Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A ta działka (sąsiada) to budowlana ?

jeżeli tak jak piszesz zakwalifikowałbym te pomieszczenia, to wtedy jaką odległość musiałbym zachować od okien tych pomieszczeń ?

Nie ma obowiązujących odległości.

Edytowane przez sSiwy12

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Może być pomocna, definicja:

POMIESZCZENIA NA POBYT LUDZI

dzielą się na:

1. Przeznaczone na stały pobyt, gdzie przebywanie tych samych osób w ciągu doby trwa dłużej niż 4 godziny

2. Przeznaczone na czasowy pobyt, gdzie przebywanie tych samych osób w ciągu doby trwa od 2 do 4 godzin.

tak jest w tej chwili zabudowana stoi tam jego dom ale około 10 m od granicy z moja działką

Nie jest istotne czy zabudowana, ważny jest „status” działki.

Może być zabudowa zagrodowa (rolnik), a wtedy działka nie jest budowlaną, tylko pozostaje rolną.

Co jest w planie (rzucie) budynku – kuchnia ?

Pomieszczenie kuchenne

Definicja

Obejmuje:

1) izby kuchenne, tj. pomieszczenia spełniające kryteria zawarte w definicji izby: bezpośrednie oświetlenie dzienne i powierzchnia podłogi nie mniejsza niż 4 m kw.,

2) pomieszczenia kuchenne nie będące izbami, tj. pomieszczenia bez okna (tzw. ciemne kuchnie) lub też nie spełniające kryterium powierzchni, czyli o powierzchni podłogi mniejszej niż 4 m kw.,

3) kuchnie stanowiące część pokoju wielofunkcyjnego, powstałego z połączenia pomieszczenia kuchennego z pokojem dziennym.

a co to zmienia jeżeli działka nie będzie budowlana ? jak mogę wtedy rozwiązać tę sprawę

Odległość 3m od granicy z sąsiednią działką budowlaną..........

Edytowane przez sSiwy12

Tak na zupełnym marginesie – to jest zadanie dla projektanta, który będzie Ci robił projekt zagospodarowania działki.

To on będzie kombinował jak umieścić te miejsca postojowe, aby starostwo „klepnęło” projekt.

To on za to będzie brał „kasę”.

Działka w terenie 5ME 21 -obszar zabudowy jednorodzinnej- działki budowlane powstałe w wyniku nowego podziału powinny mieć powierzchnię i kształt umożliwiający ich prawidłowe zagospodarowanie, zapewnioną dostępność komunikacyjną oraz możliwość sukcesywnego uzbrojenia komunalnego terenu i obiektów. Zalecana powierzchnia działki w wypadku podziału terenów 1000m2. To cytat z MPZP

Działka jest naniesiona na mapce, ale nie wiemy kiedy podział nastąpił. Ma 6 arów i jest bardzo kształtna, wszystkie media w drodze/droga asfaltowa/. Co zrobić przed kupnem aby mieć pewność, ze dostaniemy pozwolenie na budowę

W pierwszym przypadku o ile sobie przypominacie były zastrzezenie w MPZP, że działki mogą być mniejsze, ale nie więcej niż 10%. Tutaj niczego takiego się nie doszukałam. Proszę o poradę.

Ps. Dzięki wam naumiałam się znajdować MPZP i mniej więcej rozumieć o co w tym biega, ale tylko mniej więcej. Pozdrawiam!!!:)

Witam

moje pytanie odnośnie pozwolenia na budowę przy wymiarach działki o łącznej powierzchni 0,1274 ha tzn. działka ma na początku 23,21 a na końcu 23,13X55,00 a dom który chcemy postawić 15,21X16,80 czy nie będzie problemu z usytuowaniem go i uzyskaniem pozwolenia przy takich wymiarach?

Na tej działce postawisz dom o szerokości:

- 15m przy oknach w obu ścianach z oknami,

- 16m przy jednej ścianie z oknem, a drugiej bez okna,

- 17m przy obu ścianach bez okien.

Wynika z tego, że jeśli nawet zamurujesz to okno w garażu, to i tak ten dom (M96) się nie zmieści.

Witam! Mam pytanie raczej techniczne ponieważ nie kumam nic z komputerowych spraw. Nie otwiera mi się strona z mapką MPZP. Pisze pobież darmowy program i nic się nie dzieje. Ładuje mi ze stron iap.pl i nic nie mogę otworzyć. Może ktoś mi pomóc? Dziękuję!!!

• 3 weeks później...

Dzień dobry. Jak każdy kto odwiedza forum, ja również czegoś szukam - potrzebuję pomocy w temacie warunków zabudowy od jakiegoś eksperta, który przez temat przebrnął lub wie jak powalczyć.

...a miało być tak pięknie...lisek prawie witał się z gąską i ja prawie łopatę wbijałam w ziemię, a tu zonk...Stan faktyczny wygląda w ten sposób, że jestem w posiadaniu działki (Wawer), ba projektu nawet i wystąpiłam o warunki zabudowy, ponieważ działka widnieje w rejestracji jako leśna, odmówiono mi wydania decyzji o warunkach zabudowy. Po jakimś czasie odwołałam się i okazało się, że działka nie wymaga odlesienia decyzją Wojewody Mazowieckiego, więc urząd gminy musi rozaptrzyć sprawę jeszcze raz. Tak długo rozpatrywał, że nie rozpatrzył, a w międzyczasie pojawił się wyrok NSA, w którym mowa o konieczności uchwalenia planów zagospodarowania i sama decyzja wojewody nie wystarczy. Urząd od 11 miesięcy kisi moją sprawę bez żadnego odzewu, a ja nie wiem, co zrobić skoro planu zagospodarowania miejscowego nie ma i nie wiadomo kiedy się pojawi. Chciałabym ruszyć z tematem, ale to jakiś impas...ktoś coś doradzi? Dziękuję.

Interesuje mnie temat przydomowej oczyszczalni. Koszt niemały, pewnie 12 tys. na moje grunty, plus koszty wykonania projektu, zgłoszenie, oczekiwanie na zgodę.

W moich warunkach zabudowy widnieje zapis - do czasu realizacji systemu kanalizacji dopuszcza się na terenach zabudowy realizację rozwiązań indywidualnych, dopuszcza się pozostawienie istniejących rozwiązań gospodarki gosp. ściekowej dla istniejących obiektów budowlanych do czasu realizacji systemu kanalizacji.

W gminie "na gębę" dostałam info - zgoda na oczyszczalnię będzie taka jak napisano w WZ - czyli, że wyraża się zgodę na oczyszczalnię do czasu instalacji kanalizacji.

Biorąc pod uwagę powyższe, czyli koszty i nieznany okres czasu przez jaki mogłabym używać oczyszczalnię, ciągle jesteśmy w rozterce - szambo czy oczyszczalnia. Czy możecie spojrzeć na to co napisałam i skierować mnie na właściwe tory? :-) Czy jest szansa na oczyszczalnię (bez konieczności późniejszego podpięcia pod kanalizę) czy jednak dać sobie spokój?

Edytowane przez Matilde1

Witam,

Wpisów jest tak dużo, że nie zdążyłam przeszukać, ale pilnie potrzebuję pomocy oczywiście :)

Okazało sie, że do przyłacza prądu i wody potrzebuję PROJEKT DO CZASOWEJ ZMIANY ORGANIZACJI RUCHU !!!! ponieważ mamy działkę przy gminnej drodzę, a nie przy prywatnej ...

Czy ktoś z Was miał podobną sytuację ? CZy mogę liczyć na jakąś podpowiedź ?

W gminie powiedzieli nam, ze taki projekt mozna zrobic samemu, ale nie mam żadnego wzoru, na którym moznaby było sie podeprzec :)

Dajcie znac proszę :)

M.

Witam

I ja mam kilka pytań:

mamy działkę 10ar na której stoi stary dom. Nie wiem co jeszcze z nim będziemy robić - burzyć i budować nowy, czy przebudowywać ten. Są w nim media kanalizacja, woda, prąd. Teren posiada MPZP.

Jakie są korzyści papierkowe gdybyśmy nie burzyli? I odwrotnie?

W związku z tym, że działkę wszerz i wzdłuż przecinają kanalizacja i wodociąg zanim podejmę jakiekolwiek kroki chciałabym zobaczyć mapkę z której wynika, czy istnieje jakiekolwiek inne miejsce , w którym można postawić dom oprócz tego, w którym stoi obecny. Jaka mapka, gdzie, czy wgląd kosztuje? Dodam, że ze studzienki na naszej działce jest również doprowadzona woda do domu obok. Chętnie bym się tego pozbyła- da sie jakoś, na czyj koszt?

W jakiej odległości od kanalizacyjnej i wodociągowej rury można stawiać dom?

Czy zwrot w MZPZ "nie określa się szczegółowych zasad i warunków scaleń i podziału nieruchomości" oznacza, że działek ( bo to są dwie działki) nie trzeba scalać chcąc posadowić budynek na dwóch jednocześnie?

Z góry dziękuję, Ania.

Edytowane przez marysia550

Witam,

Mam pytanie dotyczące WZ. Dostałem na współwłasność z dwoma braćmi działkę 47a. W związku z tym że w gminie wycofano plan zagospodarowania przestrzennego nie było możliwości podziału działek na mniejsze niż 30a. Złożyłem wniosek o WZ dla budowy trzech domów jednorodzinnych do którego dołączyłem plan podziału działki na trzy mnisze działki i drogę. Decyzja WZ którą otrzymałem po 6msc pozwoliła mi na podział działek i tak zrobiłem. W związku z podziałem działek zmieniły się ich numery. Czy w związku z tym muszę od nowa starać się o WZ na nowy numer działki???

Pani w gminie wypisała mi pismo wyjaśniające fakt podziału działek zgodnie z założeniami WZ. Niestety w starostwie powiatowym w Krakowie gdzie się składa papiery do pozwolenia na budowy twierdzą że to nie wystarcza i muszę się starać o nowe warunki co opóźni mi inwestycję o kolejne pół roku. Czy ktoś miał podobny przypadek?