Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Rok temu kupilam dzialke rolna z ruinami starego domu.Wokol siedliska rosnie kilka starych drzew.Niedaleko dzialki jest las, a po drugiej stronie drogi widok na staw.W otoczeniu pelno dzikich ptaków, zwierzat....Jak w bajce.Jest woda i elektrycznosc.To plusy.

Teraz minusy:

-dzialka lezy przy polnej drodze: do asfaltu okolo 3 km,

-do mista 7 km: samochodem 15 minut, spacerem 1 godzina,

-sasiedztwo: najblizsze gospodarstwo rolne okolo 200 metrow,

Co o tym sadzicie?Moze wyolbrzymiam te minusy?

Pozdrawiam,

Tamara

Dodam jeszcze, ze jestem osoba samotna i nic nie wskazuje, aby to sie zmienilo.Do tego jeszcze praca poza domem - czasem baaaardzo dlugo.Boje sie, ze nie zdolam zabezpieczyc mojej posesji przez zlodziejami.A nawet jesli zabezpiecze dom to co z ogrodem.Sama siatka nie wystarczy.A poza tym mysle tez o przyszlosci.Czy bedac na emeryturze i majac 70-80 lat bede sie czula bezpiecznie i komfortowo w taki miejscu?Ze zdrowiem przeciez róznie bywa....

Moze potraktowac to miejsce jako rekreacyjne - od czasu do czasu?Albo zaorac i wydzierzawic.Sama juz nie wiem...To trudna decyzja.

Jakies inne pomysly?Co byscie zrobili na moim miejscu?

Droga pani,

Ja przede wszystkim nie rozumiem tego "samotna i nic nie wskazuje na to, by sie to mialo zmienic". Czy to znaczy, że jest pani singielka z wyboru, która nie ma zamiaru szukac jakiegoś brudnego samca? W takim wypadku powinna Pani dać sobie radę z utrzymaniem takiego domu, jak i bezpieczeństwa w nim (aczkolwiek nie będzie to łatwe). To znaczy, przepraszam jeżeli to uzna pani za wchodzenie z butami w swoje życie, ale jeżeli ma pani zamiar być samą, to posiadanie i utryzmanie takiej posesji jest możliwe, ale wymaga sporego samozaparcia. W przeciwnym wypadku, może warto zainwestować trochę czasu i wysiłku w poszukanie jakiegoś partnera/partnerki.

Szopen napisal:

..Ja przede wszystkim nie rozumiem tego "samotna i nic nie wskazuje na to, by sie to mialo zmienic". Czy to znaczy, że jest pani singielka z wyboru, która nie ma zamiaru szukac jakiegoś brudnego samca? W takim wypadku powinna Pani dać sobie radę z utrzymaniem takiego domu, jak i bezpieczeństwa w nim (aczkolwiek nie będzie to łatwe). To znaczy, przepraszam jeżeli to uzna pani za wchodzenie z butami w swoje życie, ale jeżeli ma pani zamiar być samą, to posiadanie i utryzmanie takiej posesji jest możliwe, ale wymaga sporego samozaparcia. W przeciwnym wypadku, może warto zainwestować trochę czasu i wysiłku w poszukanie jakiegoś partnera/partnerki.

To dlaczego jestem sama to MOJA sprawa.A tego typu wypowiedzi (w stosunku do kobiety) uwazam za BRAK KULTURY.Sadze, ze moderator powinien usunac powyzsza wypowiedz.

Szopen napisal:

..Ja przede wszystkim nie rozumiem tego "samotna i nic nie wskazuje na to, by sie to mialo zmienic". Czy to znaczy, że jest pani singielka z wyboru, która nie ma zamiaru szukac jakiegoś brudnego samca? W takim wypadku powinna Pani dać sobie radę z utrzymaniem takiego domu, jak i bezpieczeństwa w nim (aczkolwiek nie będzie to łatwe). To znaczy, przepraszam jeżeli to uzna pani za wchodzenie z butami w swoje życie, ale jeżeli ma pani zamiar być samą, to posiadanie i utryzmanie takiej posesji jest możliwe, ale wymaga sporego samozaparcia. W przeciwnym wypadku, może warto zainwestować trochę czasu i wysiłku w poszukanie jakiegoś partnera/partnerki.

To dlaczego jestem sama to MOJA sprawa.A tego typu wypowiedzi (w stosunku do kobiety) uwazam za BRAK KULTURY.Sadze, ze moderator powinien usunac powyzsza wypowiedz.

Pani ttstewart, prosze wybaczyc. Chodzi mi o to, ze jezeli jest pani dosc silna by byc sama, to jest pani dosc silna by byc w stanie poradzic sobie z takim domem. W przeciwnym zas razie bycie sama, nie z wyboru, w wielkiej chalupie, nie ma sensu. Im wiecej przestrzeni, tym bardziej bedzie ona pusta. Posiadanie domu dla samego domu nie ma sensu.

Rozumiem.Nie chodzi juz nawet o wielkosc domu, bo i tak marze o malym domku z ogródkiem, ale o to, czy ta lokalizacja jest wskazana dla osoby samotnej (na emeryturze).Mam duzo znajomych, wiec zawsze znajdzie sie jakies towarzystwo.Tylko jak zabezpieczyc dom i ogród przed mieszkancami pobliskiego PGR (okolo 3 km).

• 2 months później...

Wważam,że warto wybudowac dom na dużej dzialce dla siebie samej , w każdym wieku. Tak myśle po miesiącach wahań, dylematów...Ja takze jestem samotna , mam 50-tke i zaczynam budowe domu. Jednak dom w takiej lokalizacji jak twoja dzialka może byc łatwym lupem dla popegerowców, to pewne niestety a poza tym moze byc tez mało bezpiecznie na twojej cudnej dzialce postawiłabym na razie domek letniskowy , altanke czy cos podobnego z zamkniętymi drzwiami na kłódkę drzwiami i zobaczyłabym jak ta budowla przetrwa 1-2 sezony.

Potem podjęłabym decyzję. Ja jestem jednak strachliwa Dlatego będę sie budowac bliżej ludzi na osiedlu domków. Ale tez chcialabym życ w głuszy , wśród starych drzew. niestety w dzisiejszych czasach bardziej trzeba bać się ludzi niż zwierząt. jak się cieszę ,że masz podobne plany . Pozdrawiam.

Myślę, że warto być pozytywnej myśli. Od poważnych kradzieży zawsze są ubezpieczenia. Być może jakieś ogrodzenie zniechęci okolicznych ewentualnych fanów cudzej własności. Plusy mieszkania w takim miejscu zdecydowanie przeważają nad na przykład mieszkaniem w bloku czy mieście. Myślę też, że jest bardzo wiele osób marzących by mieszkać w takim miejscu. Pozdrawiam i życzę bardzo dużo zadowolenia.

• 2 years później...