Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

moim zdaniem jest ok., wszystko zależy gdzie będzie front działki, masz wybór wjazdu, jeśli nie jest narzucony w wz,

sprawdźcie bo tak na szybko, a zapis karkołomny :D

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURYz dnia 26 sierpnia 2003 r.

w sprawie sposobu ustalania wymagaƒ dotyczŕcych nowej zabudowy i zagospodarowania terenu w przypadku braku miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego

http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=file&id=WDU20031641588&type=2&name=ATTLE9NG

§ 1.5) froncie działki — należy przez to rozumieć część działki budowlanej, która przylega do drogi, z której odbywa się główny wjazd lub wejście na

działkę.

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dusia, wjazd lub wejście na działkę, a ten może być albo od ul.Szamotulskiej, albo od ulicy z tyłu działki, ale w decyzji WZ wskazano jako front ulicę Szamotulską. Oznaczenie linii zabudowy jest jako obowiązujące .

Taki zapis, w tym przypadku może sugerować, że dom można postawić w dwóch odległościach (do wyboru) i dlatego podano te dwie linie w zasadzie obowiązujące. To jest zły zapis.

Wszak tam istnieją dwie linie zabudowy, a o zabudowę w drugiej linii wnioskował właśnie glider33 – o czym niestety zapomniałem. :oops:

Konkludując są dwie, do wyboru linie.

Tak sądzę.

Wygląda na to, że gdyby było słowo "lub", to całość zapisu jest logiczna, bo z jednej strony można postawić dom w obowiązujacej I linii zabudowy - 8m, lub w nieprzekraczalnej II lini zabudowy 30m - czyli nie bliżej niż (tak jak wspomniałaś)

Widze, ze troche namieszalem zamieszczajac mapke projektu zagospodarowania przestrzennego. Ponizej wlasciwa mapka, ktora jest dolaczona do projektu WZ:

http://images48.fotosik.pl/76/891fb3ec9a2ed87cm.jpg

Oczywiscie za front dzialki nalezy przyjac wjazd od ulicy Szamotulskiej. Cala dzialka (48/1) ma 3000 m2 i jak widac posiada 2 drogi dojazdowe.

Jest jeszcze jedna niescislosc w WZ, a konkretnie sformulowanie:

- wskaznik powierzchni zabudowy: ustala sie na 5% powierzchni działki oraz max. powierzchnie zabudowy na 250 m2 dla budynku.

Jak mam to rozumiec skoro 5% z 3000 to jest 150, a nie 250. To jaki w koncu budynek moge postawic i w jakiej odleglosci od drogi ?

...i jesze cos...jezeli mam wybudowac budynek minium 8 m od drogi i max 30 m od drogi, to oznacza ze budynek moze miec max 22 metry dlugosci, a ja mam projekt budynku parterowego (130 m2), ktory ma 23 metry :lol:

Przeciez to jest jakas paranoja, zebym nie mogl postawic domu 130m2 na dzialce 3000 m2 !

Kiedyś napisałem, że urzędniczka była w zastępstwie, ale w tym przypadku to już zastępstwo, zastępującego :evil: po podstawówce, ukończonej raczej w wyniku "wysługi lat", niż wiedzy.

Ale mapka wyjaśnia, co JWPU miał(a) na myśli.

Możesz wybudować budynek, który częścia elewacyjną jest posadowiony w odległości dokładnie 8m od korony jezdni, którego łączna szerokość nie przekracza 22m, a jego maksymalna powierzchnia zabudowy nie przekracza 250m2.

Ps. te trójkąty to sa "graficzne" linie zabudowy, ale konfiguracja - przednia :lol:

Teoretycznie wierzchołek wskazuje linię odniesienia - w tym przypadku ulicę, ale jakoś pierwszy raz widzę "cóś" takiego.

:D :D

daj sobie możliwość alternatywnej lokalizacji domu w drugiej linii zabudowy i alternatywne wjazdy, ale sensownie i zgodnie z tym rozporządzeniem punkt po punkcie, może przejdzie

jeszcze odległości od sąsiada, ile tam tych metrów jest? a obowiązująca linia zabudowy czego dotyczy? co z wejściem, balkonem itp

Duśka, jak On w tym urzędzie zada takie pytania, to nastąpi totalny kryzys + recesja urzędu, a atak serca urzędnika - murowany.

Na podstawie tej mapki. Z drugą linią raczej nie przejdzie bo sąsiadujące działki, znajdujące się w obszarze analizowanym takowej nie posiadają i jest to klasyczne przedłużenie istniejącej linni zabudowy.

Ps. Z legendy wynika, ze odległość od granic zgodna z WT

:D te inwestory to teraz takie monrde som

a ten budynek po lewej się nie załapie?

no i czy jest uzbrojenie w ulicy na południu? bo koszty,

i strony świata, co będzie w słońcu, co w cieniu warto przemyśleć, czy ja bym chciała być tak blisko czyjeś granicy? z ograniczeniami? nie moja sprawa

co tam.. może wszystko /prawie wszytko kwestionować na piśmie co jest niezgodne z rozporządzeniem:

- brak jest ustalenia ... z rozporządzenia

- niezrozumiałe jest ustalenie linii..

i proponować, ale ja nie wiem co było we wniosku

a ten budynek po lewej się nie załapie?

Chyba mam słabszy dzień :lol:

Ten po lewej to "g", ale nie od kompetencji tego urzędu, tylko od "gospodarczy", a w normalnych gminach raczej nie służy to jako określenie lini zabudowy dla budynku mieszkalnego, ale w tym przypadku? Może faktycznie warto?

No mówiłem, że słabszy dzień, piszę lewy, a widzę prawy? Chyba brałem to samo co Ci urzędnicy :oops:

Jak liczyli z "obowiazkowego" obszaru 50m, to sie nie załapuje, ale dostrzegłem inną możliwość (pomroczność ustepuje)

3. Jeżeli linia istniejącej zabudowy na działkach sąsiednich przebiega tworząc uskok, wówczas obowiązującą linię nowej zabudowy ustala się jako kontynuację linii zabudowy tego budynku, który znajduje się w większej odległości od pasa drogowego.

Zapis mówi: nie mniejszej niż 3 x front działki, ale nie mniej niż 50m, ale ile "nie mniejszą", a w zasdzie o ile wiekszą, to już decydują urbaniści.

Uff.

Mozecie mi wyjasnic dokladnie o co chodzi z tym zapisem ? Ewentualnie podac jakiegos linka ?

Rozmawialem wczoraj z architektem gminnym, ktory nakresli nam nowa linie zabudowy tak jak chcielismy 30 m od ul. Szamotulskiej z maksymalna linia zabudowy 70 m.

Pytanie tylko, czy gmina nam takie warunki wyda, skoro obecnie dla tego terenu jest sporzadzony projekt zagospodarowania przestrzennego ?

glider33

3. Jeżeli linia istniejącej zabudowy na działkach sąsiednich przebiega tworząc uskok, wówczas obowiązującą linię nowej zabudowy ustala się jako kontynuację linii zabudowy tego budynku, który znajduje się w większej odległości od pasa drogowego.

Siwy bardzo chytrze wypatrzył ten punkt w rozporządzeniu - można nawiązać do linii tego budynku co jest głęboko cofnięty, coś tam o nim wspominałeś, dlaczego on może a Ty nie...

--------------

hmm... na rys tego planu budynek jest /działka nr 50/ a na twojej mapie do wz nie ma ...teraz sprawdziłam

a to

nie mniejszej niż 3 x front działki, ale nie mniej niż 50m,

jest w tym rozporządzeniu tu:przeczytaj bo trzeci raz go nie wkleję

do analizy określa się granice obszaru - żeby można było sprawdzić i określić warunki wydania decyzji wz. Mi się wydaje, tak na oko :wink: że w obszar analizowany wejdzie ten budynek na działce 46/2 i możesz mieć też wjazd od południa, Twoja zabudowa wówczas nawiązywałaby do budynku na tej właśnie działce 46/2

Ale jeśli ci odpowiada wersja pierwsza, to machnij ręką, chyba że chcesz mieć zabezpieczenie na przyszłość, działkę będzie można łatwo podzielić

A to już zależy od organu wydającego, co nie zmienia faktu że cała procedura musi byc prowadzona od początku czyli kilka miesięcy w plecy. Według mnie powinno byc tak że występujesz z pismem że wycofujesz swój wniosek na pierwsze wz i składasz drugi wniosek wz. Jeśli będziesz miec w ręku prawomocną decyzję wz może byc problem z uzyskaniem innych warunków nie wszystkie gminy chcą wydawac decyzję dla działki która już posiada prawomocną decyzję wz.

Jak już pisałem otrzymałem WZ dla bliźniaka po ponad 10 msc a teraz gdy chcę je zmienić na dom jednorodzinny NIESTETY (tak jak pisał przedmóca) muszę wystąpić o nowe i czekać. Dobrze że chociaż udało się przepisać warunki przyłączy a ja musiałem dostarczyć tylko świeże mapki. Ale teraz moja sprawą obiecała się zająć sama P. kierownik i załatwić sprawę ... UWAGA w 2 MSC !!! Pożyjemy zobaczymy. Teraz ciekawostka:

P/S Na tych starych WZ był błąd stylistyczny tzn kąt nachylenia dachu -3-35 stopni i mówię panie sekretarce że to jest błąd bo powinno być tak jak w analizie od 25-45 stopni a one że nie, że to jest dobrze że inni mieszkańcy może i tak mają a dostałem tak. Ja mówię czy Pani jest tego pewna i jest w stanie odpowiadać za te słowa przed swoim przełożonym ?? Zaraz pobiegła gdzię sprawdzić i wróciła czerwona jak burak że oni to zaraz mogą poprawić itd. Normalnie ręce mi opadły kto pracuje w dziale budownictwa. Ale tam jest jeszcze ciemnogród mała gmina pewnie wszędzie zatrudniona rodzina i takie są skutki.

P/S Zapomniałem dodać że Pani która wydała takie WZ z błędami (były jeszcze jeden) i za przewlekłość postępowania zostanie ponoć ukarana naganną. Ja o to nie zabiegałem ale Pani kierownik chyba się zdenerwowała że za błędy swoich ludzi musi się tłumaczyć.

Proszę o radę

Jestem w trakcie zalatwiania formalnosci związanych z zakupem dzialki.

Dzialka pierwotna miała 3 ha i o numerze 673 byla dzialką rolną klasy RV i Ł4. Właściciel wystąpił do Urzędu Gminy z wnioskiem o wydanie 11 warunków zabudowy dotyczacych przewidywanego podzialu pierwotnej dzialki na 11 działek pod zabudowę jednorodzinna , dołączając do kazdego wniosku mapkę określającą przewidywane granice inwestycji po podziale. Warunki takowe zostaly wydane odrębnie dla każdej z przewidywanych inwestycji. Nastepnie złozył wniosek z projektem podziału pierwotnej działki na 11 działek pod zabudowę jednorodzinna oraz 1 dzialkę jako droge i 1 pozostającą dalej gruntem rolnym o numerze 673/1 , 673/2 .... 673/13, dzialki po czym otrzymał decyzję pozytywną dotyczącą podziału.

Moje pytanie brzmi czy w takim wypadku warunki zabudowy są nadal aktualne czy jest potrzeba wystąpienia do gminy o ponowne wydanie warunków zabudowy bo przez podział straciły ważność. Warunki dostarczenia energii i wody sa odzielnie na każdą nowo wydzieloną działkę.

impressa

oczekujesz że ktoś z nas powie Ci jaka będzie szerokość tej drogi i gdzie będzie przebiegać? :D

jeśli toczy się już decyzja o zezwoleniu na realizację inwestycji dotycząca tej drogi to właściciel doskonale wie co będzie z budynkiem, jest stroną w postępowaniu jeśli przebieg będzie przez jego grunt. Coś mi się o uszy obiło , że jak toczy się postępowanie to nie można sprzedawać, w znowelizowanej specustawie drogowej to sprawdzisz .

Jeśli droga jest dopiero w planach to możesz popytać w oddziale GDDKiA bo GP prawie w 100% to droga krajowa