adso 24.11.2003 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2003 Stoję przed wyborem miejsca w którym będzie znajdowała się moja rozedzielnia wenętrzna. Najlepszym miejscem była by kotłownia (na razie planuje biopaliwo) ale czy w razie gdyby miała byc gazowa bądz olejowa czy są przeciwskazania-zarówno formalne jaki i praktyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adru 24.11.2003 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2003 Budowa takiej rozdzielnicy musi odpowiadać warunkom otoczeniowym w jakich się znajduje lub jakie warunki mogą wystąpić - głównie chodzi o wyższą temperaturę, stopień IP a co za tym idzie -pyłoszczelność, stopień IK .. można tak wymieniać ... Należało by poznać dokładnie miejsce zabudowy i rozkład urządzeń w kotłowni by dokładniej doradzić. Ogólnie nie ma przeciwwskazań do montażu w takim miejscu : wszystko zależy od zastosowanych materiałów i rozwiązań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adso 24.11.2003 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2003 ...a jaki dajecie kabelek na WLZ 5x 6mm czy 5x10mm. Jeszcze nie wiem jakie bedzie obiążenie ale wole dmuchać na zimne ale po co też przepłacać.- czekam na porady Prawdopodobnie czasami będe ogrzewał elektrycznie dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adso 24.11.2003 14:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2003 sam sobie odpowiem... http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=8614 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adru 25.11.2003 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 Zależy jaką długość ma WLZ ,ale koszt większego przekroju chyba nie jest aż tak wysoki.Jeżeli zamierzasz ogrzewać elektrycznie lepiej dać większy i mieć spokój.Z drugiej strony przekrój WLZ powinien być podany w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.11.2003 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2003 Mam taki sam dylemat. Planuję instalację pieca gazowego jednofunkcyjnego z zamkniętą komorą spalania. Kotłownia ma powierzchnię 4m2.Czy mogę zgodnie z przepisami w tym samym pomieszczeniu co piec gazowy zamontować tablicę rozdzielczą (z ogranicznikami przeciązeniowymi i wyłącznikami różnociwo - prądowymi, czyli nie będzie tam bezpieczników topikowych, które teoretycznie mogłyby generować iskrę).PozdrawiamTomi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts