Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Dostałem Wypis z plany zagospodarowania przestrzennego i jest napisane: "Plan ustala - Odległość 4m dla obowiązującej i nieprzekraczalnej linii zabudowy od granicy działki, chyba że rysunek stanowi inaczej". Mam pytanie jeśli z jednej strony domu w garażu wstawię w okno luksfery to czy będę mógł zbliżyć dom do granicy działki na 3 m?? A praktycznie na 3,5 m bo brakuje mi 50 cm szerokości działki.

Proszę o odpowiedź

Pozdrawiam

Michał

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Ja z krotkim pytaniem:

Odebraliśmy dzisiaj pozwolenie na budowe z 2 egzemplarzami naszego projektu i innymi dokumentami, które należalo złozyć do wniosku. Dokladnie chodzi mi o decyzcję o warunkach zabudowy wydaną przez gminę i uzgodienia jakie otrzymaliśmy od energetyki, wodociągów itp. - i tu pojawia się problem bo dostaliśmy kserokpoie, nawet nie potwierdzone za zgodność, a wydaje mi się że starostwo powinno oddać nam oryginał decyzji o warunkach zabudowy i oryginały tych pism które były do nas adresowane a sa potwierdzeniem dostaw mediów. Co wy o tym sadzicie i jak to było u Was?

Z góry dziękuję za odpowiedź

Pozdrawiam

Czy można podzielic działkę z WZ

mam 2 działki leżące jedna za drugą przedzielone rowem melioracyjnym, nad rowem idzie linia wysokiego napięcia 110kV.Na pierwszą działkę, która kończy się na linii rowu mam wydane WZ (nieprzekraczalna linia zabudowy jest wyznaczona z przodu od strony drogi gminnej), mam również WZ obejmujące częśc drugiej działki od linii rowu do 2/3 jej długości - cała działka ma dł.160 m(nieprzekraczalna linia zabudowy dla tej działki jest wyznaczona na linii rowu). Chcę powiększyc pierwszą działkę przez przesunięcie granicy tej działki poza strefę oddziaływania linii wysokiego napięcia ,czyli jakieś 40 m w głąb drugiej działki. W tym momencie nieprzekraczalna linia zabudowy wyznaczona dla drugiej działki znalazłaby się w granicach powiększonej działki pierwszej. Czy taki podział jest możliwy?

Działki kupiłam jako rolne, pierwsza ma pow.11,07 arów, a druga 25,82 arów.Po podziale byłyby to nadal 2 działki tylko o innej powierzchni.

Chcę również wystąpic o WZ dla tej 1/3 drugiej działki i rozumiem, że wtedy podział tej drugiej działki byłby zgodny z WZ. Inna rzecz, że w Gminie mi powiedzieli, że wątpliwe jest wydanie WZ dla tego końcowego fragmentu, bo taka zabudowa zburzy ład przestrzenny. Czy mogą mi nie wydac WZ dla tego ostatniego fragmentu jeśli są tam spełnione te same warunki jak dla działek położonych bliżej? Nie piszę tu o drodze dojazdowej do tych działek, bo to już inna historia.

Będę wdzięczna za odpowiedź.

Może ktoś mi podpowie czy taki podział jest możliwy i kiedy najlepiej to zrobic, może dopiero po uzyskaniu PnB dla drugiej działki. Drugą działkę chcę sprzedac i między innymi dlatego chcę jej granicę odsunąc od linii 110kV.

Pozdrawiam

Witam wszystkich ponownie, a szczególnie Oskara.

Mój problem polega na tym iż zakupiłem działkę z WZ, a jak sie potem okazało bez dojazdu. Tzn. dojazd jest ale moge jezdzic rowerem bo miejscami ma on 1,5m szerokości.

Sprawa wyglada tak , że jest to droga (dróżka Gminna) . Na mapce wydanej do warunków zabudowy ma ona 3m a miejscami nawet 3,5.Problem polega na tym ze drozka ta biegnie przez pole pewnego ..... sołtysa. Bylo to gołe pole , a ja zainteresowany budową postanowiłem wytyczyć (odnowić granice) drogi , abym mógł ją czymś utwardzić i rozpocząć buowę.

geodeta przyjechał na miejsce no i wytyczył (GPS-em). jak zobaczylem gdzie wbija pliki to za głowe sie złapałem. Miejscami droga ma 1,5m szerokosci. :( . Bylismy z żoną zrozpaczeni. geodeta powiedział ze wytyczone jest według danych urzędowych i żeby teraz udac sie do gminy i wyjasniac sprawe.

No wiec pojechalem, trafiłem do jakiegos kierownika "od dróg" a on mi mówi ze gmina nie jest tym zainteresowana, ze to za mała sprawa i oni nic nie poradzą i nie ma nawet co walczyc bo oni nic nie mogą zrobic.

Przypomnę ze droga (dojazd ok. 130 m od asfaltu) jest gminna i do mojej działki zostały wydane WZ gdziej jak byk jest napisane ze dojazd jest zapewniony z drogi Gminnej nr.......

Byłem w stanie nawet dokupić troche gruntu od wspomnianego Sołtysa, słysząc tu i ówdzie ile czasu nerwów i pieniędzy kosztuje zalatwianie czegokolwiek z "Urzędami". Jednak b. nieżyczliwy Pan sołtys na początku nie chciał sprzedać mówiąc ze mu nie zalezy, lecz pozniej zmienil zdanie ale po cenie 4 krotnie wyzszej niz rynkowa cena ziemi tamtych rejonów.

Bylyby to ogromne koszta ktore nas przewyzszają.

Nie jesteśmy jednak sami w tej niedoli. Sąsiad działkę dalej ktory takze przynalezy do tej nieszczęsnej drogi zaproponował aby złożyc pismo do Gminy. tak dzis poczyniliśmy. W skrócie pismo było sformułowane tak aby Gmina jakoś pisemnie ustosunkowała sie do tej sprawy.

Bo od pół roku na gębę to tylko współczują, poklepują, i mówią ze nic nie mogą zrobić.

postanowilismy wejsc na drogę oficjalną.

moje pytanie brzmi : czy jest jakas szansa aby ten problem rozwiązać z Gminą?. jak ich podejść, czym ewentualnie straszyć, gdzie sie odwoływać?

czy taka sprawa jest do wygrania w razie skierowania do sądu?

Przecież gdyby nie mapka i Wz to nie kupilibyśmy z żoną działki bez dojazdu, w dodatku na kredyt.

Prosze o pomoc i poradę.

Pozdrawiam.

Mój problem polega na tym iż zakupiłem działkę z WZ, a jak sie potem okazało bez dojazdu. Tzn. dojazd jest ale moge jezdzic rowerem bo miejscami ma on 1,5m szerokości.

Sprawa wyglada tak , że jest to droga (dróżka Gminna) . Na mapce wydanej do warunków zabudowy ma ona 3m a miejscami nawet 3,5.Problem polega na tym ze drozka ta biegnie przez pole pewnego ..... sołtysa. Bylo to gołe pole , a ja zainteresowany budową postanowiłem wytyczyć (odnowić granice) drogi , abym mógł ją czymś utwardzić i rozpocząć buowę.

geodeta przyjechał na miejsce no i wytyczył (GPS-em). jak zobaczylem gdzie wbija pliki to za głowe sie złapałem. Miejscami droga ma 1,5m szerokosci. :( . Bylismy z żoną zrozpaczeni. geodeta powiedział ze wytyczone jest według danych urzędowych i żeby teraz udac sie do gminy i wyjasniac sprawe.

No wiec pojechalem, trafiłem do jakiegos kierownika "od dróg" a on mi mówi ze gmina nie jest tym zainteresowana, ze to za mała sprawa i oni nic nie poradzą i nie ma nawet co walczyc bo oni nic nie mogą zrobic.

Przypomnę ze droga (dojazd ok. 130 m od asfaltu) jest gminna i do mojej działki zostały wydane WZ gdziej jak byk jest napisane ze dojazd jest zapewniony z drogi Gminnej nr.......

Byłem w stanie nawet dokupić troche gruntu od wspomnianego Sołtysa, słysząc tu i ówdzie ile czasu nerwów i pieniędzy kosztuje zalatwianie czegokolwiek z "Urzędami". Jednak b. nieżyczliwy Pan sołtys na początku nie chciał sprzedać mówiąc ze mu nie zalezy, lecz pozniej zmienil zdanie ale po cenie 4 krotnie wyzszej niz rynkowa cena ziemi tamtych rejonów.

Bylyby to ogromne koszta ktore nas przewyzszają.

Nie jesteśmy jednak sami w tej niedoli. Sąsiad działkę dalej ktory takze przynalezy do tej nieszczęsnej drogi zaproponował aby złożyc pismo do Gminy. tak dzis poczyniliśmy. W skrócie pismo było sformułowane tak aby Gmina jakoś pisemnie ustosunkowała sie do tej sprawy.

Bo od pół roku na gębę to tylko współczują, poklepują, i mówią ze nic nie mogą zrobić.

postanowilismy wejsc na drogę oficjalną.

moje pytanie brzmi : czy jest jakas szansa aby ten problem rozwiązać z Gminą?. jak ich podejść, czym ewentualnie straszyć, gdzie sie odwoływać?

czy taka sprawa jest do wygrania w razie skierowania do sądu?

Przecież gdyby nie mapka i Wz to nie kupilibyśmy z żoną działki bez dojazdu, w dodatku na kredyt.

Prosze o pomoc i poradę.

Pozdrawiam.

Jeśli droga fizycznie w tym miejscu istnieje i jest wykorzystywana od chyba min 25 lat to na mocy ustawy (Dz. U. z 1998 r. Nr 133, poz. 872 wraz z późniejszymi zmianami) Skarb Państwa jest już de facto właścicielem tej ziemi. Sołyts ponoć mamy prawo do odszkodowania jeśli złoży wniosek najpóźniej do 31.12.2005 (sic!).

Czy w księdze wieczystej jest wpisana jakaś służebność drogowa?

A poza tym jeśli gmina może wydać WZ tylko dla działki z dojazdem.

Generalnie nie dać się w gminie zbyć byle czym.

Też miałem podobny problem i zadałem pytanie: albo jest droga i budować można albo jej nie ma i stawiam w tym miejscu blaszam a asfalt/bruk zrywam.

Dzieki za odp.

Też miałem podobny problem i zadałem pytanie: albo jest droga i budować można albo jej nie ma i stawiam w tym miejscu blaszam a asfalt/bruk zrywam.

tzn. tutaj droga jest tylko ma 1,5m zamiast 3m. Gminy z tego co rozmawialem dalej nic nie obchodzi.

Jeśli droga fizycznie w tym miejscu istnieje i jest wykorzystywana od chyba min 25 lat to na mocy ustawy (Dz. U. z 1998 r. Nr 133, poz. 872 wraz z późniejszymi zmianami) Skarb Państwa jest już de facto właścicielem tej ziemi. Sołyts ponoć mamy prawo do odszkodowania jeśli złoży wniosek najpóźniej do 31.12.2005 (sic!).

Wlascicielem drogi jest gmina, chyba "z zasiedzenia" choć jak poprosilem ich o jakies papiery odnoscie wlasnosci to "nie mają" bo jest nieuwłaszczona.

Sołtys nie stwarza problemow dot. czy droga jest ,czy nie tylko jaka jest jej szerokosc. jak sie dowiedzial ze miejscami ma 1,5 to zacieral rączki a pozniej chcial nas naciagnac na cene m2 4 krotnie wieksza (zeby dokupic)

jezeli nie bede mial prawnie np 3m czy 3,5 to nie pozwoli mi przejechac nawet osobówką.

WItam,

Mam prośbę - pytanie

Razem z bratem na podstawie aktu darowizny staliśmy się właścicielami działki, która nie ma dostępu do drogi publicznej ani żadnej innej i jest w tej chwili działką leśną.

Działka ma mniej więcej kształ prostokąta i leży w wzdłóż drogi asfaltowej TYLKO że w drugiej linii od drogi. W pierwszej lini są inne dziłaki - również oznaczone jako leśne. Naprzeciwko tzn. po drugiej stronie drogi są domy jendorodzinne.

Chciałbym przekształcić tą działkę na budopwlaną ale od czego tu zacząć? co najpierw przekształcenie ? droga dojazdowa? czy może podział między mnie a brata?

Prosze o podpowiedź

• 2 weeks później...

Witam

Mam prośbę o pomoc do wszystkich znawców tematu:

Czy tylko właściciel działki może ubiegać się o wydanie decyzji wz, czy równiez osoba z która właściciel podpisuje umowę przedwstępną sprzedaży??

Bardzo proszę o pomoc.

Zibi4565 dzieki za odpowiedź, chciałem teraz doprecyzować mój problem:

mam do sprzedania działkę, ale martwi mnie problem renty planistycznej (działka małą 12 a, zysk tez niewielki, ale wkurza mnie to, że gmina chce mnie okrasc na 30% przyrostu wartości działki)

Sytuacja wygląda następująco:

- gmina w wyniku wyroku sądowego zniosła wydany w 2005 r plan zagospodarowania, kolejny bedzie w 2010 r, moja działka jest teraz rolnicza

- działka którą posiadam miała status komercyjny od 1989, następnie ten status został pozostawiony w planie z 2005

- i teraz baba w gminie wciska mi kit ze o wz moze ubiegac sie tylko właściciel działki, jezeli jednak ja uzyskam ta decyzje place rente, a w tej sytuacji przyrost wartości działki bedzie duzy bo rolna i komercja to jest roznica.

Pytanie:

1. Czy jezeli nabywca uzyska decyzje wz to płace rente?

2. Moze lepiej sprzedac działke po 2010 kiedy powstanie nowy plan? zagospodarowania? (boje sie w tym przypadku jednej rzeczy, że przyrost wartości działki gmina uzna jako roznice pomiedzy komercyjna a rolnicza działka)

Jeszcze raz prosze o odpowiedz na moj problem, z gory dziekuje, będe wielkim dłużnikiem tego forum.

Witam.Kupiliśmy dziłkę budowlaną miesiąc temu,kierownik budowy zajął się załatwianiem przyłączy,i dostaliśmy odpowiedz,że przyłcza wodno-kanalizacyjnego nie planują w najbliższym czasie.Działka sąsiaduje z już zabudowanymi działkamu,na terenie miasta,na osiedlu domków jednorodzinnych.Dziłka powstał w wyniku wykupienia i przekształcenia gruntów rolnych przez poprzednich właścicieli,którzy podzielili ją na kilka działek i sprzedali,min nam.(w sumie 6 dzialek).Czy jest możliwość zmuszenia :) wodociągów do zrobienia przyłącza.Przyznam,że bardzo zależy nam na czasie,a z drugiej strony obawiam się,ż nie stać na wykonanie takiego przyłacza samemu.Czy można coś zaradzić?

Sytuacja wygląda następująco:

- gmina w wyniku wyroku sądowego zniosła wydany w 2005 r plan zagospodarowania, kolejny bedzie w 2010 r, moja działka jest teraz rolnicza.

Jeśli nie ma planu twoja działka nie jest ani rolnicza ani budowlana poprostu biała plama.

- działka którą posiadam miała status komercyjny od 1989, następnie ten status został pozostawiony w planie z 2005

.

Rozumiem przez to że były to usługi komercyjne US, musisz sprawdzic co w starym planie z 1989 r można było robic na usługach komercyjnych tzn. czy mozna było budowac budynek mieszkalny.

- i teraz baba w gminie wciska mi kit ze o wz moze ubiegac sie tylko właściciel działki, jezeli jednak ja uzyskam ta decyzje place rente, a w tej sytuacji przyrost wartości działki bedzie duzy bo rolna i komercja to jest roznica.

.

Po pierwsze rentę planistyczną płaci gmina tobie a nie ty gminie ( za zmniejszenie wartości twojej działki w wyniku działania gminy) ty możesz płacic opłate adiacencką i tylko pod warunkiem że w wyniku planu wartośc twojej działki wzrosła. W tym przypadku nie wzrosła bo w starym planie była komercyjna i w nowym zapewne też będzie. Opłata adiacencka musi wynikac z uchwały rady miejskiej i zazwyczaj jest to uchwała wydawana razem z uchwała o zatwierdzeniu planu. NIech Pani poda podstawę prawną swojego twierdznia. O wz może ubiegac sie każdy tak jak o wypis z planu niech i to Pani uzasadni prawnie i poda ci na to konkretny przepis.

Pytanie:

1. Czy jezeli nabywca uzyska decyzje wz to płace rente? - nie

2. Moze lepiej sprzedac działke po 2010 kiedy powstanie nowy plan? zagospodarowania? (boje sie w tym przypadku jednej rzeczy, że przyrost wartości działki gmina uzna jako roznice pomiedzy komercyjna a rolnicza działka)

nie ma takiego prawa

Jeszcze raz prosze o odpowiedz na moj problem, z gory dziekuje, będe wielkim dłużnikiem tego forum.

Witam.Kupiliśmy dziłkę budowlaną miesiąc temu,kierownik budowy zajął się załatwianiem przyłączy,i dostaliśmy odpowiedz,że przyłcza wodno-kanalizacyjnego nie planują w najbliższym czasie.Działka sąsiaduje z już zabudowanymi działkamu,na terenie miasta,na osiedlu domków jednorodzinnych.Dziłka powstał w wyniku wykupienia i przekształcenia gruntów rolnych przez poprzednich właścicieli,którzy podzielili ją na kilka działek i sprzedali,min nam.(w sumie 6 dzialek).Czy jest możliwość zmuszenia :) wodociągów do zrobienia przyłącza.Przyznam,że bardzo zależy nam na czasie,a z drugiej strony obawiam się,ż nie stać na wykonanie takiego przyłacza samemu.Czy można coś zaradzić?

Wielokrotnie na tym forum przewijał się wątek nieuzbrojonych działek budowlanych, płacąc za taką działkę niższą kwotę niż za działkę uzbrojoną musisz sie liczyc z faktem budowy infrastruktury na swój koszt. NIkt nie zmusi wodociągów do wybudowania przyłacza jeśli nie mają pieniędzy na to w budzecie. Jedyne wyjście to wybudowanie na własny koszt ( gromadząc wszystkie faktury za usługi i materiały ) i przy podpisywaniu umowy o dostawę wody zwrócenie się o zwrot kosztów może to byc na zasadzie ulgi w opłatach za wodę . Podstawa prawna:

USTAWA z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków. (Dz. U. z dnia 13 lipca 2001 r.)

Art. 31. 1. Osoby, które wybudowały z własnych środków urządzenia wodociągowe i urządzenia kanalizacyjne, mogą je przekazywać odpłatnie gminie lub przedsiębiorstwu wodociągowo-kanalizacyjnemu, na warunkach uzgodnionych w umowie.

2. Przekazywane urządzenia, o których mowa w ust. 1, powinny odpowiadać warunkom technicznym określonym w odrębnych przepisach.

i zapewne lokalny regulamin dostarczania wodi odprawdzenia ścieków

ale ważne jest tutaj słowo mogą, wodociągi też nie muszą przejąc tego odcinka i może on byc tylko twój wtedy dbasz i konserwujesz go sama ale też możesz żadac opłat od osób chcących sie podłączyc.

Mam takie pytanie. Czekam na WZ od gminy już 10 msc i ponoć mają być nie długo wydane ale... Składałem wniosek WZ dla bliźniaka a przez ten okres czasu zmieniła się koncepcja (kryzys) na dom jednorodzinny. Czy w związku z tym będę musiał wnosić o nowe warunki zabudowy ?? I drugie pytane od drogi budynek musi być postawiony w odległości 6 m a jeżeli nie będę miał po jednej stronie okien to można zmienić na 5 m ??

Dzięki

Pozdr.

Mam pytanie - czy inwestor może dostać nowe warunki zabudowy na terenie gdzie jest już wybudowany dom jednorodzinny?

Mamy taką sprawę - nieznany inwestor wystąpił o wstępne warunki zabudowy na naszej działce, gdzie jest już wybudowany dom jednorodzinny (nie jest to samowolka budowlana - dom już został legalnie oddany do użytku). Inwestor otrzymał nowe warunki zabudowy pod budownictwo wielorodzinne do wysokości 20 metrów (na naszej działce oczywiście) - czy to jest zgodne z prawem ? Czy możemy się od tej decyzji jakoś skutecznie odwołać? Jeżeli nie - to jakie mogą być skutki wydania takich warunków? - Czy to będzie oznaczało, że nasz dom stoi niezgodnie z warunkami zabudowy?

Witam Was,

Mam takie pytanie, odnosnie podaialu nieruchomosci. Posiadam dosc duza dzialke o powierzchni 5000m2 i chcialbym ja podzielic. W tym celu wystepilem o WZ na dzialke, dostalem na jeden budynek mieszkalny. Teraz chcialbym te dzialke podzielic na 4 mniejsze i na pozostale 3 uzyskac WZ ponownie po jednym budynku mieszkalnym. W momencie zlozenia wniosku do gminy kobieta powiedziala mi, ze taki podzial jest niemozliwy, gdyz WZ jest wydany na jeden budynek. Czy jest to prawda? Przeciez w tresci moich WZ nie ma nic napisane, ze zabrania sie wtornego podzialu dzialki, a ustawa o gospodarce nieruchomosciami mowi jasno, ze podail jest mozliwy, jesli na dzialke zostaly wydane WZ i plan podaialu nie jest sprzeczny z wydanymi WZ.

Dzieki za pomoc

Witam

Może mi ktoś pomoże i podpowie w jakim kierunku powinienem sie udać...

Mój problem po krotce wiąże sie z tym ze Urząd miejski nie che wydać pozwolenia na budowę budynku gospodarczego 25m2 gdyż nie ma na działce budynku ``zasadniczego`` tj mieszkalnego z usługa wg mpzp

Stan istniejący:

-Pole rolne o pow. 4500m2 w granicach administracyjnych miasta

- działka jest zarośnięta chwastami

Plany dot. tej działki:

-postawić jak najtaniej budynek gospodarczy o pow. 25m2 stanowiący zaplecze gospodarcze dla planowanej małej produkcji ogrodniczej, hodowla roślin ozdobnych.

Plan zagospodarowania przestrzennego przewiduje:

``TERENY ZABUDOWY USŁUGOWEJ I DZIAŁALNOŚCI PRODUKCYJNEJ, SKŁADÓW I MAGAZYNÓW``

funkcje wyłączone;

`stacje telefonii kom.

`obiekty handlowe pow 2000m2

funkcje uzup.:

`możliwa lokalizacja mieszkań właścicieli prowadzących działalność na tym terenie

Złożyłem wniosek na zasadzie ``Zgłoszenia`` o budowę budynku gospodarczego 25m2 i o ogrodzenie działki. Dostałem zezwolenie na postawienie ogrodzenia ale na budynek gospodarczy juz nie :(

Uzasadnienie odmowy wydziału arch.:

``Wnioskowany budynek gospodarczy nie spełnia wymogów ustaleń planu zarówno pod względem funkcji podstawowej jak i uzupełniającej. w/g ustaleń planu funkcja uzupełniająca dla a tej jednostki może być tylko lokalizacja mieszkań właścicieli prowadzących działalność wskazana ustaleniami planu. ponadto należy dodać, ze warunkiem lokalizacji funkcji uzupełniającej jest realizacja funkcji podstawowej``

w świetle powyższego zachodzą przesłanki wynikające z art30 ust. 6 pkt. 2 ustawy z 7 lipca1994 prawo budowlane, gdyż roboty budowlane naruszają ustalenia miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, co skutkuje wniesieniem sprzeciwu.

moje wnioski:

Rozumiem ze nie mogę postawić sobie budynku gospodarczego ``na zgłoszenie`` puki nie postawie tam budynku ``na pozwolenie budowlane``

Pytanie czy urząd ma racje, ze nie mogę odwrócić kolejności stawiania budynków bo nie ukrywam ze w przyszłości chciałbym postawić porządny budynek, ale to dopiero jak będzie mnie na taki stać.

Liczę na pomoc i z góry dzięki.

Szymon

Witam.Mam problem z wydaniem warunków zabudowy.Kwestią sporu jest mi. linia zabudowy.Chciałam rozbudować kamienicę do granicy działki.Urząd zrobił analizę ,wytyczył teren analizowany i odmówił rozbudowy ze względu na niespełnienie pkt 1(teren nie ma planu zagospodarowania przestrzennego).Drążyłam ten temat na chłopski rozum.Do analizy przyjęto 3x front działki.Obejmuje to 2 sąsiednie działki i część 3.Linia zabudowy to linia wyznaczona przez istniejący budynek na DZIALCE SASIEDNIEJ położonej przy tej samej drodze.DZIAŁKA SASIEDNIA tob działka leżąca na obszarze analizowanym wyznaczonym wokół działki budowlnej w odleglości 3 krotnej szerokości frontu działki,nie mniej niz 50m od niej i jest dostępna z tej drogi publicznej.Czy zatem do analizy nie powinna być brana cała działka,której chociaż część leży w lterenie analizowanym.W mojej sytuacji właśnie na 3 działce leżącej w terenie analizowanym budynek wyznaczający dogodną dla mnie linię zabudowyl znajduje się poza obszarem.(obszar analizowany przecina działkę na pół).Proszę o pomoc gdyż mam 2 tygodnie na odwołanie się do Sądu. Pozdrawiam.

Mam pytanie odnośnie wz oraz odległości działek sąsiadujących z działką którą mam zamiar kupic ale najpierw proszę o radę gdyż może to byc moja porażka . A więc działka którą mam zamiar kupić za możliwe w tych czasach pieniądze ma 10 arów,jej szerokośc to 10 m a długosc 100m . Moje pytanie jest następujące czy wyżej wymieniona działka mogłaby być pod zabudowę ? dodam że mam zamiar budować DOM Z BALA I jakie jest prawo budowlane w 2009 roku jakie odległośći muszą się znajdować po obydwu stronach działki ( dodam że to są dziąłki rolne bez żadnych zabudowań ) Pozdrawiam i bardzo proszę o odpowiedz.