Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jest to moja wierwsza wiadomość, więc proszę o wyrozumiałość.

Jesteśmy na etapie wybierania projektu, ale mamy działkę o specyficznych warunkach zabudowy, co sprawia pewną trudność.

Mianowicie: działka jest 20m szeroka i 150m długa. Na końcu jest rów i dlatego zabudowa możliwa jest tylko na pierwszych 20, 30m a front budynku nie może przekroczyć 16m. Możliwy jest budnek parterowy z poddaszem użytkowych. Do tego jeszcze w miejscu, gdzie możliwa jest budowa domu jest spad na ok. 10m. W związu z tym spadem mój mąż wymyślił, żeby podpiwniczyć połowę budynku i ta piwnica będzie wlaściwie parterem, bo nie będzie przykryta ziemią (taki trochę domek "na skale", bardziej obrazowo mówiąc). I nie wiemy, czy jak zrobimy coś takiego, czy to przypadkiem nie będzie potraktowa jako budynek piętrowy? I czy przy takim rozwązaniu możliwe jest poddasze użytkowe?

Co do poddasza, cały czas jeszcze się nie zdecydowaliśmy. Czy ktoś może wie, o ile droższa jest budwa budynku z poddaszem użytkowym?

Z góry dziękuję, jeśli ktoś przebrnął przez moją wiadomość i udzieli mi odpowiedzi.

Odniosę się tylko do spraw związanych z warunkami zabudowy, o kosztach budowy niech napiszą "aktualnie praktykujący".

1. Bardzo ładna, choć troche wąska działka, ale zmieści się na niej dom z elewacją (od ulicy) nawet 12 m (z oknami do obu granic),.

2. Rozumiem, że linię zabudowy i możliwość zabudowy określa istniejacy plan zagospodarowania lub warunki zabudowy. Zobaczcie te dokumenty, znajdziecie odpowiedź na część pytań. Tam też powinno być więcej informacji co do dopuszczalnej liczby kondygnacji. Np. 1 1/2 kondygnacji oznacza, że może być dom z poddaszem lub dom z wyniesioną ponad poziom gruntu (ponad 60 cm? - tego nie pamiętam) piwnicą.

Jeśli macie wątpliwości powinniście prosić o interpretację na piśmie ze względu na specyficzne warunki terenowe (istnienie piwnicy "wyrównującej poziom", która faktycznie będzie jeszcze jedną kondygnacją).

Co do kosztów budynku parterowego i z poddaszem była na ten temat ostatnio dyskusja na forum w dziale "Wymiana doświadczeń".[/url]

Dziękuję za ekspresową odpowiedź :D .

1. Piszesz, że 12m? Mężowi ktoś powiedział, że musi być po 5m z każdej strony, czyli zostaje 10m. Te 2m bardzo by się przydały :wink: .

2. Rzeczywiście, linię zabudowy określają warunki zabudowy. Jest tam napisane "Budynek maksymalnie jedna kondygnacja nadziemna plus poddasze użytkowe". Jest również informacja, że budynek na etapie koncepcji uzgodnić w UM, więc i tak musimy tam się udać. Myślałam jednak, że sprawa jest bardziej oczywista.

Dziękuję również za informację o kosztach poddasza. Jestem tu "nowa" i poruszam sie trochę po omacku :oops: .

Pozdrawiam

Dorota

Odległość od granicy ściany z oknami to 4 m, bez okien - 3 m.

Podstawa prawna: § 12 rozporządzenia ministra infrastruktury z 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. z 2002 r. nr 75, poz. 690, zm. Dz. U. z 2004 r. nr 109, poz. 1156), rozporządzenie mas m.in. tu

http://www.budinfo.pl/?view=prawo&area=budownictwo&sub=ustawa&id=41

Musi być nie mniej niż 3 m, gdy jest zwrócony w stronę granicy ścianą bez otworów lub jeśli otwór w ścianie jest wypełniony luksferami , albo 4 m, gdy od strony granicy będzie ściana z otworami drzwiowymi lub okiennymi.

Gzymsy lub okapy, nie mogą pomniejszać odległości od granicy o więcej niż 0,8 m, natomiast balkony, galerie, werandy, tarasy, schody zewnętrzne, pochylnie i rampy mogą pomniejszać odległości od granicy do 1,3 m.

W wyjątkowym przypadku pełna ściana budynku może stanąć w odległości 1,5 m od granicy lub bezpośrednio przy granicy, ale tylko jeśli wynika to z ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub nie można zachować odległości 3 m ze względu na rozmiary działki. Ale tu już zaczyna się sfera uznaniowości urzędniczej (przy 3 lub 4 m nie mają nic do gadania) i o tym nie chciałbym pisać...

Nie powinno być większych problemów.

Organ który wydał decyzję, jest obowiązany, za zgodą strony, na rzecz której decyzja została wydana, do przeniesienia tej decyzji na rzecz innej osoby, jeżeli przyjmuje ona wszystkie warunki zawarte w tej decyzji. Stronami w postępowaniu o przeniesienie decyzji są jedynie podmioty, między którymi ma być dokonane jej przeniesienie.

Oprócz twojego wniosku gmina może wymagać jeszcze oświadczenie poprzedniego "adresata" decyzji o wyrażeniu zgody na przeniesienie tej decyzji na twoją rzecz.[/url]

Wydaje mi się, że jest to odpłatne 50 lub 500 zł :cry:

Tezet, mam kłopot z odpowiedzią na pytanie, jakie mapy (i ile) należy dołączyć do wniosków o wydanie warunków dostarczenia gazu, prądu, wody, kanalizacji?

Reguluje tę kwestię art 29a Prawa budowlanego, który daje dwie możliwości: budowy na podstawie ustaleń z dostawcami poszczególnych mediów lub na zgłoszenie.

Zgłoszenie. Potrzebny jest projekt zagospodarowania działki lub terenu wraz z opisem technicznym, wykonany przez osobę z odpowiednimi uprawnieniami budowlanymi. Ten sam projekt zagospodarowania działki jest też potrzebny do wniosku o pozwolenie na budowę.

Ustalenia z dostawcami. Tu realizacja przyłączy następuje w oparciu o ustawę Prawo energetyczne lub ustawę o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i odprowadzaniu ścieków. Wymagają one sporządzenia planu sytuacyjnego na kopii aktualnej mapy zasadniczej lub mapy jednostkowej, przyjętej do zasobu geodezyjnego i kartograficznego (w zależności od rodzaju przyłącza). Ile tych map - to musisz ustalić.

Witam jestem z Krakowa. Mam pytannie a zarazem problem dostałem Warunki Zabudowy i pojawił mi sie taki problem. Wydział Architektury zaznaczył mi linią przerywaną "obszar infrastruktury" nic wielkiego by ni było tylko ze ten obszr jest na terenie sasiada. Teraz ten sasiad sie odwołał, ale urząd nie widział podstaw do odwołania. Sprawa trafiła do SKO (Samorządowy Kolegium Odwoławczego), które jeszcze mi nie odpowiedziało. Mój architekt przygotowuje projekt instalacji i wodę będe brał od rodziców a kanalizcje będe kopał szambo. Sprawa jest o tyle dziwna że ten obszar jest po drugiej stronie ulicy (sąsiad jest dokładnie po przeciwnej stronie mojej ulicy) czemu ten obszar nie jest w drodze, która nie jest nawet wyafaltowana. Szczerze to zgubiłem sie w tych papierach i nie wiem co dalej z tym zrobić. Architekt mnie uspokaja a ja nie wiem czy mam być do końca spokojny. Już zaczynam sie obawia cczy tą wode i prąd będe mógł wziąść od rodziców. Proszę o pomoc!!!

Chyba nie masz innego wyjścia niz czekanie na decyzję SKO.

O tym, skąd będziesz prowadził przyłącze zadecyduje (a chyba już zadecydował przed wydaniem WZ?) właściciel (lub właściciele) sieci. I stąd być może ten zapis o "obszarze infrastruktury" na działce sąsiada (który poczuł się zagrożony w swoim prawie własności).

Nad nowymi rozwiązaniami (media od rodziców) możesz myśleć, jak SKO uchyli decyzję wójta.

Witam. Dziękuje za zainteresowanie. A jeśli SKO również stwierdzi ze sąsiad nie ma podstaw prawnych aby sie odwoływać i ten obszar infrastruktury bedzie wygladał tak jak wygląda to czy ja pomimo to bede mógł wziąść media od rodziców, czy będe musiał dogadywać się z sąsiadem?

• 5 weeks później...

Witam,

Potrzebuje porady w nastepujacej sprawie:

Planuje kupno dzialki rolnej, ktora z jednej strony graniczy z ulica, z jednej strony bezposrednio z sasiednia dzialka, a z dwoch stron ze sciana lasu.

Sprzedajacy wlasnie otrzymal WZ, ktore mi przekazal, sa one jednak wystawione na jego nazwisko. Pytanie:

1. Jesli WZ sa wystawione na obecnego wlasciciela, w jaki sposob moge je "przepisac" na siebie - czy po kupnie dzialki mozna to zalatwic od reki, czy musze od nowa wystepowac o WZ i przechodzic przez cala sciezke zdrowia - rozumiem, ze jest wtedy ryzyko, ze nie otrzymam ich w ogole, lub beda one zmienione np. na moja niekorzysc?

2. Pyt. powiazane z pyt nr.1 - rozumiem, ze do pozwolenia na budowe konieczne jest posiadanie WZ wydanych na swoje nazwisko, czy mozna korzystac z WZ wydanych dla poprzedniego wlasciciela?

3. W obecnych WZ nie ma zadnych zapisow o tym, jak daleko linia zabudowy musi byc odsunieta od linii lasu. Czy jest to uregulowane w jakiejs ustawie/rozporzadzeniu? Czy powinienem wystapic o doprecyzowanie WZ odnosnie odsuniecia sie od linii lasu - nie chcialbym miec za rok, czy dwa niespodzianki, przy wystepowaniu o pozwolenie na budowe...

Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam!

Jest późno, stąd postaram się odpowiedzieć ci pełniej (jeśli mi się coś przypomni) jutro. Ale tak na gorąco:

ad 1. WZ można "przepisać", nie trzeba występować o nie jeszcze raz. Są one wydawane dla okreslonego terenu i nie są przypisane do osoby. Nie można zmienić uprawomocnionych WZ na gorsze.

ad 2. Ja bym przepisał na swoje nazwisko, ale byc może twoje starostwo, aby wydać pozwolenie na budowę, nie będzie tego wymagało.

ad 3. Jeśli masz wątpliwości (i obawy przed niespodziankami), to wystąp do gmin o wyjaśnienie zapisów lub sprecyzowanie WZ. Zakładam, że urzędnik (lub urbanista) przygotowując decyzję i określając parametry zabudowy przewidział możliwe działania inwestora, nawet te niekorzystne dla lasu i w jakiś sposób (ustalając linię zabudowy od ulicy, wielkość domu) zabezpieczył go przed zabudową.