Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jestem w trakie oczekiwania na WZ i pobierając mapę zauważyłem że jest na działce zaznaczona linia z opisem "proj.l.rozgr. BPRW 14.11.1995", "wchodząca" na posesję na głebokość około 2m, obecnie droga jest o szerokości 8m i jest typową drogą osiedlową -

-czy w jakiś sposób będzie to miało wpływ na odległośc zabudowy od drogi i ogólnie WZ? :-?

-czy przy podziale tej działki będe musiał wydzielić pas na poszerzenie drogi? :(

-czy takie linie projektowane muszą być gdzieś zatwierdzone - uchwalone? :wink:

-jak wygląda kwestia budowy ogrodzenia na podmurówce lub słupkach?

Szerokość ulicy (drogi) w liniach rozgraniczających została zapewne określona w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego (przygotowanym przez Biuro Planowania Rozwoju Warszawy, a uchwalonym w 1995 lub 1996 roku). A więc miała wtedy - i do końca 2003 r. - charakter obowiązujący.

Moim zdaniem od 1 stycznia 2004 r. to ustalenie przestało obowiązywać, tak jak cały plan. Ale nie oznacza to, że możesz nad tym przejść do porządku dziennego. WZ są takim miniplanem zagospodarowania i są ustalane przez organ tego samego samorządu (wtedy gminy, dziś dzielnicy). Tzw. władztwo planistyczne jest domeną samorządu i od jego woli, a czasami tylko widzimisię zależy, czy podtrzyma dawne ustalenia.

Poprzednio plan uchwalała rada, teraz przy WZ decyzję podejmą urzędnicy odpowiedniego biura/wydziału/referatu urzędu dzielnicy.

Nie masz innego wyjścia niż porozmawiać w urzędzie, a jeśli dostaniesz nie satysfakcjonującą decyzję - odwołać się do SKO. Jednak moim zdaniem kolegium uzna, że dzielnica miała prawo do ustalenia nowej (czyli tej "starej" z 1995 r.) linii rozgraniczającej .

Co do ogrodzenia, to powinno stać w ustalonej w WZ linii rozgraniczającej, a za pas na poszerzenie drogi należy ci się odszkodowanie.

Ale oczywiście możesz eksperymentować - budowa ogrodzenia od strony ulicy podlega zgłoszeniu, Zgłoś budowę w dotychczasowej granicy działki i czekaj. Jeśli "władza" nie zgłosi sprzeciwu w ciągu 30 dni - możesz budować. Jeśli przypomną sobie w przyszłości o przesuwaniu linii ogrodzeń to dostaniesz odszkodowanie. Tylko czy warto?

Mam taki problem - mam dużą działkę, dosyc długą. W "pierwszej" jej częsci, od ulicy, mieści się firma rodzinna, natomiast dalej jest ogród - sad i lasek. Chciałam zbudować dom w dalszej części ogrodu, jednak okazało się, że nie ma takiej mozliwości, gdyż istnieje coś takiego jak "linia zabudowań". Otrzymałam aktualną mapkę geodezyjną terenu działki i działek przyległych, no i niestety okazało się, że miejsce, w którym chcę mieć chałupkę jest poza tą linią. Czy jest jakakolwiek możliwość i szansa, aby dostać pozwolenie na zbudowanie tam domu???

Sprawdź w planie zagospodarowania, jak to jest zapisane. Czy jest nakaz budowy w tej linii, czy jest ustalona jakaś "tylna" linia zabudowy (czyli zapis zakazujący cofania domu w głąb działki). A może jest zakaz budowy więcej niz jednego domu jednorodzinnego na danej działce? Na razie jest zbyt mało informacji, aby wypowiedzieć sie konkretnie.

To jest działka mojego taty. Dowiedzielismy się, ze istnieje taka możliwość, ze on mi część działki użycza pod zabudowę domu, a po ok 2 latach ona sama przechodzi na mnie. Jeśli trzeba bedzie ją przepisać - to sie tak stanie, dla dobra sprawy:) Zastanawia mnie tylko ta parszywa "linia zabudowań" i nie wiem czy uda się to jakos "ominąć":/ Działka ma ok 180m, linia zabudowy jest jest ok 70m od ulicy, a ja chcę postawić dom ok 100/120m od ulicy. Działka jest podzielna tylko, niestety, wzdłuż...

Jednak postaraj się wyjaśnić w gminie, czy ta linia zabudowy ma w planie status zapisu bezwzględnie obowiązującego (i ewentualnie znajdź odpowiedź na resztę pytań, które zadałem wyżej).

Co do własności działki, to radziłbym ci wejście we współwłasność z ojcem (jakiś udział, nawet symboliczny w działce - drogą darowizny lub sprzedaży). Co można robić później - poczytaj w innym wątku niedawno "przerabianym" na tym forum.

A co do podzielności działki, to jest to chyba możliwe i "w poprzek". Wydzielacie, jako osobną działkę, końcówkę dotychczasowej (tam, gdzie chcesz się budować), a dojazd do niej ustalacie w formie służebności drogowej na pierwszej działce (ojca).

Ahoj! :D

Przeczytałam powyższe, ale tam jest więcej pytań niż odpowiedzi. :-?

Moja sprawa jest dość banalna. W miejscu gdzie chcemy się budować nie ma atualnego planu a urząd ma w zwyczaju wydawać decyzje o WZ w terminie ok 6 miesięcy. W związku z tym najpierw chcemy jak najszybciej wystąpiś o WZ a potem dopiero zastanawiać się nad resztą, w tym projektem. :lol:

A we wniosku trzeba podać powierzchnię zabudowy, powierzchnię całkowitą, powierzchnię użytkową. Czy jest jakiś stały stosunek tych powierzchni? Na razie wiemy mniej więcej ile będzie powierzchni netto.

I co to jest "powierzchnia użytkowa poszczególnych funkcji"?

Trzeba też podać max. wysokość. Jeśli dom ma być podpiwniczony to od czego mierzyć, od podłogi piwnicy czy od powierzchni gruntu?

I najważnijsze czy jeśli będę chciała wybudować trochę (np.20%) mniejszy dom czy może to być podstawą do odmowy wydania pozwolenia na budowę?

Mam jeszcze pare pytań, ale zostawię je na potem :oops:

We wniosku o WZ możesz napisać niemal wszystko - pod warunkiem, że nie jest to sprzeczne z twoim zamierzeniem budowlanym.

Masz chyba wyobrażenie, jaki dom chciałabyś budować - wielkość, rodzaj dachu, wysokość itp. Jeśli jeszcze nie jesteś zdecydowana - napisz wniosek z pewną zakładką "na plus" lub dwoma rodzajami dachu, szeroką skalą pochylenia itp.. Mniejszy/niższy dom będziesz mogła zbudować (dostać pozwolenie), większego - już nie.

I nie wiem, czy nie chcesz "zbyt gruntownie" wypełnić druku wniosku, który jest uniwersalny - dla ciebie i dla skomplikowanego budynku biurowo-usługowo-handlowego. Zapytaj w gminie czy musisz takie szczególy wypełniać, skoro u ciebie jest jedna funkcja - mieszkalna?

Z tego co napisałaś wynika, że urząd chce niemal konkretnego projektu budowlanego - nie może tego wymagać, ale jeśli masz już swoje typy, to dlaczego nie przepisać do wniosku podstawowych danych?

Co do czasu oczekiwania - to rzeczywiście paranoja, ale może uda się coś skrócić, np. przez stałą "kontrolę" (osobistą i telefoniczną) urzędników?[/url]

We wniosku o WZ możesz napisać niemal wszystko - pod warunkiem, że nie jest to sprzeczne z twoim zamierzeniem budowlanym.

Masz chyba wyobrażenie, jaki dom chciałabyś budować - wielkość, rodzaj dachu, wysokość itp. Jeśli jeszcze nie jesteś zdecydowana - napisz wniosek z pewną zakładką "na plus" lub dwoma rodzajami dachu, szeroką skalą pochylenia itp.. Mniejszy/niższy dom będziesz mogła zbudować (dostać pozwolenie), większego - już nie.

I nie wiem, czy nie chcesz "zbyt gruntownie" wypełnić druku wniosku, który jest uniwersalny - dla ciebie i dla skomplikowanego budynku biurowo-usługowo-handlowego. Zapytaj w gminie czy musisz takie szczególy wypełniać, skoro u ciebie jest jedna funkcja - mieszkalna?

Z tego co napisałaś wynika, że urząd chce niemal konkretnego projektu budowlanego - nie może tego wymagać, ale jeśli masz już swoje typy, to dlaczego nie przepisać do wniosku podstawowych danych?

Co do czasu oczekiwania - to rzeczywiście paranoja, ale może uda się coś skrócić, np. przez stałą "kontrolę" (osobistą i telefoniczną) urzędników?[/url]

Oskar,

Bardzo dziękuję za podpowiedź. Chyba znaleźliśmy speca, który tą sprawę przeciągnie przez urzędy. :)

Witam wszystkich,

Jestem na etapie projektowania i pojawił się taki oto problem:

Mój dom będzie stanowił część ciągu domów w zabudowie szeregowej. Dom sąsiada jest budowany na podstawie WZiZT wydanych w 2004, mój projekt powstaje w oparciu o plan zagospdarowania uchwalony w 2005 i tu jest właśnie "pies pogrzebany"

Dom sąsiada w elewacji frontowej posiada dużą lukarnę (jeje szerokość to ok 75% szerokości elewacji). Mój pomysł na projekt był podobny - chciałem nawiązać wyglądem do domu sąsiada tak, aby cały szereg wyglądał zgrabnie - konieczna była lukarna podobnej szerokości. Niestety w planie znalazł się zapis, że lukarny mogą mieć max 50% szerokości elewacji :(, w wydziale architektury stwierdzono, że mój projekt nie przejdzie..... Wychodzi więc na to, że ma być brzydko, byle zgodnie z planem.

Pytanie: czy istnieje szansa na przeforsowanie jedynego logicznego rozwiązania (identyczna elewacja jak u sąsiada) ?? Zmiana w planie odpada - za długo i za drogo...

a czy orientujecie sie moze jak wyglada sprawa przepisania wrunkow zabudowy na nowego wlasciciela dzialki? warunki wydane bezterminowo na rzecz dotychczasowego wlasciciela. czy to dlugotrwaly proces?

byc moze juz cos o tym bylo, ale nie dam rady przeszukac calego watku, przepraszam (klopoty z netem) :oops:

dzieki z gory!!!

Nie powinno być większych problemów.

Organ który wydał decyzję, jest obowiązany, za zgodą strony, na rzecz której decyzja została wydana, do przeniesienia tej decyzji na rzecz innej osoby, jeżeli przyjmuje ona wszystkie warunki zawarte w tej decyzji. Stronami w postępowaniu o przeniesienie decyzji są jedynie podmioty, między którymi ma być dokonane jej przeniesienie.

Oprócz twojego wniosku gmina może wymagać jeszcze oświadczenie poprzedniego "adresata" decyzji o wyrażeniu zgody na przeniesienie tej decyzji na twoją rzecz.[/url]

witajcie

znacie jakiegoś specjalistę od szybkiego załatwiania spraw papierkowych?

poszukuję kogoś, kto pomoże mi załatwić wszystkie formalności związane z pozwoleniem na budowę (ustalenia, przyłącza, geodeta, projekt zagospodarowania itd)

mam wypis z planu miejscowego i projekt budynku.

działka w wesołej

pozdrawiam

tezet