Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Mam do Was pytanie. Mieszkam na terenie gminy na której jest m.p.z.p., zgodnie z planem na terenie R-tereny rolne (dopuszczona zabudowa zagrodowa) zbudowałem siedlisko rolnicze, a dokładnie jestem w trakcie budowania, otrzymałęm pozwolenie na budowę domu mieszkalnego i budynków gospodarczych. Chciałbym zbudować tam jeszcze jeden budynek mieszkalny. Czy jest to możliwe?

zabudowie zagrodowej - należy przez to rozumieć w szczególności budynki mieszkalne, budynki gospodarcze lub inwentarskie w rodzinnych gospodarstwach rolnych, hodowlanych lub ogrodniczych oraz w gospodarstwach leśnych,

W zasadzie definicja mówi o budynkach mieszkalnych – czyli literalnie czytając, można postawić kilka budynków mieszkalnych.

Moim zdaniem jednak, należy wykazać, ze pozostałe budynki mieszkalne są „przynależne” do tego samego rodzinnego gospodarstwa rolnego. Czyli, stawiany budynek jest przeznaczony dla członka rodziny lub współwłaściciela gospodarstwa rolnego.

Oczywiście co kraj to obyczaj – wszystko zależy od interpretacji danego urzędnika.

Ale znów – moim zdaniem – taki „myk” byłby uprawdopodobniony wcześniej, na etapie PnB.

Teraz może być trudniej i wymaga to następnego PnB.

Witam.Nie chce zakładać nowego posta mam nadzieje że ktoś mi pomoże bo brak mi pomysłow na dalsze działanie.

Chodzi o działke w gm.Mogilany którą dostaliśmy od teściów i innej nie mam.

W 2005 dostałem WZiZT bezterminowe(po 9mies),spokojnie wyjechałem zarabiać(w międzyczasie walczyłem z Enionem o przesunięcie słupa).Gdy postanowiłem ruszyć z budową okazało się że Gmina wprowadziła MPZP(2007).

Oczywiście działka pierwotnie była rolna(oznaczenie R1) i po wprowadzeniu MPZP WZ-ka straciła ważność.

W tamtym roku zaczeło się studium i dalej trwa,pisałem już 2 wnioski o przekształcenie na budowlane. Było już jedno wyłożenie i nic(odmownie),we Wrzesniu ma być drugie wyłożenie i debata publiczna nad studium i będzie można znowu składac wnioski.

Dodam że działka jest idealna pod budowe wszystkie media w działce z obu stron stoją domy.

Byłem niedawno w Gminie i urzędnik pokazał mi to co będzi wyłożone i działka dalej jest rolna a w uzasadnieniu odmowy jest napisane OCHRONA TERENÓW OTWARTYCH (nikt mi nie wytłumaczył o co chodzi?)

Mam kilka pytan:

-co to jest OCHRONA TERENÓW OTWARTYCH

-jeżeli Starostwo wydało WZ i dało się budować to dlaczego Gmina nie bierze tego pod uwagę(zaznaczałem to we wniosku do studium)

-może skorzystać z pomocy kancelari (juz nie wiem gzie udeżyć,brak mi pomysłu)

Mam nadzieję że ktoś mi pomoże!!!!!!!!!!!!

Nie chcę czekać do Września z załozonymi rękami,bo może coś się da zrobić?

Z góry dziekuję za każdą odpowiedz i Pozdrawiam Wszystkich[/u]

Ponizej fragment wstepnych warunkow zabudowy:

http://images45.fotosik.pl/75/545a06146f283580med.jpg

Czy moze ktos mi wyjasnic w jakies odleglosci od drogi (front budynku) moge wybudowac dom jednordzinny ?

Niby proste pytanie, a slyszalem juz kilka roznych interpretacji, np. ze front budynku musi byc w odleglosci 8 metrow od drogi i nie dalej. Inna osoba twierdzi, ze front budynku musi znalezc miedzy 8 a 30 metrem od drogi. Mam juz metlik w glowie :(

my mamy podobny zapis i musielismy wybudowac dom niebliżej niż 8m od domu i niemogliśmy przekroczyć 40m od frontu działki bo to własnie nieprzekraczajaca linia dzialki

Witam! Proszę o informację czy mogę w jakiś sposób otrzymać od gminy kopię wz wydanych sąsiadowi. Zaznaczam że nie jest moim bezpośrednim sąsiadem łączy nas jedynie w pewien sposób droga. Wcześniej gdy ja składałem o wz gmina i generalna dyrekcja dróg nie pozwoliły mi korzystać z zjazdu z drogi krajowej, teraz prawdopodobnie sąsiad sobie to "załatwił" -chcę mieć pewność. :evil: :o

Otóż już wyjasniam. Działka jest własnością babci, na tą działkę zrobiłem warunki zabudowy. Problem jest w tym, że w gminie przystąpiono do miejscowego planu zagospodarowania. Według urzędników z gminy nie mogę przepisac działki.Mam zrobić wstępny podziałki i złożyć do urzędu.Co najgorsze mam czekać pół roku i dopiero dostanę pozwolenie na podział tej nieszczęsnej działki. Czy tak musi być.

Witam.

Postawiłem dom niezgodnie z warunkami zabudowy . Warunki: nieprzekraczalna granicz zabudowy (od drogi) 50 m, a do stoi 70 m.

Co muszę zrobić aby później normalnie zrobić odbiór .od czego mam zacząć,i jakie są ewentualne koszty tej samowolki.

Pozwolenie na Budowę.

Jeśli wybudowałeś zgodnie z mapą dołączoną do projektu budowlanego (projekt zagospodarowania działki) to problem masz Ty i urzędnicy wydający takie pozwolenie.

Jeśli mapa zagospodarowania działki była zgodna z Warunkami Zabudowy, a Ty wybudowałeś niezgodnie z nimi, to masz poważny problem. Budynek jest samowolą budowlaną i najprawdopodobniej nie będzie możliwe „usankcjonowanie” tej samowoli.

Może być decyzja o wyburzeniu. Pytanie kto zawinił, a kto poniesie koszty.

• 2 weeks później...
Ponizej fragment wstepnych warunkow zabudowy:

http://images45.fotosik.pl/75/545a06146f283580med.jpg

Czy moze ktos mi wyjasnic w jakies odleglosci od drogi (front budynku) moge wybudowac dom jednordzinny ?

Niby proste pytanie, a slyszalem juz kilka roznych interpretacji, np. ze front budynku musi byc w odleglosci 8 metrow od drogi i nie dalej. Inna osoba twierdzi, ze front budynku musi znalezc miedzy 8 a 30 metrem od drogi. Mam juz metlik w glowie :(

zaraz, albo obowiązująca albo nieprzekraczalna. razem tylko z jednakową wartością. obowiązująca to tylko ta jedna i jedyna wartość. a nieprzekraczalna to matematyczne "dąży do".

• 1 month później...

Witam. ponownie.

Mam pytanie. Otóż Dojazd do mojej działki tak jak pisałem wczesniej ma 1,80 do 2,50m szerokości (czyli dojazdu praktyczne nie ma). jest to droga ktorej zarządcą jest gmina. Walcze z tematem juz rok i stanelo na tym ze gmina bedzie regulowala tą droge (z wlascicielem gruntu nie dało sie rozmawiać). W sierpniu ma byc geodeta gminy i jezeli tyle ma ile ma to będą wywłasczac wlasciciela pola i poszeżać drogę.

Pytanie brzmi: Czy moze jakies klopoty sprawiac wlascieciel nieruchomosci (np. odwolywac sie itp?) przez co procedura wywłaszczeniowa bedzie sie przeciągać i trwać latami?

Kierownik od dróg w gminie powiedział mi ze nie ma sie o co odwolywać, bo wywłasczenie to wywłaszczenie i koniec. Tylko ze w sądzie moze to troche potrwać.

• 2 weeks później...

Witam,

Wystąpiłem o wydanie WZ dla działki dla której nie ma planu zagodpodarowan ia przestrzennego. Na działce chciałem postawić budynekmieszkalno-usługowy z garażem, gdzie część pomieszczeń ma być przenzaczona na usługi.

Gmina przeprowadziła analizę funkcji oraz cech zabudowy w obszarze analizowanym i w wyniku okazało się iż funkcją na tym terenie jest zabudowa mieszkaniowa jednorodzinna.

Taka też funckaj została podana w WZ, które otrzymałem.

Czy jest możliwa zmiana tej funkcji na zabudowę mieszkaniową jednorodziną i usługową?

Proszę o szybką odpowiedź - do środy mogę jeszcze negocjować z urzędnikiem - potem roześle on decyzję.

Ps. Jak rozumieć zapis z WZ

"szerokość elewacji frontowej rozumianej jako cała szerokość budynku od obowiązującej linii zabudowy 10-21,5m"

Nadmieniam, iż linia zabudowy wyznaczona jest wzdłuż frontu budynku (czyli wzdłuż jedynej drogi)

Jeśli z analizy funkcji aktualnej zabudowy wynika, że nie ma tam obiektów usługowych, to nie ma podstaw do zmiany WZ. Zorientuj się, czy rzeczywiście na tym terenie takiej zabudowy nie ma.

Wariant awaryjny (nie zgodzą się na zmianę WZ) - moim zdaniem możesz, już na etapie zatwierdzania projektu budowlanego, skorzystać z zapisu w prawie budowlanym, że budynek jednorodzinny to budynek o max 2 lokalach: obu mieszkalnych lub składający się z lokalu mieszkalnego i usługowego (ale do 30 proc. ogólnej powierzchni).

Dopilnuj tylko, żeby w WZ nie było zakazu lokalizowania jakichkolwiek usług.

Jak rozumieć zapis? Dosłownie. Jeśli wyznaczona linia zabudowy jest od drogi, to elewacja od drogi nie może przekroczyć 21,5 m i być krótsza niż 10 m.

• 2 weeks później...

To moze inaczej, jezeli nie ma odzewu to moze za duzo pytan zadalem w poprzednim poscie.

Znalazlem taki artykuł w którym napisane jest:

"Przejście prawa własności na rzecz Skarbu Państwa lub na rzecz jednostki samorządu terytorialnego następuje z dniem, w którym decyzja o wywłaszczeniu nieruchomości stała się ostateczna."

Czy rozumieć przez to mozna ze skarb panstwa staje sie uzytkownikiem i wlascicielem w momencie zapadniecia ostatecznej decyzji o wywlaszczeniu? A cala procedura sądowa ktora trwa podobno latami toczy sie osobno??

Niech ktos odpowie plis bo naprawde u mnie sytuacja nie wygląda za ciekawie.

Decyzja ostateczna , czyli wydana przez organ II instancji, co do zasady ma 30 dniowy termin na zaskarżenie jej do wojewódzkiego sądu administracyjnego. Termin ten liczymy od następnego dnia, od jej doręczenia. W tym czasie, strona, która nie zgadza się z decyzją może ją właśnie zaskarżyć i tym samym decyzji nie można wykonać, czyli wprowadzić w życie jej postanowień.

Taka informacja znajduje się zawsze, w końcowej części decyzji pod nazwą POUCZENIE.