Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie sądzę, aby to było aż tak proste.

Analogicznie Ty też masz takie „zaświadczenie” wystawić dla brakujących „arów” dla sąsiedniej dzialki ?

A może właściciel komuś sprzeda pozostałość tj 5 arów jako budowlane?

Moim zdaniem, działka dalej nie będzie spełniała warunku (definicji) wielkości działki budowlanej.

Mocno naciągane.

Ps. Na wszelki wypadek sprawdź w MPZP, czy ten zapis o minimalnej wielkości działki budowlanej, dotyczy również już istniejących (wytyczonych) działek.

Edytowane przez sSiwy12

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W urzędzie była pani z agencj/ była urzędniczka/. Przemiłakobieta i tam uzyskala takie informacje. My i tak budowalibyśmy tylko na tych 7,5 arach z zachowaniem odległosci jak w przepisach , zcyli scian do granicy działki. Zostje nam przy naszym projekcie jeszcze i tak zapas. W Zadnym przypadku nie naruszalibyśmy tych dodatkowych metrów, tak aby magła kiedys cos tam wybudować czy sprzedać. Z wystawieniem takiej samej zgody dla właściciela drugiej działki nie ma problemu. Mi są kompletnie niepotrzebne dodatkowe ary. problem jednak w tym czy uzyskamy pozwolenie na budowę. Gdyby był jakis przepis mówiacy o tak polubownym załatwieniu sprawy to super. Nie mniej jednak uważam, że w żadnym przypadku nie powinno to byc ograniczone. Jeśli podział nastapił po ustaleniu nowych MPZP to był niezgodny z prawem. Bo tego już nie można nazwać działką budowlaną, a ktos to zrobił. I w drugą stronę jeśli podzielonodziałki przed nowym MPZP to te działki wcześniej podzielone nie powinny podlegać nowym przepisom, a dotyczyć nowych ewentualnych podziałów. prawo nie powinno działać wstecz.

Przepraszam, że takie wywody robię, ale cos jest bardzo nie tak. A kobita chciała jedną sprzedac, a drugą zostawić dla dziecka. Mamy papier z numerami tych działek i faktucznie są dwie. Dziękuję za zainteresowanie, ale kwota jest ogromniasta, a nie chcę kupić łąki za cenę działki budowlanej.

Przeczytaj sobie dokłądnie tekst planu. Przede wszystkim możeszsobie tam postawić domek letniskowy a nie dom całoroczny.Działka z dwóch stron graniczy z drogami, ja bym jej w życiu nie wzieła. Są to tereny rekreacji indywidualnej, dość restrykcyjnie opisane. Proponuje wydrukować rysunek planu i jego tekst i udać się do architekta bo może okazać się że nie wybudujecie tam tego co chcecie.

USTALENIA DLA WSZYSTKICH TERENÓW BUDOWNICTWA REKREACJI INDYWIDUALNEJ

1. Tereny budownictwa rekreacji indywidualnej, oznaczone symbolami 1.ML – 28.ML. Obowiązują

następujące zasady zagospodarowania terenów:

1) Przeznaczenie podstawowe terenu – budownictwo rekreacji indywidualnej. W terenie 21 ML, działka nr 246/1

– budownictwo mieszkaniowe jednorodzinne;

2) Przeznaczenie dopuszczalne terenu – usługi komercyjne związane z obsługą rekreacji, realizowane jako

obiekty i urządzenia turystyczne, zieleń urządzona, obiekty budowlane infrastruktury technicznej;

3) W terenach oznaczonych symbolami 4.ML, 9.ML, 10.ML, 11.ML, 13.ML, 14.ML, 19.ML, 23.ML, 28.ML

obowiązuje realizacja budownictwa rekreacji indywidualnej w formie wiosek rekreacyjnych;

4) W terenach oznaczonych symbolami 1.ML, 2.ML, 3.ML, dopuszcza się realizację budownictwa rekreacji

indywidualnej w formie wiosek rekreacyjnych;

5) Powierzchnia zabudowy na wydzielonej działce nie moŜe przekroczyć 30% jej powierzchni, a w wioskach

rekreacyjnych 40% powierzchni terenu;

6) Istniejące budynki i ich przeznaczenie utrzymuje się, z moŜliwością ich odbudowy, rozbudowy i nadbudowy

na zasadach określonych w przepisach odrębnych oraz ustaleniach pkt.8;

7) Budynki usługowe, zgodnie z przepisami odrębnymi mogą być realizowane wyłącznie w wioskach

rekreacyjnych. na działkach posiadających dostęp do drogi publicznej;

8 ) Obowiązują następujące zasady realizacji nowych budynków oraz odbudowy, rozbudowy lub nadbudowy

istniejących , we wszystkich terenach oznaczonych symbolami od1.ML do 28.ML:

a) realizacja budynków w zabudowie wolnostojącej, zgodnie z przepisami odrębnymi. Dopuszcza się

realizację budynków z kilkoma samodzielnymi lokalami, na wynajem, w terenach oznaczonych

symbolami 4.ML, 9.ML, 10.ML, 11.ML, 13.ML, 14.ML, 19.ML, 23.ML, 28.ML, na zasadach określonych w

ustaleniach szczegółowych dla wydzielonych terenów;

b) obowiązuje realizacja budynków rekreacji indywidualnej jako parterowych lub o dwóch kondygnacjach

nadziemnych od strony przystokowej, w tym jedna w poddaszu;

c) wysokość budynków rekreacji indywidualnej nie może przekroczyć w kalenicy wysokości 9 metrów nad

istniejący poziom terenu od strony przystokowej, a budynku mieszkaniowego jednorodzinnego 11

metrów;

d) obowiązek realizacji dachów jako dwuspadowych lub czterospadowych o kącie nachylenia połaci

pomiędzy 350 – 450 i kolorystyce pokrycia połaci dachowych, takiej jak ciemnoczerwony,

ciemnobrązowy, grafitowy, ciemnozielony;

e) obowiązuje zakaz przesuwania w pionie połaci dachowych o wspólnej kalenicy, realizacji połaci

dachowych o różnym kącie nachylenia (nie dotyczy wyglądów dachowych) i otwierania dachów jako

otwarć pulpitowych. Dopuszcza się otwarcia dachowe w formie lukarn. Szerokość jednej lukarny liczona

w najszerszym jej miejscu, nie moŜe przekroczyć ½ długości całej połaci dachowej. Łączna szerokość

lukarn nie moŜe przekroczyć 2/3 długości całej połaci dachowej. Zakaz realizacji dachów kopertowych;

f) obowiązuje dostosowanie architektury budynków do lokalnych tradycji budowlanych oraz stosowanie

miejscowych materiałów elewacyjnych i charakterystycznego dla regionu detalu (gzymsy, obramienia

okienne itp.), tradycyjnej kamieniarki oraz wyrobów kowalskich. Zakaz stosowania na elewacjach sidingu

z tworzyw;

g) zakaz stosowania agresywnej kolorystyki elewacji i intensywnych kolorów;

9) Dopuszcza się realizację garaży jako wbudowanych lub dobudowanych, zgodnie z przepisami odrębnymi.

Obowiązuje realizacja dachów o kącie nachylenia połaci pomiędzy 300 – 450 i kolorystyce pokrycia połaci

dachowych, takiej jak ciemnoczerwony, ciemnobrązowy, grafitowy, ciemnozielony;

10) Obowiązuje uwzględnienie na każdej działce lub terenie kompozycji zieleni urządzonej niskiej i wysokiej z

preferencją stosowania gatunków roślin rodzimych. Powierzchnia terenów biologicznie czynnych wynosi nie

mniej niż 50% na każdej działce, a w zespołach zabudowy (wiosce letniskowej) nie mniej niż 50% całości

terenu, za wyjątkiem terenów oznaczonych symbolem 1.ML., 2.ML, 3.ML w których powierzchnia terenów

biologicznie czynnych wynosi nie mniej niż 70% na każdej działce;

11) Obowiązek realizacji nie mniej niż 2 miejsca postojowe na każdej z nowo wydzielonych działek, a w

zespołach (wioskach rekreacyjnych) nie mniej niż 10 miejsc postojowych.

2. Tereny budownictwa rekreacji indywidualnej, oznaczone symbolami: w miejscowości Falsztyn: 5.ML –

pow. 1,88 ha, 6.ML – pow. 0,50 ha, 7.ML– pow. 0,51 ha, 12.ML – pow. 0,46 ha; w miejscowości Niedzica -

Zamek: 15.ML – pow. 0,30 ha; w miejscowości Niedzica: 16.ML– pow. 0,27 ha, 17.ML – pow. 0,09 ha,

17a.ML – pow. 1,27 ha, 18.ML – pow. 0,68 ha, 19.ML – pow. 1,63 ha, 19a.ML – pow. 0,76 ha; w

miejscowości Łapsze NiŜne: 20.ML – pow. 1,02 ha, 21.ML – pow. 1,26 ha, 22.ML– pow. 0,89 ha, 24.ML –

pow. 0,38 ha, 25.ML – pow. 0,95 ha; w miejscowości Kacwin: 26.ML– pow. 0,83 ha, 26a.ML – pow. 0,75 ha,

33

27.ML – pow. 1,55 ha. Obowiązują następujące zasady zagospodarowania dla terenów oznaczonych w/w

symbolami:

1) Dopuszcza się realizację budynków rekreacji indywidualnej o kubaturze nie większej niŜ 600 m3 kaŜdy.

Realizacja domków rekreacji indywidualnej na działkach o pow. nie mniejszej niŜ 1000 m2;

2) Zakaz realizacji więcej niŜ jednego domu rekreacji indywidualnej na nowo wydzielonej działce;

3) Dopuszcza się lokalizację placów zabaw dla dzieci, ścieŜek spacerowych, obiektów i urządzeń małej

architektury, urządzonych miejsc na ognisko itp. jako ogólnodostępnych;

4) W realizowanych budynkach, obowiązuje lokalizacja głównej kalenicy równolegle do warstwic;

5) Dostęp do terenów z ustalonych w planie i wyznaczonych na rysunku planu dróg klasy lokalnej, dojazdowej

dróg wewnętrznych oraz poprzez wewnętrzne ciągi komunikacyjne nie wyznaczone na rysunku planu,

realizowane zgodnie z przepisami odrębnymi.

To co piszesz tzn wielkość działki min 10 arów dotyczy działek oznaczonych na rysunku planu MN (paragraf 9 ust.1 pkt 1 b) a ty masz 5 ML.

Przestań wierzyć miłej Pani z agencji bo ona od sprzedaży ma prowizję a ty zostaniesz z gniotem

Edytowane przez aglig

W urzędzie była pani z agencj/ była urzędniczka/. Przemiłakobieta i tam uzyskala takie informacje. .

No cóż, nie po raz pierwszy „przemiła pani” z agencji nieruchomości miała na celu tylko sprzedaż działki w celu uzyskania prowizji – bez rękawiczek, a to nosi znamiona oszustwa – bo MPZP wyraźnie okresla przeznaczenie tej dzialki.

Bardzo "fachowa" i "profesjonalna" jest ta agencja.:rolleyes:

Edytowane przez sSiwy12

To co piszesz tzn wielkość działki min 10 arów dotyczy działek oznaczonych na rysunku planu MN (paragraf 9 ust.1 pkt 1 b) a ty masz 5 ML.

Mam wątpliwość.

Realizacja domków rekreacji indywidualnej na działkach o pow. nie mniejszej niż 1000 m2;

Moim zdaniem, na tej działce nie można postawić nawet domu „rekreacyjnego” – co najwyżej namiot.

Edytowane przez sSiwy12

:)Powiedzcie mi kochani jak ja wam się odwdzięczę? Nie wiem jak dotarliście do tego tekstu bo mi się tylko mapa otwiera. Faktycznie jest to dzialka rekreacyjna bez prawa do jakiejkolwiek zabudowy. Zastanawiem się czy ten świat zwariował? Plan naszego domu to dom letniskowy całoroczny. Ale okazuje się, że potrzebne nam 10 arów minimum. I takie są pobudowane za tą działką i świecą pustkami większą część roku. Jeśli wlaścicielka chciałaby sprzedać dwie działki, ale nie za cenę działek budowlanych to nadal bylibyśmy chętni. Póki co nie kupujemy, ale nie wiemy co z zaliczką, czy będziemy pokrywać jakies koszty. Wprowadzono nas w błąd podwójnie. W każdym razie działka zniknęła z ogłoszeń na gratce. Dziękuję bardzo za ekspresową pomoc! Jesteście wielcy!!!:)

To znowu ja, podaję jako ciekawostkę i ku przestrodze. "Moja działeczka" pojawiła się do sprzedaży tym razem jako rekreacyjna. Z prądem i wodą. Czyli w dalszym ciągu szukają kogoś na 7 arów trawy pod namiot z luksusem posiadania mediów. Na szczęście wydrukowałam pierwsze ogłoszenie, mówiące o tym, że jest to działka budowlana. Mało tego cena za metr nie uległa zmianie. Nie wiem jak to skomentować.

Witam,

W moim MPZP mam paragraf, że na działce muszę zapewnić dwa miejsca parkingowe. Mam dość małą działkę 8 ar. Szukałem informacji i znalazłem, że w muszą zostać zachowane odległości 7m od okien i 3m od granicy działki. Jeszcze jakby miała dojść szerokość samego miejsca parkingowego to już zupełnie ledwo się zmieszczę z domem. Te odległości bardzo ograniczają mi możliwość zagospodarowania działki. Czy można to jakoś obejść, macie jakieś doświadczenia w tym temacie ? Jedna z sąsiadujących działek jest zabudowana i dom sąsiada jest ponad sporo ponad 7 m od granicy to może mógłbym te miejsca postawić w granicy, nie wiem...

Dziękuje za porady !

Niestety w projekcie nie mam garażu i żadnego obecnie nie planuję, dla mnie jest to chore że musi być odległość 7 m od okna dla "parkingu", gdzie i tak będę sobie stawiał samochód gdzie będę chciał, garaż może być pod tym samych dachem co mieszkamy... a przy jakimś miejscu parkingowym na MOJEJ działce takie warunki !!!

§ 19. 1. Odległość wydzielonych miejsc postojowych, w tym również zadaszonych, lub otwartego garażu wielopoziomowego dla samochodów osobowych od okien pomieszczeń przeznaczonych na stały pobyt ludzi w budynku mieszkalnym... jest 7m - kuchnia, łazienka, pom tech. i inne takie nie są klasyfikowane jako na stały pobyt.

Miejsce postojowe możesz „urządzić” bezpośrednio w granicy działki z ulicą (drogą) – nie ma wymogu odległości od tej granicy.

Jeśli masz wyznaczoną linię rozgraniczającą ulicę – możesz tam umiejscowić miejsca postojowe i to bez konieczności zachowania tych wspomnianych odległości od okna i granicy z sąsiednią działką budowlaną.

§ 19. 1. Odległość wydzielonych miejsc postojowych, w tym również zadaszonych, lub otwartego garażu wielopoziomowego dla samochodów osobowych od okien pomieszczeń przeznaczonych na stały pobyt ludzi w budynku mieszkalnym... jest 7m - kuchnia, łazienka, pom tech. i inne takie nie są klasyfikowane jako na stały pobyt.

jeżeli tak jak piszesz zakwalifikowałbym te pomieszczenia, to wtedy jaką odległość musiałbym zachować od okien tych pomieszczeń ?