Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Rozmowa w gminie rozmową, ale dokumentacja pisemna jest najważniejsza.

Dlatego napisz pismo (w tonie znacznie mniej ugodowym niż na tym forum), w którym wezwiesz ich do zajęcia stanowiska w sprawie wad prawnych sprzedanej przez gminę działki oraz usunięcia przeszkód w celu realizacji przez Ciebie budowy.

Zapowiedz wystąpienie z powództwem do sądu cywilnego (straty związane nie tylko z już poniesionymi kosztami, ale z zamrożeniem środków, nie kupieniem w międzyczasie innej nieruchomości itp., a nawet straty moralne).

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie!

Mam takie 2 pytania:

1. Rozmawiałam dziś w Urzędzie Gminy z miłą Panią, pytając o możliwość budowy na działce, która posiada status rolnej (w gminie nie ma MPZP). Ja posiadam ziemię (9 ha) w gminie położonej niedaleko, ale nie bezpośrednio po sąsiedzku (dzieli nas jeszcze jedna gmina) a ziemię pod ewentualną budowę chciałabym kupić tamże właśnie, czy jakby "dwie gminy dalej" ;-). W gminie tej średnia gospodarstwa to ok. 6 ha.

I na moje pytanie, czy jeśli będę chciała budować się w tej gminie na działce (rolnej) powiedzmy 0,5 ha, a wymaganą resztę (wspomniane 9 ha czyli sporo ponad średnią) będę mieć w tej innej gminie Pani powiedziała, że - przepisy nie określają tego precyzyjnie ( w której gminie ma być ta wymagana średnia) i jeśli dostarczą jej zaświadczenie, że posiadam te hektary to nie ma podstawy, aby nie zgodzić się na budowę.

I co Wy (Oskar!) - na to?

2. Jest działka, która w zapisie przeznaczona jest pod Zabudowę Letniskową.

I znów Pani (ta sama) w gminie powiedziała mi, że w zasadzie to ona nie widzi przeciwwskazań, aby budować "normalny" dom na takiej działce, bo nigdzie ona nie ma napisane, aby taki dom (letniskowy) miał się czymś specjalnym (pow. zabudowy ,kubatura, ilość poziomów, materiały, itp) charakteryzować. A skoro to nie jest sprecyzowane to można budować dom całoroczny i całorocznie w nim mieszkać.

Chmmm???

Witam,

Mam taki dylemat przed złożeniem wniosku o PNB:

1) mam wydane WZ wg których wskaźnik wielkości powierzchni nowej zabudowy w stosunku do powierzchni inwestycji wynosi 0,15

Wskaźnik ten został wyliczony na podstawie wyników analizy zagospodarowania terenu, która wykazała, że dla sąsiednich działek znajdujących się w odległości do 120m od granicy mojej działki wskaźniki powierzchni zabudowy wynoszą od 0,05 do 0,25

2) moja działka ma powierzchnię 1306m2 a dom który chcę wybudować 220m2 powierzchni zabudowy - czyli jak łatwo policzyć 0,168... wiec o 0,018 za dużo :(

3) jestem takze właścicielem niewielkiego pasa ziemi o powierzchni 378m2 przylegajacego do mojej działki (częsciowo ogordzonego razem z działką) ale stanowiacego inną działkę na którą nie mam i nie dostanę WZ.

Prośba o radę czy te 0,018 może stanowić duży problem dla urzędnika wydającego PNB czy powinienem jakoś opisywać stan z tym dodatkowym pasem ziemi na którym nic nie zrobię ale który powiększyłby mi powierzchnię inwestycji i rozwiązał problem...

Zależy mi na szybkim uzyskaniu PNB, wiec wolałbym od razu złożyć poprawny wniosek. Dodam, że raczej nie uzyskam konkretnej porady w urzędzie (bo duży urząd) - usłyszę "prosze złożyć wniosek a my go rozpatrzymy..."

Dzięki za wszelkie podpowiedzi jak rozwiązać ten problem.

Założyłam osobny watek ale widze że może ktoś mi tu bardziej pomoże. Co Wy na to.

Mam taki problem. W 2005 roku zakupiliśmy z mężem działkę. Położona jest ona na końcu drogi ślepej, która biegnie między domami (zarówno nowo wybudowanymi jak i starszej daty). Otrzymaliśmy również w 2005 warunki zabudowy i zagospodarowania (nie było i nie ma w gminie jeszcze miejscowego planu zagospodarowania), warunki określały wszystko co potrzebne do uzyskania pozwolenia na budowę, również napisano w nich że istnieje dostęp z działki do drogi publicznej. Równocześnie byliśmy u Urzędnika który wydaje pozwolenia na budowę na naszym terenie, aby jeszcze dopytać o to i owo. Potem jednak zrezygnowaliśmy z budowy domu, aż do 2009 r. Obecnie kilka miesięcy temu wydano mi pozwolenie na budowę i nie było by nic w tym dziwnego, gdybym przy okazji się nie dowiedziała od Urzędnika (de facto tego samego z którym rozmawiałam parę lat temu o mojej działce) że działka nie posiada jednak dostępu do drogi publicznej, że jest to droga prywatna (właścicielami są osoba która sprzedawała mi działkę i jej rodzeństwo). Byliśmy ostatnimi, którzy otrzymali pozwolenie na budowę, ale zaczęły się inne problemu bo od osób które chciały się teraz budować ów urzędnik żąda zgody od właścicieli drogi na przejazd nią itp., jeden z właścicieli nie chce wydać takiego pozwolenia, grozi zablokowaniem drogi.

Nadmieniam, że wszyscy którzy się budowali od 2005, czyli od czasu kiedy nabyłam działkę mieli w warunkach zabudowy i na pozwoleniu napisane „dostęp z działki do drogi publicznej” (która de facto jest prywatna i jest to jedyna droga dojazdowa). Zaznaczam, że widziałam ich warunki i pozwolenia.

Co w tym wypadku, kto odpowiada za pomyłki Urzędnika/ów czy mogą mi cofnąć prawomocne pozwolenie na budowę, Ja jako jedyna nie mam zakończonej budowy na przy tej drodze i odebranego domu. Nikt inny poza mną się nie może na razie tam wybudować. Co w tej sytuacji czy można coś zrobić, co w wypadku zablokowania takiej drogi przez jednego z właścicieli. Nadmienie jeszcze, że ta osoba która robi problem z przejazdem żąda ponoć od Urzędu za sprzedaż tej drogi dość wysokiej kwoty. Również wysłała pisma do gazowni, energetyki itp. o nie wydawanie warunków podłączeń. My takie otrzymaliśmy bez problemu. Co zrobić z tym fantem

par.21.1 rozdział 3 warunki techniczne

co nam daje 2.3m szerokość, 5m długość

dzieki, rozumiem ze to stale wartosci, nie moze byc np2,7mx4,3m?

Czy dłuzszy bok moze byc rownolegly do wjazdu/bramy?

Prosze jeszcze o podpowiedz, mam budynek sasiada w granicy, wiec moge tez wybudowac sie w granicy zachowujac obrys budynku sasiada, tak?

A czy obrys moze byz zachowany tylko w miejscy styku budynkow, a dalej moj budynek moze byc szerszy??

czy wysokosc mojego domu przylegajacego do sciany sasiada musi byc jak w miejscy styku scian, czy moj budynek moze byc podciagniety do najwyzszego p-ktu domu sasiada??? (akurat sasiad ma nizsza czesc domu w granic... :D

Czy dłuzszy bok moze byc rownolegly do wjazdu/bramy?

"Stanowiska postojowe powinny mieć co najmniej..." - tak jest napisane w warunkach. Czy mogą być wymiary zaproponowane przez Ciebie? Ja projektuje różne wymiary i to przechodzi. Ale nie wiem jak u Ciebie.

Prosze jeszcze o podpowiedz, mam budynek sasiada w granicy, wiec moge tez wybudowac sie w granicy zachowujac obrys budynku sasiada, tak?

A czy obrys moze byz zachowany tylko w miejscy styku budynkow, a dalej moj budynek moze byc szerszy??

czy wysokosc mojego domu przylegajacego do sciany sasiada musi byc jak w miejscy styku scian, czy moj budynek moze byc podciagniety do najwyzszego p-ktu domu sasiada??? (akurat sasiad ma nizsza czesc domu w granic...

par. 12.3 ust. 2 warunki techniczne

Ma przylegać cała powierzchnią ściany do ściany budynku sąsiada, pod warunkiem, ze jego część leżąca w pasie o szerokości 3m wzdłuż granicy działki bedzie miała długość i wysokość nie wiekszą niż ma budynek sąsiada.

Czy dłuzszy bok ....quote]

"Stanowiska postojowe powinny mieć co najmniej..." - tak jest napisane w warunkach. Czy mogą być wymiary zaproponowane przez Ciebie? Ja projektuje różne wymiary i to przechodzi. Ale nie wiem jak u Ciebie.

Prosze jeszcze o podpowiedz...

par. 12.3 ust. 2 warunki techniczne

....

Dzieki i szacun za znajomość ustawy, o wiele łatwiej sie szuka jak sie ma nr paragrafu.. :wink: widze, ze wciaz mam jescze jakies inne opcje rozmieszczenia domu, ale pewnie kazdy urząd ma inna wizje, nic znów trzeba do nich zajżeć....a może komuś sie przyda, jak macie w WZ 2 miejsca postojowe dla auta na działce miec to jednym z nich jest garaż....Wesołych Świąt :lol:

witam,

chcę złożyć wniosek o warunki zabudowy dla istniejącego budynku - podwyższenie o 1 piętro. czy istnieje jakiś "magiczny" wzór który można wykorzystać i wpłynie to na pozytywne rozpatrzenie sprawy. jak dokumentować ten fakt? pomoże jeżeli dodam zdjęcie budynku który jest niedaleko (na tym samym terenie i posiada tyle kondygnacji ile ja chcę mieć?

Witam,

Jak duza moze byc dylatacja pomiedzy domem sasiada wybudowanym w granicy, a sciana mojego nowobudowanego domu? Spelniam ponizszy warunek ustawy, ale zastanawiam sie, czy moge zostawic sobie np 70cm pomiedzy domami zeby bylo dojscie do scian.

Z drugiej strony mozna sie przysunac na maksa do sasiada i zaoszczedzic na ocieplaniu i tynku akrylowym jednej sciany...

Co moge, a co lepsze?? :lol:

6. Budynek może być usytuowany ścianą zewnętrzną bez otworów bezpośrednio przy granicy działki budowlanej, z zastrzeżeniem ust. 10 oraz § 271 ust. 12 pkt 1, jeżeli:

2) na sąsiedniej działce istnieje już budynek ze ścianą usytuowaną bezpośrednio przy tej granicy, a wznoszony budynek będzie:

a) przylegał do istniejącego całą długością swojej ściany,

Buduję dom, po rozmowie z projektantem okazało się że jest za duży o metr i warunki zabudowy nie pozwalają na postawienie go. Projektant poradził zmienić warunki zabudowy, udałam się do urzędu gminy, która te warunki mi wystawiła i "miły" pan powiedział mi, że to nie w jego interesie mi je zmieniać, poza tym mój argument go nie zadowala bo nie będzie spełniał mojego "widzimisie ", mam uzasadnić tak by pokazać "dobro dla obu stron". Nie wiem co mogę w związku z tym napisać, pomyślałam o prawie, powołaniu się na kodeks, który by pozwalał na te zmiany, warunków zabudowy. Nie wiem jak mam uargumentować, ma ktoś pomysł, miał ktoś taki problem?? :-?

branteja..

Co tzn że jest za duży o metr?? Zajmuje ze duza powierzchnie, czy nie spelnia odleglosci od granic???? Jest cos takiego co nazywa się odstepstwo od warunków technicznych, druk w UM, niech projektant powie co napisac i moze przejdzie......ale pomecz tego urzedasa jeszcze, ja na etapie tworzenia warunków miałem dobry kontakt z urzednikiem i gdzie mógł to słuchał moich sugestii... :lol:

Czy ktoś się orientuje czy wydane warunki zabudowy na działkę rolną dają Agencji Nieruchomości Rolnych prawo pierwokupu? Czy też może jak są warunki zabudowy to nie trzeba się zgłaszać do agencji z informacją o sprzedaży działki?

po mojemu jak masz warunki zabudowy to agencja musiala sie zrzec zakupu, jak teren nie atrakcyjny rolniczo...