Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

malowanie ogrodzenia, usuwanie rdzy - jak i czym

Recommended Posts

Moje ogrodzenie ma 1,5 roku, jedniak wykonawca był do niczego i już rdzewieje - czególnie na spawach (ogrodzenie jest z przęseł stalowych, pomalowane na czarno).

Trzeba to będzie ponownie pomalować zanim się rozleci. Czy lepiej to zlecić fachowcowi czy można zrobić samemu?

Jeśli samemu to czym usuwać rdzę i czym najlepiej malować?

dziękuję z góry za pomoc

Moje ogrodzenie ma 1,5 roku, jedniak wykonawca był do niczego i już rdzewieje - czególnie na spawach (ogrodzenie jest z przęseł stalowych, pomalowane na czarno).

Trzeba to będzie ponownie pomalować zanim się rozleci. Czy lepiej to zlecić fachowcowi czy można zrobić samemu?

dziękuję z góry za pomoc

Czy wykonawca był do niczego, czy ty zamówiłeś po prostu pomalowane ogrodzenie?

Wszystko można zrobić samemu, tylko trzeba mieć z czego i czym i umieć to zrobić.

Rdzę usuń mechanicznie (np. szczotka druciana, papier ścierny...), pomaluj podkładem do metalu i farbą nawierzchniową. Są farby specjalne do ogrodzeń kutych, chwalone są farby chlorokauczukowe, ale i najzwyklejsza farba do metalu pokrywająca dobrze wykonany podkład spełni swoje zadanie.

dziękuję z góry za pomoc

Czy wykonawca był do niczego, czy ty zamówiłeś po prostu pomalowane ogrodzenie?

Wszystko można zrobić samemu, tylko trzeba mieć z czego i czym i umieć to zrobić.

Rdzę usuń mechanicznie (np. szczotka druciana, papier ścierny...), pomaluj podkładem do metalu i farbą nawierzchniową. Są farby specjalne do ogrodzeń kutych, chwalone są farby chlorokauczukowe, ale i najzwyklejsza farba do metalu pokrywająca dobrze wykonany podkład spełni swoje zadanie.

Jak się ma sporo kasiory, to można spróbować Hammerite-m pomalować - toto podobno bezpośrednio na rdzę się daje - nie trzeba czyścić. Jeno droga ta farbka jest...
tylko trzeba pamiętać, że finalnie może okazać się taniej. Zsumujmy koszty szlifowania elementów, farby podkładowej i finalnej. Może się okazać, że wyjdzie taniej ten hamerite czy inne podobne

Jak się ma sporo kasiory, to można spróbować Hammerite-m pomalować - toto podobno bezpośrednio na rdzę się daje - nie trzeba czyścić. Jeno droga ta farbka jest...
tylko trzeba pamiętać, że finalnie może okazać się taniej. Zsumujmy koszty szlifowania elementów, farby podkładowej i finalnej. Może się okazać, że wyjdzie taniej ten hamerite czy inne podobne

Przed pomalowaniem Hammerite i tak lepiej by było wyczyścić i usunąć rdzę. Chodź by z tego względu że zostaną ci bąble i wykwity.

Weź tego Hammerite do ręki i poczytaj dokładnie co piszą na puszce (przygotowanie podłoża). Jedyna zaleta tej farby to że masz dwie farby w jednej puszce (a tak to kupujesz dwie puszki).

Ja mogę się tylko wypowiedzieć na temat Hammerite i Śnieżki - dwie podobne jakościowo i cenowo farby.

To co piszą, że bezpośrednio na rdzę, to bajki. Ewentualnie można malować elementy stalowe lekko pokryte rdzawym nalotem.

Malowałem nimi słupki do 160m płotu i różnica tylko nie wielka na korzyść Hammerite, bo jest wydajniejszy z puszki.

Co do trwałości, to jak dla mnie najlepsza farba, a malowałem nią nawet elementy karoseryjne auta.

Pozdrawiam

nie wierzyłbym w aż tak cudowne własności farb na rdzę... Taka farba dla leniwych...

1. rdzę usunąc mechanicznie

2. ogniska korozji posmarować fosolem (wytrawić)

3. przemyć benzyna ekstrakcyjną.

4. Malowac wastwą gruntująca (podkładową) (1 -2 wartstwy)

5. Malowac warstwą nawirzchniową. (1-2 warstwy)

Farby tylko rozpuszczalnikowe, nie polecam wodorozcieńczalnych.

Po takiej operacji na parę ładnych lat zapomnisz o płocie.

jeśli w takim razie zdecydowałabym się na malowanie tradycyjne - to jaką farbę gruntującą wybrać i jaką nawierzchniową? Który producent jest godny polecenia?

Rozumien, że starej farby zdzierać nie muszę?

Najlepiej spytaj w sklepie z farbami dużo zalezy od tego jak bardzo zardzewiały jest płot. Do mocno zardzewiałych powierzchni ja używałem "Corin-y" do innych zwykłej podkładowej To na miejsca oczyszczone z rdzy. Z farb plecam 2x chlorokauczuk. Hamerite podobnie jak poprzednicy - odradzam. Starą farbę jeżeli nie odchodzi można lekko "zmatowić" papierem ściernym lub sczotką i malować chrorokauczukiem.

No i czy kobieta jest w stanie to sama wykonać? :-) Mam ok 60mb płotu..

No cóż najlepiej zmaleźć "chłopa" do pomocy. We dwoje zawsze raźnniej ;-)

Dlatego pisałem "podobno" ;) Ja osobiście wolę nie bawić się w takie "cuda" techniki, bo to wciąż wątpliwe cuda...

Jolka009: najlepiej jest usunąć stare powłoki przed malowaniem, bo każda stara powłoka powoduje osłabienie przyczepności nowej, nierówną powierzchnię, szybsze łuszczenie się... Starą farbę (jeśli olejna) można usunąć poprzez opalanie i skrobanie szpachelką - szybko i elegancko :) I ciszej :>

Dlatego pisałem "podobno" ;) Ja osobiście wolę nie bawić się w takie "cuda" techniki, bo to wciąż wątpliwe cuda...

Jolka009: najlepiej jest usunąć stare powłoki przed malowaniem, bo każda stara powłoka powoduje osłabienie przyczepności nowej, nierówną powierzchnię, szybsze łuszczenie się... Starą farbę (jeśli olejna) można usunąć poprzez opalanie i skrobanie szpachelką - szybko i elegancko :) I ciszej :>

60 mb 1,5 rocznego ogrodzenia chcecie opalać i usuwać? Miejcie litość dla autorki postu!

Istniejąca rdza wynika z braku oczyszczenia spoin. Prawdopodobnie ogrodzenie było spawane spawarką elektrodową, a takie spoiny dokładnie wyczyścić jest w praktyce niemożliwe.

60 mb 1,5 rocznego ogrodzenia chcecie opalać i usuwać?

W sumie czemu nie? Fakt, roboty od groma, ale czyszczenie mechaniczne zajmie jeszcze wiecej czasu, IMO.

Miejcie litość dla autorki postu!

Toż właśnie mamy :D Po 60 m ze szlifierką w łapie gwarantowana utrata czucia i słuchu...

Istniejąca rdza wynika z braku oczyszczenia spoin. Prawdopodobnie ogrodzenie było spawane spawarką elektrodową, a takie spoiny dokładnie wyczyścić jest w praktyce niemożliwe.

Można wytrawić (o czym pisał coulignon) - wszystko się da zrobić, kwestia tylko samozaparcia, czasu, kasy...

Pozdro :)

60 mb 1,5 rocznego ogrodzenia chcecie opalać i usuwać?

W sumie czemu nie? Fakt, roboty od groma, ale czyszczenie mechaniczne zajmie jeszcze wiecej czasu, IMO.

Wszystko się da tylko po co?

Miejcie litość dla autorki postu!

Toż właśnie mamy :D Po 60 m ze szlifierką w łapie gwarantowana utrata czucia i słuchu...

Można wytrawić (o czym pisał coulignon) - wszystko się da zrobić, kwestia tylko samozaparcia, czasu, kasy...

Autorka nie wie czy to zrobić samej i czym pomalować więc zakładam, że lepiej, aby sama nie wytrawiała, ale może ja taki szowinista jestem :) Jeśli idzie o samozaparcie kobiet to nie mam obaw.

Pozdro :)

Mój przyjacielk kiedyś mawiał że jak człowiek się uprze to i hełm przemicuje na lewą stronę ;-) Pytanie tylko po co?

Pisząc "zmatowić" miałem na myśli "zarysowanie" starej powłoki tak żeby nowa farba miała się na czym trzymać. Nie chodizło mi o jej całkowite usunięcie.

Tak naprawdę to wszystko zalezy od tego w jakim stanie jest powłoka malarska. Firmy żeby ciąć koszty i dać niską cenę potrafią nie malować ogrodzenia lecz jedynie je gruntują używajac czarnego podkładu lub bardzo rzadkiej farby. Sprawa wychodzi najczęściej po pierwszym roku.

Jeżeli jest inaczej, a rdza jest efektem spawania to wystarczy punktowo wyczyscić i uzupełnić podkład i farbę . Czyścić całości moim zdaniem nie ma sensu. No chyba że ktoś bardzo chce ;-)

Ja z Hammerite mam dobre doświadczena, trzeba tylko dokładnie czytać instrukcję i stosowac sie do niej, moja leciwa, lekko podrdzewiała brama od 4 lat trzyma sie idealnie.

Generalnie zawsze radzę żeby nie oszczędzać na cynkowaniu ogrodzeń, producenci ledwo opylą na czarno metal i nie stosuja żadnych podkładów, juz po roku widać rude efekty oszczędności. Przęsła ocynkowane kosztują 20% drożej a ile kosztują farby, dodkłady, czyszczenie, rozpuszczalniki i robocizna w następnych latach? Juz to liczyłem i wymieniam powoli stare ogrodzenie na ocynkowane.

• 1 month później...

dziękuję z góry za pomoc

reklamuj.. masz dwa lata na reklmacje.. chyba ze w umowie jest inaczej