Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czym cięliście pape termozgrzewalną?

Recommended Posts

mam przygotować pape termozgrzewalną (ICOPAL modyfikowana SBS 5mb w rolce, grubość warstwy 4,6mm) na 3 częsci- ok 33cm szerokości każdy do izolacji poziomej fundamentu- zastanawiam sie czym mozna takie rolki przeciąć? piła ramowa ręczna? macie jakies doświadczenie w tym zakresie?

Jeśli chcesz ciąć rolkę papy to raczej na połowy po 50 cm. 33 cm może być za mało. Do tej papy z zewnątrz trzeba będzie przykleić izolację pionową fundamentów a od środka izolację leżącą na chudziaku. Przy idealnym ułożeniu papy spod bloczków ściany będzie Ci wystawało po 4 cm na stronę. A jeśli krzywo utniesz lub ścianę postawisz niecentrycznie na ułożonej papie to może się okazać że nie ma do czego przygrzać następnych warstw. Zadbaj także o to aby wystające paski papy nie zostały zniszczone butami murarzy..

Ja mam piwnicę stąd pierwszą izolację poziomą dawałem bezpośrednio na ławach fundamentowych 1,2 m poniżej poziomu terenu. Jeśli Twoja izolacja pozioma ułożona będzie nad poziomem terenu to rzeczywiście wydaje się że nie ma potrzeby wystawiania papy na zewnątrz fundamentu. Przyjrzyj się tylko na jakim terenie jest stawiany budynek gdyż istnieje prawdopodobieństwo że aż do tej izolacji może być podciągana kapilarnie woda gruntowa. Mogą być problemy z tynkiem lub innym wykończeniem cokołu pomiędzy poziomem terenu a izolacją. Jest szansa że ułożony na stale wilgotnej powierzchni z czasem poodpada. Chociaż gdy cokół zostanie ocieplony to pewnie nic złego nie powinno się stać.