Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Art.6 Kodeksu postępowania administracyjnego mówi o tym, że urzędnik działa na podstawie prawa. Czyli mówiąc łopatologicznie podejmuje tylko takie działania i decyzje, które są zapisane w ustawie. Jak w ustawie jest napisane,że urzędnik ma obowiązek zrobić "TO", to tak robi a jak w ustawie nie ma napisane ,to mu nie wolno nic robić.

Obywatel odwrotnie. Ma zagwarantowaną wolność w Konstytucji i wolno mu wszystko co nie jest prawem zakazane. Jeśli jakiś urzędnik chce Ciebie w tej wolności ograniczyć musi wykazać Ci, że Twoje zamierzenie jest zakazane prawem, z przywołaniem tego prawa. Tzw. uznaniowość urzędnicza musi być uzasadniona prawnie i materialnie.

Art.107 kpa mówi co ma zawierać decyzja (m.in. uzasadnienie).

Art. 156 mówi ,że można unieważnić decyzję wydaną z naruszeniem prawa.(z powodu braku uzasadnienia).

Polecam również art.7-16, 35-38, 61-66, 89, 128, 136, 139 kpa. Zasady wydawania warunków zabudowy i zag. ter. znajdują się w ustawie o zagospodarowaniu przestrzennym.

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie wiem ,czy uda mi się go odnaleźć. Na razie moje poszukiwania spełzły na niczym. Ja tonę w papierach, dlatego nie mogę doczekać się przeprowadzki, żeby wreszcie wszystko wydobyć z zakamarków i uporządkować. w niedzielę spróbuję jeszcze poszperać. Ja zrezygnowałam z umieszczania mojego adresu na forum, bo potem przychodzilo mnóstwo spamów z wirusami, że dwa razy musieliśmy wymieniać dysk.

• 5 months później...

Witam! :D

Moja prośba jest być może trochę naiwna, ale czy może mi ktoś podesłać na priva lub mailowo wypełniony wniosek o wydanie decyzji o warunkach zabudowy- tak na wzór? Poprzedni właściciel działki najpierw zobowiązał się do przeniesienia na nas decyzji w drodze cesji, zainkasował kwotę 150 zł i w tej chwili zwleka z załatwieniem tej sprawy, a czas ucieka. W dodatku odnoszę wrażenie,że robi to celowo, aby nas skłonić do dalszej z nim współpracy na zasadzie inwestora zastępczego. Tak więc chyba jedynym skutecznym sposobem na to, żeby dał nam święty spokój, to wystąpić samemu o warunki. Chciałabym zobaczyć jak prawidłowo wypełnia sie ten wniosek. Proszę Was o pomoc. :D

A ja jestem bardzo zła, bo wzięli ode mnie 90 zł za decyzję :evil: , mimo, że decyzje w sprawach budownictwa mieszkaniowego są wolne od opłat. Buduję dom bez garażu.

Jak odzyskać bezprawnie pobraną opłatę skarbową?

Hi hi!

Odzyskałam!

Jak? Ano złożyłam pisemko do urzędu skarbowegi i ten nakazał Gminie zwrócić mi pieniądze!

W sumie od dawna nosiłem się założeniem takiego postu.

Chętnie pomogę w sprawach planów miejscowych oraz wydawania decyzji o warunkach zabudowy.

Dwa zdania o sobie :oops: :

jestem urbanistą - w zawodzie od pięciu lat - po studiach z zakresu planowania przestrzennego. Obecnie składam dokumenty o wpis do izby urbanistów (dla niewtajemniczonych - uzyskanie uprawnień), dlatego pomoc dla chętnych będzie dla mnie kolejną nauką.

Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie - jeśli nie od razu - to jak się dowiem.

Jedyny minus jest taki że mam internet "wstrzeliwany" więc będę to robił 1-2 razy dziennie.

Czekam na pytania (mam nadzieje że jakieś będą :wink: )

Adam.

Witam

mam taką sprawę , wystąpiłem do gminy o wyrys i wypis z miejscowego planu zagospodarowania, jest tam taki zapis "W zakresie infrastruktury technicznej ustala się jako obowiązujące:

1. Zaopatrzenie z wodociągu wiejskiego

2. odprowadzenie ścieków do istniejącego kolektora sanitarnego"

Gdy wystąpiłem o warunki przyłączenia do w/w sieci, gmina odpisała mi że nie posiada na tym terenie sieci, chociaż to nie prawda

Czy mogę żądać od gminy przyłaczenia mnie do sieci?

szczek

Witam!

Ciekaw jestem jak to się ma do mojej sprawy. a mianowicie spłonął mi dom (wyremontowany) nadaje się do rozbiórki. Był z bali oszalowany,ocieplony. Czy mogę bez planu postawić kolejny na tym samym miejscu o tych samych gabarytach bez pozwolenia? :roll: fotki przed i po ogniu mogę przesłać meilem.

• 2 months później...

cześć. proszę o poradę.

Zadawałem już to pytanie w inym wątku, ale niestety nikt nie odpowiedział. Liczę teraz na jakąkolwiek reakcję.

Odebralem wczoraj decyzję o WZ. Nie podobają mi się dwie rzeczy, a mianowicie:

1. dopuszczalna szerokość elewacji frontowej - do 15,0 m

2. geometria dachu - dach wielospadowy lub dwuspadowy o kącie nachylenia połaci dachowych 30-50.

Mamy zamiar budować dom parterowy. W upatrzonym projekcie szer. ma ponad 16 m, a nachylenie dachu 26 st. Czy to oznacza, że mogę zapomnieć o tego typu projektach (w zasadzie wszystkie parterówki,które nam się podobają mają większe szerokości, a nachylenia pomiędzy 17 a 26)? Na jakiej zasadzie są ustalone warunki? Ktoś sobie wymyślił, że szer. będzie np. do 15 m?

Mam zamiar się odwoływać. Czy odwołanie może będzie tylko formalnością i gmina zaakceptuje moją prośbę? Co powinienem napisać w odwołaniu? Może dołączyć przykładowy projekt?

W zasadzie to przecież nie wymyślam niewiadomo czego. Chcę wybudować obszerną parterówkę! Dodam jeszcze, że specjalnie zakupiliśmy dużą działkę (1810 m2;ok.50 m x 36 m).

Z góry dziękuję za pomoc.

Witaj!

Trochę się zdziwiłam, że dopiero po otrzymaniu decyzji o warunkach zabudowy podnosisz raban, że warunki Ci nie odpowiadają, bo w samym wniosku przecież podajesz parametry techniczne budynku, który chcesz stawiać na przedmiotowej działce. Pomimo tego urząd i tak ustala warunki na podstawie studium oceny zagospodarowania terenu i jeżeli w Twoim najbliższym sąsiedztwie nie ma domów parterowych o takiej szerokości elewacji, to zapomnij o parterówce. Nasza działka ma wymiary 27/50 m, a nie uzyskaliśmy zgody na projekt o wdzięcznej nazwie 'Dom w nasturcjach" z Archonu i robimy projekt idywidualny, bo żaden gotowiec nie pasuje do warunków zabudowy. Wyobraź sobie, że linię zabudowy wyznaczyli nam 7 m od granicy działki, powierzchnia zabudowy 156 m 2, a wjazd mamy tylko 3,5 m. Zamiast zacząc budowę w marcu zaczniemy , jak Bóg i partia pozwoli w sierpniu, gdyż czeka nas jeszcze wyczekiwanie na pozwolenie na budowę.

Odwoływać się masz prawo, ale to kolejne długie tygodnie wyczekiwania. Nie daj Boże , żebyś budował w dużej gminie, takiej jak moja, bo wpadniesz w nerwicę. Życzę powodzenia i wytrwałości w walce z urzędasami. :D

Cześć.

Dzięki za odpowiedź. Faktycznie może nie podszedłem do sprawy zbyt profesjonalnie. Na szczęście mam jeszcze czas z budową. Wypełniając wniosek o warunki zabudowy nie miałem pojęcia co chciałbym budować. W zasadzie to nawet decyzja o WZ nie jest mi potrzebna, ale z racji tego,że jest ważna 2 lata to chciałem już mieć to z głowy, a do tego czasu to mam nadzieję zacząć budowę. Ciekawi mnie tylko, jak ważne było to co napisałem we wniosku? Czy i tak urzędnicy patrzą na inne kwestie? Jeżeli popełniłem błąd to rzeczywiście pozostaje mi projekt indywidualny, a innych mogę tylko przestrzec,że nie ma sensu się spieszyć. Z drugiej strony tyle się słyszy o tym jak długo trwają wszelkie formalności... itd.

Droga redakcjo

Rok temu 14.04.2004 r zlożylem pismo do Wydzialu Architektury w Krakowie celem wydania warunków zabudowy w sprawie przebudowy domku jednorodzinnego (zmiana konstrukcji dachu oraz nadbudowa) którego jestem wlaścicielem. Sprawa utknęla w martwym punkcie gdyż nie ma wlaściciela dzialki przyleglej (dom na dzialce przyleglej styka się ścianą z moim domem). Wlaścicielami owej dzialki byli dwaj bracia którzy zmarli a prawo spadkowe po nich nie jest przeprowadzone. Utalenie spadkobierców nie jest możliwe (2 z nich przebywa za granicą) a obecnie mieszkający sąsiad (jeden ze spadkobierców - a propo bardzo sympatyczny i stosunku międzysąsiedzkie są OK) nie zamierza przeprowadzać prawa spadkowego gdyż nie jest to w jego interesie (czeka na prawo zasiedzenia).

Po wielu kolejnych pismach otrzymalem z urzędu wiadomość iż sprawa nie może być zalatwiona w odpowiednim terminie z uwagi na jej zlożoność i od tego pisma nie przysluguje odwolanie. Po skontaktowaniu się z prawnikami zlożylem pismo o ustalenie kuratora sądowego dzialki sąsiedniej ale Urząd odpowiedzial iż muszę wskazać osobę będącą kuratorem.

Droga Redakcjo nie wiem czy rzeczywiście te przepisy są dla mnie zbyt wyszukane ale będąc wlaścicielem dzialki oraz domu ktory chcę przebudować od ponad roku nie jestem w stanie uzyskać warunków zabudowy.

Proszę pomożcie

Zdesperowany

Moja działka jest rolno leśna, domek, który na niej stoi to drewniany domek letni. Na budowę tego domku mam ciekawe pozwolenie na budowę z 1989roku wydane tymczasowo na 5lat, po tym czasie domek rozebrać a teren zrekultywować. Ale w tym czasie zmienił się ustrój i domek stoi do dziś. Teraz zamierzamy go rozbudować i będzie to domek murowany. Pierwsze wystąpienie o WZ zakończyły się fiaskiem, gdyż na mapce ze Starostwa nasz domek został przesunięty o 10m i tu gmina sugerowała przybliżenie go do płotu, bo tak wynikało z mapki. teraz po nowych pomiarach okazało się, że większość domku stoi na częsci leśnej reszta na rolnej. Oczywiście część rolna dopuszcza budownictwo. Jak teraz powinienem postąpić, bo ponownie występuję o WZ, czy powinienem załatwić coś dodatkowego?

Proszę o wszystkie możliwe myśli jakie się Panu nasuwają na ten temat.

wydaje się nam, że odlesienie tego kawałka pod rozbudowę (wycięcie jednej sosny) pewnie będzie możliwe. Trzeba pewnie powrozmawiać z leśniczym.

Witam

Kupilam dzialke budowlana, w warunkach zabudowy bylo zaznaczone, ze linia zabudowy jest odsunieta od granicy dzialki o 10 m. Widzialam to, ale nie wiedzialam, co to dokladnie oznacza. Bylam tak zafascynowana mozliwoscia kupienia tej dzialki (cena bardzo okazyjna), ze nie analizowalam tego. A poniewaz dzialka ma 30 m szerokosci, to linia zabudowy powoduje, ze 1/3 dzialki jest ,,niebudowlana'' i ogrod za domem sila rzeczy musi byc maly i blisko ogrodzenia sasiada, a najwiecej miejsca bedzie przed domem na zacienionej polnocnej stronie.

Czy jest jakis sposob, zeby to ,,ominac""?

Juz kiedys zadawalam to pytanie, odpowiedziano mi, zebym sprobowala w gminie, ale nie dalo to nic - odpowiedzieli mi, ze musze dzialac zgodnie z planem zagospodarowania.

Moje pytanie jest nastepujace:

Co bedzie, jesli wybuduje dom blizej, niz te 10 m? Co mi grozi? Czy grozi mi np. nakaz rozbiorki, czy kara - jesli tak, to w jakiej wysokosci? Kto o tym decyduje?

Moze ktos ma jakis pomysl?

Witam

W związku z planowaną budową domu mam pewien problem.

W związku z tym że w moim mieście nie ma obowiązujących planów miejscowych zagfospodarowania przestrzennego, powinienem uzyskać decyzję o warunkach zabudowy dla mojej działki. W związku z tym urząd wysłał prośbę do biura projektowego (które tworzy plan zagospodarowania) o opinię urbanistyczą dotyczącą moej działki.

Czy przy negatywnej opinii urbabnistycznej mogę otrzymać negatywną decyzję w sprawie ustalenia warunków zabudowy, jeśli tak to co mam zrobiś w takim przypadku. Chciałbym zaznaczyć, że w uchwalonym studium uwarunkowań moja działka jest działką budowlaną a w przygotowywanym ( ale nie obowiązującym planie zagospodarowania) staje się drogą!!!!! Właśnie dziś dowiedziałem się, że prace nad projektem planu zagospodarowanie dla mojej dzielnicy znowu zostały wstrzymane na 1 rok.

Dodam też, że procs wydawanie decyzji o warunakch zabudowy był już wstrzymany na 12 miesięcy.

Uważam, że jeżeli plany zagospodarowania przestrznnego nie obowiązują to nie mogą być punktem odniesienia w wydawanych opiniach.

proszę o pomoc jak rozwiązać ten problem.

• 3 weeks później...

Mam takie pytania:

1. Jak zgodnie z prawem wykonać szambo lub poś

2 Jak zgodnie z prawem wykonać studnię głębinową

teren mojej działki obejmuje plan zagospodarowania przestrzennego gdzie jest napisane:

-podłaczenie do sieci wodociągowej i kanalizacyjnej

Ale tej sieci nie ma i nie wiadomo kiedy będzie.

Wystąpiłem do gminy o pozwolenie na własne ujęcie wody i wybudowanie szamba lub poś, ale dostałem warunki na podłączenie się do sieci wod-kan.

Jak napisałem tej sieci nie ma, dostanę pozwolenie na budowę na podstawie warunków przyłaczenia do sieci od gminy,wybuduję dom, ale nie będę mógł w nim zamieszkać bo nie będę miał wody i kanalizacji.

Kochani !

Prosze o pomoc i opinię.

Ubiegam się o WZ w gminie Wawer. Wniosek złożyłem w poł. marca i do dziś nic nie zrobiono z tym wnioskiem. Jakiś miesiąc temu (po 2 m-cach) dostałem pismo o wszczęciu postępowania

Sytacja wygląda tak że mam dwie działki graniczące z sobą i wystąpiłem o WZ dla obudwu razem. O koniec drugiej działki w starym planie zahaczała planowana droga. Plan jest oczywiście nieaktualny, droga jest tylko w koncepcji i moj projekt domu oddalony jest od tej drogi jakieś 25-30 metrów. Pani urzędnik jednak stwiedziła (po 3 miesiącach!! :evil: ) że musi wystąpić do biura naczelnego architekta o wyznaczenie linii rozgraniczającej. Tam powiedziano mi że to zajmie 2 miesiące !!! :evil: :evil: :evil:

Czy ktoś moze wie jak poradzić sobie z takim przypadkiem??