Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

wiesz facet powiedział mi z zudu ze wszystko jest ok tylko mam im dowieść zapewnienie ze bedę miał prąd (umowę) i tylko tyle, wiesz ja się dokładnie nieznam ale oni może sprawdzają ze jak bedę chcial sie podłaczyc to sprawdzaja czy nie bedzie gdzies kiedys kolizji jak bede wystepował o przyłącza.

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie wiem co robi ten zud, bo dziwny jakiś, ale składanie mapki, na której nie jest narysowane żadne przyłącze jest działaniem dla mnie niezrozumiałym a jego jedynym efektem moze być konieczność zapłacenia za uzgodnienie, które do niczego potrzebne nie będzie. To czy nie będzie kolizji sprawdzić mogą dopiero po zaprojektowaniu przyłączy. Umowa przyłączeniowa nie podaje żadnych technicznych informacji, jeśli już to pewnie chciał WTP. WTP określa skąd wziąć media (prąd), czyli gdzie się podłączyć, np. słup czy jakieś naziemne trafo czy co tam mają w poblizu w zasobach. DOpiero na bazie tych WTP sporządzasz projekt przyłącza czyli od miejsca podłączenia do miejsca gdzie będzie stała szafka z zaciskami. Ten projekt zawiera wkreśloną linię przebiegu kabla i ten przebieg opiniuje Ci ZUD.

Chyba dostatecznie jasno opisałem jak jest rola Zudu.

Witam!

Jestem świeżo upieczoną właścicielką ziemi i czeka mnie gorący okres załatwiania wszelkich formalności. No i stąd moje pytanie- czy wiecie jakie dokładnie papiery muszę złożyć i ile Wam zajęło czasu, aby w końcu móc rozpocząć budowę??

Witam!

Jestem świeżo upieczoną właścicielką ziemi i czeka mnie gorący okres załatwiania wszelkich formalności. No i stąd moje pytanie- czy wiecie jakie dokładnie papiery muszę złożyć i ile Wam zajęło czasu, aby w końcu móc rozpocząć budowę??

Witaj,

goracy okres pewnie przeciągnie się w chłodną zimę proponuję zatem poczytanie dwóch działów:

jeden już znasz, bo założyłaś w nim wątek a ten drugi to http://forum.muratordom.pl/dokumenty-wlasne,f107.htm

w międzyczasie rozpocznij od sprawdzenia w gminie czy dla Twojej ziemi jest obowiazujący miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego.

powodzenia!

Witam

Od kilku dni próbuję znaleźć rozwiązanie dręczącego mnie problemu. Znalazłem ładny kawałek ziemi znajdujący się w bliskiej odległości od miasta i chciałbym tam postawić domek jednorodzinny. Jest to ziemia rolna w rejestrze gruntów opisana jako ŁIV i N . Dogadałem się z gospodarzem i istnieje możliwość wydzielenia z nej działki ok. 30arów. I teraz zaczynają się schody tj. gmina nie ma aktualnego PZT ani nie planuje w najbliższej przyszłości tworzenie takiego planu. Nie posiada również studium uwarunkowań. Moje pytanie jest takie : Jaka jest najszybsza i najmniej kłopotliwa droga do uzyskania pozwolenia na budowę? Czy gospodarz ma dokonać podziału tej ziemi i ja mam wystąpić o uzyskanie WZT na kupioną 30 arową działkę? Czy obecny właściciel ma wystąpić o WZT na zabudowę zagrodową? Wydzielona działka miałaby bezpośredni dostęp do drogi gminnej. W linii drogi znajduje się woda. Brakuje zabudowy na sąsiednich działkach. Najbliższa zabudowa po tej samej stronie drogi znajduje się w odległości ok. 300m i są to dwa gospodarstwa rolne.

Witam

jak rozumiecie taki zapis w decyzji

Przy realizacji nowej zabudowy dopuszcza sie maksymalna szerokosc elewacji frontowej budynku mieszkalnego 11,00 m z tolerancja 20%, dla budynku gospodarczego i garazu max.szerokosc elewacji frontowej 10.00m.

Czy dla garażu jest 10 m i 10 metrów dla budynku gospodarczego??

z góry dziękuje za pomoc

pozdrawiam

Wtam

Mam na oku upatrzona działkę tylko nie wiem czy będzie możliwe na niej budowanie.

Ww działka jest częścią gospodarstwa( nie jest jeszcze podzielone) które ma na ok.50-60a.Około połowy tego gospodarstwa stanowia budynek mieszkalny i gospodarcze z przydomowymi ogródkami.Jest to gospodarstwo starszej schorowanej kobiety która chciała by się pozbyć pozostałej cześci ziemi ok.25-30 a. Mnie by interesowało ok.10-15 a,ziemia jest dobrej I,II klasy.Dodam że cała działka znajduje się przy drodze gminnej ,i znajdowała by się w jednej linii z budynkami tej kobiety,przy drodze jest prąd i woda.Gmina na której znajduje się działka niema ważnego PZT.Moje pytanie,czy i wogóle jest możliwe budowanie na tej działce ,a jeśli tak to od czego powinienem zaczac,ew czy ta kobieta moze zacząc budowe ,później wydzielić działkę a ja bym od niej odkulił

Sytuacja się trochę wyjaśniła.Byłem dzisiaj na gminie i trochę więcej się dowiedziałem.Działka tej kobiety ma 50a ,18a zajmują budynki i od tego płaci podatek od nieruchomości od pozostałej rolny .Gości w geodezji(na gminie) powiedział że może wydzielić działke ,nie musi być duża,gdyż nieruchomość jest już zabudowana.Problemów z WZ też nie powinno być.Jest jeden mały problem który mnie dręczy,działka nie jest naniesiona na mapie zasadniczej.W księdze wieczystej wszystko jest ok ,jest naniesiona na mapę ewidencyjną,tylko trzeba odnowic granice(tak powiedział niezależny geodeta)

Moje pytanie,czy ta pani ma "odnowić" granice z równoczesnym podziałem działki(będzie taniej bo za jednym razem) i wtedy dopiero wystąpić o WZ ,czy w jakiś sposób ,tylko jaki jak nie ma mapy zasadniczej już wystąpić o WZ. I jeszcze jedno czy jak będzie dzielić działkę to podział będzie na nią ,a ja później będę mógł kupić,czy od razy wydzielona działka musi być na mnie.

Dziekuję

witam

W planie zagospodarowania przestrzennego napisane jest że dom ma mieć dach dwuspadowy. Jak się zapytałem w UM czy można to zmienić bo chciałbym dom z dachem kopertowym to Urzędnik powiedział mi że nie wie ale po co taki dach, że dach dwuspadowy jest dużo tańszy.

Nie wiem czy mam kupować tą działkę, bardzo proszę o odpowiedz bo są też inne.

Pozdrawiam

Szostak25, ja bym zinterpretował, że 10m może mieć front garażu i 10m może mieć front gospodarczego, tylko, że nie ma znaczenia co ja czy ktoś inny Ci tu napisze.

Ważne jest jak to interpretuje urzędnik, który będzie wydawał decyzję pozwolenie na budowę. Zadzwoń do Urzedu Powiatowego i ustal kto to, a potem zapytaj tą osobę. Taniej niż przerabiać potem projekt :)

cichym, zmiana planu to minimum jakieś 9 miesięcy tylko, nie wiem jak długo rozpatrywane są wnioski o taką zmianę w twojej gminie. Co więcej nie ma gwarancji, że Wójt/Burmistrz/Prezydent w ogóle rozpatrzy taki wniosek pozytywnie i przystąpi do zmiany. Większość gmin ogranicza teraz jakiekolwiek sporządzanie i zmiany planów, bo czekają co będzie z projektem zmiany ustawy. Często też nie mają na to kasy w budżecie.

zibi465, nie jestem pewien czy mam rację, ale chyba bezpieczniej by było w takiej sytuacji aby Pani "wznowiła" granice i dokonała podziału. Następnie Ty podpisujesz z nią umowę wstępną z warunkiem, że finalizujecie całość jak dostaniesz takie, a takie WZ. W takiej sytuacji ryzykujesz, że stracisz tylko to co jej wpłacisz wstępnie, a i to zależy czy uda się to nazwać zadatkiem czy zaliczką :)

Pamiętaj, ze nie musisz być właścicielem aby wystąpić o WZ, a umowa wstępna już będzie Panią wiązała w jakimś stopniu.

Są też nieliczne gminy gdzie przyjmują wniosek o WZ i wydają taki na mapach z ewidencji działek i budynków ale to coraz większa rzadkość :)

mala edycja:

Jest spora różnica czy umowa wstępna była podpisana już u notariusza czy nie.

Odrolnienie gruntów w miescie !!

Witam wszystkich posiadaczy gruntów rolnych w granicach admini. miasta! Zgodnie z ustawą z

20.12.2008 grunty rolne w miescie przestały istnieć i?Posiadam działkę "nie rolną" juz i chce sie na niej budować ma ona dostęp do drogi publ.wode i scieki lecz nie jest objeta planem zagospo. przestrzennego! Wiec musze wniesć wniosek o warunki zabudowy skąd go wezmę i

jak on wyglada i co wnim ma byc? czy projekt domu czy coś innego?? A i nie wiem czy pozwola

na budowe mi bo dookoła są tylko grunty "rolne" zadnego domu?? Pomocy !! Pozdrawiam!

Witam. Sąd dopiero dzisiaj wydał orzeczenie. Przyznał nam rację i potwierdził, że wójt nie może w takim zakresie interpretować zapisów planu. Całe postępowanie PINB jak i WINB uznał za nieważne i ma być wszystko zaczęte od nowa.

Jednym słowem Oskarze jesteś wielki. Sąd potwierdził to co mówiłeś wcześniej. Dzięki Ci.

Jako ciekawostkę tylko powiem, że sąsiadowi ten sam sąd, tylko z innym sędzią prowadzącym wydał zupełnie inny wyrok, na ich niekorzyść. Potwierdził interpretację zapisów MPZP przez wójta.

Narazie czekamy czy od decyzji sądu nie odwoła się WINB.

witam,

po długiej nieobecności zaglądam z nadzieją na nasze forum, mam działkę rolną w Wawie i od kilku lat nic nie mogę z nią zrobić, chyba 3 razy składałem wnioski o WZ i za każdym razem dostawałem odmowną odpowiedź :( były też próby realizacji wodociągu do tej nieruchomości (są tam chyba 24 działki) i też nic tzn. odmowa.

Pytanie do fachowców: czy nowa ustawa o gruntach rolnych zmieni coś w mojej kwestii? Działka jest w obrębie Warszawy, grunt rolny, gdzieś znalazłem mapę że będzie przeznaczona pod zabudowę jednorodzinną, ale jest to dopiero w przygotowaniu :( co mam robić w tej kwestii??? proszę o podpowiedź, jakie wnioski powinienem teraz składać i gdzie?? Pomóżcie.

dziękuję za pomoc

temat byl pewnie poruszany:

staram się o warunki zabudowy domu jednorodzinnego w odleglości do 50m od nieczynnego cmentarza prawoslawnego. Czy jest szansa takie otrzymać.

Na tym cmentarzu ostatni pochowek byl 50lat temy, parafia wydala zaświadczenie, że nie zamierza tam przeprowadzać nowych pochowkow, cmentarz jest nieczynny lecz formalnie nie ma decyzji o zamknięciu.

Interesuje mnie jak to jest traktowane przy cmentarzu nieczynnym, bo wiem jak jest z czynnym, jakie trzeba zaświadczenia itp

Witam,

wsytąpiłem o warunki zabudowy, dostałem warunki, gdzie z 1h wydzielam działki 10a działki i wydzielona jest też droga. Teraz chodzi o postanowienie o podziale działek, gmina się upiera że muszę, sprzedając poszczególne działki ,do każdej sprzedać udział w drodze, czy jest przepis że może być służebność przejazdu i przejscia czy musze sprzedać do każdej działki udział w drodze?

Problem w tym że na obecnej działce na której buduję dom a której część muszę przeznaczyć pod drogę dojazdową do w/w działek ( zdrugiej strony jest druga droga dojazdowa do tych działek) jest kredyt hipoteczny i wolałbym tylko ustanowić służebność przejazdu i przejscia. Gmina twierdzi że muszę sprzedać udziałami do każdej drogi, że służebność nie wystarczy.

Reasumując, dzieląc ziemię na działki i wyznaczając drogi dojazdowe, mogę ustanowić służebność czy muszę sprzedać każdemu udziały w drodze, czy gmina może mi odmówić wydania postanowienia o podziale, na tej podstawie?

Proszę o poradę[/b]

Witam

Mam pytanie odnośnie podziału działki.

Posiadam działkę o powierzchni 3100 m2, przy drodze asfaltowej, szerokości około 25. W tamtym roku postanowiliśmy z rodzicami wybudować dom dwurodzinny (bliźniak). Mamy projekt, indywidualne warunki zabudowy oraz pozwolenie na budowę, wykonany zjazd indywidualny z drogi. Ale niestety z powodów losowych oraz kryzysu gospodarczego nie dostaliśmy kredytu w CHF, a z PLN zrezygnowaliśmy. I w związku z tym zastanawiamy się teraz co dalej robić.

Postanowiliśmy że podzielimy działkę na dwie lub trzy mniejsze i sprzedamy, zostawiając jedną część dla siebie pd budowę w przyszłości domu jednorodzinnego.

W związku z tym mam pytanie jak wygląda możliwość podziału takiej działki (rolnej klasa IVb z pozwoleniem na budowę). Czy jest w ogóle taka możliwość i jak się za to zabrać. Proszę też o poradę jak najlepiej rozwiązać kwestie dojazdu do działki nie przylegającej do drogi (po podziale). Czy lepiej będzie wydzielić działkę w kształcie z dostępem do drogi, czy ustanowić pas drogi jako współwłasność.

Pozdrawiam

Czy można podzielic działkę z WZ

mam 2 działki leżące jedna za drugą przedzielone rowem melioracyjnym, nad rowem idzie linia wysokiego napięcia 110kV.Na pierwszą działkę, która kończy się na linii rowu mam wydane WZ (nieprzekraczalna linia zabudowy jest wyznaczona z przodu od strony drogi gminnej), mam również WZ obejmujące częśc drugiej działki od linii rowu do 2/3 jej długości - cała działka ma dł.160 m(nieprzekraczalna linia zabudowy dla tej działki jest wyznaczona na linii rowu). Chcę powiększyc pierwszą działkę przez przesunięcie granicy tej działki poza strefę oddziaływania linii wysokiego napięcia ,czyli jakieś 40 m w głąb drugiej działki. W tym momencie nieprzekraczalna linia zabudowy wyznaczona dla drugiej działki znalazłaby się w granicach powiększonej działki pierwszej. Czy taki podział jest możliwy?

Działki kupiłam jako rolne, pierwsza ma pow.11,07 arów, a druga 25,82 arów.Po podziale byłyby to nadal 2 działki tylko o innej powierzchni.

Chcę również wystąpic o WZ dla tej 1/3 drugiej działki i rozumiem, że wtedy podział tej drugiej działki byłby zgodny z WZ. Inna rzecz, że w Gminie mi powiedzieli, że wątpliwe jest wydanie WZ dla tego końcowego fragmentu, bo taka zabudowa zburzy ład przestrzenny. Czy mogą mi nie wydac WZ dla tego ostatniego fragmentu jeśli są tam spełnione te same warunki jak dla działek położonych bliżej? Nie piszę tu o drodze dojazdowej do tych działek, bo to już inna historia.

Będę wdzięczna za odpowiedź.