Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jolla25, zależy, na jakim poziomie szczegółowości ustaleń są przygotowywane WZ. Jeśli pod Twoje dyktando (to jest ściśle wg wniosku), to na wolnostojący garaż nie dostaniesz zgody. Porozmawiaj w gminie. Raczej skoryguj wniosek. Dwa słowa uzupełnienia "lub wolnostojący" (w odniesieniu do garażu) załatwią wszystko.

trotek77 ,

Jeśli ustalenia planu obejmują całą działkę, to możesz budować w każdym jej miejscu (oczywiście dotrzymując pozostałych warunków - np. linia zabudowy). Koszt? Do 500 m kw. - bez kosztów odrolnienia, niezależnie od tego, czy w ewidencji gruntów jest R czy Ł.

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ARA1979, szansa jest. Na etapie projektu decyzji - postaraj się porozmawiać w urzędzie. Gdyby wydano już decyzję - możesz się od niej odwołać kwestionując np. ustalenia analizy urbanistycznej (np. wokół Twojej działki są domy z dachami czterospadowymi, ale w analizie je pominięto).

Claudii, moim zdaniem nie jest konieczne określanie w WZ, że dom ma mieć kondygnację podziemną. Jeśli w WZ nie ma zakazu (wyrażnie nie napisano "bez piwnic") to:

ad 1 - nic nie dopisywać,

ad 2 - składać dokumenty o pozwolenie.

radek_sziwa, możesz wystąpić o zmianę. Ale po doświadczeniach sąsiadki chyba nie masz złudzeń, że gmina jest konsekwentna.

Przepis? Gmina na swoim terenie jest swoistym suwerenem w zakresie planowania przestrzennego. I może w tym zakresie ograniczać prawa właściciela.

Jeśli od dostarczenia Ci decyzji nie minęło 14 dni, to możesz się od niej odwoływać. Jeśli minęło - wnioskować o zmianę WZ lub wydanie nowych - z interesującymi Ciebie zapisami.

Wadus, decyzji o WZ nie dostaje się od wojewody, ale od wójta. Jeśli jest jakieś pismo od wojewody, to na pewno dotyczy opinii o projekcie decyzji przygotowanej przez gminę.

Co do treści - jeśli warunki odpowiadają Ci - tzn. "mieści się" się w nich projekt wymarzonego domu - to są to dobre (dla Twoich planów) warunki.

Jeśli są "widełki", to musisz się w nich zmieścić (nie poniżej i nie powyżej).

Ogrzewanie - jest to postulat, a nie wymóg (zapisano to w sposób "miękki", a więc może być inny nośnik energii, także węgiel).

Prawnik niewiele pomoże, tu raczej poradź się projektanta (architekta), który bezie może w przyszłości adaptował lub projektował budynek.

witaj

Mam pytanie posiadam dziłake która z 85% jest rola IV klasy a w 15 %łąką III klasy . w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego teren na którym znajduje sie działka jest przeznaczony pod "zabudowe jednorodzinna" .

Moje pytanie chce wybudować dom na cześci Roli IV klasy i odrolnic tylko 500 metrow pod zabudowe czy inne sa koszty jesli bym planował budowe na czessci na której mam łake, z jakimi kosztami musze sie liczyc.

o ile pamiętam odrolnienie (a właściwie wyłączenie z produkcji rolnej, bo działka zasotała odrolniona w MPZP) do 500 m2 pod zabudowę jednorodzinną jest zwolnione z opłat

robdk, podejmij negocjacje, tzn. porozmawiaj w gminie, dlaczego ma być tak jak chcą (albo dlaczego Ty nie chcesz, aby tak było). Możesz argumentować, że odpowiednie rozporządzenie (było juz o tym wielokrotnie) dopuszcza odstępstwa ("uskoki") w linii zabudowy, pod warunkiem, że projektant WZ je uzasadni. Dostarcz jakichś sensownych argumentów (np. o tym budującym się domu).

Po wydaniu decyzji to już tylko możesz odwołać się do SKO (argumentacja jak wyżej).

mctb32, nie możecie korzystać z zapisów dwóch planów. Możecie tylko z AKTUALNEGO planu (czyli obowiązującego w chwili składania wniosku o pozwolenie na budowę).

Plan (w rozumieniu sposób działania) jest logiczny. Jeśli stary plan obowiązuje, możesz budować 3 kondygnacje, gdy będzie obowiązywał nowy - możesz złożyć wniosek o rozbudowę i zająć do 30 proc. powierzchni działki.

Raczej jednak przeprowadziłbym sprawę w dwóch etapach (pozwolenie na budowę, a potem pozwolenie na rozbudowę), a nie w trakcie budowy występował z projektem zamiennym (nie będzie on zgodny z obowiązującym wtedy planem przez te 3 kondygnacje i starostwo może to zakwestionować).

anaŁ-D, nie jest to zapis, który Ci "pasuje". Możesz budować w linii dotychczas istniejących budynków. Odstępstwo jest możliwe tylko wtedy, gdy np. ustawa o drogach publicznych przewiduje inną minimalną odległość (tzn. istniejące domy stoją bliżej od drogi niż zapisano w tej ustawie). Wtedy projektowany dom może powstać w takiej odległości, w jakiej zapisano to w ustawie.

Ponieważ w sądzie można na początku rozprawy powiedzieć coś od siebie zamierzamy tam pojechać i uparcie trzymać się tego co nam wskazałeś-

czyli, że wójt wydał decyzję z naruszeniem art 107 par 3 KPA i na tej decyzji oparło się całe postępowanie inspektorów nadzoru.

Czy mógłbyś mi wskazać skąd jeszcze wynika, że wójt nie jest osobą uprawnioną do interpretacji zapisów MPZP.

Gazebo zainteresowała mnie Twoja sprawa na tyle, że przekopałem się przez wszystkie Twoje, a właściwie Wasze posty. Co do uprawnień do interpretacji planów znalazłem coś byc moze pomocnego:

"URZĘDOWE INTERPRETACJE PLANU MIEJSCOWEGO

W obecnym stanie prawnym, miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego jest aktem prawnym powszechnie obowiązującym i opublikowanym w dzienniku urzędowym. Przepisy planu miejscowego są bezpośrednią podstawą dla uzyskania pozwolenia na budowę. Procedura inwestycyjna nie przewiduje natomiast „uzgadniania” przez organ administracji koncepcji budowlanych przed złożeniem wniosku o pozwolenie na budowę. Wypowiedzi organu na temat zgodności koncepcji inwestycji z planem miejscowym mają charakter nieformalny i nie są wiążące przy wydawaniu pozwolenia na budowę przez organ administracji architektoniczno-budowlanej. "

To znalazłem na stronie Kancelarii Radcy Prawnego dr. Anny Szmytt

http://drannaszmytt.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=21&Itemid=31

nie wiem czy będzie pomocne, ale oceni to pewnie Oskar. Sam kiedyś spotkałem się z podobna sytuacją i wtedy o interpretację planu wystąpiono do urbanisty, który go sporządzał. Z tego co zauważyłem tej ścieżki jeszcze nie przechodziłaś, więc może byłaby pomocna

Dziękuje Ci za odpowiedź Mikolayi.

Właśnie czekaliśmy że chociaż WSA zakwestionuje całe postępowanie inspektorów nadzoru dlatego, że nie postarali się o opinię urbanisty czy planisty(nie wiem dokładnie jak nazwać tą osobe). W MPZP nie występuje ani razu słowo "samowola", więc opinia samego wójta twierdzącego że dany zapis w planie nie dotyczy samowoli , nie może być podstawą w sądzie. Ale widać tylko my tak myślimy.

robdk, podejmij negocjacje, tzn. porozmawiaj w gminie, dlaczego ma być tak jak chcą (albo dlaczego Ty nie chcesz, aby tak było). Możesz argumentować, że odpowiednie rozporządzenie (było juz o tym wielokrotnie) dopuszcza odstępstwa ("uskoki") w linii zabudowy, pod warunkiem, że projektant WZ je uzasadni. Dostarcz jakichś sensownych argumentów (np. o tym budującym się domu).

Po wydaniu decyzji to już tylko możesz odwołać się do SKO (argumentacja jak wyżej).

Negocjacje zostały od razu podjęte i na nasz wniosek pan od WZ z panem urbanistą pojechali w teren i określili linię zabudowy tego nowego domu na 25,10 więc dla nas ustalili 25,5m z czym już możemy się zgodzić...

Witam

Zwracam sie z zapytaniem jak wyglada w praktyce taka sytuacja

Mam zamiar budowac dom mam kupione materialy w tym dachowke na dach

koloru grafitowego, niestety po zapoznaniu sie z wypisem i wyrysem z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego okazalo sie ze wymagany jest kolor czerwony dachu.

Co w takiej sytuacji mam zrobic?

Z gory dziekuje i pozdrawiam

Przemek

robdk, tak też myślę (że 25,5 to co prawda nie 33, ale na pewno różni się od 10 - cały czas metrów, oczywiście) :lol:

przemo33 myślę, że pozostaje Ci tylko sprzedać lub przemalować dachówkę :x . Na zmianę zapisów planu chyba nie będziesz czekał? :o [/b]

Należałoby zapytać oficjalnie "dysponenta" planu, jak rozumie podobieństwo kolorów (do czerwonego). Nie będzie potem (po zakończeniu inwestycji) konfliktu. Ostatecznie zmiana koloru dachu na inny niż zapisano w planie może być traktowane jako samowola budowlana. :o

Witam wszystkich na tym forum to będzie mój pierwszy post, mam takie pytanko

Jak złożyłem do zudu mapkę do uzgodnienia z samymi budynkami (domku jednorodzinnego i gospodarczego) bez żadnych przyłączy, to ci mogę się starać także pozwolenie na budowę na same budynki bez przyłączy??

przemo

Ideą Zudu jest uzgodnienie planowanych mediów (woda, prąd, gaz), które mają się znaleźć w ziemi, zeby zasilić jakąś konkretną inwestycję. Zud sprawdza, czy nie ma kolizji z innymi urządzeniami.

Nie do końca rozumiem ideę skałdania do Zudu mapy, na której wkreślony jest tylko dom

Co do pozwolenia na budowę, składając wniosek musisz mieć zapewnienie dostarczenia mediów do budynku (budowli) dla której o pozwolenie występujesz.

Zatem po uważnym przeczytaniu miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego bądź wydanej decyzji o WZZiT będziesz wiedzieć jakie dokumenty do wniosku potrzebujesz

jeśli Plan lub WZZiT nakłada obowiązek korzystania z któregoś z mediów przebiegających w pobliżu nieruchomości musisz składając wniosek o PB mieć zapewnienie od właściwego gestora o możliwosci dostarczenia odpowiedniego medium

gazownia wydaje opinię o mozliwosci przyłączenia

energetyka wyda warunki techniczne przyłączenia

podobnie wodociagi i kanalizacja

oczywiście można obejść takie rzeczy (za wyjatkiem energetyki) jeśli pozwalają na to zapisy planu albo Wzzit - mozesz mieć kocioł na węgiel, szambo na terenie posesji i własną studnię. Wszystko to jednak musi byc wtedy ujęte i opisane w projekcie

Jeszcze raz o rencie planistycznej związanej z wydawaniem warunków zabudowy.

Wyrok NSA nie wszędzie pomógł i stąd kolejna publikacja w "Rzeczpospolitej":

http://www.rp.pl/artykul/176006,228451_Samorzady_inkasuja_ekstra_podatek_od_dzialek.html

Być może potrzebny będzie kolejny wyrok, i kolejny, i kolejny...

Biurokracja trzyma się mocniej od sądów.

P.S. Rozumiem, że gminy liczą ubytek środków w budżecie związany z "wyciekiem" drożejących, w wyniku wydania WZ, hektarów. Ale też muszą wziąć pod uwagę, że i mniej przy tym "inwestują" - wydatek na opracowanie planu i wszystkich dokumentów towarzyszących jest znaczący, na WZ - znikomy.

Nota bene już chyba z półtora roku temu (przed wyrokami sądowymi) pisałem na tym forum, że renty planistycznej w tym przypadku nie powinno pobierać się. Niektórzy specjaliści, np. prof. Niewiadomski z SGH byli innego zdania. Wyszło na moje (ku korzyści wielu uczestników tego wątku). Z czego naprawdę cieszę się :D :lol: :D

mikolayi

Nawet jak chce narazie wybudowac same budynki to przez zud musi przejsc i tak dlatego ze jest tak napisane w naszym prawie

nie wiem jakie przepisy, których ustaw i rozporządzeń masz na myśli

Nie dostaniesz pozwolenia na budowę dla budynku, dla któego nie bedziesz mieć zapewnionych dostawy wszystkich mediów niezbednych do jego funkcjonowania zgodnie z jego przeznaczeniem

Zudu nie interesują Twoje instalacje wewnętrzne - Zud interesują przyłącza

zależnie od sposobu ich prowadzenia według wydanych warunków technicznych przyłączenia przez odpowiedniego gestora Zud zaopiniuje Ci budowę przyłączy czyli do kurka, do zacisków do zasuwy.

Nawet jeśli Zud wyda Ci opinię, że planowana przez Ciebie budowa budynków nie koliduje z istniejacymi sieciami (a nie powinien wydać bo ZUD nie opiniuje obiektów kubaturowych) nie wystarczy Ci to do uzyskania pozwolenia na budowę