Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Oskar0259, ja tez rozpoczelam budowe w 1992 roku i tez chcialabym zrobic odbior budynku. Budowa zakonczona w 1997 roku (ostatni wpis w dzienniku).

W PINB zarzadano ode mnie zaswiadczenia o przynaleznosci kierownika budowy do wlasciwej izby samorzadu zawodowego.

Niestety, on takowego nie posiada. Powiedzial, ze kiedys nie bylo to potrzebne.

Czy rzeczywiscie?

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oskar0259, ja tez rozpoczelam budowe w 1992 roku i tez chcialabym zrobic odbior budynku. Budowa zakonczona w 1997 roku (ostatni wpis w dzienniku).

W PINB zarzadano ode mnie zaswiadczenia o przynaleznosci kierownika budowy do wlasciwej izby samorzadu zawodowego.

Niestety, on takowego nie posiada. Powiedzial, ze kiedys nie bylo to potrzebne.

Czy rzeczywiscie?

To PINB przyjmuje zgłoszenie zakończenia budowy - nie ja. Więc to oni mają rację. :lol:

Co do zaświadczenia z izby. O ile pamiętam, już wtedy (w 1997 r.) było chyba potrzebne. Teraz na pewno. A zgłoszenie będzie teraz więc rację ma... jak w akapicie powyżej. :roll:

Najprawdopodobniej będzie tak: albo zapiszesz kierownika do izby, albo zmienisz kierownika, który podpisze zgłoszenie zakończenia (i weźmie odpowiedzialność za całą budowę). :(

Witam!

Mam pytanie ktore byc moze juz tutaj padlo ale nie udalo mi sie znalezc odpowiedzi,otoz chce kupic ziemie,ziemia jest rolna na tej ziemi stoi dom i budynek gospodarczy ktore chcialbym odremontowac lub zmodernizowac.Dzialka w MPZP ma kolor zolty i jest zakratkowana i nie ma zadnej literki,stad moje pytanie coz to moze oznaczac i ew.czy potrzebuje jakiochs zezwolen na rozbudowe domu???

Czy mozna przejąć od poprzedniego właściciela działki wydane mu przez urząd warunki zabudowy? Jeżeli tak to jaka jest tego procedura? Nie chcę występować o nowe bo w gminie nie ma planu, ale jest zdaje się uchwalany. Boję się że cos się zmieni i działka (otulina parku) nie będzie już budowlana lub zmienią się warunki tej zabudowy. jeżeli było to prosiłbym o linki bo jakoś nie mogę takiego tematu namierzyć.

Mam nadzieję , że się nie powtarzam, choc wątpię.Jednak proszę o poradę kupuje działkę rolną 4600m z domem do remontu.Chciałabym odsprzedac 2000m,czyli o 1000 mniej niż nakazują przepisy.Gmina nie ma aktualnego planu zag. i nie planuje nowego, działka sąsiaduje z innymi, zabudowanymi domami ,jest bezpośrednio przy drodze z mediami też raczej nie ma problemu.Poradzono mi pobranie mapy zasadniczej,wystąpienie o zapewnienie dostępu do mediów,i z tymi papierzyskami do gminy po WZ .Realne?

Witam,

Mam spory problem. Jestem w trakcie finalizowania zakupu działki. Działka w rejestrze gruntów oznaczona jest jako grunty orne.

Nie zostało mi dużo czasu do podpisania ostatecznego aktu notarialnego, bo może przepaść mi załatwiony kredyt. Więc należy przyspieszyć i możliwie uprościć formalności.

Obecnie jest tak:

U notariusza muszę podpisać z właścicielami wstępny akt notarialny. Może uda się to załatwić do końca listopada, ale to nic pewnego.

Notariusz występuje do agencji rynku rolnego czy chcą skorzystać z prawa pierwokupu. Jeżeli nie po upływie ok. miesiąca będę mogła podpisać właściwy akt notarialny. I obawiam się, że możemy z tym nie zdąrzyć.

I wstępnie wymyśliłam tak, że można by było prtzekształcić ją szybko na budowlaną.

Obecnie jest tak:

Jest decyzja o WZ. Projekt WZ został uzgodniony w Starostwie. W piśmie wpisano, że przed wydaniem pozwolenia na budowę należy wystąpić do starostwa o podanie warunków wyłączenia w/w działki z produkcji rolniczej.

(Dodam, że projektant stworzył już załącznik do uzgodnienia decyzji - nie zaprojektował tam żadnego ogródka tylko zieleń ozdobną, z tego co wiem w tej sytuacji należy odrolnić całą działkę)

Zastanawiam się jak długo będzie trwało odrolnienie tej działki. W sytuacji kiedy by była w całości odrolniona - czy będzie traktowana jako budowlana.I ile ta operacja może kosztować (działka ma 2321 m kw.)

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Grisza80

GRISZA80

Z mojego rozeznania wynika ,że odrolnienie nie jest jednoznaczne z przekształceniem to tylko wstęp do dalszego postępowania...z czego wynika ,że ziemia odrolniona to nie to samo co budowlana.Jeśli jestem w błędzie to proszę o sprostowanie :)

Mam problem. Dostaliśmy nowe WZ ( czyli już były zmieniane, bo kalenica w garażu za nisko), w których urbanista zawarł linię obowiązującą (?) zabudowy (podobno nie może być przekroczona ani w przód, ani w tył ) - 6 m. od frontu. We wcześniejszej było 8 m. Projekt prawie gotowy. O zmianę występował nasz architekt. No i teraz nie wjadę do własnego garażu, bo nie wykręcę. Co teraz? Odwoływać się czy można coś załatwić w gminie? Proszę o radę.

Mam problem. Dostaliśmy nowe WZ ( czyli już były zmieniane, bo kalenica w garażu za nisko), w których urbanista zawarł linię obowiązującą (?) zabudowy (podobno nie może być przekroczona ani w przód, ani w tył ) - 6 m. od frontu. We wcześniejszej było 8 m. Projekt prawie gotowy. O zmianę występował nasz architekt. No i teraz nie wjadę do własnego garażu, bo nie wykręcę. Co teraz? Odwoływać się czy można coś załatwić w gminie? Proszę o radę.

Negocjować przed ostateczną redakcją warunków zabudowy.

Jeśli to nie uda się - pozostaje odwołanie od decyzji do SKO.

• 2 weeks później...

Witam, jestem tu nowy. Szukałem stron z odpowiedziami na mój problem ale niestety nie znalazłem nic takiego, dlatego pytam tu, i proszę o pomoc, już mam dosyć.

Kupiłem działkę z wydanymi już warunkami zabudowy, kupiłem ją własnie dla fajnych warunków. Teraz okazuje się że są one błędnie wydane! I nie można na działce postawić budynku takiego jaki chciałem. Czy mogę iść z tym do sądu i czy mam w ogóle jakieś szanse na wygraną, chodzi o to że zgodziłem się na tamte warunki zabudowy a nie na takie jak teraz chcą mi wcisnąć. Tragedia po prostu.

Dodam jeszcze że okazało się że architekt źle wytyczył nieprzekraczalne linie zabudowy!

Założyłem też osobny wątek ale widzę że tu też problemy z WZ są więc podkleiłem się

Kupiłem działkę z wydanymi już warunkami zabudowy, kupiłem ją własnie dla fajnych warunków. Teraz okazuje się że są one błędnie wydane! I nie można na działce postawić budynku takiego jaki chciałem.

Co to znaczy "błędnie wydane"?

Czy mogę iść z tym do sądu i czy mam w ogóle jakieś szanse na wygraną, chodzi o to że zgodziłem się na tamte warunki zabudowy a nie na takie jak teraz chcą mi wcisnąć.

Teoretycznie tak - postępowanie cywilne, ale musiałbyś wskazać konkretnie z powodu jakich zapisów, które teraz są, jak rozumiem, kwestionowane przez organ wydający, poniosłeś szkodę. W zależności od odpowiedzi na pytanie powyżej obok postępowania cywilnego możliwe jest też zawiadomienie prokuratury. A więc i postępowanie karne - z tego co napisałeś padłeś ofiarą oszustwa - nie wiadomo też, czy nie było w tym porozumienia między wydającym decyzję a poprzednim właścicielem. Ale musisz wiedzieć, że fałszywe oskarżenie jest karalne.

Dodam jeszcze że okazało się że architekt źle wytyczył nieprzekraczalne linie zabudowy!

Co to znaczy?

Co do mojej linii zabudowy- nie wiem jak, ale archi. załatwił to w gmnie, więc jest ok.

Co do mojej linii zabudowy- nie wiem jak, ale archi. załatwił to w gmnie, więc jest ok.

Pisałem, żeby negocjować, architekt (występujący o zmianę) negocjował...

Postaram się opisać to jeszcze raz. Kupiłem działkę od miasta, zapoznałem się z warunkami zabudowy które mi odpowiadały i to bardzo. Wystąpiłem o pozwolenie na budowę (po drodze poniosłem dodatkowe koszty związane z oczyszczeniem działki, przyłączami itp) i nie dostanę go gdyż warunki zabudowy są niezgodne z prawem, nieprzekraczalne linie zabudowy są źle wyznaczone. Gdybym wystąpił o prawidłowe warunki zabudowy to musiałbym zbudować w samym końcu dziłki kurnik bo nic innego by się na tej dziłace nie zmieściło! NA takie cos się nie pójdę bo zakupiłem tą działkę ze względu na WZ, które były korzystne dla mnie. Po prostu tragedia. Nie wiem co dalej ... Czy iść z tym do sądu czy do urzędu miasta na rozmowę o ugodzie??? czyli żeby dali mi działkę z WZ takimi jak miały być na kupionej przeze mnie działce?

A nieprzekraczalne linie zostały źle wyznaczone bo nie uwzględnili torów pkp które są obok dzialki, czyli nie zachowali odległości budynku od torów i przez to starostwo nie da pozwolenia na budowę bo jest to niezgodne z prawem.