Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Z pewnością takie pytanie juz w tym wątku padało, ale niestety nie mogę go znaleźć. Czy mógłby ktoś pomóc w następującej sprawie?

W czerwcu br. otrzymałem decyzję o warunkach zabudowy na działce rolnej. Jest więc już prawomocna.

M. in. jest w niej zapis, że: "Ustala sie dachy strome, symetryczne, 2- lub 4-spadowe, dachy o nachyleniu głównych połaci dachu minimum 25 stopni...."

W tym miesiącu otrzymałem informację, że bezpośredni sąsiad dostał decyzję o warunkach zabudowy dla swojej działki własciwie podobną do mojej z następującą różnicą w odpowiednim miejscu: " Ustala się dachy płaskie lub strome, symetrczne, 2- ........" i dalej tak jak u mnie.

Ja też chciałbym budować z dachem płaskim. Co mogę zrobić ? Czy mogę występować o zmianę decyzji w oparciu o decyzję sąsiada ?

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Proszę o poradę. Jestem przed zakupem działki, działka budowlana przy drodze powiatowej. Na wysokości działki jest przepust pod drogą i woda ścieka na tę działkę. Zarząd dróg twierdzi że tak to musi być bo taki jest naturalny spad terenu i generalnie to działka ta nie powinna być pod zabudowę. ale fakt faktem, że jest., cieku, który wbiega na działkę nie ma nigdzie na mapkach. Zarząd dróg zabronił podwyższenia terenu i chce nam zrobić studnię chłonną a my mielibyśmy zrobić drenaż ale jak solidnie poleje deszcz to i tak mi ta woda wyleje się na działkę a podłaczyć jej do kanalizacji deszczowej, która jest przy tej właśnie dordze a studzienka prz naszej działce nie pozwalają. i co teraz? jakieś sensowne rozwiązanie?

witam

mam wydane w 2007 roku WZ bo była potrzebne do rozbudowy domu. rozbodowan nastapiła na przeomie 2007-2008 na koncu decyzji pisze ze termin ważnośći WZ jest BEZTERMINOWY

moje pytanie jest następujące:

czy jak bym chciał znów sobie cos dobudowac lub przebudować czy majac wydane WZ w roku 2007 one czały czas obowiązują czy musze występować o nowe WZ ????

Proszę o rozstrzygniecie wątpliwości w następującej sprawie:

Jest działka budowlana, właściciel wnioskuje o jej podział na kilka mniejszych działek. Z działki zgodnie z założeniami MPZP ma byc wykrojony pas na drogę publiczną. Po zatwierdzeniu podziału wydzielony pod drogę pas, na mocy art.98 ugn przechodzi na własność gminy. I teraz pojawia się pytanie:

Czy w opisanej sytuacji wykupiony przez gminę pas gruntu, w planie przeznaczony pod drogę publiczną, automatycznie zyskuje staus drogi publicznej ewt czy gmina ma obowiązek podjąć uchwałę o przyznaniu takiego statusu? Czy też może gmina może odmówić? Zaznacza, że nie chodzi mi o jakieś utwardzenie drogi a jedynie o kwestie formalne - czy w ten sposób mozna jakby "zmusić| gminę do ustanowienia drogi publicznej (która jest mi tam potrzebna tylko do celów biurokratycznych:))

własciciel wystapił o WZ a nastepnie na podstawie tego na PnB.

i w tych WZ na końcu jest ważność beztermonowa

Ważna nie jest ważność warunków a ich z zakres. Jeśli otrzymałeś warunki zabudowy zatytułowane np "rozbudowa budynku mieszkalnego o garaż" i wystąpiłeś o pozwolenie na budowe na taki sam zakres , to to pozwolenie wyczerpało zakres wzizt.

sSiwy12

Ponawiam pytanie.

W czerwcu br. otrzymałem decyzję o warunkach zabudowy na działce rolnej. Jest więc już prawomocna.

M. in. jest w niej zapis, że: "Ustala sie dachy strome, symetryczne, 2- lub 4-spadowe, dachy o nachyleniu głównych połaci dachu minimum 25 stopni...."

W tym miesiącu otrzymałem informację, że bezpośredni sąsiad dostał decyzję o warunkach zabudowy dla swojej działki własciwie podobną do mojej z następującą różnicą w odpowiednim miejscu: " Ustala się dachy płaskie lub strome, symetrczne, 2- ........" i dalej tak jak u mnie.

Ja też chciałbym budować z dachem płaskim. Co mogę zrobić ? Czy mogę występować o zmianę decyzji w oparciu o decyzję sąsiada ?

decyzja o warunkach zabudowy,to nie jest decyzja dla osoby,tylko dla danego obszaru

jezeli zmienily sie warunki zabudowy,to jezeli jeszcze nie wystapiles o pozwolenie na budowe,obowiazuja Cie aktualne przepisy i mozesz budowac dach plaski

ale spojz na mapke,ktora na pewno dostales do warunkow....czy sasiad jest w tym samym obszarze co Ty?

Ważna nie jest ważność warunków a ich z zakres. Jeśli otrzymałeś warunki zabudowy zatytułowane np "rozbudowa budynku mieszkalnego o garaż" i wystąpiłeś o pozwolenie na budowe na taki sam zakres , to to pozwolenie wyczerpało zakres wzizt.

poprzedni wlasciciel wystapił o WZ i w nich jest:

"rozbudowa budynku mieszkalnego o pomieszczenia mieszkalne, garaż i o pomieszczenie gospodarcze"

owy wlasciciel wykonal na podstawie tych WZ:

pomieszczenie gospodarcze

garaż

wiatrołap

wiec wg mnie wykonał tylko "pomiesczenia gospodrcze oraz garaż" a pomieszczenie mieszkalnych nie wykonał. Bo wiatrołapame nie można nazwać pomieszcze nie mieszkalne. A sądze tak ponieważ w rozporzadzeniu ministra jest zdefiniowane co to jest pomieszczenie mieszkalne:

Dział I

Przepisy ogólne

§ 3. Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:

.....

11) pomieszczeniu mieszkalnym - rozumie się przez to pokoje w mieszkaniach, a także sypialnie i pomieszczenia do pobytu dziennego w budynku zamieszkania zbiorowego,

oraz co to jest pobyt stały i tymczasowy

§ 4. Pomieszczenia przeznaczone na pobyt ludzi dzielą się na:

1) pomieszczenia przeznaczone na stały pobyt ludzi, w których przebywanie tych samych osób w ciągu doby trwa dłużej niż 4 godziny,

2) pomieszczenia przeznaczone na czasowy pobyt ludzi, w których przebywanie tych samych osób w ciągu doby trwa od 2 do 4 godzin włącznie.

§ 5. 1. Nie uważa się za przeznaczone na pobyt ludzi pomieszczeń, w których:

1) łączny czas przebywania tych samych osób jest krótszy niż 2 godziny w ciągu doby, a wykonywane czynności mają charakter dorywczy bądź też praca polega na krótkotrwałym przebywaniu związanym z dozorem oraz konserwacją maszyn i urządzeń lub utrzymaniem czystości i porządku,

wczystując i interoretując wydane WZ dobrze to interpretuje ????

bo jesli tak to nie chce ponownie jako nowy właściciel uzerac sie i czekac na nowe WZ tylko wykorzystać stare które zostały (wg mnie) wykorzystane tylko w 2/3.i moge na podstaiwe ich starac sie o pozwolenei na rozbudowe poddasza o pomieszcczenia mieszkalne

p.s. moze troche zawile wytłumaczyłem :( jesli tak to sorki :(

Edytowane przez Endriuszka

decyzja o warunkach zabudowy,to nie jest decyzja dla osoby,tylko dla danego obszaru

jezeli zmienily sie warunki zabudowy,to jezeli jeszcze nie wystapiles o pozwolenie na budowe,obowiazuja Cie aktualne przepisy i mozesz budowac dach plaski

ale spojz na mapke,ktora na pewno dostales do warunkow....czy sasiad jest w tym samym obszarze co Ty?

O to właśnie chodzi, że tak, ten sam obszar 21 działek powstałych z jednej decyzji podziałowej . Działka sąsiada graniczy nawet z moją. Jak mam jednak wystąpić o PNB domu z dachem płaskim skoro w mojej decyzji jest tylko dachy strome min. 25 stopni ? Żądać w Gminie zmiany decyzji czy wydania nowej ?

Witam,

jest taka sytuacja, że jest działka o powierzchni około 3ha, która należy do mojego ojca. Obecnie jest to działka rolna, a gmina w której się znajduje, nie posiada planu zagospodarowania przestrzennego. Jako, że planuję założenie rodziny itd tata postanowił mi odpisać kawałek tej ziemi (konkretnie 1ha), żebym sobie pobudował dom i ewentualnie zrobił z resztą co będę chciał. Udaliśmy się do gminy, żeby się poradzić człowieka, który zajmuje się sprawami budowlanymi, jak to wszystko zrobić. Człowiek ten powiedział, że najlepiej będzie, jak tata jako rolnik, wystąpi o utworzenie na tych trzech hektarach nowego siedliska rolnego, a następnie zwrócimy się do geodety o odcięcie kawałka, który potem można będzie przepisać na mnie. Całość zaczęliśmy od udania się do starostwa powiatowego w celu uzyskania mapy wysokościowej, która miała być konieczna do uzyskania warunków zabudowy. Okazało się, że w starostwie nie posiadają takiej mapy, a właściwie mieli tylko kawałek. Ta część mapy, którą posiadają sięgała na tylko około pół hektara, czyli na połowę mojej przyszłej działki. Panie w starostwie powiedziały, że powinniśmy iść do geodety i zamówić usługę stworzenia takiej mapy na całe 3ha. Rzekomo miałoby to kosztować około 2-3tys. No ale doszliśmy do wniosku, że dom i tak będzie budowany na tej części, na którą mapa jest i zrezygnowaliśmy z tworzenia mapy i poprosiliśmy o tą część mapy, którą mają. Na podstawie tej mapy potoczyło się dalsze postępowanie i w rezultacie uzyskaliśmy warunki zabudowy na pół hektara. Ale teraz Pan z gminy ujawnił informację, że po odcięciu i przepisaniu tego hektara te warunki zabudowy będą nieważne i zaproponował, żeby oddzielić hektar, kupić projekt, uzyskać pozwolenie na budowę i dopiero wtedy przepisać ten hektar na mnie i wtedy miało by być dobrze.

No ale w międzyczasie pojawiły się nowe okoliczności. Otóż tata postanowił, że chce wydzielić i sprzedać jeszcze ze 3 działki. Mały by być wydzielone zaraz za moją działką, czyli już na tym obszarze, na który nie ma mapy wysokościowej. Rzekomo podziału można byłoby dokonać na podstawie mapy ewidencyjnej, która istnieje. No i teraz jest sprawa tego typu, że potencjalni nabywcy oczywiście będą chcieli coś budować więc znowu wraca temat mapy wysokościowej.

Obecnie jeszcze ziemia nie jest podzielona, bo chcielibyśmy wydzielić wszystko za jednym zamachem. Zastanawiamy się, czy lepiej byłoby teraz przed podziałem zrobić mapę wysokościową na całe 3ha, czy może robić potem na każdą działkę z osobna? Jeśli teraz zrobimy mapę na całość, to czy będzie potem ważna na wydzielone na tym obszarze działki? Jakiś czas temu pewien człowiek będący w tej samej sytuacji zrobił mapę wysokościową na całą ziemie, a potem po wydzieleniu i sprzedaży działki starostwo zażyczyło sobie od właściciela sprzedanej działki zrobienie na ta działkę nowej mapy wysokościowej. Oczywiście żaden geodeta się nie pojawił tylko po jakimś czasie zadzwonił, że mapa jest do odbioru. Podejrzewam, że po prostu skorzystał z mapy którą pierwotny właściciel zrobił na własny koszt i zrobił ksero, zaznaczył gdzie jest wydzielona działka, a potem zgarnął kasę jak za zrobienie mapy od zera. Oczywiście koszty zrobienia tej mapy trzeba było pokryć dwa razy.

Więc teraz nasuwa się szereg pytań:

czy starostwo może żądać zrobienia nowej mapy skoro już raz była zrobiona? Przecież oni dwa razy biorą kasę za to samo. Mam wrażenie, że pracownicy starostwa mają układ z geodetą, który funkcjonuje tam jako osobna firma-podwykonawca i napędzają klientów sobie na wzajem.

Jakim prawem geodeta, który działa jako osobna firma, korzysta z mapy, którą zamówił ktoś inny, do realizacji innego zamówienia? Skoro już jest konieczność zrobienia nowej mapy, to dlaczego nie przyjechał wszystkiego wymierzyć tylko poniekąd skorzystał z nieswojej własności?

Czy pracownik gminy nie próbuje nas wyprowadzić w pole? Bo mam wrażenie, że celowo i niepotrzebnie komplikuje sprawę.

Dlaczego nie można było najpierw wydzielić działki dla mnie ze wspomnianych 3hektarów i potem po przepisaniu jej wystąpić o warunki zabudowy?

Dlaczego mamy pokrywać koszty zrobienia mapy, z której potem będą korzystać mogli np właściciele ziemi znajdującej się w pobliżu? (w starostwie powiedzieli, że robiąc taką mapę nanosi się na nią również sąsiednie działki)

Nie tak jest.

1. WZ dotyczy działki, ale jest wystawione na konkretną osobę, która może je „zcedować „ na inną osobę.

2. Na jedną działkę może być wystawionych kilka WZ na różne osoby, które wcale nie muszą być właścicielami danej działki.

3. Te WZ mogą się różnic między sobą, bo w zasadzie odzwierciedlają to, co wnioskodawca napisał we wniosku o wydanie WZ – oczywiście jeśli nie narusza to ogólnych ustaleń „urbanistycznych” dla tego terenu.

sSiwy12

Ponawiam pytanie. …………………

Tu nie ma prostej odpowiedzi, bo zależna ona jest od tzw. „warunków miejscowych” , oraz jak pisałem wyżej od tego co było „wnioskowane”.

Może okazać się, że sprawa jest „kosmetyczna”, ale równie dobrze może wymagać nowej decyzji WZ.

Najpewniejsza będzie informacja z gminy.

do the_myrdek

Żeby móc odpowiedzieć na cześć twoich pytań potrzebne są trzy informacje.

1. Jaka jest średnia wielkość gospodarstwa w twojej gminie ?

2. Czy po wydzieleniu tego 1 h w pobliżu znajdują się jakieś zabudowania dostępne z tej samej drogi publicznej ?

3. Jaka jest klasa gruntu ?

Czy pracownik gminy nie próbuje nas wyprowadzić w pole? Bo mam wrażenie, że celowo i niepotrzebnie komplikuje sprawę

Ogólnie wydaje mi się że facet z gminy dobrze wam radzi.

1. Nie wiem jaka jest średnia wielkość gospodarstwa, ale mogę powiedzieć że w tej gminie jest mało dużych gospodarstw, raczej większość to gospodarstwa małe, takie około 5ha.

2. To jest takie trochę odludzie. Do najbliższych zabudowań będzie pewnie ze 400metrów i są one przy tej samej drodze.

3. Klasa ziemi jest tam 4-5. Dokładnie nie jestem w stanie powiedzieć, gdyż nie ma na całych 3 hektarach jednej klasy, tylko kawałek jest 4 a dalej 5.

Ogólnie wydaje mi się że facet z gminy dobrze wam radzi.

Co do tego przepisania PnB, mogą być komplikacje, bo nowy właściciel musi przyjąć wszystkie warunki – w tym (może się okazać) że również musi być rolnikiem ze „średnią gminną”.

Co do wymaganych map, powtórzę (na etapie WZ):

1) określenie granic terenu objętego wnioskiem, przedstawionych na kopii mapy zasadniczej lub, w przypadku jej braku, na kopii mapy katastralnej, przyjętych do państwowego zasobu geodezyjnego i kartograficznego, obejmujących teren, którego wniosek dotyczy, i obszaru, na który ta inwestycja będzie oddziaływać, w skali 1:500 lub 1:1000, a w stosunku do inwestycji liniowych również w skali 1:2000;

(mapa katastralna, to inaczej mapa ewidencyjna gruntów i budynków)

Natomiast projekt budowlany zawiera mapę zasadniczą lub mapę jednostkową:

Projekt zagospodarowania działki lub terenu (zawierający wielu działek

ewidencyjnych) sporządza się na kopii aktualnej mapy zasadniczej, przy czym dopuszcza się

dwukrotne pomniejszenie lub powiększenie tej mapy. W przypadku braku mapy zasadniczej

w odpowiedniej skali, projekt sporządza się na mapie jednostkowej, przyjętej do

państwowego zasobu geodezyjnego i kartograficznego. Mapa jednostkowa to mapa, która

powstaje w wyniku specjalnie przeprowadzonych pomiarow geodezyjnych, nazywanych

„pomiarami dla sporządzenia mapy celów dla celów projektowych”. Należy zaznaczyć, że w

przypadku budowy pojedynczych obiektów o prostej konstrukcji, usytuowanych w granicach

jednej nieruchomości, dopuszcza się wykonanie mapy jednostkowej, w układzie lokalnym,

przyjętym dla danej inwestycji. W takim przypadku punkty, na których będzie oparty pomiar,

należy utrwalić znakami z trwałego materiału oraz sporządzić dla nich opisy topograficzne w

nawiązaniu do istniejących trwałych szczegółów sytuacyjnych.

Mapy do celów projektowych obejmują swym zasięgiem również obszar otaczający

teren inwestycji w pasie co najmniej 30 m, a w przypadku zaistnienia konieczności ustalenia

strefy ochronnej, obejmują także teren tej strefy.

Cholera popisałam i mi znikło. Dobra jeszcze raz.

Po kolei.

Czy pracownik gminy nie próbuje nas wyprowadzić w pole? Bo mam wrażenie, że celowo i niepotrzebnie komplikuje sprawę.

Dlaczego nie można było najpierw wydzielić działki dla mnie ze wspomnianych 3hektarów i potem po przepisaniu jej wystąpić o warunki zabudowy?

Jeśli nie ma planu zagospodarowania są dwie drogi otrzymania warunków zabudowy

1. Na podstawie tzw. dobrego sąsiedstwa czyli

USTAWA z dnia 27 marca 2003 r. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym

Art. 61. 1. Wydanie decyzji o warunkach zabudowy jest możliwe jedynie w przypadku łącznego spełnienia następujących warunków:

1)co najmniej jedna działka sąsiednia, dostępna z tej samej drogi publicznej, jest zabudowana w sposób pozwalający na określenie wymagań dotyczących nowej zabudowy w zakresie kontynuacji funkcji, parametrów, cech i wskaźników kształtowania zabudowy oraz zagospodarowania terenu, w tym gabarytów i formy architektonicznej obiektów budowlanych, linii zabudowy oraz intensywności wykorzystania terenu;

2)teren ma dostęp do drogi publicznej;

3)istniejące lub projektowane uzbrojenie terenu, z uwzględnieniem ust. 5, jest wystarczające dla zamierzenia budowlanego;

4)teren nie wymaga uzyskania zgody na zmianę przeznaczenia gruntów rolnych i leśnych na cele nierolnicze i nieleśne albo jest objęty zgodą uzyskaną przy sporządzaniu miejscowych planów, które utraciły moc na podstawie art. 67 ustawy, o której mowa w art. 88 ust. 1;

5)decyzja jest zgodna z przepisami odrębnymi.

ponieważ sam piszesz że jest to odludzie dlatego urzednik zaproponował rozwiąznie drugie czyli

2.

4. Przepisów ust. 1 pkt 1 nie stosuje się do zabudowy zagrodowej, w przypadku gdy powierzchnia gospodarstwa rolnego związanego z tą zabudową przekracza średnią powierzchnię gospodarstwa rolnego w danej gminie.

ale do tego trzeba spełniać łącznie nastepujące warunki

a) powierzchnia gospodarstwa przekracza średnią w gminie

b)być rolnikiem

c) być zameldowanym w tej gminie lub gminie sąsiedniej

Podejrzewam, że po wydzieleniu 1 ha nie spełniasz warunku a. dlatego też urzędnik proponował żeby wszystko było na ojca.

Co do zastrzerzeń siwego

Co do tego przepisania PnB, mogą być komplikacje, bo nowy właściciel musi przyjąć wszystkie warunki – w tym (może się okazać) że również musi być rolnikiem ze „średnią gminną

Może się tak zdarzyć (chociaż podejrzewam że mogą przymknąć na to oko) ale i wtedy jest wyjście z sytuacji twój ojciec prowadzi budowę do końca i po zgłoszeniu zakończenia przepisuje na ciebie.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Tak sobie teraz rozmyślam nad pewnym rozwiązaniem:

tata uzyskał warunki zabudowy na zasadzie siedliska rolnego. A gdyby teraz podzielić tą ziemię geodezyjnie oddzielając działkę dla mnie i dalej wydzielić jeszcze ze 3 działki na sprzedaż, a następnie sprzedać działkę sąsiadującą z działką dla mnie. Nabywca tejże działki powinien uzyskać warunki zabudowy na zasadzie "dobrego sąsiedztwa", bo należąca jeszcze wtedy do taty działka ma warunki. A gdy nabywca już uzyska warunki, to tata mógłby mi odpisać moją działkę i ja na podstawie "dobrego sąsiedztwa" uzyskam warunki, bo mój sąsiad będzie już je miał.

Dobrze rozumuję?

Dla rozjaśnienia zamieszczam mapkę mojego autorstwa na której narysowałem jak to wszystko wygląda.

http://zapodaj.net/6494e7f75c96.jpg.html

Edytowane przez the_myrdek
dodaję mapkę

Nie tak jest.

1. WZ dotyczy działki, ale jest wystawione na konkretną osobę, która może je „zcedować „ na inną osobę.

2. Na jedną działkę może być wystawionych kilka WZ na różne osoby, które wcale nie muszą być właścicielami danej działki.

3. Te WZ mogą się różnic między sobą, bo w zasadzie odzwierciedlają to, co wnioskodawca napisał we wniosku o wydanie WZ – oczywiście jeśli nie narusza to ogólnych ustaleń „urbanistycznych” dla tego terenu.

szczerze mowiac nie rozumiem punktu 3

jak warunki zabudowy dla jednej dzialki/jednego obszaru wystawione dla dwoch roznych osob moga sie roznic miedzy soba?

czy mozesz podac jakis krotki przyklad?

Edytowane przez prawdziwy.anika