Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Filemon III- Dziennik Moniki i Tomka - komentarze

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 months później...

Gratulacje, że wreszcie wystartowaliście.

U nas jesteśmy w okolicach stropu,na garażu nawet już jest wylany :-)

Robią się słupy do zadaszenia tarasu. Zamówiona więźba.

Wmurowane są dwa duteowniki HEA o długości 1240 mm.

Dwuteownik HEA 140 sprzedawany jest w długości 12 m. Po wykorzystaniu zostaje ponad 3 metry. Jeśli zdobędziecie gdzieś tą długość na zadaszenie tarasu lub macie 6325 mm a nie macie reszty, to mam do odstąpienia te 3m, które wystarczą na 2x 1240 mm - zobaczcie w projekt. Tylko może być problem z transportem :-( ze względu na odległość. Myślę, że na Śląsku nie będzie problemu z jego zdobyciem. Całe 12m to koszt powyżej 900 zł.

Zwróćcie uwagę na wymiar ściany w łazience na parterze, ten wymiar od ściany do okna. Tam jest mniej niż 80 cm a wanna czy brodzik ma 80 cm więc wychodziłaby w świetle okna. Poza tym zdecydujcie się na wymiary szczególnie drzwi, bo wymiary w projekcie podawane są tak, że są 90-tki a wejdą 80-tki. Macie pytania to piszcie na pw - ale na razie macie przed sobą zdejmowanie humusu.

pozdrawiam Robert

Ławy pewnie wylane :-)

Jeszcze jedna sprawa.

Zobaczcie wymiary i odległości komina zewnętrznego od ścian. O co chodzi? Porównajcie wymiary w rzucie fundamentów i w rzucie następnej kondygnacji. Okazuje się, że tam wymiary się nie zgadzają. Jaki skutek? Okno na na poddaszu - to koło komina zewnętrznego nie mieści się w takich wymiarach jak podane w projekcie. Jest 100 w świetle ościeżnicy czyli wejdzie 90 tka. U nas się takie nie mieści pomiędzy słupami Su-2. Będzie chyba 80 tka. Ważne jest aby to okno było symetryczne względem kalenicy. Przeanalizujcie to, zanim będzie ktoś wam ciągnął komin do góry i tu nie ma znaczenia że nie będziecie robić słupów SU-2 w ściance kolankowej.

W ogóle to nie wiem czy zauważyliście, że projekt jest modyfikacją Filemona II bo widać w projekcie dostawioną I.

Zróbcie sobie przepusty do kabla energetycznego, kanalizacji,jak już będą bloczki szły, wody - to już powinno być pod ławą.

U nas dziś został wylany strop.

pozdrawiam

• 1 month później...
  • 1 month później...

Witam

Również budujemy Filemona, a właściwie to dwa (TurboDymoMen zawstydził Wszystkich Filemonowców - wybudował dwa Filemony :D ). Jest to jego pierwsza wersja z inaczej usytuowanym garażem, ale są to bardzo podobne projekty.Tak jak pisaliście na początku ,tak się stało- prowadzenie tego dziennika pozwoliło poznać innych miłośników projektu. Tempo budowy Waszego FILEMONA jest imponujące, my zaczęliśmy w sierpniu 2008 i teraz dopiero możemy cieszyć się dachem - jak u Was CREATON DOMINO tylko szara (nadbitkę też mamy szarą).Jednak większość prac wykonujemy sami, dlatego trochę to trwa. Widać, że podwyższaliście ściankę kolankową , my poszerzyliśmy salon o 1 metr i sypialnię z kotłownią o 0,5m.

Długo nie pisaliście, myślałem że to już przerwa do wiosny, a tu proszę - tynki ,okna,elektryka ( pilnujcie hydraulika, żeby kabli nie przeciął).

Mam kilka pytań:

- jak wykończyliście dach nad garażem?

- obniżacie sufity na całym parterze?

- zdecydowaliście się na okna Schüco? ( jaki był koszt okien oraz bramy garażowej - my teraz to przerabiamy). :)

Pozdrawiam

Tomek

http://images44.fotosik.pl/231/92ec86aeefc7e343med.jpg

http://images39.fotosik.pl/227/2248431e575c2e3cmed.jpg

http://images50.fotosik.pl/231/4169d4b153343e28med.jpg

http://images40.fotosik.pl/227/bf1b2513f73f8e8amed.jpg

Witam

Również budujemy Filemona, a właściwie to dwa (TurboDymoMen zawstydził Wszystkich Filemonowców - wybudował dwa Filemony :D ). Jest to jego pierwsza wersja z inaczej usytuowanym garażem, ale są to bardzo podobne projekty.Tak jak pisaliście na początku ,tak się stało- prowadzenie tego dziennika pozwoliło poznać innych miłośników projektu. Tempo budowy Waszego FILEMONA jest imponujące, my zaczęliśmy w sierpniu 2008 i teraz dopiero możemy cieszyć się dachem - jak u Was CREATON DOMINO tylko szara (nadbitkę też mamy szarą).Jednak większość prac wykonujemy sami, dlatego trochę to trwa. Widać, że podwyższaliście ściankę kolankową , my poszerzyliśmy salon o 1 metr i sypialnię z kotłownią o 0,5m.

Długo nie pisaliście, myślałem że to już przerwa do wiosny, a tu proszę - tynki ,okna,elektryka ( pilnujcie hydraulika, żeby kabli nie przeciął).

Mam kilka pytań:

- zdecydowaliście się na okna Schüco? ( jaki był koszt okien oraz bramy garażowej - my teraz to przerabiamy). :)

Pozdrawiam

Tomek

Mam pytanko o dachówkę Creatona. Czy nie mieliście problemów z wybrzuszaniem się dachówek przy oknach?

Czy stosowaliście jakieś specjalne kołnierze, tudzież szlifowanie/przycinanie dachówek żeby osiągnąć prezentowany efekt?

U mnie sytuacja wygląda tak:

http://forum.muratordom.pl/dachowka-creaton-domino-wybrzuszenie,t170363.htm

Pzdr

Krzych

• 2 weeks później...
Witam

Mam kilka pytań:

Pozdrawiam

Tomek

Mam pytanko o dachówkę Creatona. Czy nie mieliście problemów z wybrzuszaniem się dachówek przy oknach?

Czy stosowaliście jakieś specjalne kołnierze, tudzież szlifowanie/przycinanie dachówek żeby osiągnąć prezentowany efekt?

U mnie sytuacja wygląda tak:

http://forum.muratordom.pl/dachowka-creaton-domino-wybrzuszenie,t170363.htm

Pzdr

Krzych

Witam

Przepraszam za pozna odpowiedz ale jakos nie bylo czasu tutaj zajrzec.

Twoje Filemony przedstawiaja sie naprawde imponujaco, i mozesz powiedziec ze budujesz domy a nie nadzorujesz budowe .

Co do Twoich pytan sprawa wyglada tak:

z creatonem byly problemy przy oknach - wybrzuszenia. Nasza ekipa zastosowala pewien trik: "urwali" zaczepy oraz szlifowali dachowki w miejscu kontaktu z kolnierzem efekt jest OK ( mozna zobaczyc w dzienniku). Aha jeszcze jedno- dachowka jest przesunieta o pol szerokosci miedzy "warstwami" co optycznie zmniejsza wybrzuszenia.

Sciana kolankowa jest podwyzszona ze wzgledu na ogrzewanie podlogowe ktore planujemy polozyc w gornej lazience - w sumie 5 cm styro + 8 cm wylewki + 1,5 cm na wykonczenie ( glazura, panel etc).

Okna Shuco w profilu cava - wszystkie z szybami P4+klamka z kluczykiem razem z montazem 18700, z tego co sprawdzalem brame garazowa to najtaniej wychodzi Wisniowski - 5200 brutto z montazem ( pytalem o brame 5 m).

dach nad garazem to troche przeciw atomowa konstrukcja; patrzac od stropu: dwa razy folia wywynieta na "ogniomur, styropian podloga 2*5 cm z przesunieciem, folia, papa termozgrzewalna *2. Jak narazie jest sucho. Aha rozwiazanie takie z dwoch powodow: garaz bedzie ogrzewany - a raczej podgrzewany, moze kiedys bedziemy chcieli wykorzystac przestrzen nad garazem do dobudowy pokoju.

sufity planujemy obnizyc w w wiatrolapie, komunikacji, kuchni z salonem ( tu jeszcze jest opcja z rozna wysokoscia obnizenia) oraz dolnej lazience.

Co do szybkosci - budowe prowadzila nam jedna ekipa obejmujaca murarzy, ciesli i dekarzy. Jak jedni konczyli to juz szef wysylal nastepnych. Generalni poszlo szybko, sprawnie i bez wiekszych "atakow serca".

Zobaczymy jak przyzyjemy atak zimy - pod koniec tygodnia temp w nocy ma byc ponizej -20 ( brrrrrrrrrrrrrr :o )

• 4 months później...

Witam ponownie, coś ucichło na waszym forum ;)

U mnie niestety z przyczyn biurokratycznych i pewnych kłopotów jest spore opóźnienie i raczej w tym roku nie zaczniemy budowy :( Nadal Filemon to mój faworyt :)

Mam pytanie z jakiego regionu jesteście? Chciałabym zobaczyć Filemona na żywo i szukam kogoś z okolic Warszawy, a może być i dalej ;)

pozdrawiam

Witam ponownie, coś ucichło na waszym forum ;)

U mnie niestety z przyczyn biurokratycznych i pewnych kłopotów jest spore opóźnienie i raczej w tym roku nie zaczniemy budowy :( Nadal Filemon to mój faworyt :)

Mam pytanie z jakiego regionu jesteście? Chciałabym zobaczyć Filemona na żywo i szukam kogoś z okolic Warszawy, a może być i dalej ;)

pozdrawiam

Witam

Troche wstyd ze dziennik nie aktulany. Postaram sie przez weekend nadrobic zalegolsci.

Budujemy sie w Tychach, jesli odleglosc Was nie przeraza to serdecznie zapraszamy

Witam

i podziwiam Wasz super dom , który jest również moim faworytem :).

Jeśli można wiedzieć, to zapytam i proszę o odpowiedź: Jak kształtują się koszty budowy tego domu? Ile wyniósł stan zero, ile ściany , dach....lub ogólniej koszt stanu surowego otwartego , zamkniętego....

Pozdrawiam i życzę w tej chwili radości z wykańczania i planowania wnętrz

Witam

i podziwiam Wasz super dom , który jest również moim faworytem :).

Jeśli można wiedzieć, to zapytam i proszę o odpowiedź: Jak kształtują się koszty budowy tego domu? Ile wyniósł stan zero, ile ściany , dach....lub ogólniej koszt stanu surowego otwartego , zamkniętego....

Pozdrawiam i życzę w tej chwili radości z wykańczania i planowania wnętrz

Serdeczne dzieki za super dom.

Do dnia dzisiejszego wydalismy 270 000 PLN. W kosztach nie sa jeszcze ujete obecne prace przy ociepleniu i zabudowie karton gips.

Postaram sie dzisiaj wieczorem podac koszty dla poszczegolnych etapow ( musze sprawdzic w "notatkach" budzetowych :) ).

Pozdrawiam

Tomek

Edytowane przez tomik2874

Witam FILEMONOWCÓW!

U nas "SSSZ" Stan Surowy Super Zamknięty (rolet zewn.)

Mam prośbę TOMIK o zdjęcia z rozprowadzenia wentylacji mechanicznej(gdzie,co,jak) jaka brama garażowa i oczywiście z zadaszenia tarasu,pozdrawiam.

GRATULAJE OSIAGNECIA STANU "SSSZ".

Wentylacja w Filemonie nie jest skomplikowana:

- nawiewy: wiatrolap, salon, pokoj na parterze, dwa pokoje na pietrze

- wyciag: kuchnia, lazienki (gora i dol), garderoby ( mamy zaprojektowane dwie na pietrze).

Wszystkie rury poprowadzone w czesci zamknietej strychu

Centala w garazu ( pierwotnie miala byc w pom. gosp. ale wystapily problemy ze zmieszczeniem potencjalnego osprzetu pod solary)

Postaram sie odszukac i przeslac szkic wentylacji.

Brama garazowa to segmentowka Wisniowskiego, bez frezow, standardowa wielkosc (5000*2150) z czterema czujkami ruchu. Koszt 6900 brutto; ma byc montowana w najblizszy piatek.

Hormann i Normstahl to cenowa porazka ( min 2000 wiecej niz Wisniowski).

Zadaszenie tarasu wykonane z tarcicy ( grubosc musze sprawdzic bo nie jestem w 100% pewien) i polaczona jak panele. Po polozeniu papy nie ma problemu z przeciekami i mozna spokojnie po niej chodzic.

Pozdrawiam

Tomik