Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W sumie od dawna nosiłem się założeniem takiego postu.

Chętnie pomogę w sprawach planów miejscowych oraz wydawania decyzji o warunkach zabudowy.

Dwa zdania o sobie :oops: :

jestem urbanistą - w zawodzie od pięciu lat - po studiach z zakresu planowania przestrzennego. Obecnie składam dokumenty o wpis do izby urbanistów (dla niewtajemniczonych - uzyskanie uprawnień), dlatego pomoc dla chętnych będzie dla mnie kolejną nauką.

Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie - jeśli nie od razu - to jak się dowiem.

Jedyny minus jest taki że mam internet "wstrzeliwany" więc będę to robił 1-2 razy dziennie.

Czekam na pytania (mam nadzieje że jakieś będą :wink: )

Adam.

Mam wazne pytanie:

w 2000 roku kupowalam w Gminie Limanowa dzialke budowlano-rolna (1.02 ha bud.) , na ktorej jak dotad nic nie zbudowalam. Teraz, chcac sprzedac te dzialke-zamierzam budowac pod Krakowem, dowiaduje sie, ze w 2003 roku miejscowe plany zagospodarowania przestrzennego w całej Polsce utraciły ważność i wszystkie gminy zostały zobowiązane do opracowania nowych planów. Gmina Limanowa jak dotychczas planu nie uchwliła w związku z tym wszystkie grunty w gminie formalnie nie mają ustalonega statusu i dlatego są traktowane jako rolne :o . Dzialke rolna sprzedam za pol ceny dzialki budowlanej!

Jak mam odzyskac dawny status mojej dzialki, za ktora zaplacilam jak za budowlana? HELP!

Przedwszystkim po pierwsze :

31 grudnia 2003 r. utraciły ważność ogólne plany zagospodarowania przestrzennego tj. plany które były tworzone np. dla całych gmin. Natomiast miejscowe plany zagospodarowania przetrzennego nadal zachowują swoją wazność. Te ostatnie plany zagosp. przetrzennego były raczej uchwalane przez Rady Gmin dla wybranych obszarów i raczej do dnia dzisiejszego nie uchwalono nowych planów , które pokryłyby cała powierzchnię gmin.

po drugie, Gminy powinny mieć uchwalone tzw, Studium zagospodarowania przestrznnego (skrócona nazwa), które nie jest planem zagospodarowania przestrzennego, ale jest b. pomocne przy wydawania decyzji o warunkach zabudowy

po trzecie, w miejscach gdzie nie ma miejscowych planów zag. przetrz. na wniosek osoby, Wójt - to on jest organem, wydaje decyzje o warunkach zabudowy - jest to pewnego rodzaju decyzja dot. określonej działki określająca warunki zabudowy, czyli to samo co jest zawarte w miejscowym planie zagosp. przestrzennego. O taka decyzje może wystapić KAZDY, czyli nie tylko właściciel działki.

Zatem radze złozyć wniosek do Urzędu Gminy, na druku pobranym z urzędu, dołaczyć zapewnienie właścicieli sieci o dostawie:prądu, wody, gazu, odbiorun ścieków i nieczystości..., a także nieaktualizowana mapke zasanicza z wrysowanym budynkiem, tzn . z tym o co wnioskujemy.

W ydaniu takiej decyzji, ważne jest spełnienie 5 warunków- mówi o tym ustawa o zagosp. przestrzennym, jednym z warunków jest tzw. zabudowa sąsiednia na odlegości 5 szer. działek, dostęp do drogi publiczej...itd.

w przypadku Sylwia73 działka /może część/ prawdopodobnie ma zgodę na zmianę przeznaczenia gruntów rolnych na cele nierolnicze którą załatwił stary plan zagospodarowania przestrzennego Art. 61.1.4) ustawa o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym, w tej chwili działkę można wyłączyć z produkcji rolnej, ale to koszty

• 2 weeks później...

Warunki zabudowy dla istniejącej zabudowy:

Problem dotyczy lokalu użytkowego w centrum miasta. Wcześniej handlowo-uslugowy, planuje zmiane sposobu uzytkowania na gastronomie. Wiaze sie to z podlaczeniem kilku rurek do istniejacego pionu, zabezpieczeniem komina pod wentylacje i postawienie kilku scianek gipsowych. Czy ja naprawde potrzebuje do tego warunkow zabudowy (obszar nie jest objety mpzp)? Nie mam zamiaru ingerowac w elewacje budynku.

Przy okazji: czy 1000zl za projekt branzowy wod-kan dla podlaczenia jednego kibla i kilku zlewow w 30mkw zapleczu to nie jest przypadkiem zdzierstwo?

• 2 weeks później...

Witam,

Chciałabym się poradzić posiadam działkę rolną 3000 m2 z wyłączoną częscią pod budynkiem. Działka jest objęta współwłasnością, jest wydane pozwolenie na jeden dom wolnostojący. Chcemy wystąpić o zmianę warunków na dwa domy ? Chcemy podzielić działkę na dwie mniejsze po uzyskanie pozwolienia na budowę na drugi dom.

Czy gmina może odmówić wydania warunków na dwa domy (nie ma aktualnego płanu zagospodarowania)?.

Czy wystąpienie o nowe warunki nie powoduję utraty pozwolenia na budowę na jeden dom?

Z góry dziękuje :)

Witam

nazwałem to dość przewrotnie ale chodzi o to że mam warunki zabudowy wydane na działkę która została następnie (po wydaniu tych warunków) podzielona na 6 mniejszych działek z wydzieloną wewnętrzną drogą.

Kiedy składany był wniosek do UM o wydanie tych warunków jako przedmiot wpisane było że inwestycja dotyczy budowy 6 domów jednorodzinnych które będą na sześciu wydzielonych działkach.

Problem teraz jest taki że warunki są nadziałkę 45/6 której już nie ma bo z niej powstało 6 działek i droga. Chciałem dziś jak gdyby nigdy nic przepisać te warunki ale Państwo w UM nakazali wystąpić o nowe warunki zabudowy. Trochę to dziwne i i chyba niepotrzebnie skomplikowane skoro są wydane warunku dokładnie dla takiej inwestycji, wszystko jest zgodne z obecnymi warunkami tyle że moja działka (jedna z tych sześciu) ma inny numer (choć leży na terenie tej pierwotnej działki)

Załącam dokmenty jakie mam

Tutaj są warunki jakie wydano dla tego terenu

http://pliki.galactica.pl/inne/decyzja1a.jpg

http://pliki.galactica.pl/inne/decyzja1b.jpg

http://pliki.galactica.pl/inne/decyzja1c.jpg

http://pliki.galactica.pl/inne/decyzja1d.jpg

A tutaj decyzja o podziale

http://pliki.galactica.pl/inne/decyzja2a.jpg

http://pliki.galactica.pl/inne/decyzja2b.jpg

http://pliki.galactica.pl/inne/decyzja2c.jpg

Chciałem przepisać warunki na siebie, mam jedną z tych działek ale" schody..." w urzędniczka mi zrobiła, twierdzi że muszę wystąpić o nowe warunki, pytanie tylko poco i co oni będą opracowywać skoro wszystko już jest, mam już nawet umowy z dostawcami mediów.

.... wszelkie sugestie i doświadczenia mile widziane

pozdrawiam

Witam,

mam problem ze starym domem. Dom stoi wschodnią ścianą na granicy z inna działką a chcemy go troszeczkę rozbudować. potrzebne są oczywiście warunki zabudowy to już wiem. Interesuje mnie czy można jakoś doświetlić pomieszczenie, które będzie przysłonięte przez dobudówkę a z drugiej strony przez płot a okno jest na dodatek od północy i to całkiem nie duże. Czytałam tu coś o luksferach, że można je wstawić w ścianę nawet jak jest 3 metry od granicy a co ze ścianą, która jest na granicy? czy ktoś może mi powiedzieć czy w ogóle warto występować o coś takiego w warunkach zabudowy?

Przepisy określają to jasno:

…przypadku budynku zwróconego ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych w stronę tej granicy.

A ściana może być wybudowana z luksferów, czyli z pustaków szklanych, czyli z materiału do budowania ścian.

O WZ (PnB) występujesz w trybie „normalnym”, natomiast w projekcie budowlanym, z różnych przyczyn (ale nie lokalizacyjnych), uwzględniasz (uwidaczniasz) ta ścianę z pustaków szklanych.

Witam, mam pytanie dotyczące mojej działeczki ma ona 50 arów i w przyszłości chciałabym połowę oddać bratu. dojazd do tej działki jest z drogi głównej. niestety jest ona bardzo wąska (20m) i część z tych 20m musze wyciąć na drogę do przyszłej części działki brata. moje pytanie brzmi czy jeżeli teraz będe się starać o warunki zabudowy dla całych 50 arów to czy później czyli po podziale działki te warunki zabudowy będą ważne czy na nowo będą musieli rozpatrywać mój wniosek? bo jakby nie patrzeć moja część działki będzie węższa po podziale..a drugie pytanie jest takie kto ustala szerokość drogi dojazdowej do działki brata? tylko on by z tej drogi korzystał bo reszta działek ma dojazd inny.

mam nadzieje że nie zamotałam za bardzo i wiadomo o co chodzi..w przypadku niejasno ści będe tłumaczyć dalej :p

W sumie od dawna nosiłem się założeniem takiego postu.

Chętnie pomogę w sprawach planów miejscowych oraz wydawania decyzji o warunkach zabudowy.

Dwa zdania o sobie :oops: :

jestem urbanistą - w zawodzie od pięciu lat - po studiach z zakresu planowania przestrzennego. Obecnie składam dokumenty o wpis do izby urbanistów (dla niewtajemniczonych - uzyskanie uprawnień), dlatego pomoc dla chętnych będzie dla mnie kolejną nauką.

Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie - jeśli nie od razu - to jak się dowiem.

Jedyny minus jest taki że mam internet "wstrzeliwany" więc będę to robił 1-2 razy dziennie.

Czekam na pytania (mam nadzieje że jakieś będą :wink: )

Adam.

Mam pytanie do Ciebie:

Rozwazam kupno dzialki bud-rolnej, w tym 8 arow bud. 12 arow rolne. W Planie Miejscowym i Warunkach zabudowy gminy czytam, ze calkowita powierzchnia zabudowy nie moze przkraczac 25%. Czyli dom, ktory moge tam zbudowac ma miec max. 200 m.kw pow. calkowitej. Nierealne w naszej sytuacji, bo chcielismy wiekszy dom. Slyszalam, ze powszechne jest (nie wiem niestety czy zgodne z prawem :( , ze ludzie buduja domy z poddaszem nieuzytkowym, wtedy liczony jest tylko parter domu (dom parterowy) a pozniej robia poddasze....Widzialam wiele takich domow w okolicy. Z 'niby' (na moment oddawania domu) poddaszem nieuzytkowym.

Czy ten sposob jest legalny?

Dziekuje,

Sylwia.

Rozwazam kupno dzialki bud-rolnej, w tym 8 arow bud. 12 arow rolne. W Planie Miejscowym i Warunkach zabudowy gminy czytam, ze calkowita powierzchnia zabudowy nie moze przkraczac 25%. Czyli dom, ktory moge tam zbudowac ma miec max. 200 m.kw pow. calkowitej. Sylwia.

Powierzchnia zabudowy - czyli to co bezpośrednio "przykrywa" ziemię (działkę) dom po obrysie zewnętrznym, dojazd, alejki itp.

Nie mylić z powierzchnią domu - bo tylko w przypadku domu parterowego te powierzchnie są prawie takie same.

Druga sprawa. W zapisach MPZP jest najprawdopodobniej zapis, że te 25% dotyczy działki (całej).

Rozwazam kupno dzialki bud-rolnej, w tym 8 arow bud. 12 arow rolne. W Planie Miejscowym i Warunkach zabudowy gminy czytam, ze calkowita powierzchnia zabudowy nie moze przkraczac 25%. Czyli dom, ktory moge tam zbudowac ma miec max. 200 m.kw pow. calkowitej. Sylwia.

Powierzchnia zabudowy - czyli to co bezpośrednio "przykrywa" ziemię (działkę) dom po obrysie zewnętrznym, dojazd, alejki itp.

Nie mylić z powierzchnią domu - bo tylko w przypadku domu parterowego te powierzchnie są prawie takie same.

Druga sprawa. W zapisach MPZP jest najprawdopodobniej zapis, że te 25% dotyczy działki (całej).

25% to jest maksymalny WSPOLCZYNNIK INTENSYWNOSCI ZABUDOWY , w ktory wlicza sie powierzchnie WSZYSTKICH KONDYGNACJI NADZIEMNYCH. Tak powinnam napisac. Czytalam, ze to liczy sie od pow. dzialki budowlanej, a nie calej dzialki.

Moim pytaniem byloby jednak bardziej czy poddasze nie-uzytkowe, albo strych, tez sa wliczane do tej powierzchni wszystkich kondygnacji, tzn. czy strych/poddasze nieuzytkowe to jest "kondygnacja".

Przydatne, obowiązujące definicje:

Powierzchnia brutto (całkowita) (SHOB)

Suma powierzchni wszystkich kondygnacji mierzona po obrysie murów łącznie z balkonami, loggiami i tarasami, bez pustki schodów, windy oraz podcieni i ramp.

Wskaźnik intensywności zabudowy (PLD)

Stosunek powierzchni brutto budynku do powierzchni działki, na której jest on usytuowany.

16) kondygnacji - należy przez to rozumieć poziomą nadziemną lub podziemną część budynku, zawartą między górną powierzchnią stropu lub warstwy wyrównawczej na gruncie a górną powierzchnią stropu lub stropodachu znajdującego się nad tą częścią, w tym poddasze z pomieszczeniami przeznaczonymi na pobyt ludzi oraz poziomą część budynku stanowiącą przestrzeń na urządzenia techniczne, mającą wysokość w świetle nie mniej niż 2,0 m, z wyjątkiem nadbudówek ponad dachem, takich jak maszynownia dźwigu, centrala wentylacyjna, klimatyzacyjna lub kotłownia gazowa

Mam takie pytanie. Otrzymałem Warunki Zabudowy kilka miesięcy temu. Ponad miesiąc temu złożyłem wniosek o PnB. Teraz okazało się że Warunki Zabudowy są nieprawomocne, gdyż jeden ze współwłaścicieli prywatnej wew. drogi nie otrzymał WZ do wiadomości (nie przebywa obecnie w miejscu zameldowania). Ponieważ zależy mi na czasie pytanie co można zrobić aby to jakoś wyprostować (wniosek o PnB jest kompletny i brakuje tylko tego uprawomocnienia)? Czy przypadkiem nie jest to jakiś babol urzędnika?

Mam pytanie za 100pkt do biegłych w temacie (czytaj Oskar i sSiwy12 ;-) 8) ):

Wiem że

Art. 60. 1. Decyzję o warunkach zabudowy wydaje, z zastrzeżeniem ust. 3, wójt, burmistrz albo prezydent miasta po uzgodnieniu z organami, o których mowa w art. 53 ust. 4, i uzyskaniu uzgodnień lub decyzji wymaganych przepisami odrębnymi.
i ...
4. Sporządzenie projektu decyzji o ustaleniu warunków zabudowy powierza się osobie wpisanej na listę izby samorządu zawodowego urbanistów albo architektów.

Pytanie brzmi : Czy gmina (czytaj wójt) może zmienić, wydać diametralnie inny projekt decyzji o WZ sporządzoną przez niezależnego zawodowego urbanistę? Czy decyzja o WZ musi być zgodna z projektem decyzji o WZ sporządzonej przez urbanistę?

Gdyby udało się komuś odpowiedzieć na to pytanie byłbym baaaaardzo wdzięczny. (dobrze by było to potwierdzić jakąś podstawą prawną, ja na razie jej poszukuję :))

Czuję się zażenowany sposobem wywołania do tablicy – nigdzie nie biegam. :lol:

Ciekawe pytanie, ale może trochę więcej szczegółów – może być na PW, bo zbyt mało informacji, np. o zakresie różnic.

Pozdrawiam.

Diabeł tkwi w szczegółach, np. czym uzasadnino odmowę. I jak to uzasadnienie ma się do tej pozytywnej decyzji.

Dla WZ obowiązują również zapisy Art.51.3, 52, 53.3-5c, 54, 55 i 56 wspomnianej przez Ciebie Ustawy. Może tam jest odpowiedź.