basiekg 25.05.2009 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Witammam pytanie apropos nadproży domek sie buduje z maxa i mam do wyboru nadproża robione przez murarzy lub wienerbergera. Ktore będą odpowiedniejsze? chodzi mi o wytrzymałość no i o prznikalność cieplną. Jakie wy macie nadproża w domkach z maxa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kielo 25.05.2009 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Ja budowałem z porotherma i też miałem ten dylemat .przekarkulowałem cene i z gotowych nadproży to drogo wychodzi,więc zrobiłem z betonu i od zewnątrz dałem styropian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smakor 25.05.2009 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 No jesli dom nie ma oieplenia z zewnątrz to albo nadproża ceramiczne albo zwykłe L19 lub wylewane ale od zewnątrz dodatkowe miejsce na ocieplenie. No i o roletach należy pamietac (o ile maja być). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiekg 26.05.2009 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 tzn te ceramiczne nie wymagaja extra docieplenia? pamietac o roletach oznacza ze w razie zastosowania ktoregos rozwiazania nie sa polecane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smakor 26.05.2009 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 tzn te ceramiczne nie wymagaja extra docieplenia? pamietac o roletach oznacza ze w razie zastosowania ktoregos rozwiazania nie sa polecane? Ceramiczne niby nie wymagają, ale jak wiadomo żadna cegła nie równa isę styro... Co do rolety wystarczy pamiętac o miejscu dla nich w nadprozu/pod nim. Zeby potem nie zmniejszać okien, albo jak na jednej budowie koło mnie po wstawieniu okien z roletami nadstawnymi została szpara na.... na puszki rolet. (ktoś chyba podał gotowy wymiar okna i puszki rolety, ale ktoś mądrzejszy odjął od tego jeszcze wysokość puszki sądząc, że to był wymiar tylko okien - efekt 18 cm dziury nad wszystkimi oknami = koszmar. ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiekg 26.05.2009 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 wlasnie przeczytalam na stronie wienerbergera ze nawet ceramiczne nadproza wymagaja docieplenia wiec chyba sobie daruje :| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławas7 26.05.2009 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 wlasnie przeczytalam na stronie wienerbergera ze nawet ceramiczne nadproza wymagaja docieplenia wiec chyba sobie daruje :| jest jeszcze jedno rozwiązanie...nadproża typu ,, ZFE '' ktore są docieplone i jest to takie połączenie nadproża ze skrzynką roletową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiekg 27.05.2009 06:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 dobra jeszcze tylko jdno pytanie: a jesli sie czlowiek decyduje na nadproza robione na budowie (zelbetowe) to na ocieplenie zostawia sie miejsce na zewnatrz? jak wtedy montuje sie okno? moze ma ktos jakis ryzunek jak to powinno wygladac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiekg 27.05.2009 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 ja to jednak mam dylematy (nie wiem jak dotrwam do konca budowy jesli kazda decyzja bedzie sie wiazala z takimi "zlozonymi procesami myslowymi") :czy jesli sobie zrobie nadproza pod rolety a potem okaze sie ze braknie mi na nie kaski to czy w miejsce skrzynek pod rolety moge sobie wrzucic styropian? czy wtedy spotkam sie z jakims problemem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 28.05.2009 04:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 ja to jednak mam dylematy (nie wiem jak dotrwam do konca budowy jesli kazda decyzja bedzie sie wiazala z takimi "zlozonymi procesami myslowymi") : czy jesli sobie zrobie nadproza pod rolety a potem okaze sie ze braknie mi na nie kaski to czy w miejsce skrzynek pod rolety moge sobie wrzucic styropian? czy wtedy spotkam sie z jakims problemem? To wtedy zostanie Ci taka dziura o której pisał Smarkor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość coolibeer 28.05.2009 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Ja mam wylewane i jestem z tej decyzji zadowolony tutaj można obejrzeć http://forum.muratordom.pl/czestochowskie-manewry,t159805.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kielo 28.05.2009 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 ja to jednak mam dylematy (nie wiem jak dotrwam do konca budowy jesli kazda decyzja bedzie sie wiazala z takimi "zlozonymi procesami myslowymi") : czy jesli sobie zrobie nadproza pod rolety a potem okaze sie ze braknie mi na nie kaski to czy w miejsce skrzynek pod rolety moge sobie wrzucic styropian? czy wtedy spotkam sie z jakims problemem? Piszesz że masz dylemat a od czego jest kierownik budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 28.05.2009 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 My też mamy wylewane,kierownik budowy tak zdecydował,przy naszych szkodach górniczych mówił,że tak będzie lepiej .On się zna na rzeczy także nie negujemy tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiekg 01.06.2009 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 z kierownikiem budowy sama sie troche wkopalam - wzielam znajomego ze niby wszystkiego dopilnuje w efekcie czepia sie murarzy ze w zlym miejscu sobei stal zeskladowali a istotne rzeczy go nie interesuja ech no i wszystko na mojej glowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiekg 01.06.2009 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Ja mam wylewane i jestem z tej decyzji zadowolony tutaj można obejrzeć http://forum.muratordom.pl/czestochowskie-manewry,t159805.htm no obejrzalam sobie lane sa ale one wcale nie byly ocieplane?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiekg 02.06.2009 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 tzn te ceramiczne nie wymagaja extra docieplenia? pamietac o roletach oznacza ze w razie zastosowania ktoregos rozwiazania nie sa polecane? Ceramiczne niby nie wymagają, ale jak wiadomo żadna cegła nie równa isę styro... Co do rolety wystarczy pamiętac o miejscu dla nich w nadprozu/pod nim. Zeby potem nie zmniejszać okien, albo jak na jednej budowie koło mnie po wstawieniu okien z roletami nadstawnymi została szpara na.... na puszki rolet. (ktoś chyba podał gotowy wymiar okna i puszki rolety, ale ktoś mądrzejszy odjął od tego jeszcze wysokość puszki sądząc, że to był wymiar tylko okien - efekt 18 cm dziury nad wszystkimi oknami = koszmar. ) Tylko kurcze felek dlaczego nikt mi nie powiedzial ze w scianach dwuwarstwowych dodatkowe izolowanie nadprozy i wienca jest totalnie zbedne ech... znowu przekombinowalam kazalam cofnac nadproza i wience tak zeby sie zmiescilo ekstra 5 cmm ocieplenia tylko po cholere?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 03.06.2009 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 nie do końca, wyrównanie oporu cieplnego przegrody na całej jej powierzchni uważam za słuszne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość coolibeer 03.06.2009 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Ja mam wylewane i jestem z tej decyzji zadowolony tutaj można obejrzeć http://forum.muratordom.pl/czestochowskie-manewry,t159805.htm no obejrzalam sobie lane sa ale one wcale nie byly ocieplane?? One będą dopiero docieplane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts