Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Oskar

mnie to też śmieszy, naprawdę, ale pewnie dlatego że mnie to nie dotyczy

ustawodawcom nawet się nie śniło

prawo które tworzą :D naprawdę jest się czasem z czego pośmiać, niestety dla niektórych to śmiech przez łzy :cry:,

wnuczek musi wydzierżawić grunty babci żeby wybudować dom na kawałku ziemi którą ona jemu podarowała,

ktoś inny chcąc korzystać ze swojej działki na której od lat ma mały domeczek chce go zamienić na budynek "socjalno gospodarczy" w którym będzie odpoczywał latem ale musi prowadzić np hodowlę wierzby energetycznej

gdzie my żyjemy?

a ten kolejny pomysł w/w jak stać się rolnikiem dość oryginalny, nie uważasz?, ale trzeba mieć wykształcenie ...lub nie :D

Przepraszam że zaśmieciłam temat ale trochę mnie ten wątek wciągnął jak zostać rolnikiem i móc budować siedlisko

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Darek Skwarek

przeczytałam ustalenia planu do których dałeś link:

VI. Szczegółowe zasady i warunki scalania i podziału nieruchomości

§ 30

Ustala się zasady scalania i podziału nieruchomości, o których jest mowa w przepisach odnoszących się do gospodarki nieruchomościami:

...

c) dla wszystkich terenów oznaczonych symbolem identyfikacyjnym, zawierającym

oznaczenie literowe RM, ML – 1200 m2,

...

§ 61

Dla terenów oznaczonych na rysunku planu symbolem identyfikacyjnym

1. *R – ustala się:

1) przeznaczenie podstawowe – tereny rolnicze,

2) przeznaczenie uzupełniające – projektowana zabudowa zagrodowa, zieleń śródpolna, ścieżki, drogi, parkingi, drogi dojazdowe do pól, urządzenia infrastruktury technicznej, usługi agroturystyczne

3) zasady zagospodarowania terenów:

a) dopuszcza się remont, przebudowę, rozbudowę, nadbudowę istniejących

budynków,

może to chodzi o twoją działkę? jeśli tak to resztę Oskar niech ci wytłumaczy bo jest geniuszem, chylę czoła :roll:

Danusieńka

priv doszedł, dzięki za wskazówki.

Dusia2006

Czytając m.p.z.p zwróciłem uwagę na art. 30, ale według mnie to nie ma znaczenia, bowiem dotyczy tylko kwesti scalania i podziału terenów RM ujętych w planie, poza tym u mnie jest teren - R. Myślę, że dla mnie kluczowym jest zostać teraz rolnikiem indywidualnym, gdyż jak pisał Oskar zabudowa zagrodowa (dopuszczalna w moim m.p.z.p) jest dla rolników. Ja zwróciłem jeszcze uwagę na art. 31 gdzie wyraźnie jest napisane, że na terenach R - dopuszcza się zabudowę zagrodową, na zasadach obowiązujących w art. 61 (nie ma tam nic o średnim gospodarstwie w gminie, czyli potrzebie posiadania przeze mnie 3.5 ha).

Dzięki za zainteresowanie i pomoc

Witam, bardzo proszę o pomoc w dość nietypowej sprawie...

Otóż, posiadam działkę S-R na której od zawsze był sad owocowy. Rosły tam drzewka owocowe. W zeszłym roku pozstanowiłem zrobić porządek na działce i stare drzewka usunąłem.

Dla tego terenu nie obowiązującego MPZP (jest w trakcie tworzenia). Niemniej jednak w Miejskiej Pracowni Urbanistycznej sprawdziłem status mojej działki w nowoprojektowanym Studium Uwarunkowań i okazało się, że ma ona status ZIELEŃCA (czyli jakiegoś terenu zielonego jak mniemam). Poinformowano mnie, że jeżeli tak to zostanie uchwalone w MPZP, to nie będzie możliwe postawienie żadnego domu na tym terenie.

15 lutego ma być wystawione do wglądu społeczeństwa Studium Uwarunkowań do projektowanego MPZP. W nim moja działka to zieleniec.

Działka ma 9300m2. 80m2 frontu od drogi dojazdowej. W odległości 180m stoi dom po tej samej stronie drogi, natomiast po przeciwnej stronie jest kilka domów.

Co mogę zrobić, aby zmienić ten stan rzeczy i w przyszłości móc się wybudować (spełniając oczywiście inne wymagania). Jak zmienić status ZIELENIEC na zwykłą działkę z możliwością zabudowy. Nie jestem zainteresowany sprzedażą miastu, ponieważ to moja ziemia z dziada pradziada.

Proszę pomóżcie!!!

Ratunku :o Zabrałam się za papierki i jestem juz całkiem ogłupiała

Proszę o pomoc

Czy jeśli mam decyzję o warunkach zabudowy wystawioną na osobę od której kupowałam ziemię to czy muszę występować jeszcze raz we własnym imieniu czy też ten dokument nadal obowiązuje i mogę od razu starać sie o pozwolenie na budowę?????

Załamię się jak mi ekipa ucieknie bo nie zdążę pozałatwiać wszystkich formalności :cry: Następny termin mają pod koniec przyszłego roku :-? U nas zaśpiewali dwa miesiące i bardzo jestem ciekawa czy ewentualne przepisanie też tyle potrwa.Tym bardziej, że decyzja jest z grudnia 2006.Nie ma planu zagospodarowania odnośnie tej ziemii to co się u diabła mogło zmienić przez miesiąc

Zanim zamieszkam we własnym domu zdążę przekształcić go w sanatorium dla nerwowo chorych A to dopiero początek :o

Oskar

Byłem dzisiaj w starostwie, zapytałem czy będę mógł budować zabudowę zagrodową posiadając 1,39 ha ziemi. Pani odpowiedziała, że nie ponieważ musze posiadać 3,5 ha (średnią w gminie) zażądałem wskazania konkretnego przepisu który nakazuje mi posiadanie 3,5 ha do budowy siedliska. Pani wskazała mi na art. 61 ust. 4 ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym.

Przeczytałego go i albo ze mna jest coś nie tak albo urzędnicy inaczej pojmują rzeczywistość. Według mnie ten ustęp podobnie jak cały artykuł dotyczy wydawania decyzji o warunkach zabudowy, a w przypadku planu miejscowego podobno nie ustala się warunków zabudowy na zasadzie decyzji obowiązuje bowiem wypis i wyrys.

Według mnie z art. 61 ust. 4 wynika jedynie tyle, że przy ustalaniu warunków zabudowy przy gospodarstwach rolnych powyżej średniej w gminie nie obowiązuje pkt. 1 czyli nie muszą być spełnione ujęte w nim wymagania. Co to ma wspólnego z koniecznością posiadania przeze mnie średniej wielkości gospodarstwa w gminie aby budować zabudowę zagrodową. Powiem więcej rozumując przez analogię i zakładając, że art. 61 ma zastosowanie gdy jest plan miejscowy z ustępu 4 wynika, że jeżeli chcę budować zabudowę zagrodową a nie posiadam średniej w gminie (czyli moje 0,39 arów) muszę spełnić wymagania ujęte ust. 1 (a moja działka wszystkie je spełnia).

Powiedz mi Oskar czy jak jest plan miejscowy to czy można wydawać decyzję o warunkach zabudowy, bo to wiele wyjaśni.[/url]

Darek_Skwarek, no cóż, skandal.

Kobieta absolutnie nie zna prawa i miesza dwie różne procedury - które są inne gdy plan jest, inne gdy go nie ma.

Jedyne rozsądne rozwiązanie to skarga do starosty (jest szansa, że sięgnie on do opinii radcy prawnego, a ten już nie powinien popełnić tak grubego naruszenia prawa) lub umówienie się na rozmowę z nim (przyjmuje raz w tygodniu), albo od razu wystąpienie o pozwolenie na budowę (na co jak widzę nie masz chęci, wysoko szacując ryzyko odmowy i w związku z tym - bezzwrotności poniesionych kosztów).

Dopóki będziesz grzecznie pytał, to będziesz otrzymywał odpowiedzi ustne, bez żadnej możliwości odwołania się.

Spróbuj jeszcze utwierdzić sie w przekonaniu, które Ci zaszczepiam, i zadzwoń do urzędu wojewódzkiego, do wydziału architektury (przygotowuje on wojewodzie decyzje podejmowane w II instancji), zacytuj zapis z planu dotyczący zabudowy zagrodowej i powinieneś dostać odpowiedż - taką, jakiej udzielam Ci ja.

Kara., art. 63 ust.5 ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym. Musi trwać krócej, bo nie ustala się nowych WZ, a jedynie przenosi już wydane. I strony są tylko dwie - przekazujący i przejmujący warunki, Nikt obcy nie będzie więc przedłużał postępowania np. odwołując się.

Tommay, wystąp o warunki zabudowy. Dobre sąsiedztwo zdaje sie masz, sprawdź, czy spełniasz pozostałe 4 warunki z ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym (art. 61).

Żaden zapis studium nie może być podstawą do odmowy wydania WZ! Odmowa może nastapić tylko wtedy, gdy Twoja działka nie spełnia któregoś z warunków z artykułu przywołanego powyżej.

Gazebo, też o tym wiem, poszukaj wyroku TK, bo u mnie, niestety, nasila się problem deficytu czasu. Stąd moje coraz rzadsze wizyty na tym forum. Mam nadzieję, że to się zmieni np. za miesiąc. Jeśli dobrze pamiętam, czy wyrok nie dotyczy postępowań nadzoru budowlanego prowadzonych do 2003 r.?

Patrykbj, nie odpisałem na razie merytorycznie na e-maila, ale moze znajdę czas jutro. Przepraszam, ale powody wciąż te same... :evil:

Witam,

może uzyskam odpowiedz na nurtujące mnie od dzisiaj :evil: :evil: problem,

czy:

- zostały wyrobione warunki zabudowy na dwa budynki jednorodzinne aby można było dokonać podziału działki na dwie, warunki są wydane na dwie osoby

- działka została zakupiona jako współwłasność przez dwa małżeństwa

- na postawie tych warunków wystąpiłem z żoną o pozwolenie na budowę jednego budynku jako współwłaściciel za zgodą drugiego współwłaściciela

no i zaczęły się schody, urząd twierdzi że WZ są zamierzeniem budowlanym i muszę realizować dwa budynki a przynajmniej uwzględnić w planie zagospodarowania działki, pozwolenie musi być dokładnie na obydwie osoby które są w WZ :-? :-?

Czy???

- WZ to nie jest taki mini PZP i każda inwestycję należy traktować oddzielnie

- czy jak się wydaje dowolną ilość WZ dla tej samej działki to czy nie może ich realizować jeden z wnioskodawców tylko wszyscy?? przecież jak jest jedno pozwolenie to pozostałe tracą ważność (ustawa lub rozporządzenie)

- czy nie można budować domu na wspólnej ziemi za przyzwoleniem pozostałych współwłaścicieli?????

- no i czy można rozdzielić lub wykorzystać WZ na postawie których został dokonany podział???? :-? :-?

Eugeniusz, nie wchodząc w szczególy można uznać, ze urząd ma rację.

Jedne warunki zabudowy na budowę dwóch domów na tej samej działce to rzeczywiście jedno zamierzenie budowlane.

Urząd sugeruje Ci, jak to przejściowo obejść (plan zagospodarowania działki uwzględniający drugi budynek, bez występowania o jego budowę), ale to już chyba kres możliwych kompromisów.

A z drugiej strony, skoro mieliście do siebie zaufanie kupując działkę na współwłasność, powinniscie mieć je nadal. Albo zabezpieczcie się jakąś umową "co je moje".

Oskar, z tym nie ma problemu co jest czyje , tylko jest kwestia ze nie chca dać mi pozwolenia na budowę, szybciej mi będzie zrobić nową mapkę ale dochodzi wtedy nowe wyłączenie z produkcji rolnej no i możliwość zjazdu ale to jest i tak szybciej niż nowe WZ, ale pozostaje czy ta budowa i pozwolenie na jeden obiekt może być na jedną osobę jeżeli WZ były na dwie???

Jeszcze dodam WZ jak kiedyś wspomniałeś są przypisane do działki i niektóre urzędy nie biorą tego pod uwagę na kogo, więc czy jedna osoba może budować za zgodą drugiej na współwłasności? no i pozwolenie by wtedy było tylko na mnie, a w czasie budowy doszłoby do podziału działki z moim pozwoleniem na mojej części.

Nie rozumiem, dlaczego z żoną chcecie "odłączyć się" od pozostałych współwłaścicieli, skoro do tej pory z własnej woli byliście razem (wspólny zakup, wspólne WZ). WZ są na konkretna działkę, ale i na konkretnych wnioskodawców (a jest ich 2+2 - wasi "wspólnicy" nie chcą chyba przebnieść decyzji o WZ wyłącznie na Was?). Co do podziału, o ile mnie pamięć nie myli, można w sposób "ekstraordynaryjny" sądownie podzielić działkę zabudowaną dwoma domami, ale raczej nie jednym w budowie?