Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Filemon III- Dziennik Moniki i Tomka - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
Witajcie,

Budujemy niedaleko, jeszcze nie mamy wylanego stropu. Podoba nam się Wasza dachówka, podoba to za mało powiedziane, piękniejsza połowa już na nią zachorowała. W internecie ceny średnio zachęcające, ile Wy zapłaciliście? Ile na nią czekaliście?

Dziękujemy za odpowiedź,

WItam

W marcu 2009 caly dach ( lacznie z membrana i dwoma kominkami wentylacyjnymi do kanalizy) kosztowal nas16039 PLN. Kupowalismy w Tamirze i wlasciwie to dachowka czekala na nas. W tamtym czasie Tamir potrzebowal okolo tygodnia na sciagniecie Creatona na magazyn.

Pozdrawiam

T

• 2 weeks później...

Witam!

O ile pogoda w końcu zmieni się na lepsze, za tydzień ruszamy z budową Filemona 3 (odbicie lustrzane).

Jesteście naszym najlepszym przewodnikiem i drogowskazem:)

Oglądając Wasze zdjęcia cieszę się co najmniej tak, jak gdybym oglądała swój dom;)

Jestem Wam niezmiernie wdzięczna za tak szczegółowe opisy i zdjęcia, mam nadzieję, ze dzięki Wam będzie nam łatwiej przeżyć ten czas..

Czy mogę prosić o informację, czy przy budowie okazało się, że coś jest w projekcie niedociągnięte, z czym był największy kłopot?

My podczas adaptacji pozbyliśmy się kolumny między pokojem i kuchnią (będzie podciąg), kuchnię przenieśliśmy do pokoju, a pokój do kuchni (przenieśliśmy też jedno duże okno do nowej kuchni).

Dodaliśmy okno dachowe nad schodami, taras z przejściem z pokoju na górze (nad kotłownią) na dach nad garażem.

I tak się zastanawiam, o czym jeszcze nie pomyśleliśmy..

Czekam z niecierpliwością na nowe zdjęcia z Waszej budowy:)

Pozdrawiam serdecznie!

Witam Wszystkich fanów Filemonów ;) Z wielką ciekawością oglądam Wasze domy i nie mogę się doczekać finału i Waszych rozwiązań, my również jesteśmy posiadaczami Filemona, już stoi i czeka na nas całkowicie gotowy - no może nie całkowicie ponieważ mamy problem z wodą - tylko tego nam brakuje, a tak to moglibyśmy już meble ustawiać :( i cierpimi z tego powodu ogromnie. My wprowadziliśmy kilka zmian- w salonie mamy wykusz, na dole tylko WC, kominek mamy przy kuchni (która faktycznie niestety jest malutka), witrołap mamy cofnięty; w łazience dorobiliśmy prysznic; a na górze przy schodach po lewej jest garderoba z wejściem od str sypialni. Jeśli ktoś jest zainteresowany mogę wkleić (jeśli potrafię) lub przesłać zdjęcia. Pozdrawiam ;)

Witam Wszystkich fanów Filemonów ;) Z wielką ciekawością oglądam Wasze domy i nie mogę się doczekać finału i Waszych rozwiązań, my również jesteśmy posiadaczami Filemona, już stoi i czeka na nas całkowicie gotowy - no może nie całkowicie ponieważ mamy problem z wodą - tylko tego nam brakuje, a tak to moglibyśmy już meble ustawiać :( i cierpimi z tego powodu ogromnie. My wprowadziliśmy kilka zmian- w salonie mamy wykusz, na dole tylko WC, kominek mamy przy kuchni (która faktycznie niestety jest malutka), witrołap mamy cofnięty; w łazience dorobiliśmy prysznic; a na górze przy schodach po lewej jest garderoba z wejściem od str sypialni. Jeśli ktoś jest zainteresowany mogę wkleić (jeśli potrafię) lub przesłać zdjęcia. Pozdrawiam ;)

Witam!

Z przyjemnością obejrzę Waszego Filemona:) Poproszę o zdjęcia:)

A w jakim regionie się pobudowaliście?

Pozdrawiam:)

Nasz Filemon jest na północy - w Elblągu. Jeśli ktoś chciałby wpaść na kawę z termosu - to zapraszam ;) Zdjęcia postaram się wrzucić pod warunkiem. że właściciele dziennika - Monika i Tomek nie będą mieli nic przeciwko, inaczej proszę o adresy e-mail bo nie chciałabym zaśmiecać ich dziennika (mój to- [email protected]) . Pozdrawiam z upalnego Elbląga ;)

• 2 weeks później...
Nasz Filemon jest na północy - w Elblągu. Jeśli ktoś chciałby wpaść na kawę z termosu - to zapraszam ;) Zdjęcia postaram się wrzucić pod warunkiem. że właściciele dziennika - Monika i Tomek nie będą mieli nic przeciwko, inaczej proszę o adresy e-mail bo nie chciałabym zaśmiecać ich dziennika (mój to- [email protected]) . Pozdrawiam z upalnego Elbląga ;)

Nie mamy nic przeciwko, w komentarzach mozecie smialo wklejac zdjecia.

Pozdrawiamy

Monika i Tomek

Witam wszystkich

Przedstawiam moją wersję Filemona III

Trochę zmieniona, pani urzędniczka okazała się bardzo ważna, i mimo ze działka ma 35 m szerokości - szerokość domu musiałam zmniejszy0,5o metr. Trochę kosztem garażu i niestety o 0,5 m w salonie.

Spowodowało to sporo zmian. wiatrołap wprowadzony do wnęki, kuchnia przeniesiona do łazienki, łazienka do kotłowni a kotłownia do garażu. Garaż mimo że duży będzie na 1 samochód , bo oprócz kotłowni wydzielimy spiżarnie. Na dachu garażu będzie taras z wyjściem przez lukarnę z sypialni.

Moja działka ma 10% spadku, tak więc garaż wyszedł trochę jak na autobus, ok metra różnicy miedzi wjazdem do garażu a wejściem do domu.

Mam pytanie do innych filemonowiczów jak rozwiązali problem szczelności dachu garażu.

Załączam 2 zdjęcia:

początek budowy: 28-03-2010

i stan aktualny: 18-06-2010

filemon_iii_001_resize.jpg

filemon_iii_002_resize.jpg

Edytowane przez ewa ewa

• 2 months później...
Fajne wybraliście drzwi. Szukam podobnych. Czy to jest RenoDoor Hormana otwierane na zewnątrz? Moglibyście zdradzić producenta?My budujemy trochę inny domek, ale podobny do Waszego "Z Widokiem" z pracowni "Domy z Wizją". Mieliśmy również w projekcie dachówkę Domino Creatona. Pięknie wygląda na Waszym dachu. Obawiamy się jednak o właściwe ułożenie tej dachówki. Ekipa dekarska musi mieć pewnie duże doświadczenie, żeby sobie z nią poradzić. My nie deskujemy dachu, a pewnie z ta dachówką lepiej dach deskować?Ile płacileście za mkw. tej dachówki? Pozdrawiam

Fajne wybraliście drzwi. Szukam podobnych. Czy to jest RenoDoor Hormana otwierane na zewnątrz? Moglibyście zdradzić producenta?My budujemy trochę inny domek, ale podobny do Waszego "Z Widokiem" z pracowni "Domy z Wizją". Mieliśmy również w projekcie dachówkę Domino Creatona. Pięknie wygląda na Waszym dachu. Obawiamy się jednak o właściwe ułożenie tej dachówki. Ekipa dekarska musi mieć pewnie duże doświadczenie, żeby sobie z nią poradzić. My nie deskujemy dachu, a pewnie z ta dachówką lepiej dach deskować?Ile płacileście za mkw. tej dachówki? Pozdrawiam

Drzwi wykonal nam lokalny stolarz ( wlasciwie to specjalizuje sie tylko w drzwiach zewnetrznych) przy czym wzorowalismy sie troche na Hoermanie.

Wycena z Hoermana "powalila" nas na plecy - chyba klamki byly platynowe, a wsrodku wzmocnienia z keflaru :)

Co do dachowki to jej cena byla bardzo, bardzo atrakcyjna - caly dach z mambrama kosztowal nas 16 tys z hakiem. Co do ukladania to dekarze musza byc z "gornej polki". Obrobienie kominow i okien dachowych nie jest latwe. Deskowanie nie jest konieczne - creaton ma fantastycznie duze zamki. U nas dach nie byl deskowany ( standardowo jak pod dachowke ceramiczna lub cementowa) i jak na razie wszystko OK.

• 2 weeks później...

Witam serdecznie

Obserwuję z podziwem sprawność i tempo prac na Państwa budowie.

Buduję dom w Mikołowie i mam problem z ekipą czy mogę prosić o namiary na Państwa ekipę?

Zakres - ocieplenie, tynki, wylewki.

Będę wdzięczna.

Gretkowska