witus1719504930 24.05.2009 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 Witam ! Mam zamiar położyć kafelki w kuchni. Są to kafelki 10x10 Tretto. Związku z ty mam kilka pytań: 1.Kładzenie kafelek zaczyna się od ścian ? Układa się od dołu do góry ?2.Jaką przerwę zostawić pomiędzy pierwszym rzędem kafelek na ścianie a podłogą ?(kafelki na ścianie mają być do samej podłogi) Chodzi o to by przy późniejszym kładzeniu kafelek na podłodze wszystko grało ? 3.Czy kafelki na ścianie ma zachodzić na kafelki na podłodze jeśli nie to jak?4.W łączenia kafelek w narożnikach ścian i podłogi daje się silikon ?5.Na co mam uważać by nie popełnić błędów ?Z góry dziękuje za pomoc. Kafelki kładę poraź pierwszy więc pytania dla niektórych mogą być głupie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 25.05.2009 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 4.W łączenia kafelek w narożnikach ścian i podłogi daje się silikon ?tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 25.05.2009 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 1.Kładzenie kafelek zaczyna się od ścian ? Układa się od dołu do góry ? 2.Jaką przerwę zostawić pomiędzy pierwszym rzędem kafelek na ścianie a podłogą ?(kafelki na ścianie mają być do samej podłogi) Chodzi o to by przy późniejszym kładzeniu kafelek na podłodze wszystko grało ? 3.Czy kafelki na ścianie ma zachodzić na kafelki na podłodze jeśli nie to jak? wiele wykonawców zaczyna od ścian zostawiając pierwszy od dołu rządek na koniec po podłodze. Wtedy ten pierwszy rządek na wysokości lest lekko mniejszy aniżeli kafelek - docinką eliminujesz ewentualne braki poziomu Ale możesz spróbować najpierw podłogę, złać nią dobry poziom i wtedy iść w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 25.05.2009 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Witam ! Mam zamiar położyć kafelki w kuchni. Są to kafelki 10x10 Tretto. Związku z ty mam kilka pytań: 1.Kładzenie kafelek zaczyna się od ścian ? Układa się od dołu do góry ? Zacznij od posadzki. Jest to łatwiejsze i możesz nabyć wprawy. Tak, czy owak zaczynej w miejscach niewidocznych (pod/za szafką) 2.Jaką przerwę zostawić pomiędzy pierwszym rzędem kafelek na ścianie a podłogą ?(kafelki na ścianie mają być do samej podłogi) Chodzi o to by przy późniejszym kładzeniu kafelek na podłodze wszystko grało ? Taką, aby można było wykonać posadzkę. 3.Czy kafelki na ścianie ma zachodzić na kafelki na podłodze jeśli nie to jak? Tak 4.W łączenia kafelek w narożnikach ścian i podłogi daje się silikon ? Silikon lub listwy narożnikowe lub nic (przy szlifowaniu). 5.Na co mam uważać by nie popełnić błędów ? Zaplanować całą ścianę, żeby nie wyszło, że połowa zrobiona, a reszta musi iść wyżej lub niżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witus1719504930 25.05.2009 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Dziękuje za odpowiedzi. Mam jeszcze jedno pytanie: Czy luka pomiędzy płytkami na podłodze a pierwszą warstwą i w narożnikach wewnętrznych ma być taka sama jak reszta fug ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 25.05.2009 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Dziękuje za odpowiedzi. Mam jeszcze jedno pytanie: Czy luka pomiędzy płytkami na podłodze a pierwszą warstwą i w narożnikach wewnętrznych ma być taka sama jak reszta fug ? A czy samochód ma być czerwony jeśli moi sąsiedzi w większości takie mają? Jeśli fuga spełnia wymagania co do swojej minimalnej wielkości to co za różnica, czy jest taka sama, czy nie. Pomijam już kwestię czy jesteś sam w stanie pierwszy raz zrobić równe fugi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerrys 26.05.2009 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Witam Jedną łazienke robiłem tak, że mocowałem drewniane (równe listwy) poziomo na scianach od nich zaczynałem układanie, po ułożeniu ścian - podłoga a dopiero na koniec dolny rząd płytek. Na forum znalazłem patent, że na podłogę kładzie się płytę GK (paski) od nich zaczyna się kładzenie płytek na ścianach a potem wsuwa się płytki podłogowe. Przy równej podłodze rewelka, odpada poziomowanie listew (minimalne przesunięcie się wiertła na dłuższej ścianie wychodzi). Tak zrobiłem drugą i wszystkie kolejne bym tak właśnie robił Dzięki pomysłodawcy !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikeelrapido 27.05.2009 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Zdecydowanie zaczynać powinno się od ścian, od takiej właśnie listwy. Ale pomysł z płytą g-k jest rzeczywiście niezły, tylko nie zawsze podłoga równa jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witus1719504930 29.05.2009 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Przepraszam że tak męczę ale mam jeszcze kilka pytanie :1.Na ścianie będę używał pacy zębatej 4mm, jaką pace użyć przy wykładaniu podłogi (płytki 30x30, Grubość:0,85)?2.Czym najlepiej wycinać otwory w kafelkach( gniazdka,odpływ i do rur od wody)?3.W narożniku wewnętrzny można dać silikon,fugę, ale czy nie lepszym rozwiązaniem nie będzie listwa wykończeniowa plastikowa ? Co będzie najlepiej wyglądać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 29.05.2009 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Przepraszam że tak męczę ale mam jeszcze kilka pytanie : 1.Na ścianie będę używał pacy zębatej 4mm, jaką pace użyć przy wykładaniu podłogi (płytki 30x30, Grubość:0,85)? Można z większymi zębami, ale dla amatora to sprawa drugorzędna. Na posadzce im większa powierzchnia jesk przyklejona, tym lepiej. 2.Czym najlepiej wycinać otwory w kafelkach( gniazdka,odpływ i do rur od wody)? Otwornica do betonu załatwia pięknie sprawę. Jesli średnica nie pasuje to są takie cyrkle z rysikiem do wiertarki. Znacznie wygodniej jest otwornicą. 3.W narożniku wewnętrzny można dać silikon,fugę, ale czy nie lepszym rozwiązaniem nie będzie listwa wykończeniowa plastikowa ? Co będzie najlepiej wyglądać ? Co lepiej wygląda to rzecz gustu. Plusem listw jest to, że potrafi ukryć drobne niedoskonałości, minusem jest dodatkowy koszt i zabawa. Szczytem jakości są kafle szlifowane i łączone bezfugowo w narożnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts