ifka13 24.05.2009 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 mam przygotować pape termozgrzewalną (ICOPAL modyfikowana SBS 5mb w rolce, grubość warstwy 4,6mm) na 3 częsci- ok 33cm szerokości każdy do izolacji poziomej fundamentu- zastanawiam sie czym mozna takie rolki przeciąć? piła ramowa ręczna? macie jakies doświadczenie w tym zakresie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szafa 24.05.2009 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 U mnie na budowie rozwijali i cieli nożykiem "tapeciarskim" na paski po 0,5 metra - szło szybko i sprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 24.05.2009 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 Kup nóż z wymiennym ostrzem i do tego wkład w kształcie haczyka.Zaczepiasz za koniec papy i jedziesz jak po maśle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ifka13 24.05.2009 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 rozumiem, w takim razie trzeba rozwijać, bo zastanawialem sie czy nie da rady rolki przeciąć na 3 częsci przed rozwijaniem- chodzi mi o wczesniejsze przygotowanie papy dla murarzy jak przyjdą murować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 24.05.2009 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 no raczej tak trudno no chyba że na krajzega Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poker 24.05.2009 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 Piłka do drzewa lub do metalu moze sie da przeciac cała rolke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 24.05.2009 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 Piłka do drzewa lub do metalu moze sie da przeciac cała rolke. Nie da bo po pierwszym pasku zrezygnujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.05.2009 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 ... zastanawiam sie czym mozna takie rolki przeciąć? piła ramowa ręczna? macie jakies doświadczenie w tym zakresie? drutem wiązadełkowym /po rozwinięciu rolki/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henryk51 25.05.2009 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Jeśli chcesz ciąć rolkę papy to raczej na połowy po 50 cm. 33 cm może być za mało. Do tej papy z zewnątrz trzeba będzie przykleić izolację pionową fundamentów a od środka izolację leżącą na chudziaku. Przy idealnym ułożeniu papy spod bloczków ściany będzie Ci wystawało po 4 cm na stronę. A jeśli krzywo utniesz lub ścianę postawisz niecentrycznie na ułożonej papie to może się okazać że nie ma do czego przygrzać następnych warstw. Zadbaj także o to aby wystające paski papy nie zostały zniszczone butami murarzy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ifka13 25.05.2009 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 a po co z zewnątrz?, ścianę robie z BK 24 cm i nie miałem zamiaru papy wypuszczać na zewnątrz, tylko wszystko do środka dla polaćzenia z izolacja na gruncie pod podlogami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henryk51 25.05.2009 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Ja mam piwnicę stąd pierwszą izolację poziomą dawałem bezpośrednio na ławach fundamentowych 1,2 m poniżej poziomu terenu. Jeśli Twoja izolacja pozioma ułożona będzie nad poziomem terenu to rzeczywiście wydaje się że nie ma potrzeby wystawiania papy na zewnątrz fundamentu. Przyjrzyj się tylko na jakim terenie jest stawiany budynek gdyż istnieje prawdopodobieństwo że aż do tej izolacji może być podciągana kapilarnie woda gruntowa. Mogą być problemy z tynkiem lub innym wykończeniem cokołu pomiędzy poziomem terenu a izolacją. Jest szansa że ułożony na stale wilgotnej powierzchni z czasem poodpada. Chociaż gdy cokół zostanie ocieplony to pewnie nic złego nie powinno się stać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 25.05.2009 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Stara piłka sadownicza - w wersji z łukiem - Rozwijasz papę składasz na 3 części zagniatasz ręką potem spacerek po zagięciu i docięcie Idzie jak burza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts