Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wieniec z betonu robionego na budowie czy z gruchy?

Recommended Posts

Mam do wylania wieniec - dach dwuspadowy, długość wieńca razem 10m x 25 x 24. Razem wychodzi ok. 2m3 bB20. Czy można zalać je betonem robionym na budowie, czy muszę zamówić w betoniarni, czyli dopłata za niepełny ładunek gruchy i pracę pompy.

Kierownik budowy upiera się przy zamówionym (bo na budowie nie zrobią B20), ale to nie on płaci. Czy narażę konstrukcję domu robiąc beton na budowie??

Proszę o poradę.

Mam do wylania wieniec - dach dwuspadowy, długość wieńca razem 10m x 25 x 24. Razem wychodzi ok. 2m3 bB20.

10mx0,25x0,24 = 0,6m3

tylko betoniarka

ja mam 48mx0,25x0,24 = 2,88m3 i raczej wezmę gruszkę (z lenistwa) ale wykopię sobie ławy pod garaż i będę miał pełną gruszkę

pozdrawiam

Andrzej

U mnie na wieniec i słupy potrzeba było 4 m3 B20.

Zamówiłem gruszkę, ale bez pompy. Gruszka "zrzuciła" beton na przygotowaną wcześniej folie, a ekipa ręcznie wrzucała ten beton do wieńca.

Pytałem ich wcześniej czy chcą pompę, ale powiedzieli, że jak sam jest wieniec, bez stropu, to nie da się pompą, bo by rozwaliło szalunki (z desek 3,2 cm).

Mam do wylania wieniec - dach dwuspadowy, długość wieńca razem 10m x 25 x 24. Razem wychodzi ok. 2m3 bB20. Czy można zalać je betonem robionym na budowie, czy muszę zamówić w betoniarni, czyli dopłata za niepełny ładunek gruchy i pracę pompy.

Kierownik budowy upiera się przy zamówionym (bo na budowie nie zrobią B20), ale to nie on płaci. Czy narażę konstrukcję domu robiąc beton na budowie??

Proszę o poradę.

to jest tylko 0,6 m3 (jakieś 1.5 tony) zrób tak jak ja robie przy małych ilościach podpinam przyczepkę wykładam ją folią. proszę o potrzebną ilość betonu ( ostatnio brałem 0,4 m3) i przywoże sobie na budowę i wiadrami przerzucam ( ostatnio nadproża tak zrobiłem) tylko zadzwoń najpierw do betoniarni czy takie ilości sprzedają. U mnie Pani powiedziała że nie ma najmniejszego problemu, bo sterowany ma podajnik komputerowo i ilości takie nie stanowią problemu. ładowarką mi pakują i już.

U mnie na wieniec i słupy potrzeba było 4 m3 B20.

Zamówiłem gruszkę, ale bez pompy. Gruszka "zrzuciła" beton na przygotowaną wcześniej folie, a ekipa ręcznie wrzucała ten beton do wieńca.

Pytałem ich wcześniej czy chcą pompę, ale powiedzieli, że jak sam jest wieniec, bez stropu, to nie da się pompą, bo by rozwaliło szalunki (z desek 3,2 cm).

U mnie szalunki z płyt ze sklejki 16 mm, wieniec i słupy zalewane pompą, szalunki nawet nie drgneły, trzeba wydać troche kasy i skręcić je gęsto gwintami, podejżewam że spinali wieniec drutem fi 4 i to nie za gęsto więc pewnie stąd ich obawa ;)

Pozdro !!!

U mnie szalunki z płyt ze sklejki 16 mm, wieniec i słupy zalewane pompą, szalunki nawet nie drgneły, trzeba wydać troche kasy i skręcić je gęsto gwintami, podejżewam że spinali wieniec drutem fi 4 i to nie za gęsto więc pewnie stąd ich obawa ;)

Pozdro !!!

Być może. Ja tam nie wiem. Nie chcieli pompy, to nie było pompy. Zaoszczędziłem 200 zł.

Proszę o poradę.

Zrobienie betonu b20 na budowie jest praktycznie niemozliwe (to nie tylko sklad mieszanki). Ale jesli konstruktor uwaza ze b15 bedzie ok, to cos takiego jest juz predzej wykonalne.

Wiekszosc czesci kontrukcyjnych w projektach jest mocno nadmiarowa... Ale moze to lepiej :-) , bo kompensuje to mnostwo bledow wykonawczych, ktore sie zdarzaja i nie udaje sie wychwycic

Proszę o poradę.

U mnie tylko na ławy i strop zamawiałem z betoniarni, cała reszta tzn. chudziak, nadproża, schody wew., zewnetrzne, drugi wieniec (48 mb) było wykonane na budowie. Nie mam zadnych obaw o knstrukcje, a zaoszczędziłem klika tysiecy (u nas B20 z dowozem i pompą 300zł/m3 netto!)

Dlaczego twierdzicie, że jest niewykonalne zrobienie betonu do zalewania stropów, wieńców, schodów itd.

Z tego co słyszałem kiedyś nie stosowali do zalewania betonu z betoniarni a nie wspomnę o pompie.

Myślę, ze kiedyś też był wymagany beton b15, b20 i robili to wszystko na budowie i stoi do dzisiaj. Więc nic się nie przejmować, pilnować proporcji i jazda z betoniarką. Powodzenia

Dlaczego twierdzicie, że jest niewykonalne zrobienie betonu do zalewania stropów, wieńców, schodów itd.

Z tego co słyszałem kiedyś nie stosowali do zalewania betonu z betoniarni a nie wspomnę o pompie.

Myślę, ze kiedyś też był wymagany beton b15, b20 i robili to wszystko na budowie i stoi do dzisiaj. Więc nic się nie przejmować, pilnować proporcji i jazda z betoniarką. Powodzenia

Podobnie kiedys nie zbroilo sie standardowo law, a wiekszosc betonu stanowil porozbiorkowy gruz, stropy zbroilo sie na oko a wiekszosc domow powstawala bez porzadnych projektow a czasem i bez zezwolen :-)

I prawda - w 99% przypadkow te domy stoja i nie ma problemu. Te mocne konstrukcje zelbetowe (zalecane, zeby mieszanka spelniala wszelkie zalozone parametry, wiec najbezpieczniej z betoniarni) sa wzmocnieniem budowli na wypadek, gdyby cos zlego zaczelo sie dziac - podejscie wod gruntowych, ponadnormalne osiadanie gruntu, itd itp.

Ale pamietajcie tez, z enie chodzi tylko o bezpieczenstwo budynku - jakies pekniecia scian (niegrozne z konstrukcyjnego punktu widzenia) nie sa zbyt estetyczne, a pewnie mozna im zapobiec trzymajac sie tych "nadmiarowych" projektow. Zreszta widac w czesciach technicznych projektow, ze np szerokosc law jest projektowana na wieksze obciazenia niz nastapia w rzeczywistosci.

Pozdrawiam