Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam - szukam pomocy w sprawie - ze Starostwa dostałam odmowę uzgodnienia warunków zabudowy na budowę domu. Uzasadnili ochroną gruntów rolnych. Moja działka sąsiaduje z działką zabudowaną (zabudowa zagrodowa). Składając wniosek o WZ zapytałam, czy trzeba tą część działki odrolnić, pani powiedziała, że później. I co teraz ja mam zrobić? Może mi ktoś doradzi?

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Mam działke aktualnie rolną jednak w granicach miasta, bez aktualnego MPZP. Najblizszy sąsiad niedawno uzyskał pozwolenie na budowę czyli teren obok juz jest budowlany. Problem natomiast z drogą. Sąsiad do dwojej działki doprowadził drogę prywatną długości ok. 100m, łączącą go z drogą publiczną. Ta droga prywatna kończy się przy granicy mojej działki. I tu pytanie:

Czy mogę liczyć na otrzymanie warunków zabudowy dla mojej działki zanim jeszcze ureguluję kwestie prawne związane z drogą czyli zanim przeprowadzę, być może sądownie, sprawę o służebność drogi? Czyli: czy do uzyskania WZ wystarczy, że istnieje potencjalna możliwość podłączenia się do drogi ale ta możliwośc nie jest potwierdzona prawnie?

Witam - szukam pomocy w sprawie - ze Starostwa dostałam odmowę uzgodnienia warunków zabudowy na budowę domu. Uzasadnili ochroną gruntów rolnych. Moja działka sąsiaduje z działką zabudowaną (zabudowa zagrodowa). Składając wniosek o WZ zapytałam, czy trzeba tą część działki odrolnić, pani powiedziała, że później. I co teraz ja mam zrobić? Może mi ktoś doradzi?

Witam,

Jaka klasa gruntów? Czy oprócz tego pozostałe warunki do wydania warunków zabudowy są spełnione? Czy wydział rolnictwa (nie pamietam jak ten urząd sie nazywa) zgłosił sprzeciw?

Generalnie zauważyłem, że zawsze uwalają na podstawie tej ustawy. Napisać odwołanie do SKO i czekać. A jeśli nie to złożyć jeszcze raz wniosek o zabudowę zagrodową.

Mam warunki zabudowy po odwołaniu do SKO na gruntach rolnych klasy 4.

Pozdrawiam i życzę wytrwałości

Witam wszystkich po raz pierwszy,

mam nadzieję, że ktoś będzie mógł mi udzielić podpowiedzi w poniższym temacie

Chcę kupić działkę, która jest objęta miejscowym planem ale:

część jej jest rolna- ta część na której można by postawić dom

część obejmuje skały- takie jak na jurze kr-cz

znajduje się u zbiegu dróg gminnych,bezpośrednio przylega do jednej z nich, po stronie działki jeden dom, w odległości ok. 100-200metrów, po drugiej stronie jednej i drugiej drogi zabudowa mieszkaniowa (domy jednorodzinne)

Jak sprawdzić czy w ogóle będzie można się tam wybudować, choćby ze względu na te skały, obawiam się że mieszczą się one w tzw. korytarzu ekologicznym, ale miejsce pod ewentualną budowę już nie.

Kupiłabym z myślą o budowie a jak kupię i okaże się, że co najwyżej altankę sobie mogę postawić to co wtedy...?

• 2 weeks później...
Witam ,żona posiada działke rolną 1.80ha przepisali ja rodzice ,działka do tej pory jest obrabiana przez jej brata,chcielismy postawic sobie tam domek,gmina na dzień dzisiejszy nie posiada planu zagospodarowania,czy w takim przypatku jest możliwe odrolnienie takiej działki,chcielismy tez od razu podzielic działke na na kilka działek,czy mamy najpierw starac sie o pozwolenie na budowe czy o odrolnienie.Działka leży przy drodze gminej asfaltowej ,w drodze woda i prad.

Witam Oskarze i proszę o radę....

W posiadanej decyzji o WZ wskazano, iż "ścieki bytowe" mają być odprowadzone do projektowanego bezodpływowego zbiornika na ścieki. A zatem oznzcza to, że przy domu ma być szambo? Obecnie jesten na etapie gromadzenia dokumentów o wydanie pozwolenia na budowę, ale chciałbym zamiast szamba mieć przydomowa oczyszczalnię ekologiczną. Co w tej sytuacji powienienm zrobić? czy wystąpic do urzędu gminy o zmiane decyzji o WZ w cześci dotyczącej sposobu odprowadzenia ścieków? czy tez nic nie robić - tj. złożyć wniosek po pozwolenie na budowę (dołączyć jakiś projekt szamba), a potem nie zważając na nic wybudowac oczyszczalnię ekologiczna? Jakie jest wyjście? jakie moga być konsekwencje?

Serdecznie dziekuję za pomoc i odpowiedź.

Pozdrawiam

wumar

Miałem taką samą sytuacje

Ja znam dwie drogi

Idziesz do gminy i prosisz o zmiane tego zapisu - czyli zmiane na przydomową oczyszczalnie ścieków - Czy we wniosku o WZ wpisales ze chcesz oczyszczalnie? Jak urbanista jest ok i gmina to zmienią Ci to w ciągu dnia.

U mnie tak było

Druga droga jest taka

budujesz szambo jak tutaj zapisane po czym budujesz przydomową oczyszczalnie ścieków na zgłoszenie w starostwie.

Mam pytanie. Gmina odmawiając warunków uzasadniła że w obrębie mojej działki nie ma zabudowy w odległości trzy krotności mojej działki. Czy znasz jakieś przepisy lub precedens sądu administracyjnego na które mógł bym się powołać w uzasadnieniu odwoławczym do kolegium samorządowego .

Proszę o jak naj szybszą odpowiedź ponieważ na odwołanie mam 14dni

Z góry dziękuje . Jeśli to możliwe proszę o odpowiedź na e-mail.

witam po prawie dwóch latach. Oskar, moja sprawa dalej stoi w miejscu. Chodzi o zakup działki która nie ma dostępu do drogi publicznej, a ja jestem właścicielem sąsiedniej działki która ma dostęp. Mógłbym wchodzić z mojej na tą bez dostępu. Ale niestety ANR nie chce sprzedać. Chciałem się dowiedzieć czy coś się zmieniło w przepisach bo ponoć jakieś przepisy zmieniły się 08.07.2009r. ale nie mam do nich dostępu.

Witam,

Jaka klasa gruntów? Czy oprócz tego pozostałe warunki do wydania warunków zabudowy są spełnione? Czy wydział rolnictwa (nie pamietam jak ten urząd sie nazywa) zgłosił sprzeciw?

Generalnie zauważyłem, że zawsze uwalają na podstawie tej ustawy. Napisać odwołanie do SKO i czekać. A jeśli nie to złożyć jeszcze raz wniosek o zabudowę zagrodową.

Witam ponownie, nie odpowiadałam bo nie miałam dostępu do internetu.

Niestety klasa gruntów to RII i SRIIIa i RIIIa (!) a dwie działki (bo jedna byłaby za wąska do budowy) mają 0,657 ha i tu d..pa mokra. Odwołałam się do SKO i odmownie bo ochrona gruntów rolnych. Będę pisała o zabudowę zagrodową, tylko nie bardzo wiem, czy spełnię warunki. Mam ziemię rolną w dwóch sąsiednich gminach razem ok. 3ha, wykszt. rolne - świadectwo rolnika wykwalifikowanego (kiedyś do dziedziczenia ziemi rolnej było potrzebne i Urząd Wojewódzki prowadził (lata 1978-9) takie kursy rolnicze. Oczywiście nie pracuję na roli (użytkuje brat). Może ktoś wie czy to wystarczy, bo jestem uziemiona w domu chorubskiem i nie mogę do UG. Pozdrawiam

Witam,

Witam ponownie, nie odpowiadałam bo nie miałam dostępu do internetu.

Niestety klasa gruntów to RII i SRIIIa i RIIIa (!) a dwie działki (bo jedna byłaby za wąska do budowy) mają 0,657 ha i tu d..pa mokra. Odwołałam się do SKO i odmownie bo ochrona gruntów rolnych. Będę pisała o zabudowę zagrodową, tylko nie bardzo wiem, czy spełnię warunki. Mam ziemię rolną w dwóch sąsiednich gminach razem ok. 3ha, wykszt. rolne - świadectwo rolnika wykwalifikowanego (kiedyś do dziedziczenia ziemi rolnej było potrzebne i Urząd Wojewódzki prowadził (lata 1978-9) takie kursy rolnicze. Oczywiście nie pracuję na roli (użytkuje brat). Może ktoś wie czy to wystarczy, bo jestem uziemiona w domu chorubskiem i nie mogę do UG. Pozdrawiam

Przepraszam nie napisałam, że widziałam projekt WZ z UG i tam wszystkie warunki były spełnione. Projekt Gmina wysłała do uzgodnienia do Starostwa do Wydz Ochrony Środowiska i tam jw. czyli odmownie.

Pozdrawiam

Do Oskar0259

Witam proszę o radę

jesteśmy w trakcie budowy domek prawie gotowy , mamy pozwolenie na domek plus szambo .Jednak stwierdziliśmy że boś będzie lepszym wyjściem

Zgłosiliśmy budowę bosia po 2 tyg przyszedł sprzeciw :po 1 niezgodne z MPZP

po 2 że to istotna zmiana i nie na zgłoszenie tylko zmianę PnB.

Odwołaliśmy się od tej decyzji do wojweody -4 miesiące ją rozpatrują -wysłaliśmy skargę na to ,tel dowiedzialem się -bo do tej pory nie dostaliśmy pisma -że ta decyzja jest(będzie)odmowna

W MPZP jest taki zapis:

"odprowadzenie scieków -do kanalizacji,do czasu jej realizacji zbiorniki bezodpływowe pod warunkiem udokumentowania wywozu do oczyszczalni.Po realizacji kanalizacji , zbiorniki należy zlikwidować."

Ani słowa o boś czy poś .Aha w MPZP jest oczywiście że ukończenie kanalizy do końca 2011,przy czym byłem w UG i do 2012 nie mają w planach nawet planować kanalizy dla tej części miejscowości

Jeśli przyjdzie faktycznie odpowiedż odmowna -to czy w tych okolicznościach jest sens dalej się odwolywać do WSA , czy dać sobie spokoj z tą oczyszczalnią?

Z góry dziękuje za jakąkolwiek podpowiedż

W sumie od dawna nosiłem się założeniem takiego postu.

Chętnie pomogę w sprawach planów miejscowych oraz wydawania decyzji o warunkach zabudowy.

Dwa zdania o sobie :oops: :

jestem urbanistą - w zawodzie od pięciu lat - po studiach z zakresu planowania przestrzennego. Obecnie składam dokumenty o wpis do izby urbanistów (dla niewtajemniczonych - uzyskanie uprawnień), dlatego pomoc dla chętnych będzie dla mnie kolejną nauką.

Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie - jeśli nie od razu - to jak się dowiem.

Jedyny minus jest taki że mam internet "wstrzeliwany" więc będę to robił 1-2 razy dziennie.

Czekam na pytania (mam nadzieje że jakieś będą :wink: )

Adam.

Witaj, mam pytanie: w Planie Miejscowym gminy mam 'zalecenia' co do wygladu domu, kolorow dachu itp. Na ile 'zalecenia' sa obowiazkowe? Np. zalecane jest stosowanie prostokatnego lub wydluzonego rzutu budynku z dopuszczeniem gankow i podcieni, ja chcialabym L-ke, lub o ksztalcie T. (widze ze niektore domy sasiednie sa w takim wlasnie ksztalcie).

Czy zapis nakazuje mi zbudowanie 'stodoly' z ewentualna lukarna posrodku i wykuszem? Czy mam jakies inne mozliwosci? A jesli oficjalnie nie, to jak to wyglada zazwyczaj w praktyce? Tzn, zgadzaja sie na ew. odchylenia, jesli dom nie wyglada zbyt roznie od sasiednich?...Dziekuje za kazda pomoc.

• 2 weeks później...

Witam

moja sprawa jest tak : otóż w 1998 roku kupiłem mały lokal handlowy sklep o pow 60m2. Wyremontowałem go i zaadoptowałem na mieszkalny. Nie zgłosiłem tego niestety jako zmiany sposobu użytkowania. Jestem tam zameldowany od 1999 r. W 2005r wystąpiłem o warunki zabudowy do gminy. Otrzymałem je bez problemu- zgoda na nadbudowę w celach mieszkalnych w granicach budynku( poddasze mieszkalne). Szkopuł w tym ,że zapomniałem we wniosku zaznaczyc zmianę sposobu użytkowania . Czy musze teraz wystąpić z wnioskiem o zmianę warunków i wskazać jako powód zmiany zmianę sposobu użytkowania czy wydana decyzja pozytywna na nadbudowę w celach mieszkalnych już tę zmiane sposobu uzytkowania uwzględnia? Oraz czy teraz ktoś może się przyczepić ,że od tylu lat mieszkam bez zmiany sposobu użytkowania? Będę wdzięczny za podpowiedź co powinienm zrobić.

Wiem, ze to temat walkowany juz wielokrotnie, ale mam watpliwosci co do adaptacji projektu. Przygotowany kilkumiesiecznym czytaniem formu Muratora przygotowalem sie dokladnie do rozmowy z osoba adaptujaca projekt (nie jestem przekonany ze jest to naprawde architekt, raczej osoba upowazniona, majaca wszystkie odpowiednie pieczatki, taki "przepychacz" papierow przez administracje).

Ja jej mowie co chce, a ona mi na to, ze: to to pan omowi z kiierownikiem budowwy, tamto zalatwia wpis do dziennika itp. A ja mysle ze poruszam wazne tematy- np. wysokosc pomieszczen (chce zalozyc podlogowke, wiec to chyba wazne), rodzaj stropu (mam wylewany, mysle raczej o Terivie) itp. Rozumiem, ze polozenie scianek dzialowch mozna omowic z kierownkeim, ale na co nalezy zwrocic uwage przy adaptacji? Na ile powinienem ja cisnac, zeby wszytko wyrysowala i zawarla w planie?

Czy w adaptacji sa rowniez zawarte plany przylaczy (prad, woda scieki?), bo rozne glosy slyszalem na forum. Bylbym bardzo wdzieczny za podpowiedz w czym cisnac kobiete, i czy moze raczej zmienic ja na kogos innego, kto wydaje sie bardziej kompetentny.

Serdecznie pozdrawiam wszystkich forumowiczow