Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

aniak, oskar dzięki za odzew w mojej sprawie.

Cóż... zrezygnuję z zakupu tej działki. Droga wyznaczona na mapie okazała się zwykłą 15-sto arową działką, należącą do ANR. ANR po naszej interwencji ma wystąpić do gminy o przejęcie tej działki. Jeżeli nawet gmina ją przejmie, nie mam pewności czy dostanę WZ mogą nie chcieć jej urządzać i blokować WZ (a ja chcę się budować a nie czekać latami na pozwolenie). Wyjściem byłoby prawdopodobnie skrzyknięcie pozostałych właścicieli działek i wystąpienie na drodze sądowej o służebność drogi do ANR. Tylko, że tym ludziom nie zależy na drodze, bo uprawiają tam warzywa. Sam właściciel działki też wydaje się nie zainteresowany uregulowaniem sytuacji drogi dojazdowej. Jestem przygnębiona, bo działeczka bardzo mi się podoba.... no ale cóż pewnych rzeczy nie da się obejść. Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi.

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam,

mam ogromną prośbę o pomoc.

Wybudowałam dom zgodnie z obowiązujacym MPZP (zabudowa jednorodzinna, 40 % powierzchni działki, 1,5 kondygnacji, maksymalnie 9 metrów wysokości). Jednak w międzyczasie na "wniosek sąsiada" (dewelopera) plan został zmieniony na: zabudowa wielorodzinna, 60% powierzchni działki, 12 metrów wysokości, 3 pełne kondygnacje. Obok mojej posesji ow deweloper postawił juz 6-cio rodzinny moloch (dom ten zaczął budować gdy obowiazywał jeszcze stary plan zagospodarowania) i szykuje się do budowy kolejnego. Czy mogę go jakos powstrzymac i czy mozna przywrócic stary MPZP? Nadmienie tylko, że zmiana planu i inwestycje dewelopera(pierwszego lecz jak sądze nie ostatniego w mojej okolicy) nie tylko mi spędzają sen z powiek,wszyscy sąsiedzi, którzy uciekali od miejskiego zgiełku na peryferie,tak jak ja wpadli z deszcu pod rynnę. Co możemy w tej sytuacji zrobic? Będę wdzięczna za każdą poradę. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Witam

Bardzo proszę o udzielenie odpowiedzi co oznacza zapis w Decyzji o warunkacch zabudowy /warunki i wymagania kształtowania ładu przestrzennego/ pkt. b) "budynek może zawierać maksymalnie 1 lokal mieszkalny"

z góry dziękuje za pomoc

Budynek jednorodzinny to, zgodnie z definicją zawartą w Prawie budowlanym, budynek o maksymalnie 2 lokalach. Budynkiem jednorodzinnym jest więc bliźniak i dom dwupokoleniowy z wydzielonymi częściami dla dwóch rodzin.

U Ciebie znaczy to co zapisano: budynek ma mieć jeden lokal i tyle. W przyszłości np. nie przebudujesz domu i nie wydzielisz z niego drugiego samodzielnego lokalu.

witam,

mam ogromną prośbę o pomoc.

Wybudowałam dom zgodnie z obowiązujacym MPZP (zabudowa jednorodzinna, 40 % powierzchni działki, 1,5 kondygnacji, maksymalnie 9 metrów wysokości). Jednak w międzyczasie na "wniosek sąsiada" (dewelopera) plan został zmieniony na: zabudowa wielorodzinna, 60% powierzchni działki, 12 metrów wysokości, 3 pełne kondygnacje. Obok mojej posesji ow deweloper postawił juz 6-cio rodzinny moloch (dom ten zaczął budować gdy obowiazywał jeszcze stary plan zagospodarowania) i szykuje się do budowy kolejnego. Czy mogę go jakos powstrzymac i czy mozna przywrócic stary MPZP? Nadmienie tylko, że zmiana planu i inwestycje dewelopera(pierwszego lecz jak sądze nie ostatniego w mojej okolicy) nie tylko mi spędzają sen z powiek,wszyscy sąsiedzi, którzy uciekali od miejskiego zgiełku na peryferie,tak jak ja wpadli z deszcu pod rynnę. Co możemy w tej sytuacji zrobic? Będę wdzięczna za każdą poradę. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Mogę tylko współczuć. Oczywiście możecie złożyć wniosek o zmianę planu, ale będę okrutny: z niewielkimi szansami na powodzenie. Plan zmienia się w określonym celu - jak rozumiem w tym przypadku było umożliwienie zwiększenie intensywności zabudowy. Na etapie uchwalania zmian trzeba było walczyć i blokować - teraz jest już, moim zdaniem, "po piwie".

Wyobraź sobie, że gmina zmienia plan w oczekiwanym przez Was kierunku. Co zrobi właściciel (właściciele) działek, na których umożliwiono zlokalizowanie takich, jak piszesz, "molochów"? Zwróci się do gminy o odszkodowania z tytułu pogorszenia parametrów, a więc i wartości swoich działek. I gmina odszkodowanie w końcu zapłaci. Który z radnych podniesie rękę za uchwałą zmieniającą MPZP, która może "wyjąć" z gminnej kasy być może wielomilionowe kwoty?

Dlatego jestem pesymistą. Stały się fakty trudno odwracalne. Nie z powodu kilkunastu czy kilkudziesięciu tysięcy potrzebnych na zmianę planu. Z powodu "praw nabytych" tych, którzy poprzednio lobbowali za zmianą planu i na niej skorzystali.

Oczywiście i Wy możecie wystąpić z roszczeniami związanymi z Waszymi odczuciami, że wartość Waszych nieruchomości spadła z powodu sąsiedztwa. Czy spadła? Będzie to zależało od wyceny rzeczoznawcy. Obawiam się, że niezależnie od Waszych odczuć może okazać się, że wartość nieruchomości... wzrosła. Zresztą jednym z załączników do zmiany planu (tej dokonanej) powinna być analiza skutków. Zajrzyjcie do niej. Zapewne rzeczoznawcy wyszło, że przez ten "minibloczek" staliście się bogatsi...

Witam

mam pytanie odnośnie MPZP. Otóż mam zamiar zakupić działke gdzie jest aktualny MPZP. Przewiduje on między innymi i tu cytat:

"Wymagane walory architektoniczne budynków w zakresie formy i materiałów wykończeniowych elewacji: zalecany horyzontalny kształt budynku (prostokątny rzut poziomy) z dominującą kalenicą prostopadłą do frontu działki, dach symetryczny; w elewacji należy stosować materiały pochodzenia naturalnego typu kamień, ceramika budowlana, drewno, kolorystyka elewacji w tonacjach jasnych, nie zaleca się okładzin z tworzyw sztucznych typu "siding" oraz elewacji w całości z cegły lub kamienia; pokrycie dachów ceramiczną dachówką lub innymi materiałami o podobnym kolorze i fakturze; obowiązuje zharmonizowanie kolorystyki elementów wykończeniowych elewacji i pokrycia dachowego."

Moje pytanie jest następujące: czy słowo "zalecany" określa jednoznacznie że kalenica dominująca ma być prostopadła do frontu? Mam zamiar budować dom z kalenicą równoległą do frontu - z tej strony jest wejście do domu w projekcie który wybrałem i tak pasują strony świata, typowy dom, dach dwuspadzisty.

Czy można to traktować jedynie jako wskazówke czy mus?

Czy mam się zwrócić do urzędu o interpretacje tego?

Pozdrawiam

Szymon

Witam,

Pytanie na które nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi. A wiec po kolei:

- Wydane są warunki zabudowy wazne 2 lata

- Wydane zostało pozwolenie na budowę do tych warunkow

Trwa budowa i jak się okazało nastąpiła zmiana istotna w wysokości budynku(ale nadal mieści się w dopuszczalnych warunkach zabudowy).

Czyli trzeba wystapić z wnioskiem o zmianę pozwolenia na budowę, ale.... no właśnie:

- minely 2 lata od wydania warunkow zabudowy

- w miedzy czasie uchwalono MPZP, ktory nie przewiduje zabudowy jednorodzinnej.

Co w takim przypadku? Warunki zabudowy juz sa niewazne? Czy mozna składać wniosek o zmianę pozwolenia do wydanych wczesniej warunkow? Czy w takim wypadku budynek pozostaje samowolą, której nie da się zalegalizować?

Gdzieś kiedyś chyba czytałem, że warunki zabudowy nie wygasają, jeśli wydano już pozwolenie (ale co jeśli uchwalono plan po wydaniu pozwolenia?)

Pozdrawiam i dziękuję

czy słowo "zalecany" określa jednoznacznie że kalenica dominująca ma być prostopadła do frontu?

Nie.

Czy można to traktować jedynie jako wskazówke czy mus?

Jako ważną, ale niekoniecznie obowiązującą, wskazówkę.

Czy mam się zwrócić do urzędu o interpretacje tego?

Tak, ale co będzie, jak urząd gminy dointerpretuje to jako "obowiązujący"? Na razie pozostaw ten dylemat organowi wydającemu pozwolenie.

Argumenty dla Ciebie, za

http://megaslownik.pl/slownik/synonimy_antonimy/26675,zalecany

ť przymiotnik zalecany

synonimy: polecany, rekomendowany, wskazany, zalecany

antonimy: niewskazany, niezalecany

ť przymiotnik zalecany

synonimy: godny polecenia, zalecany, godny zaufania

antonimy: niezalecany, niegodny zaufania

ť przymiotnik zalecany

synonimy: celowy, wskazany, zalecany, stosowny

antonimy: niewskazany, niezalecany

Witam,

Pytanie na które nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi. A wiec po kolei:

- Wydane są warunki zabudowy wazne 2 lata

- Wydane zostało pozwolenie na budowę do tych warunkow

Trwa budowa i jak się okazało nastąpiła zmiana istotna w wysokości budynku(ale nadal mieści się w dopuszczalnych warunkach zabudowy).

Czyli trzeba wystapić z wnioskiem o zmianę pozwolenia na budowę, ale.... no właśnie:

- minely 2 lata od wydania warunkow zabudowy

- w miedzy czasie uchwalono MPZP, ktory nie przewiduje zabudowy jednorodzinnej.

Co w takim przypadku? Warunki zabudowy juz sa niewazne? Czy mozna składać wniosek o zmianę pozwolenia do wydanych wczesniej warunkow? Czy w takim wypadku budynek pozostaje samowolą, której nie da się zalegalizować?

Gdzieś kiedyś chyba czytałem, że warunki zabudowy nie wygasają, jeśli wydano już pozwolenie (ale co jeśli uchwalono plan po wydaniu pozwolenia?)

Pozdrawiam i dziękuję

Masz "prawa nabyte" związane z uzyskaniem pozwolenia na budowę.

To jedno jest pewne (nikt Ci domu zgodnego z pozwoleniem nie rozbierze.

Problem jednak jest w związku z zapisem art. 65 ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym.

Art. 65. 1. Organ, który wydał decyzję o warunkach zabudowy albo decyzję o ustaleniu lokalizacji celu publicznego, stwierdza jej wygaśnięcie, jeżeli:

1) inny wnioskodawca uzyskał pozwolenie na budowę;

2) dla tego terenu uchwalono plan miejscowy, którego ustalenia są inne niż w wydanej decyzji.

2. Przepisu ust. 1 pkt 2 nie stosuje się, jeżeli została wydana ostateczna decyzja o pozwoleniu na budowę.

3. Stwierdzenie wygaśnięcia decyzji, o których mowa w ust. 1, następuje w trybie art. 162 § 1 pkt 1 Kodeksu postępowania administracyjnego.

Wygasić decyzji WZ nie można, a więc ona nadal obowiązuje. Ale z drugiej strony nie ma żadnej wykładni, jak traktować "poprawki" pozwolenia na budowę w sytuacji, gdy aktualny akt planistyczny (czyli MPZP) nie dopuszcza zabudowy.

Nie chcę kusić się na zdecydowane rozstrzygnięcie. Na Twojej sprawie może "doktoryzować się" co najmniej kilku urzędników (i nie tylko), a więc nie można z góry przewidzieć rozstrzygnięcia...

Moim zdaniem, skoro WZ nadal obowiązują i nie ma prawnych możliwości wyeliminowania ich z obrotu prawnego (art 65 ust. 2), a zmiana istotna mieści się w parametrach określonych w WZ, to należy na ich podstawie wydać decyzję zatwierdzającą zmieniony projekt budowlany.

WITAM.

Mamy z żona ogromną prośbę o pomoc, ale po kolei otóż kupiliśmy działkę w 2006r w gminie która nie miała MPZP działka była rolna położona przy drodze powiatowej , najbliższa zabudowa była w odległości 45m. W 2007r wystąpiliśmy do gminy o WZ odp. była pozytywna otrzymaliśmy WZ. Na tej podstawie w 2008r działke ogrodziliśmy i uzbroili (woda,prąd). Obecnie będąc w gminie dowiedzieliśmy się że 2008r powstał MPZP dla gminy o czym nie zostaliśmy poinformowani że WZ straciły ważność i teren działki wrócił do pierwotnego stanu czyli teren rolny z brakiem zabudowy kubaturowej .

Jednym słowem marzenia o własnym domu legły w gruzach , teraz nie wiemy jak to ugryźć żeby móc wybudować tam dom. Może jest jeszcze jakaś nadzieje.Będziemy wdzięczni za każdą poradę.

Z góry dziękuję.

Niestety, obecnie jedyna nadzieja w zmianie zapisów planu. Musicie wystąpić z wnioskiem i czekać. Raczej długo i bez gwarancji, że gmina "podejmie temat".

Nie możecie powoływać się na "prawa nabyte" i np. żądać odszkodowania za zmniejszenie wartości nieruchomości z tytułu zapisów w MPZP.

Dziękuje oskar0259 za odpowiedź.

Jesteśmy właśnie po rozmowie z wójtem udzielił nam takiej samej odpowiedzi , z tego co zrozumiałem to jest nadzieja bo obecny plan był robiony i opierany na studium z 1999r i wszystko możliwe że w najbliższym czasie będą próbowali coś z tym zrobić , bo już zostało złożonych kilkanaście wniosków o zmianą planu .Odszkodowanie nie wchodzi w rachubę .

Skoro jest kilkanaście wniosków i wójt skłania się do rozwiązania sprawy, to naprawdę uzasadnienie nie ma większego znaczenia. Napiszcie, że na podstawie WZ ogrodziliście i uzbroiliście działkę, zleciliście opracowanie projektu budowlanego itp. Naprawdę, sensowne uzasadnienie brzmi: chcemy budować, odebrano nam taką szansę przez zmianę przeznaczenia terenu.

Mam nie lada problem. Prowadzę (służbowo) inwestycję budowlaną (sporą) na firmowej parceli. Uzyskałem WZ 22 czerwca. I wszystko byłoby cacy, już tylko iść do starostwa po pozwolenie na budowę a tu zonk. 24 czerwca firma będąca właścicielem terenu (my ją dzierżawimy) przysłała skoczybruzdę i ten dokonał zniesienia działki firmowej 12 ha oraz małej działeczki obok 0,2ha (też ich własność) i utworzył nową działkę 12,2ha. W starostwie zarejestrowano tę operację 26 czerwca. Oczywiście nikt nikomu nic nie powiedział jak to w wielkich korporacjach. Gdy zjawiłem się w starostie z WZ i resztą papierów sprawa wyszła na jaw. Kazali mi zmienić WZ. Pojechałem do magistratu gdzie złożyłem wniosek o zmianę WZ w postaci zmiany li tylko nr parceli. Magistrat błyskawicznie wydał decyzję z tym że pokazał mi środkowy palec czyli odmówił zmiany WZ z uwagi na zmianę nr pareceli bo "w dniu wydania decyzji nr działki był prawidłowy". Z tym śmieciem pojechałem do starostwa a tam konsternacja. Nikt nic nie wie. Poradźcie mi jak teraz zmusić (prawnie - jakieś orzeczenia, interpretacje itp) starostwo do wydania pozwolenia na budowę gdy wszystkie papiery tj. projekt, oświadczenie o dysponowaniu terenem są na nowy nr parceli a WZ jest na numer stary plus decyzja odmowna zmiany WZ plus posiadana przez starostwo dokumentacja geodezyjna utworzenia nowej działki, gdzie wpływ tej operacji (przyłączenie tych 0,2 ha drogi) nie ma żadnego wpływu na meritum sprawy ani na niczyje prawa. Mam się pojawić w poniedziałek ale dobrze wiem co usłyszę - że "się nie da". Nie mam czasu na zabawę w skarżenie decyzji odmownej miasta ani na wydawanie nowych WZ dla nowej działki (które będą 100% identyczne jak te które posiadam). Ratujcie moją duszę, umysł i ciało. Mam 4 dychy na karku i nie potrzebuję zawału w tak młodym wieku. Rozumiem urzędniczą trwogę i wstrzemieźliwość, to nie ludzie, to automaty. Nie myślą, nie czują, wykonują wyłącznie program.

Witam ponownie,

Moich problemow i watpliwosci ciag dalszy i w zwiazku z tym potrzebuje kolejnej rady...

Tak doradziliscie zlozylem w Gminie wniosek o przeniesienie WZ...dzis sie dowiedzialem ze Gmina sie do tego wniosku przychylila. W poniedzialek maja mi wyslac oficjalne pismo i za 2 tygodnie WZ beda prawomocne.

Wszystko niby pieknie, ladnie, szczyt szczescia ale...

Po uzyskaniu WZ bede musial udac sie do Starostwa aby czesc dzialki wylaczyc z produkcji rolnej (IIIb) - to wiem.

Wyczytalem gdzies w necie, ze w przypadku gdy sa wydane WZ, teren posiada MPZP i tam grunt jest przwidziany jak uprawny nie ma szans na uzyskanie wylaczenie...

U mnie MPZP nie ma ale jest Studium Uwarunkowan uchwalone przez Gmine -ktore mowi ze jest to teren rolniczy wylaczony spod zabudowy.

Jest jakas szansa na wylaczenie czesci dzialki z produkcji rolniczej czy mam o tym zapomniec?

Moze Gmina tylko zgodzial sie przepisac mi te WZ aby mnie uciszyc? Jak sie pytalem milego Pana z Gminy czy z tymi WZ bede mogl wystapic o PNB to z przekonaniem powiedzial, ze tak...

Dzieki za rady!!