Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szlifowanie więźby

Recommended Posts

...jak się wyposażyć przy szlifowaniu więźby dachowej od wewnątrz...

jak ? stosownie do sytuacji

w co ? w narzędzia typu strug elektryczny i szlifierka kątowa

chyba, ze lubisz ręcznie - to strug, ośnik, paca z papierem ściernym albo papier na klocku podfilcowanym

można tez odkręcać/przybijając na "tymczasem" cos w zamian/ z jednej /dwu/ jętek i naprzemiennie wozić /nosić/ do stolarza - wtedy trzeba sie wyposarzyć w cierpliwość ...

Myśmy z kolei szlifowali słupy i belki nad wejściem przy użyciu wiertarki z nasadą szlifierską (takie koło gumowe z rzepem) oraz kątówka z podobną końcówką, ale do 10k rpm. Tylko przy kątówce 10k rpm trzeba uważać, jak się szlifuje, bo można wyrżnąć sobie niezłe góry i doliny, albo nawet spalić drewno...

Pozdro!

Myśmy z kolei szlifowali słupy i belki nad wejściem przy użyciu wiertarki z nasadą szlifierską (takie koło gumowe z rzepem) oraz kątówka z podobną końcówką, ale do 10k rpm. Tylko przy kątówce 10k rpm trzeba uważać, jak się szlifuje, bo można wyrżnąć sobie niezłe góry i doliny, albo nawet spalić drewno...

Pozdro!

I to szlifowanie wiertarką się sprawdzało? Bo ja muszę sobie właśnie poszlifować słupy i zastanawiam się czy da się wiertarką, czy też przyjdzie mi się szarpnąć i zakupić szlifierkę taśmową (albo oscylacyjną)...

Pozdro!

I to szlifowanie wiertarką się sprawdzało? Bo ja muszę sobie właśnie poszlifować słupy i zastanawiam się czy da się wiertarką, czy też przyjdzie mi się szarpnąć i zakupić szlifierkę taśmową (albo oscylacyjną)...

Sprawdziło się :) zdjęcia są w naszym dzienniku - słupy wejściowe w zasadzie w większości były wiertarką wyszlifowane (połowę wyszlifowałem wiertarką jednego dnia, drugą połowę następnego dnia szlifowaliśmy na spółkę z żoną - ona z ziemi wiertarką a ja z rusztowania to co wyżej kątówką). Co prawda żonka później narzekała na ból barku, ale efekt jest super :)

My używaliśmy papieru 40-tki. Zakupiliśmy też 80-tkę na gładzenie, ale zrezygnowaliśmy - belki wyszły na tyle gładkie, że nie było sensu marnować czasu na to. Jak się przyjrzeć z bliska, to oczywiście widać żłobienia po granulkach, ale kto się z bliska przygląda? Pod paluchami nie czuć prawie ;)

Co oprócz chęci? Trochę wolnego czasu (szlifowanie jednak trochę go zabierze), dużo cierpliwości i masażystę na koniec :lol:

dzięki za rady

wnioskuje, iż trzeba np. zakupić szlifierkę kątową i papier ścierny do tego i zabrać się do pracy.

Jaką ziarnistość tego papieru zastosować?

Czy jeszcze coś będzie potrzebne oprócz chęci?

jak już chcesz robić zakupy, to proponuję szlifierkę taśmową. Wyjdzie ładniej aniżeli kątówką czy wiertarką. Tylko dociskasz i przesuwasz - nie musisz się tak bać o niedoskonałości szlifowania.

Ja tez bawilem sie w szlifowanie jetek bo poniewczasie doszlismy do wniosku ze je odkryjemy.

Szlif kątówką z tarczą gumową i papierem 40. Idzie szyblo tyle ze trzeba przestawiac drabinę. Najgorsze jest szlifowanie wewnątrz bo nie wchodzi nic oprocz reki i klocka z papierem. Niestety Nie da sie impregnowanych belek pomalowac lazurą. Przebija ciągle zielone i na koniec poszla biala farba.

Efekt fajny ale roboty duuuuzo.