Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Może mi ktoś pomoże i podpowie w jakim kierunku powinienem sie udać...

Mój problem po krotce wiąże sie z tym ze Urząd miejski nie che wydać pozwolenia na budowę budynku gospodarczego 25m2 gdyż nie ma na działce budynku ``zasadniczego`` tj mieszkalnego z usługa wg mpzp

Stan istniejący:

-Pole rolne o pow. 4500m2 w granicach administracyjnych miasta

- działka jest zarośnięta chwastami

Plany dot. tej działki:

-postawić jak najtaniej budynek gospodarczy o pow. 25m2 stanowiący zaplecze gospodarcze dla planowanej małej produkcji ogrodniczej, hodowla roślin ozdobnych.

Plan zagospodarowania przestrzennego przewiduje:

``TERENY ZABUDOWY USŁUGOWEJ I DZIAŁALNOŚCI PRODUKCYJNEJ, SKŁADÓW I MAGAZYNÓW``

funkcje wyłączone;

`stacje telefonii kom.

`obiekty handlowe pow 2000m2

funkcje uzup.:

`możliwa lokalizacja mieszkań właścicieli prowadzących działalność na tym terenie

Złożyłem wniosek na zasadzie ``Zgłoszenia`` o budowę budynku gospodarczego 25m2 i o ogrodzenie działki. Dostałem zezwolenie na postawienie ogrodzenia ale na budynek gospodarczy juz nie :(

Uzasadnienie odmowy wydziału arch.:

``Wnioskowany budynek gospodarczy nie spełnia wymogów ustaleń planu zarówno pod względem funkcji podstawowej jak i uzupełniającej. w/g ustaleń planu funkcja uzupełniająca dla a tej jednostki może być tylko lokalizacja mieszkań właścicieli prowadzących działalność wskazana ustaleniami planu. ponadto należy dodać, ze warunkiem lokalizacji funkcji uzupełniającej jest realizacja funkcji podstawowej``

w świetle powyższego zachodzą przesłanki wynikające z art30 ust. 6 pkt. 2 ustawy z 7 lipca1994 prawo budowlane, gdyż roboty budowlane naruszają ustalenia miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, co skutkuje wniesieniem sprzeciwu.

moje wnioski:

Rozumiem ze nie mogę postawić sobie budynku gospodarczego ``na zgłoszenie`` puki nie postawie tam budynku ``na pozwolenie budowlane``

Pytanie czy urząd ma racje, ze nie mogę odwrócić kolejności stawiania budynków bo nie ukrywam ze w przyszłości chciałbym postawić porządny budynek, ale to dopiero jak będzie mnie na taki stać.

Liczę na pomoc i z góry dzięki.

Szymon

Źle kombinujesz zrób zgłoszenie jeszcze raz tylko nazwij to magazyn, skład , budynek magazynowy lub podobnie o powierzchni do 25 m2 związany z produkcją ogrodniczą ( hodowla roślin ozdobnych) i będzie ok.

Mam pytanie odnośnie wz oraz odległości działek sąsiadujących z działką którą mam zamiar kupic ale najpierw proszę o radę gdyż może to byc moja porażka . A więc działka którą mam zamiar kupić za możliwe w tych czasach pieniądze ma 10 arów,jej szerokośc to 10 m a długosc 100m . Moje pytanie jest następujące czy wyżej wymieniona działka mogłaby być pod zabudowę ? dodam że mam zamiar budować DOM Z BALA I jakie jest prawo budowlane w 2009 roku jakie odległośći muszą się znajdować po obydwu stronach działki ( dodam że to są dziąłki rolne bez żadnych zabudowań ) Pozdrawiam i bardzo proszę o odpowiedz.

Nie kupuj mało realne że tam cos postawisz. Przede wszystkim odległości od granic sąsiednich min 3 m dla ściany bez okien (zostaje ci 4 m na szerokośc domu. drugi fakt działki sąsiednie nie zabudowane . Nie dostaniesz wz bo warunkiem jest tzw dobre sąsiedztwo ( analizowany obszar to 3 krotna szerokośc działki). NIEREALNE.

Witam.Mam problem z wydaniem warunków zabudowy.Kwestią sporu jest mi. linia zabudowy.Chciałam rozbudować kamienicę do granicy działki.Urząd zrobił analizę ,wytyczył teren analizowany i odmówił rozbudowy ze względu na niespełnienie pkt 1(teren nie ma planu zagospodarowania przestrzennego).Drążyłam ten temat na chłopski rozum.Do analizy przyjęto 3x front działki.Obejmuje to 2 sąsiednie działki i część 3.Linia zabudowy to linia wyznaczona przez istniejący budynek na DZIALCE SASIEDNIEJ położonej przy tej samej drodze.DZIAŁKA SASIEDNIA tob działka leżąca na obszarze analizowanym wyznaczonym wokół działki budowlnej w odleglości 3 krotnej szerokości frontu działki,nie mniej niz 50m od niej i jest dostępna z tej drogi publicznej.Czy zatem do analizy nie powinna być brana cała działka,której chociaż część leży w lterenie analizowanym.W mojej sytuacji właśnie na 3 działce leżącej w terenie analizowanym budynek wyznaczający dogodną dla mnie linię zabudowyl znajduje się poza obszarem.(obszar analizowany przecina działkę na pół).Proszę o pomoc gdyż mam 2 tygodnie na odwołanie się do Sądu. Pozdrawiam.

Tu był chyba jednak inny problem zgodnie z ROZPORZADZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 26 sierpnia 2003 r. w sprawie sposobu ustalania wymagan dotyczacych nowej zabudowy i zagospodarowania terenu w przypadku braku miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego art

§ 4.

1. Obowiazujaca linie nowej zabudowy na

działce objetej wnioskiem wyznacza sie jako przedłu¿enie linii

istniejacej zabudowy na działkach sasiednich.

2. W przypadku

niezgodnosci linii istniejacej zabudowy na działce sasiedniej z

przepisami odrebnymi, obowiazujaca linie nowej zabudowy nale¿y ustalic

zgodnie z tymi przepisami.

3. Je¿eli linia istniejacej zabudowy na

działkach sasiednich przebiega tworzac uskok, wówczas obowiazujaca

linie nowej zabudowy ustala sie jako kontynuacje linii zabudowy tego

budynku, który znajduje sie w wiekszej odległosci od pasa drogowego.

Mam takie pytanie. Czekam na WZ od gminy już 10 msc i ponoć mają być nie długo wydane ale... Składałem wniosek WZ dla bliźniaka a przez ten okres czasu zmieniła się koncepcja (kryzys) na dom jednorodzinny. Czy w związku z tym będę musiał wnosić o nowe warunki zabudowy ?? I drugie pytane od drogi budynek musi być postawiony w odległości 6 m a jeżeli nie będę miał po jednej stronie okien to można zmienić na 5 m ??

Dzięki

Pozdr.

Warunki muszą zostac zmienione bo nie dostaniesz pozwolenia na budowę budynku jednorodzinnego. Odległośc od drogi nie ma nic wspolnego z oknami patrz mój post wyżej.

Mam takie pytanie. Czekam na WZ od gminy już 10 msc i ponoć mają być nie długo wydane ale... Składałem wniosek WZ dla bliźniaka a przez ten okres czasu zmieniła się koncepcja (kryzys) na dom jednorodzinny. Czy w związku z tym będę musiał wnosić o nowe warunki zabudowy ?? I drugie pytane od drogi budynek musi być postawiony w odległości 6 m a jeżeli nie będę miał po jednej stronie okien to można zmienić na 5 m ??

Dzięki

Pozdr.

O ile dobrze pamiętam art. 35 i 36 K.p.a mówi coś z zbędnej zwłoce i terminach.

Dzięki

Pozdr.

O ile dobrze pamiętam art. 35 i 36 K.p.a mówi coś z zbędnej zwłoce i terminach.

Wiem, żona jest apl. adwokackim i mi to mówiła ale ja nie nie chcę robić afery w urzędzie miasta bo od nich zależy ta decyzja. Chociaż żona obiecała mi że pójdzie do burmistrza poprosić o przyspieszenie wydania tej nowej decyzji na dom jednorodzinny. Jak nie będzie dobrej woli jego strony to wtedy zobaczymy jakie podjąć dalsze kroki.

Mam zamiar dobudowac pokój i korytarz z boku budynku i z przodu, jest to budynek w którym mieszka 6 rodzin ja mam mieszkanie ze szczytu.Czy jest szansa ze dostane pozwolenie na budowę? Do drogi polnej jest 4m gdzie mam płot czy będę mogła budowac do samej drogi.

Witam serdecznie,

bylem wczoraj w Gminie zapoznac sie z warunkami zabudowy na dzialke numer 48/1 (mapka) ktora nie jest objeta miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego. Okazalo sie, ze moge otrzymac warunki zabudowy na budynek jednorodzinny, ale lina zabudowy tego budynku musi miec 8 metrow od ruchliwej i halasliwej drogi. We wniosku do Gminy prosilismy o ustalenie lini zabudowy w odleglosci okolo 30 metrow od drogi.

Wzorowalismy sie na lini zabudowy nowo powstalego budynku na dzialce numer 50, ktory jest obecnie w stanie surowym zamknietym, a jego budowa rozpoczela sie na wiosne 2008 roku.

Nie potrafie zrozumiec tego absurdu, ze wydano WZ na dzialke nr 50 i ustalono linie zabudowy 30 m, a dla mojej dzialki wydaje sie WZ z linia zabudowy 8 m.

Prosze o rade czy jest szansa na zmiane lini zabudowy dla dzialki 48/1 na te 30 metrow, a moze sa jakies przepisy dotyczace dopuszczalnego halasu przy drodze, ktory u mnie na pewno jest przekroczony.

Pozdrawiam serdecznie

Glider33

http://img27.imageshack.us/img27/7441/mapkaq.th.jpg

glider33 a jaka to lina zabudowy obowiazujaca, czy nieprzekraczalna.

Najprawdopodobniej podano linie nieprzekraczalną - co oznacza, ze dalej można budować.

Kurcze nie wiem dokladnie jaka to linia, bo nie dostalem na razie kopii WZ.

W kazdym razie na mapce dolaczonej do WZ byl wrysowany kwadrart na mojej dzialce, ktorego frontowy bok znajdowal sie wlasnie wspomne 8 metrow od drogi.

Jutro bede w gminie to postaram sie zrobic kopie dokumentow i zamieszcze na forum.

Ten rysunek który przedstawiłeś to nie jest wz ale wydaje mi sie że właśnie wyrys z planu zagospodarowania przestrzennego.

Zgadza sie, ze ta mapa to projekt planu zagospodarowania przestrzennego, ale dalem go tylko po to zeby przedstawic Wam aktualna mapke, na ktorej widoczny jest budynek na dzialce nr 50. Jutro okolo poludnia wrzuce mapke, ktora jest dolaczona do wstepnych WZ.

A jeśli tak jest, to tam jest linia zabudowy obowiazujaca :evil:

To w takim razie dlaczego budynek na dzialce nr 50 postawiono 30 metrow od drogi ? (na chwile obecna nie ma planu zagospodarowania przestrzennego dla tego terenu)

Dzięki

Pozdr.

Warunki muszą zostac zmienione bo nie dostaniesz pozwolenia na budowę budynku jednorodzinnego. Odległośc od drogi nie ma nic wspolnego z oknami patrz mój post wyżej.

Zmienione tzn mogę zostać zmienione te wydane dla bliźniaka ?? Czy też będę musiał złożyć nowy wniosek i czekać kolejne kilkanaście msc na WZ ??

A to już zależy od organu wydającego, co nie zmienia faktu że cała procedura musi byc prowadzona od początku czyli kilka miesięcy w plecy. Według mnie powinno byc tak że występujesz z pismem że wycofujesz swój wniosek na pierwsze wz i składasz drugi wniosek wz. Jeśli będziesz miec w ręku prawomocną decyzję wz może byc problem z uzyskaniem innych warunków nie wszystkie gminy chcą wydawac decyzję dla działki która już posiada prawomocną decyzję wz.

http://www.rzeszow.um.gov.pl/Informacje/architektury2.htm

http://bip.twardogora.dolnyslask.pl/files/Warunki%20zabudowy%20-%20zmiana%20decyzji.htm

Spróbuję złożyć podobny wniosek bo decyzję właśnie otrzymałem wczoraj po 10 msc i 12 dniach. :)

W końcu w tych wnioskach o zmianę są jakieś podstawy prawne:

 ustawa z dnia 27 marca 2003 r. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym (Dz. U. Nr 80 poz. 717 ze zm.),

 art 155 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 Kodeks postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2000 r. Nr 98, poz. 1071 z późn. zm.),

art. 41 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. o zagospodarowaniu przestrzennym (Dz. U. nr 89, poz. 415 z późn zmianami

Ponizej fragment wstepnych warunkow zabudowy:

http://images45.fotosik.pl/75/545a06146f283580med.jpg

Czy moze ktos mi wyjasnic w jakies odleglosci od drogi (front budynku) moge wybudowac dom jednordzinny ?

Niby proste pytanie, a slyszalem juz kilka roznych interpretacji, np. ze front budynku musi byc w odleglosci 8 metrow od drogi i nie dalej. Inna osoba twierdzi, ze front budynku musi znalezc miedzy 8 a 30 metrem od drogi. Mam juz metlik w glowie :(