamy twoich potrzeb,

twojego planu zagospodarowania,

budzetu:

co mamy sądzić?

az 4 kominy widze

czym to chcesz ogrzac? kotłownia nie zmiesci opału

zdecydowanie bym zmienił kierunek schodów,

by wejscie na parterze bylo blizej salonu

Kotłownia będzie wystarczająca jeśli będziesz ogrzewać gazem. Schodów nie ruszałbym - dzięki temu będzie trochę miejsca w wiatrołapie.

Nie podobają mi się minisypialnie na górze - sypialnia wielkości 7,5 czy 8.5 m2 to maleństwo. Poza tym nie ma pomieszczenia dla mnie bardzo ważnego - garderoby. Na dole z kolei nie podoba mi się rozplanowanie łazienek - łazienka tylko dla użytkowników sypialni a dla pozostałych wc to chyba nie najlepszy pomysł, gdzie goście będą ręce myć w WC ?? :o

Ładnie wyglądają elewacje.

Pozdrawiam

Ya

ja z mężem tez kupimy ten projekt:)

-ogrzewanie bedziemy mieli gazowe i tzw. kominkowe;)

-z łazienki na parterze rezygnujemy na rzecz powiększenia gospodarczego,na podwórko będą dzrzwi zamiast okienka

-schodów nie ruszamy

-kibelek z umywalką dla gości wystarczy!

u góry:

-powiększamy łazienkę kosztem pokoju nr.15

-sypialnia nr 14 też zostanie powiększona, a reszta z pokoju nr.15 to będzie składzik, czy garderoba

dodam, ze nasz dom bedzie w zabudowie szeregowej, więc góra będzie większa o taras i w dach bedą okna.

Na dole obok schodów można zrobić garderobę na płaszcze.

Zmiany jakie zamierzamy wprowadzić w naszym domku to skrócenie ściany nosnej pomiędzy salonem a korytarzem i zlikwidowanie szafy zabudowanej(?) w salonie/kuchni. Ponadto w związku z tym, że będziemy robić alternatywne ogrzewanie dla c.o. i musimy zwiększyć kotłownię, to łazienkę (5) i pom.gosp.(4) połączymy w jedno pomieszczenie. Aby mieć na dole pełnowartościową łazienkę, zabierzemy kawałek pokoju(6). Z racji tego, że jest to dodatkowy pokój przeznaczony dla nocujących u nas gości, nie musi być duży, a powstałą wnękę zabudujemy szafą.

Na poddaszu zmian raczej nie przewidujemy. Może powiększymy łazienkę kosztem pokoju? Mieliśmy zamiar zlikwidować balkon z racji tego, że zabiera słońce z pokojów ale zrezygnowaliśmy. Planujemy dodatkowe okno dachowe w pokoju 17, ale nie wiem czy go zmieścimy na dachu.

I najważniejsze, jest to wersja lustrzna projektu.

Wszyscy doradzają podniesienie ścianki kolankowej i większość to robi, tylko zastanawiam się dlaczego projektanci tego nie uwzględniają w projektowaniu budynków?? Czy skutkiem tego jest tylko(aż) zwiększenie powierzchni użytkowej poddasza kosztem niewielkiej zmiany wyglądu zewnętrznego?

My chyba nie będziemy podnosić tej ścianki, ponieważ chcielibyśmy umieścić okna dachowe najniżej jak tylko jest to możliwe.

Budowę zaczynamy jak dostaniewmy pozwolenie na budowę. Wniosek złożymy w starostwie do dwóch tygodni, więc myślę, że początek września jest realny.

Podniesienie ścianki kolankowej automatyczniej zwiększy powierzchnię. Pomieszczenia będę lepiej ustawne co pozwoli ładniej zagospodarować pokoje.

Po namyśle dokupiliśmy kosztorys - będziemy mieli jakąś kontrolę nad tym wszystkim:)

Jesteśmy po rozmowie z architektem i na dole będziemy mieli podobnie :) Jednak sypialni nie zmiejszamy,likwidujemy drzwi łączące sypialnie z łazienką, którą to likwidujemy na rzecz pom.gosp.z którego będą drzwi na podwórko, kibelek zostaje bez zmian,ściankę też skracamy i wywalamy szafę z hollu.

Na górze pokoje 17 i 18 bedą większe o powierzchnię tarasu, pokój 14 trochę powiększony kosztem pokoju 15. Reszta pokoju 15 zostanie połączona z łazienką z której będzie się przechodziło do pralni:)

W dachu będziemy mieli po 2 okna w każdym z pomieszczeń.

Postaram się też umieścić linki z moimi wizjami :lol:

Witam, właśnie jestem po rozmowie z moją p. architekt i okazało się , że po małych zmiankach nasz domeczek będzie miał 134m pow.użytkowej plus garaż :lol:

Ja jestem zadowolona gorzej jest z mężem, który liczy każdy grosik :roll: Nie to, że by był chytry, ale oszczędny :wink:

Gotowy na 100% projekt mamy mieć pod koniec tygodnia.

Pochwalę się, że sama załatwiłam kierownika budowy,hihi...Mamy już zaklepaną ekipę do pracy i jak dobrze pójdzie z wszystkimi dokumentami to za miesiąc byśmy chcieli zaczynać :D

My nadal czekamy na zatwierdzenie projektu zjazdu na drogę potrzebnego do złożenia dokumentów w starostwie. Ekipę mamy już wybraną. Majster wycenił robociznę na 40 tys. zł, od wykopu fundamentów po dach, łącznie z wykonaniem podbitki pod dachem i odeskowaniem lukarn. Czy planujecie zrobić elewację z drewna tak jak jest w projekcie? My mamy taki zamiar, tylko nie wiem jak duży to będzie koszt? I z jakiego drzewa? Sosna czy modrzew syberyjski, albo coś egzotycznego? Ładnie wygląda odeskowanie dookoła dachu, ale nikt tego nie poleca, ponieważ drewno wystawione bezpośrednio na działanie słońca, deszczu i wiatru długo nie przetrwa:(

Aha, a mury z czego będziecie stawiać? My prawdopodobnie z porothermu lub maxa.

Tak z ciekawości, jak wyceniono w kosztorysie stan surowy zamknięty? Mąż szacuje, że będzie to ok 150 000 zł. I co najmniej drugie tyle na wykończenie.