Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mi w gminie powiedzieli, że bez problemu dostanę warunki zabudowy. W moim przypadku działka jest w szczerym polu przy drodze powiatowej. Nie mam sąsiadów, nie jestem rolnikiem. A facet z gminy wbrew temu, co piszą ludzie tu na forum, powiedział że dostanę warunki.

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak było 26.09.2010r.

Witam,

Udaliśmy się do gminy, żeby się poradzić człowieka, który zajmuje się sprawami budowlanymi, jak to wszystko zrobić. Człowiek ten powiedział, że najlepiej będzie, jak tata jako rolnik, wystąpi o utworzenie na tych trzech hektarach nowego siedliska rolnego,....

Dzisiaj jest tak:

Mi w gminie powiedzieli, że bez problemu dostanę warunki zabudowy. W moim przypadku działka jest w szczerym polu przy drodze powiatowej. Nie mam sąsiadów, nie jestem rolnikiem. A facet z gminy wbrew temu, co piszą ludzie tu na forum, powiedział że dostanę warunki.

A jak już dostaniesz bez problemów te warunki zabudowy, wbrew temu co napisano na Forum, a co Ty zapodałeś – nie zapomnij poinformować o tym fakcie.

hmmm.. to już nie wiem, jak to wszystko rozumieć... urzędniczka z gminy odpowiedziała mi, że nie ma problemu, że będę mogła się pobudować nie będąc rolnikiem i nie stawiać gospodarstwa. Ale miałam wątpliwości, dlatego tutaj postanowiłam napisać.

Czy można uzyskać od gminy formalną (na piśmie) interpretacje takich warunków?

Czy jeżeli ja wystąpiłabym do gminy o warunki na budowę domu bez funkcji rolniczej, to czy gmina mogłaby wydać takie, czy jednak warunki dla danej działki dla wszystkich wnioskodawców będą takie same?

ZA mało informacji żeby radzić .

Czy jesteś już właścicielem tej działki ?

Czy warunki przewidują oprócz budowy domu jednorodzinnego budowę budynków gospodarczych( stodoły , obory itp.) ?

ZA mało informacji żeby radzić .

Czy jesteś już właścicielem tej działki ?

Czy warunki przewidują oprócz budowy domu jednorodzinnego budowę budynków gospodarczych( stodoły , obory itp.) ?

Nie, nie jestem wlaścicielem. WArunki zabudowy nie są wydane na moje nazwisko.

W warunkach, w skrocie, jest napisane:

"Decyzja o ustaleniu warunkow zabudowy.

Na podstawie art...(..) po rozpatrzeniu wniosku Pana XY ustala sie na rzecz Pana XY warunki zabudowy i zagospodarowania terenu dla zamierzenia polegającego na budowie budynku mieszkalnego, jednorodzinnego, pod warunkiem zachowania rolniczej funkcji inwestycji. (..)

Ustalenia dotyczące rodzaju zabudowy: tereny zabudowy zagrodowej i mieszkaniowej niskiej intensywności. (...)

Ustalenia dotyczące funkcji zabudowy i zagospodarowania terenu: zabudowa mieszkaniowa jednorodzinna. (...)"

Oprócz tego oczywiście warunki dotyczące usytuowania względem drogi, spadek dachu, kolorystyka, itp.

W sekcji dotyczącej uzasadnienia widnieje, że teren objęty wnioskiem spełnia kryteria zgodne z przepisami art.61 ustawy z dn. 27.03.2003 o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym (warunki zabudowy można wydać w przypadku łącznego spełnienia warunków: dostęp do drogi publicznej, istniejące uzbrojenie jest wystarczające, teren nie wymaga zgody na zmianę przeznaczenia gruntów rolnych i leśnych na cenie nie rolnicze i nie leśne, decyzja jest zgodna z przepisami odrębnymi, minimum 1 działka przy tej samej dordze publicznej jest zabudowana w sposób pozwalający określenie warunków dla nowej zabudowy).

Nie ma nigdzie wzmianek o budynkach gospodarczych.

• 2 weeks później...

Witam.

Jestem kompletnie zielona i dopiero zaczęłam przebijać się przez gąszcz przepisów. Marzę, żeby na wiosnę zacząć budowę domu.

Zimno mi się robi na myśl, że wydanie decyzji o warunkach zabudowy może trwać do 6 (!) miesięcy. Chciałabym więc teraz złożyć wniosek o wydanie takich warunków, żeby na wiosnę móc zacząć budowę. Ale w tej chwili nie mam jeszcze wybranego projektu (mam kilka, które rozważam). Nie wiem więc, czy budynek będzie parterowy cy z poddaszem użytkowym, czy dach będzie dwu- czy czterospadowy. Czy zmiana wydanej decyzji jest trudna? Czy też może tyle trwać?

Pozdrawiam,

LB

Raczej na wiosnę będzie Ci trudno zacząć budowę, bo decyzja o warunkach zabudowy to dopiero sam początek drogi do wbicia łopaty.

Tak czy siak, nie marudź, że może to trwać długo i nie zastanawiaj się, tylko składaj wniosek o wydanie warunków zabudowy i czekaj. :)

Właśnie chcę to zrobić, tylko nie wiem, co wpisać, jeśli nie jestem jeszcze zdecydowana - parterowy (wówczas dach czterospadowy) czy z poddaszem użytkowym (wówczas dach dwuspadowy, ale budynek wyższy). Czy to jest tak, że wpisywane wartości to są wartości maksymalne, których nie mogę przekroczyć? Np. wpiszę powierzchnię użytkową 90m2, to jak wybuduję później 80m2, to nie będzie problemu? Jak wpiszę wysokość 10 m, a potem będzie 8 to też nie będzie problemu?

Miałem dokładnie taki sam problem, nie byłem gotowy na tym etapie zdecydować jak ma wyglądać mój dom. Ani ilo-spadowy dach, z piwnicą, czy bez, z garażem czy bez itp. Chciałem sobie tą decyzję zostawić na później i na spokojnie zastanowić się na projektem. Niestety pani na gminie "kazała" dołączyć do wniosku kartkę z katalogu wybranego projektu (są dostępne do druku np. w formie pdf).

I po głębszym zastanowieniu chyba zrobiła to słusznie. I tak we wniosku o WZ trzeba określić rodzaj inwestycji, szkic elewacji i wymiary.

Inna sprawa, jak ktoś w tym wątku wspominał, WZ na ogół dostaje się pod to co się chce. Tak było i u mnie.

Pomimo, iż WZ zostały przygotowane pod załączony projekt, dawały w dalszym ciągu możliwość wyboru innego projektu. Nie okreslaly podpiwniczenia, co do wysokosci, to było 9m (wnioskowane 7,5), dach dwu lub wielospadowy (we wniosku 2-spadowy) ale np. co do szerokości frontu 15m pry wnioskowanych 14,95m ;)

Tak więc polecam wybrać, na tym etapie, projekt, który najbardziej odpowiada wymaganiom i nie odstaje zbytnio od okolicznych zabudowań . Wydane WZty powinny umożliwiać w dalszym ciągu wybór z pośród innych podobnych projektów.

Dziękuję za odpowiedzi.

Byłam dziś w Urzędzie Miasta w Otwocku. Przemiłe Panie (stanowiące miły kontrast do nieprzyjemnej, ponurej i niekulturalnej dziewoi w Starostwie, w Wydziale Architektury) wyjaśniły mi, że to mogą być wartości maksymalne - jak będzie mniej, nic się nie stanie. Oraz że mogę podawać w przedziale (tak, jak napisał sSiwy12) albo napisać "dach dwuspadowy lub wielospadowy".

Teraz wyniknęła sprawa ze służebnością (?) drogi, ale to sprawa na nowy temat.

Edytowane przez LadyBird

• 2 weeks później...

Witam,

jako uczestnik forum nowy w sensie aktywności na forum i stary w kwestii wertowania forum, mam pytania odnośnie WZ.

Rodzice nabyli działkę leśną i zapadła decyzja budowy domu. Koncepcja przewiduje dom 1-rodzinny 2-lokalowy (bez garażu). Właścicielem działki są rodzice. Wniosek o wydanie warunków zabudowy składał ojciec i obecnie wydane są WZ na niego. Układ jest taki iż rodzice kupili działkę i budujemy dom dzieląc się kosztami po połowie (każdy za swoją połówkę), przynajmniej j na etapie SSZ a wykończeniówka to już każdy sobie .

Pytanie moje (pewnie jedno z wielu) dotyczy kwestii pozwolenia na budowę i dalszych tego konsekwencji. Czy ja jako jeden z mieszkańców domu (a konkretnie jednej połówki) choć na etapie wydania warunków zabudowy nie jestem wymieniony jako strona w decyzji, będę miał prawo np. do późniejszego zwrotu różnicy Vat za materiały budowlane które zakupię? Czy przy takiej inwestycji są dwa limity, jeden dla mojego ojca , drugi dla mnie? Jakie jeszcze konsekwencje wiążą się dla mnie z taką sytuacją.

Co do samych WZ to jest określone m.in. iż jest możliwość budowy jednego budynku mieszkalnego jednorodzinnego 2-lokalowago i dwóch szczelnych szamb a co do reszty to:

1. szerokość elewacji max 20m - czy można się odwołać celem możliwości poszerzenia do 20,8m (tyle wychodzi wg projektu), czy też wiąże się to z wydłużeniem całego procesu i lepiej sobie nie zawracać głowy i nieco zmodyfikować projekt (zwężenie łącznika pomiędzy połówkami o te 80cm

2. Wskaźnik wielkości powierzchni zabudowy w stosunku do powierzchni terenu inwestycji - 0,16 - co się wlicza w powierzchnię zabudowy oprócz budynku mieszkalnego, czy także tarasy (wg projektu drewniane na palach), schody wejściowe, schody wyjściowe z pomieszczenia technicznego na zewnątrz budynku, szambo, opaska wokół domu, śmietnik. Jak wyliczać np wymiary budynku mieszkalnego do obliczenia powierzchni zabudowy (na wysokości cokołu na poziomie gruntu, czy też na wysokości ściany ponad cokołem , która to ściana jest szersza o kilka cm z każdej strony od cokołu?)

3. Powierzchnia zainwestowania działki - max 20% (co wchodzi w ten element - chodniki, drogi wewnętrzne, wiata, śmietnik, szambo, opaska wokół domu, schody wejściowe, taras zewnętrzny)

4.”Geometria dachu - dach wielospadowy o spadku 10-45 stopni”. W projekcie który mamy wybrany dach ma 45 stopni i wygląda tak iż każda z połówek ma dach 2-spadowy z kalenica prostopadle do drogi, natomiast "łącznik" z wejściem/pom technicznym pomiędzy połówkami ma dach dwuspadowy z kalenicą równolegle do drogi i jest niższy niż połówki. Pytanie czy taki układ dachu będzie zakwalifikowany jako ten odpowiadający wymaganiom narzuconym w WZ.

5. W WZ jest wskazane iż na wykonanie urządzeń wodnych służących do odprowadzania wód opadowych do ziemi wymagane jest uzyskanie pozwolenia wodno prawnego. Czy ktoś mógłby mi to wytłumaczyć. Czy np. studnie chłonne są tego typu urządzeniami, czy jakieś rozsączające urządzenia?

6. W WZ jest wskazane iż należy dokonać należy dokonać inwentaryzację z waloryzacją istniejącego drzewostanu. Prośba o wyjaśnienie, kto to ma zrobić, kiedy najlepiej , jakieś koszty się z tym wiążą? I jak wygląda wycinka drzew pod planowaną inwestycję. W gminie jak składany był wniosek powiedziano iż nie ma problemu z pozwoleniem wycinki pod budynek mieszkalny. Kto oznacza drzewa do wycinki, kto wycina (można wynająć firmę osobę z uprawnieniami, koszt wycinki). Ścięte drzewa pozostają własności właściciela działki czy też zabierają je lasy państwowe?

7. Odnośnie zieleni to są jeszcze takie zapisy:

a) Przed uzyskaniem pozwolenia na budowę należy przedłożyć projekt zagospodarowania nieruchomości zawierający ukształtowanie zieleni z oznaczeniem istniejącego zadrzewienia podlegającego adaptacji lub likwidacji oraz układ projektowanej zieleni wysokiej lub niskiej.

b) Uzyskanie z Wydziału Ochrony środowiska tut. Urzędu wstępną zgodę na usunięcie drzew kolidujących z planowanym zagospodarowaniem terenu.

c) Planowaną zabudowę kubaturową wraz z mediami, drogami wewn. dostosować do cennej przyrodniczo zieleni która wpisała się w miejscowy krajobraz i przedstawia duża wartość dendrologiczną

z czym się to wiąże?

8.Umowa o wywóz śmieci - Czy musi być już na etapie składania wniosku o wydanie pozwolenia na budowę czy w momencie rozpoczęcia budowy?

9. Media – działka ma dostęp do prądu i gazu (w ulicy przy której jest działka). Woda z własnej studni (trzeba wykopać/wywiercić), szambo własne.

a) w WZ określono iż mają być dwa szamba szczelne – czy można zrobić jedno duże wspólne szambo

b) czy wniosek o przyłączenie prądu składać do STOEN-u już teraz i o podpisanie umowy czy jeszcze jest czas.

c) gazownia – czy już na etapie składania wniosku o pozwolenie na budowę musi być zawarta umowa , czy też można to zrobić później. Na tą chwilę mam pismo iż jest możliwość podłączenia do instalacji gazowej planowanej inwestycji.

10. Lokalizacja zjazdu z ulicy wymaga uzyskania zezwolenia zarządcy drogi do czego potrzebny jest wniosek, załączniki (?), szczegółowy plan sytuacyjny, opinia inżyniera ruchu m.st. W-wy. Ktoś mógłby mi wyjaśnić dokładniej.

11. WZ określają także ilość miejsc postojowych dla samochodów – 2 na każdy z lokali. Czy faktycznie muszę przewidzieć aż tyle, czy np. mogę powiedzieć że mam 1 samochód (bo tak jest) i dwa mi nie są potrzebne , a jak ktoś przyjedzie to sobie zaparkuje pod drzewem, czy też jest to bezwzględnie wymagane.

Wiem że zakres pytań jest b. szeroki ale może ktoś będzie w stanie przynajmniej na część nich mi odpowiedzieć. Dziękuję i pozdrawiam.

• 2 weeks później...

Witam

W MPSP mam wpis o dachu kalenicowym min. 40` Urzędnicy z dzielnicy twardo obstają przy tym ze jest to nie do ruszenia. Może ktoś podpowiedzieć gdzie sie odwołać i czy ma to jakiś sens? Chodzi o Warszawe. Dodam że nie chce czekać na zmiane planu bo nie wiadomo kiedy będzie a z budową chcę ruszyć do połowy przyszłego roku. Zmiana działki nie wchodzi w grę a nie chce też mieszkać pod skosami.

Witam. Mam pytanie odnośnie uzgadniania projektów decyzji o warunków zabudowy. urząd wysłał do Inspekcji Sanitarnej o uzgodnienie, a oni odpisują ze nie uzgadniają, jak w koncu wygląda sprawa tych uzgodnien w oparciu o ustawe o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym. Z góry dziękuje z odpowiedz. Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Witam wszystkich jestem posiadaczem działki, problem w tym, że dojazd do działki biegnie poprzez działkę Agencji Nieruchomości Rolnych. Jaki okres trwa postępowanie sądowe w sprawie wydzielenia drogi dojazdu. Dziękuje z góry za odp.Pozdrawiam.

• 1 month później...

Witam,

mam taki problem, jestem na etapie adaptacji. Domek pasował na działkę wręcz idealnie, w raz z sąsiadem podzieliliśmy z długości działki na pół, zajęliśmy frontowe a do tylnych doprowadziliśmy drogę odstępując po 2,5m, będąc przekonanym o tym, że granica mojej działki nie ulegnie zmianie. Teraz mi powiedziano że droga wewnętrzna która wciąż należy do mnie jest osobną działką i granica nie przebiega już przez jej środek lecz po płocie. Brakuje mi 1,5m działki które są w podjeździe. Projekt który kupiłem już nie pasuje na tę działkę. Co robić. Czy da się to odkręcić lub obejść.

Z góry dzięki za pomoc.

Jeśli ta droga jest oddzielną ewidencyjnie działką, to niestety, granica Twojej działki „przesunęła się” .

Natomiast jeśli działka ta nie została wydzielona (formalnie) z waszych działek, czyli nie było podziału, to granice pozostały niezmienne.

Kto płaci za MPZP???

Gdy kupowaliśmy działkę rolną sprzedający wraz z naczelnikiem gminy zapewniali nas, że bez problemu otrzymamy WZ, gdy tylko sfinalizujemy transakcję. Gdy chcieliśmy złożyć wniosek - odmówiono nam jego przyjęcia, gmina właśnie rozpoczęła prace nad STUDIUM!

Cała sprawa ciągnie się już ponad rok - aktualnie na stronach UG znalazłam Ogłoszenie Burmistrza Skarszew o przystąpieniu do sporządzania zmiany miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego obszaru wsi Bolesławowo i Godziszewo. (08.11.2010)

(...) Stosownie do art. 17 pkt. 1 ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym z dnia 27 marca 2003 r. (Dz. U. Nr 80 poz. 717 z poźn. zm.) oraz uchwał Rady Miejskiej w Skarszewach Nr LI/400/10, Nr LI/401/10, Nr LI/402/10, Nr LI/403/10 Burmistrz Skarszew

zawiadamia

o przystąpieniu do sporządzania miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego fragmentów gminy Skarszewy obejmujących obszar:

(i tutaj występują kolejne nr działek - w tym nasza)

Przedmiotem planów jest dokonanie przekształceń funkcjonalno-przestrzennych terenu pod zabudowę mieszkaniowa jednorodzinną.

Wnioski do planów mogą być zgłaszane, w terminie 21 dni od daty otrzymania zawiadomienia, w Urzędzie Miejskim w Skarszewach, pl. Gen. J. Hallera 18, 83-250 Skarszewy.

Wniosek powinien zawierać nazwisko, imię, nazwę i adres wnioskodawcy, przedmiot wniosku oraz oznaczenie nieruchomości, której dotyczy.(...)

Nie otrzymaliśmy zawiadomienia w formie pisemnej, ustnej - czy może źle odbieram to pismo i dopiero takowe otrzymamy? Natomiast po wizycie na gminie poinformowano mnie, że :

- zrelaksuj się kobieto - wszystko będzie dobrze :mad:

- gdy zostanie wyłoniony w drodze przetargu URBANISTA otrzymamy wezwanie (?)

- będziemy ponosić koszt związane z tworzeniem MPZP (rozumiem, że będzie to wynagrodzenie dla urbanisty???)

- jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem już pod koniec 2011 roku prace nad MPZP powinny zostać zakończone :lol2:

Gdy kupowaliśmy ziemię sprzedający dostarczył nam DECYZJĘ Powiatowego Zarządu Dróg w St. Gdańskim z 2009.08.19 ważną 3 lata od jego wydania na wybudowanie zjazdu z działki. Na jego podstawie mieliśmy wystąpić o pozwolenie na budowę bądź dokonanie zgłoszenia budowy, zrobić projekt budowy zjazdu oraz organizacji ruchu - jednak do momentu ukończenia prac nad MPZP nie otrzymamy PB.

Jakie prace, kroki możemy podjąć przed uchwaleniem MPZP, które usprawnią nam prace?

Czy musimy czekać na urbanistę? Czy nasz projektant (?) geodeta (?) może już rozpocząć działania mające na celu zbudowanie dojazdu?

Czy jeśli dostarczymy dokumenty - mapki, plany, itp. urbaniście wykonane przez naszych geodetów, projektantów - usprawni to pracę?

Czy są jakieś prace, które możemy wykonać na działce przed ukończeniem MPZP? Czy możemy już załatwiać media? Co jeszcze możemy robić? :D

Czy możemy postawić altanę, wiatę, ogrodzić teren - czy jedyne co nam pozostaje to czekać i uprawiać rolę?

Aaaa, budować się jeszcze nie możemy? :evil: